ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τη Δευτέρα απεργούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Συγκέντρωση σωματείων απ' όλη την Ελλάδα στις 12 μ. στην Ομόνοια

Από παλιότερη κινητοποίηση με τη συμμετοχή καθαριστριών από τα σχολεία της Αθήνας
Από παλιότερη κινητοποίηση με τη συμμετοχή καθαριστριών από τα σχολεία της Αθήνας
Απεργούν τη Δευτέρα εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στα σχολεία και στα εργολαβικά συνεργεία, με κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων και αποφάσεις σωματείων απ' όλη την Ελλάδα.

Στις 12 μ. θα γίνει συγκέντρωση στην Ομόνοια, στην οποία θα πάρουν μέρος εργαζόμενοι και από άλλες πόλεις. Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν τα Σωματεία Πειραιά, Λάρισας, Μαγνησίας, το Συνδικάτο Καθαριστών/στριών Αττικής και οι Επιτροπές Αγώνα Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Τη συμμετοχή του στην απεργία αποφάσισε το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Πάτρας, ενώ αντιπροσωπεία του θα πάρει μέρος στην πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα. Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Πέμπτη το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Λάρισας, ανακοινώνοντας τη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στο νομό στην απεργιακή συγκέντρωση της Δευτέρας.

Την απεργιακή κινητοποίηση στηρίζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και καλεί τα σωματεία των εργαζομένων στους δήμους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση. Συμπαράσταση εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Τα αιτήματα της κινητοποίησης είναι: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ανανέωση όλων των συμβάσεων για όλη τη χρονιά. Καμία απόλυση εργαζομένου. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης. Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι Σχολικές Επιτροπές.

Επίσης: Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτίριο (νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.ά.), να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος με πλήρη και σταθερή εργασία. Οχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/στριών για καθαρά σχολεία. Επαναφορά των Βαρέων Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο. Καμία Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αλλο ένα σχέδιο μακριά από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες

Οι «βασικές αρχές» παρουσιάστηκαν, χτες, στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών

Τις «βασικές αρχές, θέσεις και προτάσεις για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην Ελλάδα», παρουσίασε χτες η ηγεσία του υπουργείου στους διοικητές των εφτά Υγειονομικών Περιφερειών.

Από το προοίμιο ακόμα, η επιτροπή που το συνέταξε σημειώνει ότι το σχέδιο «έχει λάβει σοβαρά υπόψιν την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και θα βρίσκεται επί μακρόν η χώρα». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σύνταξή του έγινε με το κριτήριο του δημοσιονομικού κόστους, όπως και οι μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ετσι, ενώ στα λόγια εξαγγέλλεται η «παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ, χωρίς καμιά οικονομική συμμετοχή, χωρίς προαπαιτούμενη ασφαλιστική κάλυψη, σε όλους τους διαμένοντες στη χώρα», δεν προτείνει τίποτε - εκτός από κάποιες ευχές στην κυριολεξία - για την ανάταξη του εργαστηριακού τομέα των πρώην μονάδων του ΕΟΠΥΥ, που έχουν ενταχθεί στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Η υποτυπώδης λειτουργία αυτών των μονάδων - και οι μεγάλες λίστες στα δημόσια νοσοκομεία - υποχρεώνει τους ασφαλισμένους να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, όπου καταβάλλουν συμμετοχή 15% για τις εξετάσεις, που τη διετία 2013 - 2014 ανήλθε σε 208,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι ανασφάλιστοι ακόμα και αν αποκτήσουν τη συνταγή για τα φάρμακα που χρειάζονται, θα πληρώσουν - όπως και οι ασφαλισμένοι - αιματηρές συμμετοχές.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου ΠΦΥ, το οποίο θα αποτελείται από τις Μονάδες Φροντίδας Υγείας Γειτονιάς (ΜοΦΥΓ) στο αστικό περιβάλλον και τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΕΡΙ) στο αγροτικό περιβάλλον. Οι μονάδες αυτές θα λειτουργούν σε δωδεκάωρη βάση (8 π.μ. - 8 μ.μ.) και κατανέμονται σε 283 τομείς ΠΦΥ στις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας. «Οποιοσδήποτε θέλει να χρησιμοποιήσει το Εθνικό Δίκτυο ΠΦΥ, θα πρέπει να εγγραφεί στη ΜοΦΥΓ της γειτονιάς και τα ΠΕΡΙ της περιοχής του, αποκτώντας, ταυτόχρονα, τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας», αναφέρεται στο σχέδιο.

Για την ανάπτυξη αυτού του Δικτύου, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 5.500 γιατροί (4.400 γενικοί γιατροί ή παθολόγοι και 1.100 παιδίατροι), 4.400 νοσηλεύτριες και επισκέπτριες Υγείας, 2.200 μαίες, 2.200 κοινωνικοί λειτουργοί και 2.200 γραμματείς.

«Οι εργασιακές σχέσεις όλων των εργαζομένων στην ΠΦΥ είναι ενιαίες, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όπως σε όλο το ΕΣΥ», αναφέρεται στο σχέδιο, και προστίθεται: «Σε έκτακτες περιπτώσεις και σε επείγουσες ανάγκες μπορούν να συνάπτονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών αυτών». Τέλος, το σχέδιο προβλέπει τη διασύνδεση του κρατικού δικτύου ΠΦΥ με «ομάδες κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης, εθελοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ».

Τροπολογία του ΚΚΕ για ρύθμιση χρεών στον ΟΓΑ

Τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών των φτωχών και μεσαίων αγροτών προς τον ΟΓΑ ζητά το ΚΚΕ από την κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε χτες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια (την ερχόμενη βδομάδα εισάγεται στη Βουλή).

Οπως επισημαίνεται στην τροπολογία, ο νόμος 4321/2015 για τη ρύθμιση των 100 δόσεων αφήνει εκτός ένα μεγάλο μέρος από τους 245.000 αγρότες και κτηνοτρόφους που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Αυτό συμβαίνει επειδή, με δεδομένο ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΓΑ υπολογίζονται ανά εξάμηνο και μπορούν να πληρωθούν μέχρι το τέλος του επομένου τριμήνου, η τρέχουσα εισφορά του Β' εξαμήνου του 2014, η οποία κατέστη ληξιπρόθεσμη στις 31/3/2015, θα έπρεπε να μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά κάτι τέτοιο δεν προβλέφθηκε. Από την άλλη, προϋπόθεση για να υπαχθούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων, είναι να έχουν εξοφλήσει την εισφορά του Β' εξαμήνου.

Με την τροπολογία, το ΚΚΕ ζητάει οι αγρότες να μπορέσουν να εντάξουν τις οφειλές των ασφαλιστικών εισφορών τους προς τον ΟΓΑ στη ρύθμιση των 100 δόσεων, χωρίς να υποχρεωθούν να εξοφλήσουν το σύνολο του ποσού της εισφοράς του Β' εξαμήνου του 2014, αλλά και να μπορέσουν να εντάξουν την εισφορά στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ο

ΠΑΜΕ: Τα γραφεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε χτες, Παρασκευή, ο Ντιβανίλντον Περέιρα, συνδικαλιστής από την οργάνωση CTB Βραζιλίας. Στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ μετέφερε την εικόνα από το συνδικαλιστικό κίνημα της Βραζιλίας και τις εντυπώσεις του από τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη, στις οποίες συμμετείχε με την αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ: Απέργησαν χτες εργαζόμενοι στα μεταλλεία βωξίτη, στη Φωκίδα, της πολυεθνικής εταιρείας «Κερνεός». Η απεργία έγινε ενάντια στις απολύσεις που έχουν ξεκινήσει από τις 29 Μάη και κοντεύουν τις 20, αλλά και στη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, στις περικοπές μισθών, στα ελλιπή μέτρα ασφάλειας και υγιεινής. Στο πλαίσιο της απεργίας έγινε συγκέντρωση στην Αμφισσα. Στο πλάι των απεργών βρέθηκαν δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

ΜΕΤΑΛΛΟ - ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Με ανακοίνωσή της η παράταξη της ΔΑΣ στο Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» χαιρετίζει τους εκατοντάδες μεταλλεργάτες για τη μεγάλη συμμετοχή τους στις εκλογές και τη στήριξη του ψηφοδελτίου της, σημειώνοντας ότι, πλέον, το Συνδικάτο είναι το δεύτερο σε δύναμη πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο στο Νομό Μαγνησίας. Καταγγέλλει επίσης ότι και στη διάρκεια των αρχαιρεσιών η εργοδοσία παρενέβη, όπως, για παράδειγμα, στο καρνάγιο της Αμαλιάπολης, όπου χρησιμοποίησε τραμπουκισμούς και τρομοκρατία με στόχο να εμποδιστούν να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι.

ΣΕΑΑΝ: Κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων έκαναν χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές Μενιδίου και Αγίων Αναργύρων, διεκδικώντας να αποκατασταθούν άμεσα η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η σύνταξη πάσχοντος από βαριά ρευματολογική πάθηση. Οι συγκεντρωμένοι έκαναν κατάληψη στο γραφείο της διευθύντριας, η οποία ισχυρίστηκε πως έχει στείλει σχετικό έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς να έχει λάβει απάντηση. Αποφάσισαν νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, στην Κεντρική Διοίκηση του ΙΚΑ (Αγίου Κωνσταντίνου 8).

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στις 23 Ιούνη διαδηλώνουν στην Αθήνα

«Η παγίωση της φτώχειας και της ανεργίας δεν είναι έντιμος συμβιβασμός» τονίζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ και καλούν τους συνταξιούχους όλης της χώρας να διαδηλώσουν στις 23 Ιούνη στην Αθήνα. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μεταξύ άλλων, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στο κάλεσμά τους αναφέρουν: «Ολοι στο δρόμο του αγώνα. Να μην τους επιτρέψουμε το νέο έγκλημα. Να βάλουμε τέλος στις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου. Εχουμε δικαίωμα να ζήσουμε με αξιοπρεπείς συντάξεις, Υγεία και Ασφάλεια. Είναι στο χέρι μας να τους εμποδίσουμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα και απαιτούμε: Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις μας. Καμιά περικοπή. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί νόμοι. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις μας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

  • Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) σε Αιγάλεω - Χαϊδάρι οργανώνει την Τρίτη 18 Ιούνη, στις 9 π.μ., ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ