ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΣΧΟΣ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΣΥΡΙΖΑ
Βαριές καταδίκες σε βάρος στελεχών του αγροτικού κινήματος

Το «αγροτοδικείο» υιοθέτησε το επικίνδυνο σκεπτικό περί ηθικής αυτουργίας για κινητοποιήσεις που έγιναν το 2017

Από προηγούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις

Eurokinissi

Από προηγούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις
Βαριά καταδίκη σε βάρος στελεχών του οργανωμένου αγροτικού κινήματος επέβαλε χτες το «αγροτοδικείο» της Λάρισας, στέλνοντας, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, το μήνυμα ότι συνεχίζεται και θα συνεχίζεται η επιχείρηση τρομοκράτησης της αγροτιάς, ώστε να σταματήσει να αγωνίζεται για την επιβίωσή της, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή 12μηνης φυλάκισης με αναστολή στους Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, Βαγγέλη Μπούτα και Κώστα Τζέλλα, πρόεδρο και γραμματέα αντίστοιχα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (μέλη και οι τρεις της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων), που κατηγορούνταν για το μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας στη διάρκεια της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης το χειμώνα του 2017.

Κατηγορούμενος ήταν και ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος τότε του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που βρέθηκε στο μπλόκο, μαζί με άλλους συνδικαλιστές και εργάτες, για να συμπαρασταθούν στον αγώνα των αγροτών, ο οποίος αθωώθηκε.

Το σκεπτικό της βαριάς καταδίκης σε βάρος των τριών αγροτοσυνδικαλιστών που επιβλήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου, Ελ. Σούρλα, παρά την αθωωτική εισαγγελική πρόταση, στηρίχθηκε στα περί «ηθικής αυτουργίας», αν και το κατηγορητήριο έκανε λόγο για «παρακώλυση συγκοινωνιών». Μια κατηγορία, ας σημειωθεί, που ανατράπηκε πανηγυρικά στη διάρκεια της δίκης των 10 στελεχών του αγροτικού κινήματος που έγινε στο δικαστήριο της Λάρισας την 1η Μάρτη 2019 και αφορούσε το στήσιμο του μπλόκου της Νίκαιας κατά την πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2019.

Σε κείνη τη δίκη, που στήθηκε με διαδικασίες «fast - track», η κατηγορία περί «ηθικής αυτουργίας» κατέρρευσε παταγωδώς, μέσα από τις καταθέσεις των μαρτύρων, τις απολογίες των κατηγορουμένων και τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, αναγκάζοντας το δικαστήριο να κηρύξει αθώους τους 10 αγροτοσυνδικαλιστές, παρά την καταδικαστική πρόταση από την εισαγγελέα της έδρας, η οποία, μάλιστα, την είχε υποστηρίξει με ιδιαίτερη ζέση και επιμονή.

Σε δήλωσή του μετά την καταδικαστική απόφαση ο Ρίζος Μαρούδας τόνισε: «Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και συνεχίζεται, μέσω και αυτού του είδους των δικαστικών αποφάσεων, η πολιτική τρομοκράτησης της αγωνιζόμενης για την επιβίωσή της αγροτιάς, την οποία ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις της.

Μια πολιτική, βεβαίως, που εφάρμοσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και θα συνεχίσει όποια κυβέρνηση προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές, αφού στον ίδιο αντιλαϊκό "ντορό" θα πορευτεί.

Θα πρέπει, όμως, όλοι τους να καταλάβουν ότι οι καταδικαστικές αποφάσεις των "αγροτοδικείων" και τα όποια άλλα τρομοκρατικά μέτρα δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα της αγροτιάς. Στους δρόμους του αγώνα μάς βγάζει η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που μας οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Και όσο αυτή η πολιτική θα συνεχίζεται - ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι κάθε φορά ο κυβερνητικός διαχειριστής της - εμείς θα την αντιπαλεύουμε με όλες τις δυνάμεις μας και με όσα μέσα διαθέτουμε».

Ανακοίνωση της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η καταδικαστική απόφαση που επιβλήθηκε σε βάρος 3 στελεχών του αγροτικού κινήματος (...) αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή. Στόχος τους η τρομοκράτηση των αγροτών αλλά και όσων άλλων αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική που τους καταδικάζει στη φτώχεια και στη ζωή χωρίς δικαιώματα.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το δρόμο που χάραξαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις της (...) Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη αν νομίζει ότι με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις θα τρομοκρατήσει τους αγρότες και θα βάλει φρένο στους δίκαιους αγώνες για το ψωμί των οικογενειών τους (...)

Η ΚΟ Θεσσαλίας καλεί το λαό της Θεσσαλίας να εκφράσει την αλληλεγγύη του. Μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, να κάνει δική του υπόθεση την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών. Μαζικά και οργανωμένα να απαιτήσει και να επιβάλει να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές, πολιτικές διώξεις και να αθωωθούν όλοι οι διωκόμενοι αγρότες αγωνιστές.

Οι φτωχοί και μικροί αγρότες μια επιλογή έχουν μπροστά τους: Με οργάνωση, αγώνα και συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα να βάλουν φρένο στον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των αγώνων και να ανατρέψουν την πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Στις εκλογές της 7ης Ιούλη να κάνουν κριτήριο ψήφου το ποιοι στάθηκαν δίπλα τους όλα αυτά τα χρόνια στους μικρούς και μεγάλους αγώνες.

Μπορούν οι φτωχοί και μικροί αγρότες να αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα, αν έχουν δίπλα τους μια συνεπή, μαχητική και ασυμβίβαστη δύναμη στη Βουλή και στο λαϊκό κίνημα. Αυτή είναι το ΚΚΕ που είναι σταθερά και μόνιμα δίπλα του, που δεν εγκαταλείπει ποτέ τον αγώνα».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η «επόμενη μέρα» στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Με τον πομπώδη τίτλο «12 πρωτοβουλίες για την επόμενη τετραετία» επιχείρησε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Βόλου, να παρουσιάσει την κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «επόμενη μέρα» στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Με μια προσεκτική ανάγνωση και αφήνοντας στην άκρη τις γενικολογίες και τα ευχολόγια περί «ποιότητας», «δημοκρατίας», «προστασίας των ανθρωπιστικών επιστημών» και άλλα τέτοια, έχει μια αξία να σταθούμε στα πιο ουσιαστικά σημεία και να δούμε τι «υπόσχεται» ο ΣΥΡΙΖΑ στους αυριανούς φοιτητές και νέους επιστήμονες.

***

Από τα πρώτα σημεία στη νέα κυβερνητική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό της φοιτητικής μέριμνας. Στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής τους μοίραζαν υποσχέσεις για «προτεραιότητα στη φοιτητική μέριμνα», για «ολοκληρωμένα σχέδια που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πανελλαδικά», δεν πρόσθεσαν όμως ούτε ένα κρεβάτι σε Εστία. Τώρα, προεκλογικά, ήρθαν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο πενταετίας (!) το οποίο περιλαμβάνει δύο Εστίες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, συνολικά 3.000 κλινών, που θα γίνουν με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ένα μοντέλο με το οποίο - όπως έχει φανεί στην πράξη - ο ιδιώτης εργολάβος ελέγχει πλήρως τα κτίρια. Ως «αναγκαίο συμπλήρωμα», η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι πλέον στις Εστίες θα επιβάλλονται ενοίκια στους φοιτητές. Συγκεκριμένα, για τις παραπάνω Εστίες στην Κρήτη, ο υπουργός είπε ότι 1.000 κρεβάτια θα είναι δωρεάν, 1.000 θα είναι με επιδοτούμενο, «χαμηλό» ενοίκιο και άλλα 1.000 θα είναι με κανονικότατο ενοίκιο! Είναι φανερό ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα το χειροκροτούσε απόλυτα και η ΝΔ, η οποία δεν είχε τολμήσει μέχρι τώρα να βάλει ενοίκιο στις Εστίες και για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ τής παίρνει «την μπουκιά από το στόμα»... Οσο για το χάλι στις υπάρχουσες Εστίες, λίγες μέρες μετά το περιστατικό στα Γιάννενα, όπου έπεσε το ταβάνι στο κεφάλι μιας φοιτήτριας, ο υπουργός είχε το θράσος να κατηγορήσει τους φοιτητές ότι υπενοικιάζουν δωμάτια και διεκδικούν να μένουν παραπάνω χρόνια στις Εστίες! Για τέτοιο θράσος μιλάμε...

***

Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Πέρα από την επιβολή ενοικίου στις Εστίες, υποσχέθηκε και... περικοπές στη σίτιση των φοιτητών! Ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε πως το να σιτίζονται δωρεάν όλοι οι φοιτητές είναι άδικο για αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη (!) και ότι πρέπει να γίνουν περικοπές και αυτοί που εμφανίζουν μεγαλύτερα εισοδήματα να πληρώνουν. Να ανακυκλωθεί δηλαδή και εδώ η φτώχεια ανάμεσα στους λιγότερο και περισσότερο φτωχούς, ανακυκλώνοντας ταυτόχρονα το δηλητήριο των μειωμένων απαιτήσεων για όλους. Και οι περικοπές δεν σταματούν εδώ. Ο υπουργός είπε ακόμα ότι είναι μεγάλο το κονδύλι κάθε χρόνο για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα και πρότεινε να λειτουργήσει ένα παράλληλο σύστημα ηλεκτρονικών συγγραμμάτων για ένα διάστημα, και άρα να περιοριστεί η δωρεάν διανομή έντυπων συγγραμμάτων. Να θυμίσουμε εδώ ότι και η ΝΔ προσπαθούσε για χρόνια να μειώσει τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, φέρνοντας διαρκώς εγκυκλίους για ένα μόνο δωρεάν σύγγραμμα ανά μάθημα (λες και οι ανάγκες του κάθε γνωστικού αντικειμένου μπορούν να μπουν στο ζύγι με το κιλό των σελίδων!), κάτι όμως που οι αγώνες των φοιτητών το άφηναν στα χαρτιά.

***

Ο υπουργός άφησε αιχμές και για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, στο πνεύμα που βάζει η ΝΔ για «μειοψηφίες που διακόπτουν συνεδριάσεις» κ.ο.κ., παίζοντας με τις λέξεις - ότι δεν είναι θέμα «ανομίας», όπως λέει η ΝΔ, αλλά «δημοκρατίας που απειλείται από μια κουλτούρα ότι ελάχιστα άτομα μπορούν να πάρουν την καθημερινότητα στα χέρια τους». Δεν εκπλήσσει η ταύτισή τους ακόμα και σ' αυτά τα ζητήματα, αν θυμηθούμε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για τα πανεπιστήμια ποινικοποιούσε ευθέως τις καταλήψεις, λέγοντας επί λέξει ότι πρέπει να συσταθούν επιτροπές για την «αντιμετώπιση των διεκδικητικού χαρακτήρα πρόσκαιρων καταλήψεων χώρων του ΑΕΙ από φοιτητές ή άλλες ομάδες με ή χωρίς φθορές»!

***

Κατά τ' άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά συναντιέται με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της Α. Διαμαντοπούλου για «ατομικά μενού μαθημάτων» και προτείνει να παίρνουν οι φοιτητές ένα 25% των μαθημάτων τους από άλλα τμήματα του πανεπιστημίου τους εκτός από αυτό που φοιτούν. Αλλά εκεί που «έδωσε ρέστα» ο υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο θέμα των νέων επιστημόνων. Αρχικά εντόπισε τον κίνδυνο την επόμενη δεκαετία να μην υπάρχουν νέοι επιστήμονες, να μην επιλέγουν οι νέοι να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή καριέρα και παραδέχτηκε ότι είναι θέμα εργασιακών σχέσεων και θεσμικής ιδιότητας των νέων επιστημόνων. Η απάντηση όμως του ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτό το θέμα, αντί για σταθερές προσλήψεις μόνιμου διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, είναι να συζητήσουν τα ΑΕΙ «τρόπους διεύρυνσης του ζωτικού χώρου των Πανεπιστημίων, ώστε μέσα σε αυτή την ευρυχωρία να υπάρχουν και αυτοί οι νέοι επιστήμονες με το διαφορετικό στάτους ο καθένας»! Μια πανσπερμία δηλαδή βοηθών και ερευνητών, με κάθε είδους συμβάσεις, που θα αγωνιούν κάθε χρόνο - ή κάθε τριετία ή πενταετία στην καλύτερη περίπτωση - για την ανανέωσή τους ή μη, που για να δουλέψουν στο αντικείμενό τους, στην επιστήμη τους, θα ζουν σε μια διαρκή ομηρία. Σε τίποτα δεν διαφέρει βέβαια η παραπάνω κατάσταση με τα όσα ζούσαν οι νέοι επιστήμονες τα προηγούμενα χρόνια, είτε με κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ. είτε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

***

Αυτή η «επόμενη μέρα» που περιγράφει για την Ανώτατη Εκπαίδευση, τους φοιτητές και τους επιστήμονες ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μαύρη μέρα για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και των νέων επιστημόνων, που πασχίζουν για τις σπουδές, τα πτυχία και την επιστήμη τους. Κι άλλο τόσο μαύρες είναι οι μέρες που εγγυώνται η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα. Απέναντι στις ξεκάθαρες διακηρύξεις για νέες περικοπές παροχών, ιδιωτικοποιήσεις και ανακατανομή των ψίχουλων και της μιζέριας, η απάντηση της νεολαίας πρέπει να είναι ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρή δύναμη αντιπολίτευσης και πάλης από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, για να μπαίνουν φραγμοί σε όσα μας μαυρίζουν τη ζωή, για να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις της νέας γενιάς, ο δρόμος για τις σύγχρονες ανάγκες.


Γ. Σ.

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org