ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Επίσκεψη Αμπε στην Τεχεράνη με φιλόδοξους στόχους

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Περισσότερη υπομονή» για την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ συνέστησε, χτες βράδυ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, στον Ιρανό Πρόεδρο, Χασάν Ροχανί, ξεκινώντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Ιράν με φόντο τις εντεινόμενες απειλές και πιέσεις των ΗΠΑ της εν λόγω χώρας.

Η «λεπτή» αποστολή του Ιάπωνα πρωθυπουργού, που φαίνεται πως έχει τις «ευλογίες» του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι καθόλου εύκολη. Οι Ιρανοί κατέστησαν σαφές από την πρώτη στιγμή πως επιθυμούν «σαν κίνηση καλής θέλησης» από τις ΗΠΑ είτε τη χαλάρωση «των άδικων» κυρώσεων στο ιρανικό πετρέλαιο, ή την παράταση των εξαιρέσεων ή την αναστολή των κυρώσεων. Ανώνυμοι Ιρανοί αξιωματούχοι σημείωναν τον «μεγάλο σεβασμό» που έχει δείξει στο Ιράν η Ιαπωνία, υπογραμμίζοντας παράλληλα και τον «πολύ εποικοδομητικό ρόλο» που μπορεί να παίξει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο...

Μετά την πρώτη συνάντησή του με τον Ιρανό Πρόεδρο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «μία τυχαία σύγκρουση» μπορεί να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν προκαλώντας ευρύτερες συνέπειες... Ο Ιρανός ηγέτης, από την άλλη, διεμήνυσε πως η χώρα του δεν επιδιώκει πόλεμο με τις ΗΠΑ αλλά θα καταφέρει «συντριπτικό πλήγμα εάν δεχθεί επίθεση».

Μερικές ώρες πριν από την προσγείωση του αεροπλάνου του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης Υεμενίτες αντικαθεστωτικοί σιίτες Χούτι εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση στο αεροδρόμιο της πόλης Αμπχα της Σαουδικής Αραβίας προκαλώντας τον τραυματισμό 26 ατόμων. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της μοναρχίας στη Σαουδική Αραβία καθώς έχει κατηγορήσει τους Χούτι ότι δρουν υπό τις υποδείξεις ή την επιρροή του Ιράν σε βάρος των δικών της συμφερόντων.

Το ίδιο 24ωρο, στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συναντούσε τον πρίγκιπα διάδοχο στο θρόνο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ αλ Ναχγιάν. Από τις δηλώσεις της Μέρκελ φάνηκε πως συζήτησαν τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο και τις απειλές των ΗΠΑ έναντι του Ιράν καθώς η ίδια τόνισε ότι μολονότι Γερμανία και ΗΑΕ έχουν «αποκλίνουσες» απόψεις σε κάποια θέματα, «μας ενώνει η θέληση για μία ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν»...

ΗΠΑ
Μετακίνηση στρατευμάτων και πώληση «F-35» στην Πολωνία

Συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του είχε χτες ο Ντ. Τραμπ

Από τη χτεσινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Τη μετακίνηση περίπου 2.000 στρατιωτών στην Πολωνία «από τη Γερμανία ή κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα» εξετάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως δήλωσε χτες ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρζέι Ντούντα. Παράλληλα η Πολωνία «παρήγγειλε (σ.σ. από τις ΗΠΑ) 32-35 μαχητικά αεροσκάφη "F-35"», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ πάνω από τον Λευκό Οίκο πέταξαν δύο «F-35» προς τιμήν της νέας συμφωνίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει μέσα στη βδομάδα ότι ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει την αποστολή περίπου 1.000 επιπλέον στρατιωτών για «να ενισχυθεί η αμυντική ικανότητα» της Πολωνίας απέναντι στην «αυξανόμενη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα και επιθετικότητα». Χτες, πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για «επιπλέον στρατεύματα, αλλά για μεταφορά τους από άλλη τοποθεσία». Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί βρίσκονται στη Γερμανία «εδώ και πολύ καιρό» και πιθανότατα ορισμένοι εξ αυτών θα μετακινηθούν στην Πολωνία «αν συμφωνήσουμε τελικά να το κάνουμε».

Και η επίσκεψη Ντούντα ήρθε να επιβεβαιώσει τη «στρατηγική συνεργασία» ΗΠΑ - Πολωνίας στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Εξάλλου, η πολωνική κυβέρνηση ζητά εδώ και μήνες από τις ΗΠΑ επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και μια μόνιμη αμερικανική βάση στο πολωνικό έδαφος, που θα μπορούσε μάλιστα να ονομαστεί «Fort Trump».

Η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014 έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που εντείνουν τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στις χώρες της Ανατ. Ευρώπης. Τέσσερις πολυεθνικές ομάδες μάχης (τάγματα) σταθμεύουν μόνιμα σε Πολωνία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, όπου ηγούνται αντίστοιχα οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Γερμανία.

ΣΥΡΙΑ
Νέα ισραηλινή επίθεση και κυρώσεις από τις ΗΠΑ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Απαντάμε με επιθέσεις και βία σε κάθε επίθεση εναντίον μας. Αλλά δεν προχωράμε σε δράση μετά το γεγονός, αλλά και πριν, για να αρνηθούμε στον εχθρό μας δυνατότητες», είπε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Μερικές ώρες νωρίτερα προηγήθηκε επίθεση ισραηλινού αεροσκάφους σε τμήμα της συριακής αεράμυνας κοντά στην πόλη Τιλ αλ Χάρρα, κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές σε τμήμα της συριακής αεράμυνας. Πληροφορίες ισραηλινών εφημερίδων ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι από αυτές που έχουν προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» και ιρανικών πολιτοφυλακών, επειδή βρίσκεται σε «στρατηγική θέση» στο Ισραήλ.

Πριν από τη νέα επίθεση των Ισραηλινών, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις σε βάρος του Σαμίρ Φοζ, Σύρου επιχειρηματία, βιομήχανου και μέτοχου του πολυτελούς ξενοδοχείου «Four Seasons» στη Δαμασκό. Χαρακτηρίστηκε «συνεργάτης του φονικού καθεστώτος Ασαντ» και επιβλήθηκαν κυρώσεις σε βάρος του ίδιου, των μελών της οικογένειάς του και των εταιρειών του. Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών Σίγκαλ Μάντελκερ τόνισε ότι οι κυρώσεις περιλαμβάνουν το πάγωμα πιθανών περιουσιακών στοιχείων του Φοζ στις ΗΠΑ και ότι ένας από τους λόγους της κίνησης αυτής της κυβέρνησής του είναι η μεταφορά ιρανικού πετρελαίου στη Συρία, κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων. Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Φοζ προκάλεσαν τις αντιδράσεις της Ρωσίας.

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται ενώ το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιχειρούν να αξιοποιήσουν τις επιχειρήσεις του ρωσικού και συριακού στρατού στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπου έχουν πλέον τη βάση τους οι περισσότερες δυνάμεις τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα», του «Ισλαμικού Κράτους» και φιλότουρκων αντικαθεστωτικών.

Σύνοδος συμβούλων Ασφαλείας των ΗΠΑ - Ρωσίας - Ισραήλ

Να σημειωθεί τέλος ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες, πιθανώς τέλη Ιούνη, λίγο πριν ή μετά τη Σύνοδο του G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, αναμένεται για πρώτη φορά να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, και του Ισραήλ, Μέιρ Μπεν Σάμπαθ, στην Ιερουσαλήμ. Στο επίκεντρο αυτής της ασυνήθιστης συνάντησης αναμένεται να τεθούν οι εξελίξεις στη Συρία, στο Παλαιστινιακό και στον Περσικό Κόλπο, με φόντο τις άγριες διαθέσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Κόντρες για τη Σύνοδο των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν

ΡΑΜΑΛΑ.--

Το Επαναστατικό Συμβούλιο της «Φατάχ», του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, καταδίκασε τη διαφαινόμενη απόφαση Αιγύπτου, Ιορδανίας και Μαρόκου να συμμετάσχουν στη «Σύνοδο για Ειρήνη και Ευημερία» που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στις 25 και 26 Ιούνη στο Μπαχρέιν, προκειμένου να παρουσιάσουν το οικονομικό σκέλος του λεγόμενου «ειρηνευτικού σχεδίου» για το Παλαιστινιακό.

Στην ανακοίνωση της «Φατάχ» επισημαίνεται πως η «συμμετοχή ορισμένων Αράβων αδελφών μας είναι καταδικαστέα και αδικαιολόγητη». Απευθύνεται στη συνέχεια έκκληση στους Παλαιστίνιους και στους άλλους Αραβες να διαδηλώσουν και να κινητοποιηθούν ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ.

Τις πληροφορίες πάντως διεθνών ΜΜΕ για συμμετοχή των τριών προαναφερθεισών χωρών στην εν λόγω Σύνοδο αμφισβήτησε ο Ιμπραχίμ Μιλχίμ, Παλαιστίνιος κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Ραμάλα, λέγοντας ότι δεν έχουν ενημερώσει σχετικά την Παλαιστινιακή Αρχή. Επανέλαβε δε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή απορρίπτει τη Σύνοδο, επειδή «ο μόνος δρόμος για την ειρήνη είναι ο τερματισμός της 52ετούς κατοχής».

Χτες, πάντως, δύο αραβικές χώρες ανακοίνωσαν πως απέρριψαν την πρόσκληση των ΗΠΑ για συμμετοχή στη Σύνοδο. Πρόκειται για τον Λίβανο και το Ιράκ.

Πεθαίνουν αβοήθητα τα παιδιά με καρκίνο...

Οσο εντείνονται οι διαδικασίες και οι πιέσεις από τις ΗΠΑ για την προώθηση του «ειρηνευτικού σχεδίου» τους για το Παλαιστινιακό, έρχονται στην επιφάνεια ακόμα περισσότερες όψεις από τη σκληρότητα των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Εκτενές ρεπορτάζ του πρακτορείου «Associated Press» - που δεν διακρίνεται για τις φιλοπαλαιστινιακές ανταποκρίσεις του - αναφέρθηκε στο δράμα που ζουν πολλές οικογένειες καρκινοπαθών στη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα αυτές που έχουν παιδάκια με ογκολογικά προβλήματα. Οι κατοχικές αρχές συχνά απαγορεύουν σε γονείς και συγγενείς να συνοδεύσουν τα παιδιά τους που υποφέρουν από καρκίνο, ή καθυστερούν ανεπίτρεπτα τη μεταφορά των ανήλικων καρκινοπαθών σε ογκολογικά νοσοκομεία της Ιερουσαλήμ, με δραματικές συνέπειες στην εξέλιξη της ασθένειας.

Αφορμή για το ρεπορτάζ έδωσε ο πρόσφατος θάνατος ενός μικρού κοριτσιού από τη Γάζα, της Αϊσά α Λούλου, η οποία μεταφέρθηκε, με μεγάλη καθυστέρηση, ασυνόδευτη σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ για αφαίρεση όγκου στο κεφάλι, όπου πέθανε λίγες μέρες μετά, προτού μπορέσει να ξαναδεί τους γονείς της.

Πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέγραψαν για το 2018 περίπου 600 τέτοιες περιπτώσεις, ανάμεσά τους και αρκετές δεκάδες παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών, που μεταφέρθηκαν ασυνόδευτα σε νοσοκομεία της Ιερουσαλήμ μετά από μεγάλη γραφειοκρατία και κρίσιμες χρονοτριβές. «Το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο είναι να αφήσεις το παιδί σου στο άγνωστο... Η Ιερουσαλήμ είναι μία ώρα δρόμο από εδώ, αλλά αισθάνεσαι σαν να βρίσκεται σε άλλο πλανήτη», είπε σε δημοσιογράφους ο πατέρας της μικρής, που - όπως αναφέρει το ΑΡ - πέθανε κλαίγοντας, μόνη της μέσα στο νοσοκομείο, αναζητώντας μάταια τους γονείς της...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ