ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούνη 2020 - Κυριακή 14 Ιούνη 2020
Σελ. /40
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συντονίζουν τη δράση τους για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού

Ρίχνονται στη μάχη μπροστά στην πανυγειονομική απεργία

Από παρέμβαση στην ΤΟΜΥ Ν. Κόσμου Αθήνας
Από παρέμβαση στην ΤΟΜΥ Ν. Κόσμου Αθήνας
Με συσκέψεις συντονισμού της δράσης τους κλιμακώνουν τη μάχη που δίνουν σε δήμους της Αττικής σωματεία και μαζικοί φορείς, διεκδικώντας την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Τις προηγούμενες μέρες τέτοιες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στην Ανατολική Αττική με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, στο δήμο της Αθήνας με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων, σε Ιλιον, Πετρούπολη, Αγ. Αναργύρους - Καματερό με πρωτοβουλία του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων και στη Νέα Ιωνία με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ και του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Τόσο οι συσκέψεις των φορέων όσο και η δράση που αναπτύσσουν αναδεικνύουν τα οξυμένα προβλήματα και τις ελλείψεις ειδικά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ανατρέποντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι τάχα αποτελεί προτεραιότητά της.

Στο πλαίσιο αυτό, σωματεία και φορείς από την Αθήνα πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή παραστάσεις διαμαρτυρίας και εξορμήσεις σε ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας σε Κυψέλη, Πετράλωνα, Θυμαράκια, Παγκράτι, Ν. Κόσμο κ.α., διεκδικώντας άμεση κρατική χρηματοδότηση, δημιουργία δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε χώρους δουλειάς κ.λπ. Αντίστοιχη δράση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων και φορέων του Αιγάλεω και των όμορων δήμων, στο Κέντρο Υγείας Αιγάλεω (πρώην ΙΚΑ), ενώ τη Δευτέρα 15/6 θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο Λοιμωδών, στις 10 π.μ.

Στο δήμο Αθήνας, ενδεικτική είναι η εικόνα που μεταφέρουν τα Σωματεία και οι φορείς από τα Δημοτικά Ιατρεία του 1ου Διαμερίσματος, όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει με ετήσιες συμβάσεις, στο 2ο Διαμέρισμα, όπου μία ΤΟΜΥ (Παγκρατίου) έχει στην περιοχή ευθύνης της τέσσερις πυκνοκατοικημένες συνοικίες (Παγκράτι, Γούβα, Βύρωνας, Καισαριανή), ενώ η ΤΟΜΥ Νέου Κόσμου εξυπηρετεί και τμήμα της Νέας Σμύρνης. Το Δημοτικό Ιατρείο Ν. Κόσμου υπολειτουργεί, στο 3ο Διαμέρισμα η ΤΟΜΥ Πετραλώνων έχει έναν οικογενειακό γιατρό, ενώ δεν υπάρχουν νοσηλευτές. Στο 4ο Διαμέρισμα, η ΤΟΜΥ (Θυμαράκια) καλείται να καλύψει τις ανάγκες περίπου 90.000 κατοίκων! Στο 5ο Διαμέρισμα έχει κλείσει το Γενικό Νοσοκομείο, το οποίο συγχωνεύτηκε με το «Αγία Ολγα», ενώ η «Παμμακάριστος» μετατράπηκε σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, όπως και τα Δημοτικά Ιατρεία. Ολο το 5ο Διαμέρισμα καλείται να εξυπηρετηθεί από το υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας στα Πατήσια, όπου πηγαίνει και ένα μεγάλο μέρος κατοίκων από την Κυψέλη. Στο 6ο Διαμέρισμα, τα ανεπαρκέστατα Δημοτικά Ιατρεία καλούνται να καλύψουν πάνω από 130.000 κατοίκους και δεν διαθέτουν καν παθολόγο ή ορθοπεδικό, ούτε αρκετά ιατρικά μηχανήματα. Στο 7ο Διαμέρισμα, το γυναικολογικό στο «Ελενα» τώρα βλέπει τα ραντεβού του Μάρτη, ενώ το Κέντρο Υγείας επί της ουσίας λειτουργεί μόνο για τον κορονοϊό και τα Δημοτικά Ιατρεία είναι υποστελεχωμένα.

Στη Δυτική Αθήνα, τη μέρα της πανυγειονομικής απεργίας (16/6) θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στις 8.30 π.μ. στα τρία ΠΕΔΥ της περιοχής. Οπως καταγράφουν οι φορείς που κινητοποιούνται: Το μοναδικό Κέντρο Υγείας της περιοχής εξυπηρετεί τέσσερις δήμους (Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης, Ανω Λιοσίων) με τρεις υποτυπώδεις υπομονάδες, με αποτέλεσμα τα ραντεβού να αργούν για μήνες. Το κτίριο στην Μπίμπιζα απαιτεί συντήρηση ακόμα και του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Η υπομονάδα της Πετρούπολης έχει μείνει με 6 γιατρούς από 22, ενώ στον Αγιο Φανούριο δεν υπάρχει μικροβιολόγος. Το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό εργαστήριο, που αναφέρονται και στους 4 δήμους, λειτουργούν με έναν γιατρό ανά βάρδια. Σε όλα τα ΠΕΔΥ της Δυτικής Αθήνας οι ρευματολόγοι, ενδοκρινολόγοι κ.ά. είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ολόκληρη η Δυτική Αθήνα στηρίζεται μόνο σε ένα νοσοκομείο, το «Αττικόν», κι αυτό με τεράστιες ελλείψεις. Εκλεισε το Λοιμωδών και δεν ξανάνοιξε παρά μόνο προσωρινά, κι αυτό με μεταφορά προσωπικού μπροστά στην πανδημία. Το Ιδρυμα Αναπήρων, το μοναδικό δημόσιο κέντρο αποκατάστασης πανελλαδικά, λειτουργεί με τεράστιες ελλείψεις.

Τη μέρα της πανυγειονομικής απεργίας θα πραγματοποιηθούν επίσης παρεμβάσεις σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής, με τα σωματεία που συμμετείχαν στη σύσκεψη να αναδεικνύουν τις τεράστιες ελλείψεις, που μεγαλώνουν τους κινδύνους για το λαό της περιοχής, και να επισημαίνουν καταρχάς την ανάγκη για δημιουργία και λειτουργία δημόσιου νοσοκομείου. Επίσης, για γενναία στελέχωση των Κέντρων Υγείας, σε μια περιοχή όπου χωριά μετατράπηκαν σε εργατουπόλεις και όπου υπάρχουν το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, με χιλιάδες εργαζόμενους και εκατομμύρια επιβάτες, δύο λιμάνια, δεκάδες βιομηχανικές ζώνες και πάρκα. Σε μια περιοχή, άλλωστε, όπου ζουν και δουλεύουν χιλιάδες εργάτες γης και παραθερίζουν πάρα πολλές λαϊκές οικογένειες του Λεκανοπεδίου. Το επόμενο διάστημα, σωματεία και φορείς της Ανατολικής Αττικής συζητούν στα ΔΣ, σε συνελεύσεις κ.α. για να αναδείξουν τον εκπρόσωπό τους στη συντονιστική επιτροπή που συγκροτείται για τα ζητήματα της Υγείας.

Στη Νέα Ιωνία, οι φορείς αποφάσισαν για την Τρίτη 16 Ιούνη να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σημηριώτη. Καλούν το λαό της περιοχής σε κλιμάκωση της πάλης για την αποφασιστική ενίσχυση του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα» και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή.

  • Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί σωματεία και φορείς σε σύσκεψη το Σάββατο στο Βαθύ, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ