ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Συνεχίζονται οι δράσεις προετοιμασίας για την κινητοποίηση στις 15 και 17 Ιούνη

Κεντρικό σύνθημα: «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα - Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή περιουσία»

Από τη συνάντηση του δημάρχου με εργαζόμενους ενόψει της κινητοποίησης
Από τη συνάντηση του δημάρχου με εργαζόμενους ενόψει της κινητοποίησης
Συνεχίζεται η δραστηριότητα του δήμου Πάτρας ενόψει της μεγάλης κινητοποίησης την Παρασκευή 15 και την Κυριακή 17 Ιούνη με κεντρικό σύνθημα «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα - Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή περιουσία». Χτες, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, μαζί με τους αντιδημάρχους Ανδρέα Αθανασόπουλο και Δημήτρη Πελεκούδα, επισκέφτηκαν τους εργαζόμενους του Τμήματος Πρασίνου και του ΧΥΤΑ Ξερόλακκα, και συζήτησαν μαζί τους για την κινητοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα αιτήματα της κινητοποίησης, τονίζοντας: «Απαιτούμε άμεσα μαζικές προσλήψεις στο δήμο, στα νοσοκομεία, στην Υγεία γενικότερα, στην Παιδεία. Στο πλαίσιο της αντισεισμικής προστασίας να επιδιορθωθούν, ενισχυθούν ή να ξαναφτιαχτούν σχολεία, δημόσια κτίρια, εργατικές κατοικίες που το έχουν ανάγκη. Μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων. Μέτρα προστασίας των ανέργων. Κανένα σπίτι χωρίς φως, νερό, τηλέφωνο, δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ικανοποίηση όλων των αιτημάτων και διεκδικήσεων του Δημοτικού Συμβουλίου».

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ λαϊκή συνέλευση της Δημοτικής Κοινότητας Βραχνέικων, στην αίθουσα του Σταυροπούλειου, με θέμα την προετοιμασία της μεγάλης αγωνιστικής κινητοποίησης που διοργανώνει ο δήμος. Χτες έγιναν λαϊκές συνελεύσεις στη Δημοτική Κοινότητα Παραλίας και στις Εργατικές Κατοικίες Λεύκας, ενώ σήμερα Τετάρτη θα γίνει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ρίου, στις 7.30 μ.μ. (γραφεία Δημοτικής Ενότητας Ρίου, Αθηνών 6).

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις και συγκεντρώσεις της δημοτικής αρχής με τους εργαζόμενους του δήμου: Σήμερα Τετάρτη, στις 7.15 π.μ., με τους εργαζόμενους στο Τμήμα Αυτεπιστασίας και της Διεύθυνσης Εργων Υποδομής (στου Λαδόπουλου). Αύριο Πέμπτη το πρωί, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρος Τουλγαρίδης, μαζί με τον Σύλλογο Συνταξιούχων ΙΚΑ, θα επισκεφτούν τα ΚΑΠΗ της πόλης. Την Παρασκευή 15 Ιούνη, στις 10 π.μ., περιοδεία στη λαϊκή αγορά των Προσφυγικών.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση πραγματοποίησε χτες το πρωί η δημοτική αρχή, μαζί με κατοίκους του δήμου, στους οποίους κυβέρνηση και ΔΕΗ έχουν κόψει το ρεύμα. Στη συνάντηση με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Κ. Πελετίδης έθεσε το θέμα των διακοπών του ρεύματος από τη ΔΕΗ, που το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί και μάλιστα σε φτωχές λαϊκές οικογένειες, με τις περισσότερες από αυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ η Επιχείρηση αφαιρεί και τους μετρητές από τα ρολόγια. Απαίτησε άμεσα το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση να πάρουν μέτρα για να μην μείνει κανένα λαϊκό σπίτι στο σκοτάδι.

Μετά την συνάντηση, ο δήμαρχος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα απάντηση και η απάντηση να είναι με έργα και όχι με λόγια. Εχουμε ανθρώπους με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, με κακοήθεια, άλλοι έχουν στο σπίτι τους άτομο με ειδικές ανάγκες. Δεν είναι δυνατόν αυτά τα σπίτια να μην έχουν ρεύμα. Ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση δεν καλύπτει τα λαϊκά νοικοκυριά από τις διακοπές ρεύματος. Το αντίθετο. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση της Επιτροπής οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ και της ΔΕΔΔΗΕ απέρριψαν τα 9 από τα 10 αιτήματα για επανασύνδεση, για τυπικούς και μόνο λόγους. Θα συνεχίσουμε με παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ και θα επανέλθουμε εδώ, στην Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση στην περιοχή μας, συνεχίζοντας τον αγώνα για το σοβαρό αυτό πρόβλημα».

ΚΕΘΕΑ
Εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιούνη), το ΚΕΘΕΑ διοργανώνει εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα: Ενημέρωση, ομιλίες - συζητήσεις, συναυλίες, θέατρο, κινηματογράφος, εικαστικές εκθέσεις, αθλητικές διοργανώσεις κ.ά. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στην Αθήνα οι κεντρικές εκδηλώσεις θα γίνουν:

  • Μετρό Συντάγματος, Κυριακή 24 Ιούνη, 11 π.μ. - 5 μ.μ.

«Στάσου πλάι μου» στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σταθμού. Τα μέλη, οι εργαζόμενοι, οι εθελοντές και φίλοι του ΚΕΘΕΑ, θα βρίσκονται όλοι εκεί, με ζωντανή μουσική, δρώμενα, καλλιτεχνικά εργαστήρια, εκθέσεις και ενημερωτικά περίπτερα.

  • Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

«ΚΕΘΕΑ Reload 3.0» στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου 14, Πλάκα): 6 μέρες με 11 καλλιτεχνικές δράσεις, 11 - 16 Ιούνη.

  • Καισαριανή - Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Εγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ, την Κυριακή 1 Ιούλη, 6 μ.μ. - 10μ.μ.: Ενημερωτικές και δημιουργικές δράσεις στα Ξύλινα Καισαριανής.
  • Ιλιον - ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση»

Την Τρίτη 26 Ιούνη: Συναυλία, εκθέσεις και εργαστήρια στην πλατεία Ελευθερίας, 7 μ.μ. - 9 μ.μ. Ενημέρωση στην πλατεία Αγίων Αναργύρων, 11 π.μ. - 1 μ.μ.

  • Θεσσαλονίκη - ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη»: Εκδηλώσεις στο άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου (νέα παραλία) την Τρίτη 26 Ιούνη, 8 μ.μ. - 11 μ.μ.
  • Πάτρα - ΚΕΘΕΑ «Κύτταρο - Οξυγόνο»: Εκδήλωση στο Νότιο Πάρκο την Τρίτη 26 Ιούνη, 7 μ.μ.: Αστροπαρατήρηση με τα τηλεσκόπια της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίωνας», παράσταση Καραγκιόζη, παραδοσιακοί και άλλοι χοροί από το χορευτικό συγκρότημα Σαγέικων Αχαΐας.

Εκδηλώσεις θα γίνουν ακόμη σε Λάρισα, Βόλο, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Γιάννενα, Μυτιλήνη, Χίο, Ηράκλειο, Χανιά, Αγιο Νικόλαο, Ρόδο, Κω, Λέρο, Λειψούς, Πάτμο, Κάλυμνο.

Δεκάξι χρόνια με αναστολή στον πρώην επικεφαλής της «Αλληλεγγύης»

Ποινή κάθειρξης 16 χρόνια με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδας «Αλληλεγγύη», Δ. Φουρλεμάδη, για την υπόθεση υπεξαίρεσης εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος που προοριζόταν για φιλανθρωπίες σε τρίτες χώρες, πριν από περίπου 12 χρόνια. Το δικαστήριο καταδίκασε σε 10ετή κάθειρξη με αναστολή την κατά τη δικογραφία πρώην οικονομική διευθύντρια της ΜΚΟ. Ο Δ. Φουρλεμάδης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για το κακούργημα της υπεξαίρεσης κατ' εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και για το κακούργημα της απλής απιστίας στην υπηρεσία. Αθωώθηκε από τη μία πράξη της απιστίας που αφορούσε αγορά ακινήτου στην Κυψέλη και του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Στις 27 Ιούνη η δίκη των 20 του «Ρουβίκωνα»

Αναβολή για τις 27 Ιούνη ζήτησαν και πήραν χτες τα 20 μέλη του «Ρουβίκωνα» που προχτές το πρωί επιχείρησαν να μπουν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, πετώντας τρικάκια υπέρ του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα, και συνελήφθησαν. Ο εισαγγελέας τούς άσκησε ποινική δίωξη για 4 πλημμελήματα, που αφορούν διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, διέγερση, απείθεια και άρνηση δακτυλοσκόπησης. Στα δικαστήρια της Ευελπίδων συγκεντρώθηκαν άτομα σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συλληφθέντες.

Επίσης, αναβλήθηκε για τις 15 Φλεβάρη 2019, λόγω ωραρίου, η δίκη 12 μελών του «Ρουβίκωνα» για παρεμβάσεις - διαμαρτυρίες της ομάδας σε πρεσβείες, δημόσιες υπηρεσίες κ.α. Τα αδικήματα τα οποία αντιμετωπίζουν είναι για διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη ομαλής διεξαγωγής δημόσιας υπηρεσίας από κοινού, παράνομη βία από κοινού και διατάραξη κοινής ειρήνης.

Νέα πυρκαγιά στην Ασωπία

Νέα πυρκαγιά, μόλις 24 ώρες μετά την προηγούμενη, ξέσπασε χτες το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Ασωπία Βοιωτίας. Στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέβη και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εμπρησμών της Πυροσβεστικής, προκειμένου να ερευνήσει τα αίτια των συνεχόμενων πυρκαγιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πυρκαγιά αυτή εκδηλώθηκε σε κοντινό σημείο με την προηγούμενη. Η τελευταία είχε εκδηλωθεί το απόγευμα της Δευτέρας και στον τόπο επιχείρησαν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα και 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρα ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο. Παράλληλα, την Κυριακή είχε ξεσπάσει άλλη φωτιά στην περιοχή Αρμα, που βρίσκεται κοντά στην περιοχή των δύο τελευταίων πυρκαγιών. Πυρκαγιά μαινόταν και στα Αμπέλια Αγρινίου, όπου επιχειρούσαν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ελικόπτερο και πεζοπόρο τμήμα 11 ατόμων.

ΕΣΥΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
13ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ

Το Παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών (26η Ιούνη) διοργανώνει το 13ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ Νέων.

Οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:

  • Σάββατο 16 Ιούνη, ώρα 17.00 στο Κλειστό Γυμναστήριο Λιβαδειάς τουρνουά μπάσκετ παίδων/παμπαίδων (με τη συμμετοχή των ομάδων Α.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ, Α.Σ. ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, ΑΡΗΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ, Γ.Σ. ΑΛΙΑΡΤΟΥ). Επιδείξεις αεροβικής γυμναστικής με τη συμμετοχή των ΑΚΟΛ και ΓΑΣΛ.
  • Παρασκευή 22 Ιούνη, στις 20.30, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Λιβαδειά) συναυλία με τα νεανικά μουσικά συγκροτήματα «The rusty crew» και «Old machine power».
  • Παρασκευή 29 Ιούνη, στις 20.30, στην κεντρική πλατεία Θήβας εκδήλωση - ομιλία με τη συμμετοχή χορευτικών & μουσικών σχημάτων.

Το ΕΣΥΝ καλεί το λαό, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους να δυναμώσουν το αντιναρκωτικό μέτωπο, τις γραμμές των μαζικών φορέων και των σωματείων, να γίνουν πρωταγωνιστές της ζωής, μακριά από τη λογική της παραίτησης που οδηγεί στη φυγή από την πραγματικότητα και τις εξαρτήσεις.

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με τους: Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, Επιμελητήριο Βοιωτίας, ΚΕΘΕΑ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», Κέντρο Πρόληψης «Πρόταση Ζωής», Ομάδες Γυναικών Λιβαδειάς - Θήβας (μέλη της ΟΓΕ).

Αναβολή για τις 7 Νοέμβρη

Αναβολή για τις 7 Νοέμβρη, επειδή δεν έχει συμπληρωθεί η δικογραφία, πήρε η δίκη 6 μελών της Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού, που σε μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, δικάζονται ενώ δέχτηκαν τη συντονισμένη και προσχεδιασμένη τραμπούκικη επίθεση με σιδερόβεργες, πέτρες, μπουκάλια από χρυσαυγίτες, έξω από το δουλεμπορικό γραφείο με τον μανδύα του σωματείου στο Πέραμα!

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο υπόδικος βουλευτής της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Ι. Λαγός ζήτησε και πέτυχε την προσαγωγή όλου του αντιφασιστικού κλιμακίου στη ΓΑΔΑ. Μάλιστα, η δικηγόρος τους Κ. Τάτση είχε αναφέρει για προσαχθέντα χρυσαυγίτη, που «είχε υποδειχθεί ως ένα από τα άτομα που έφερε σιδερένιο λοστό και συμμετείχε ενεργά στην επίθεση», ότι «φυγαδεύτηκε» από το Αστυνομικό Τμήμα Περάματος. Να τονιστεί επίσης ότι η Αστυνομία παρουσίασε την επίθεση των χρυσαυγιτών με ανακοίνωσή της ως σύγκρουση εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος με αντιφασίστες...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ