ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2014
Σελ. /24
Ο λαός να μην εφησυχάζει

«Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, γιατί η χαλάρωση και ο εφησυχασμός είναι ο χειρότερος εχθρός μας. Η πορεία βελτίωσης που εμφάνισε τον τελευταίο καιρό η ελληνική οικονομία δεν είναι δεδομένη και θα μπορούσε να διαταραχθεί. Η οικονομική πολιτική πρέπει τώρα να πείσει ότι δεν εφησυχάζει και δεν οπισθοδρομεί. Οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση ή ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής θα οδηγούσε τη χώρα σε περίοδο οικονομικής αστάθειας. Η αναδιάρθρωση της οικονομίας και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε όλους τους τομείς». (Από τις δηλώσεις του απερχόμενου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά την παράδοση στον πρόεδρο της Βουλής της ετήσιας Εκθεσης για τη νομισματική πολιτική 2013-2014). Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Συνέχιση με ένταση της ίδιας αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής. Αλλωστε, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί όλα τα νομοθετημένα μέτρα του τελευταίου μνημονίου, ενώ ετοιμάζονται και νέα, όπως μείωση συντάξεων, νομοθέτηση λοκ άουτ, νέος συνδικαλιστικός νόμος που θα υψώνει εμπόδια στην ανάπτυξη αγώνων, απελευθέρωση απολύσεων, προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και απελευθέρωσης αγορών κλπ. Ο λαός λοιπόν να μην εφησυχάζει με τα περί «διόρθωσης αδικιών», είναι ψίχουλα στους εξαθλιωμένους. Αυτό που χρειάζεται είναι οργάνωση, λαϊκή συμμαχία, ανασύνταξη του κινήματος και πάλη σε αντικαπιταλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Η ανάπτυξη του Ρέντσι

Η ιταλική αεροπορική εταιρεία «Alitalia» ετοιμάζεται να προχωρήσει σε 2.251 απολύσεις. Αυτή είναι η βασική απαίτηση της αεροπορικής εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «Etihad», για να προχωρήσει στην εξαγορά της, επενδύοντας συνολικά πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ: 560 εκατομμύρια ευρώ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Alitalia» και άλλα 690 εκατομμύρια ευρώ στο διάστημα των επόμενων τεσσάρων ετών, για την ενίσχυση και ανανέωση του στόλου και την κατάρτιση του προσωπικού. «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή είναι βασικής σημασίας για να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία της χώρας», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι. Αυτή είναι η λεγόμενη πολιτική αντιμετώπισης της λιτότητας με ανάπτυξη που επαγγέλλεται και εφαρμόζει η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Μ. Ρέντσι, που πολυδιαφημίζεται και στην Ελλάδα ως αναγκαία και ικανή να φέρει ανάπτυξη. Καπιταλιστική βεβαίως. Που αυξάνει την ανεργία, ενώ «ξεφορτώνεται» εργατικό δυναμικό με κατοχυρωμένα δικαιώματα, αφενός για να το μειώσει, αφετέρου για να προσλάβει νέο και πάμφθηνο.

Πολλοί διεκδικητές

Με αφορμή τα τριάντα χρόνια από το θάνατο του ΓΓ του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, θεωρητικού του ιστορικού συμβιβασμού, διοργανώνονται, λέει, στην Ιταλία εκδηλώσεις. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία επισημαίνουν ότι για την ιδεολογική και πολιτική του κληρονομιά ερίζουν πολλοί: «Σειρά αναλυτών, τέλος, αναφέρει σήμερα ότι δεν είναι τυχαίο πως πολλές πολιτικές δυνάμεις κάνουν αναφορά, όλο και συχνότερα, στην "κληρονομιά του Μπερλινγκουέρ"». Το κίνημα Πέντε Αστέρων ολοκλήρωσε την εκστρατεία του πριν από τις ευρωεκλογές, με τον Μπέπε Γκρίλο να δηλώνει: «Εμείς είμαστε οι πραγματικοί κληρονόμοι του ιστορικού κομμουνιστή γραμματέα». Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι του απάντησε ότι, πριν προχωρήσει σε τέτοιου είδους υψηλές αναφορές, «το κίνημα Πέντε Αστέρων πρέπει να πλύνει το στόμα του». Το ιταλικό αριστερό «Ψηφοδέλτιο Τσίπρας», τέλος, υπογράμμισε ότι «εκπροσωπεί τις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκε ο Ενρίκο Μπερλινγκουέρ». Τι ήταν όμως ο «ιστορικός συμβιβασμός»; Η συγκυβέρνηση του ΚΚ με αστικά κόμματα, ως συμφέρουσα στρατηγική και για τα μονοπώλια και για το λαό.

Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που τόσοι πολλοί διεκδικούν την κληρονομιά του. Ο ιστορικός συμβιβασμός ήταν παράδοση άνευ όρων της εργατικής τάξης στον ταξικό της αντίπαλο και οι αστοί τιμούν τους πρωτεργάτες του. Μία απ' αυτές τις τιμές είναι και η απόδοση ευσήμων απ' τους διαχειριστές τους.

Δοκιμάζεται και επιδοκιμάζεται

«Η κυβέρνηση, παρά τη ρητορική της, που από προχτές αποκτά και νότες "φιλευσπλαχνίας", έχει δεσμευτεί με την υπογραφή της ότι θα λάβει όσα μέτρα ζητήσουν οι πιστωτές. Τότε ποια διαπραγμάτευση μάς λένε ότι θα κάνουν; Αυτή η πολιτική εξουσία δεν έχει ούτε την πολιτική νομιμοποίηση (λόγω και των ευρωεκλογών) ούτε και την αποτελεσματικότητα να ζητήσει και να συζητήσει ρύθμιση του χρέους. Αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να συγκαλυφθεί με ορμήνιες για διακομματική σύμπνοια προκειμένου να προχωρήσει η "εθνική υπόθεση" της διαπραγμάτευσης». («Αυγή», 12/6/2014). Η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε τις «αντιμνημονιακές» καταγγελίες ενάντια στην κυβέρνηση και εστιάζεται τώρα στο ότι «η κυβέρνηση δε διαπραγματεύεται». Ενώ ο ίδιος πλασάρεται ως δύναμη διαπραγμάτευσης, όπως το απέδειξε με τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το χρέος της Ελλάδας. Ετσι, τα χτεσινά «Νέα» μιλούν για «σκιώδη διαπραγμάτευση που έχει ήδη ξεκινήσει με την τρόικα ο ΣΥΡΙΖΑ» για το χρέος. Αλλωστε, για την ανάπτυξη του κεφαλαίου πασχίζει...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1381 Οι εξεγερμένοι χωρικοί της Αγγλίας μπαίνουν στο Λονδίνο και επιτίθενται σε κτίρια και αξιωματούχους του βασιλιά. Οι εξεγερμένοι απαιτούσαν την κατάργηση της δουλοπαροικίας και την ελάττωση των φόρων. Εναντίον τους κινητοποιήθηκε ο στρατός, ο οποίος και τελικά κατάφερε να συντρίψει την εξέγερση. Πάνω από 1.500 χωρικοί εκτελέστηκαν ως αντίποινα τις εβδομάδες που ακολούθησαν.

1825 Ο Γιάννης Μακρυγιάννης σταματά τον Ιμπραήμ στους Μύλους, στο δρόμο από την Τρίπολη στο Ναύπλιο. Είναι η πρώτη νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων κατά του αιγυπτιακού εκστρατευτικού σώματος.

1831 Γεννιέται ο Σκοτσέζος φυσικός Τζέιμς Κλερκ Μάξγουελ, ο οποίος διατύπωσε τους βασικούς νόμους της ηλεκτρομαγνητικής.

1863 Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Δανία υπογράφουν συνθήκη, με την οποία ο Δανός πρίγκιπας Βίλχελμ ορίζεται βασιλιάς της Ελλάδας (Γεώργιος Α'). Στην εν λόγω συνθήκη προβλέπεται και η ενσωμάτωση των Ιόνιων Νησιών με την Ελλάδα.

1878 Αρχίζει το Συνέδριο του Βερολίνου, που διήρκεσε ένα μήνα, με αντικείμενο το μέλλον της Βαλκανικής. Σε αυτό αντιπροσωπευόταν η Ρωσία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία, η Ιταλία, η Τουρκία, το Ιράν και τα βαλκανικά κράτη (ως παρατηρητές). Μετά από έντονο διπλωματικό αγώνα, υπογράφτηκε στις 13 Ιούλη 1878 η Συνθήκη του Βερολίνου. Το Συνέδριο αποτέλεσε πεδίο σύγκρουσης των ιμπεριαλιστικών κρατών για το συσχετισμό δύναμης στα Βαλκάνια, σε βάρος πάντοτε των βαλκανικών λαών.

1917 Γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το Λονδίνο, με αποτέλεσμα το θάνατο 162 πολιτών. Πρόκειται για την αιματηρότερη αεροπορική επίθεση του Α' Παγκοσμίου Πολέμου σε βρετανικό έδαφος.

1920 Δολοφονείται από δημοκράτη ομοεθνή του στο Παρίσι ο Εσάντ Πασάς, ο οποίος πρόσφατα είχε αυτοανακηρυχθεί βασιλιάς της Αλβανίας.

1938 Η κυβέρνηση της Γαλλίας κλείνει τα σύνορα με τη Δημοκρατική Ισπανία, συνδράμοντας έτσι σημαντικά στην ήττα της Δημοκρατικής Ισπανίας, αφού τα γαλλικά σύνορα υπήρξαν για ένα διάστημα μια σημαντική δίοδος της σοβιετικής βοήθειας προς τις δυνάμεις που μάχονταν τον Φράνκο.

1944 Πυροδοτούνται οι πρώτοι γερμανικοί πύραυλοι «V-1» εναντίον του Λονδίνου. Συνολικά στη διάρκεια της χρήσης τους (2,5 μήνες), κόστισαν τη ζωή σε 22.892 ανθρώπους.

1952 Κοινή δήλωση ΚΚΕ και ΑΚΕ για τη συγκρότηση πανδημοκρατικού μετώπου στην Ελλάδα.

1956 Η διώρυγα του Σουέζ περνά στην κυριαρχία της Αιγύπτου. Εως τότε βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Βρετανών, που παρά την παραχώρηση ανεξαρτησίας στην πρώην αποικία τους, είχαν κρατήσει την κυριότητα στη στρατηγικής σημασίας διώρυγα.

1957 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει την επαναλειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού, με την ονομασία «Φωνή της Αλήθειας». Η «Φωνή της Αλήθειας» σταμάτησε να εκπέμπει μετά την πτώση της Χούντας το 1974 και τη νόμιμη πλέον δράση του ΚΚΕ στην Ελλάδα.

1983 Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Παϊονίρ 10» («Πρωτοπόρος 10») περνά τον πλανήτη Ποσειδώνα και γίνεται το πρώτο αντικείμενο φτιαγμένο από τον άνθρωπο που φεύγει έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

1986 Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός της Τζαζ Μπένι Γκούντμαν, ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς του σουίνγκ».

1987 Πεθαίνει η βραβευμένη με Οσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού (1985) Τζεραλντίν Πέιτζ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org