ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σε αγωνιστική εγρήγορση καλλιτεχνικοί φορείς

Δεκάδες συνδικαλιστικοί φορείς με ψηφίσματά τους καταγγέλλουν την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ «εκφράζει απόλυτα αυτό που η κυβέρνηση διαλαλεί ως ανάπτυξη», δηλαδή «ανεργία, μισθούς και συντάξεις στα 300 ευρώ, κλείσιμο δημόσιων δομών Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού» και υπογραμμίζει: «Δεν είναι αυτός ο δρόμος μας. Δεν μπορεί να είναι αυτό το μέλλον μας. Να απορρίψουμε αυτές τις επιλογές, να συμβάλλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στον προσανατολισμό του σε κατεύθυνση που εκφράζει τα συμφέροντα της τάξης μας. Καλούμε κάθε συνάδελφο να συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ και στην αυριανή γενική απεργία».

Επίσης συγκλονιστικές στιγμές έζησε προχτές το «Ηρώδειο» πριν την παράσταση του «Ιπτάμενου Ολλανδού». Μαθαίνοντας τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, όλοι οι εργαζόμενοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ η ορχήστρα άρχιζε να κουρδίζει τα όργανα, σύσσωμοι ανέβηκαν στη σκηνή και ο κόσμος όρθιος χειροκροτούσε υποπτευόμενος γιατί συνέβαιναν όλα αυτά. Ορθια σηκώθηκαν και όλα τα μέλη της ορχήστρας.

Αμέσως μετά διαβάστηκε η παρακάτω ανακοίνωση που υπογράφουν όλα τα σωματεία της ΕΛΣ, μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων:

«Εκ μέρους όλων των εργαζομένων της ΕΛΣ εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην αιφνιδιαστική απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ. Η ΕΡΤ και τα μουσικά της σύνολα είναι από τους βασικούς φορείς ενημέρωσης και παραγωγής πολιτισμού.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και των μουσικών συνόλων της και απαιτούμε να αρθεί άμεσα η απόφαση της κυβέρνησης.

Τα σωματεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής».

Ανακοινώσεις καταδίκης της κυβερνητικής απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ εξέδωσαν χτες και οι παρακάτω φορείς:

-- Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

-- Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

-- Σύλλογος Μουσικών Υπαλλήλων Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

-- Σύλλογος Καθηγητών Ωδείων Αναγνωρισμένων.

-- Σύλλογοι Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

-- Εταιρεία Συγγραφέων.

-- Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

-- Ενωση Χώρων Πολιτισμού.

-- Ενωση Ελληνικού Βιβλίου.

Ματαιώνεται η συναυλία της ΚΟΑ

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει: «Πληροφορήθηκε συγκλονισμένη την είδηση για το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση των 2.656 υπαλλήλων της, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και μουσικοί που στελεχώνουν επαξίως τα Μουσικά Σύνολα. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, διεκόπη η αποψινή (σ.σ. χτεσινή) δοκιμή που είχε προγραμματιστεί ενόψει της συναυλίας (14/6) στο Ηρώδειο, με το "Ρέκβιεμ" του Βέρντι, στο οποίο πρόκειται να συμμετάσχει και η Χορωδία της ΕΡΤ. Σύσσωμη η Ορχήστρα, μαζί με τον καλλιτεχνικό της διευθυντή Βασίλη Χριστόπουλο, μετέβησαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους.

Η υλοποίηση της συναυλίας καθίσταται εκ των πραγμάτων αδύνατη, αφού εκ των βασικών συντελεστών της ήταν και η Χορωδία της ΕΡΤ, η οποία εδώ και λίγες ώρες, μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του φορέα και την απόλυση των 2.656 υπαλλήλων του, δεν υφίσταται πλέον.

Τόσο η ΚΟΑ όσο και το Ελληνικό Φεστιβάλ συνεργάζονται τακτικά με τη Χορωδία της ΕΡΤ, έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας και δεν μπορούν να διανοηθούν την απουσία της από τα ελληνικά μουσικά πράγματα.

Ζητούμε συγγνώμη από το κοινό για την προκληθείσα αναστάτωση και παρακαλούμε τους κατόχους εισιτηρίων να απευθυνθούν από αύριο το πρωί στα ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς Πεσμαζόγλου, τηλ. 210.3272.000) για την επιστροφή των χρημάτων τους». Πληροφορίες θα βρείτε και στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Φεστιβάλ: www.greekfestival.gr.

Σε κοινή ανακοίνωσή του με την ΚΟΑ, τη «λύπη του» για το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη ματαίωση της συναυλίας στο Ηρώδειο εξέφρασε και το Φεστιβάλ Αθηνών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»
Συναυλία για τον Βασίλη Τσιτσάνη

Απόψε στις 8.30 στο Αλσος Περιστερίου

Συναυλία αφιερωμένη στον μεγάλο δημιουργό Βασίλη Τσιτσάνη, δίνει απόψε στις 20.30, η Μουσική Ομάδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου». Η μουσική ομάδα του Συλλόγου, που συστάθηκε εδώ και μερικούς μήνες, με μεράκι από εκπαιδευτικούς, θα παρουσιάσει τη δουλειά της στο Αλσος Περιστερίου.

Οπως αναφέρει ο Σύλλογος για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, «όσο κι αν οι καιροί είναι δύσκολοι, όσο και αν το κεφάλαιο και οι υποστηρικτές του μάς αφαιρούν δικαιώματα και κατακτήσεις, όσο κι αν προσπαθούν να γονατίσουν, να συντρίψουν τους εργαζόμενους, να αλλοιώσουν τη συνείδηση της εργατικής τάξης, να την ταΐσουν με πολιτιστικά σκουπίδια, δε θα το καταφέρουν.

Γνωρίζουμε ότι η Τέχνη, ο πολιτισμός είναι εφόδια, είναι τρόπος σκέψης, είναι στάση ζωής. Γνωρίζουμε και αντιστεκόμαστε στη σαβούρα, που καθημερινά μας κατακλύζει, αφού ο πολιτισμός και η Τέχνη στα χέρια τους, έχουν μια και μοναδική ερμηνεία: εμπόρευμα - κέρδος».

Ζωγραφικός «κήπος» παιδιών

Το Δημοτικό Μουσείο Ζωγράφου «Γιώργος Γουναρόπουλος» θα παρουσιάσει (15-20/6) έκθεση ζωγραφικής μαθητών της ΣΤ' Τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου, με θέμα «Ο κήπος στην πόλη». Στην αρχή της σχολικής χρονιάς το μουσείο προσκάλεσε το 5ο Δημοτικό Σχολείο να παρουσιάσει στο χώρο του έκθεση με αυτό το θέμα.

Το Γενάρη οι μαθητές πήγαν στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, όπου ξεναγήθηκαν, είδαν διαφάνειες από την ιστορία του Δήμου Ζωγράφου και τους πράσινους χώρους του, αλλά και παραδείγματα άλλων πόλεων με παραδοσιακούς ή μοντέρνους κήπους. Ακολούθησε συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς και την εικαστικό του σχολείου, συζήτηση για την πραγματοποίηση της έκθεσης και επισκέψεις των μαθητών στον Υμηττό, στη Βίλα Ζωγράφου, στο Πάρκο Ειρήνης και φύτευση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, με τη συνδρομή των κηπουρών και γεωπόνων του δήμου. Μετά από όλα αυτά, τα παιδιά ζωγράφισαν τον κήπο της φαντασίας τους. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη - Τετάρτη: 9πμ-1.30μμ, 6-9μμ. Πέμπτη - Σάββατο: 9πμ-3μμ. Κυριακή - Δευτέρα: κλειστά.

«Πάρτι» στον κήπο

Το «Πάρτυ στη Βουλιαγμένη», τη συναυλία του στην -πλημμυρισμένη από χιλιάδες κοινού- παραλία της Βουλιαγμένης στις 25 Ιουνίου του 1983, θα «αναβιώσει» ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, στις 15/6 (9μμ) στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ο δημοφιλής συνθέτης και ερμηνευτής καλεί τώρα σε ένα «garden πάρτι - έκπληξη όπως και τότε», με τον ίδιο στο πιάνο, την ορχήστρα, τους καλεσμένους φίλους του καλλιτέχνες και οδηγό τις ανεπανάληπτες εικόνες από το θρυλικό πάρτι στη Βουλιαγμένη, όπως τις αποτύπωσε ο κινηματογραφικός φακός. Απαραίτητα «υλικά» για το πάρτι: κέφι, διάθεση για τραγούδι και χορό και για όσους θέλουν να καθίσουν στο γρασίδι μια μικρή κουβέρτα ή ψάθα θαλάσσης. Προπώληση εισιτηρίων: 10 ευρώ. Κατά την είσοδο στη συναυλία: 12 ευρώ. Πληροφορίες στο τηλ. 210.7282.333.

«Πετρούπολη - Πόλη Πολιτισμού»

Με σύνθημα «Πετρούπολη - Πόλη Πολιτισμού», συνεχίζονται -μέχρι τις 16/6- στην Πετρούπολη οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, το Εργαστήριο Αγιογραφίας του Δήμου παρουσιάζει την ετήσια έκθεση των έργων του, με τίτλο «Παναγία - πρώτη των αγίων», στο Πολιτιστικό Κέντρο (Εθν. Αντίστασης 61). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18/6. Λειτουργεί καθημερινά 10πμ-1μμ και 6-9 μμ.

Σήμερα, το Τμήμα Ποδοσφαίρου του Δήμου διοργανώνει αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, στα γήπεδα Γρηγορίου, από τις 5μμ, ενώ τα τμήματα Προπαιδείας και Προθεωρίας του Δημοτικού Ωδείου, παρουσιάζουν εκδήλωση με τίτλο «Να σου πω ένα τραγούδι;», στο θέατρο «Πέτρα», στις 7.30μμ.

Αύριο (8.30μμ) το Δημοτικό Ωδείο παρουσιάζει μουσικό σύνολο στο θερινό κινηματογράφο. Την Κυριακή (9μμ), το θέατρο σκιών του Τάσου Γεωργίου παρουσιάζει το έργο «Το πανηγύρι του Καραγκιόζη», στο προαύλιο του 5ου Δημοτικού Σχολείου, στο Πανόραμα.

ΠΕΡΥΣΙ ΘΑΥΜΑΣΑΜΕ τους αδελφούς Αλί και Χεντί Ταμπέτ από την Τυνησία σε ένα έργο εμπνευσμένο από τη μουσική σούφι. Φέτος είναι η σειρά του ρεμπέτικου. Με την ομάδα «Cie mpta» του Mathurin Bolze (καλλιτέχνης του τσίρκου), παρουσιάζουν (15-17/6, 9μμ) στο Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260) δυο έργα: το ντουέτο «Ali nous sommes pareils...» ([Aλή είμαστε ίδιοι...» (χορός με πατερίτσες, με φόντο ένα παράνομο ρεμπέτικο) και ένα έργο εμπνευσμένο από το ποίημα του Ρενέ Σαρ «Πάθος και μυστήριο». Συνοδεύει ορχήστρα με Ελληνες και Τυνήσιους μουσικούς, που παντρεύει το ρεμπέτικο με την Τυνησιακή μουσική παράδοση.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org