ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην ηρωική Χωριστή της Δράμας, ένα από τα μαρτυρικά χωριά της πατρίδας μας, που έδωσε εκατοντάδες από τα παιδιά της στον αγώνα για την απελευθέρωση, στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο Δ. Κουτσούμπας.

Αρχικά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παραβρέθηκε στην εκδήλωση που έγινε στο μνημείο για τους σφαγιασθέντες της Χωριστής από τους Βούλγαρους φασίστες το Σεπτέμβρη του 1941 και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος.

Εκεί μίλησε η Μαρία Μάλλη, μέλος της ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορία των αγώνων των κατοίκων του χωριού, στους δεσμούς του με το Κόμμα, αλλά και στη λαϊκή εξέγερση τον Σεπτέμβρη του '41 ενάντια στη φασιστική βουλγαρική κατοχή, που ήταν το πρώτο στην Ελλάδα οργανωμένο αντιστασιακό κίνημα κατά του Αξονα.

Οι κάτοικοι της Χωριστής επιφύλαξαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στον Δ. Κουτσούμπα. Στο πλαίσιο αυτό, με την ολοκλήρωση της πολιτικής συγκέντρωσης, η πρόεδρος του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής, Σοφία Τσιρακίδου, έδωσε ως αναμνηστικά στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ένα βιβλίο για την περίοδο της δεύτερης βουλγαρικής κατοχής (1916 - 1918), στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 623 κάτοικοι του χωριού, καθώς και ένα βιβλίο με την ιστορία του Πολιτιστικού Συλλόγου, που είναι από τους παλαιότερους στη χώρα και έχει ιδρύσει την πρώτη γυναικεία μπάντα στην Ελλάδα, το 1955.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Χρέος μας να γνωρίσει η νεολαία την ηρωική ιστορία του τόπου

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ την Κυριακή, στη Χωριστή Δράμας

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στη Χωριστή της Δράμας, σε έναν τόπο που έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία.

Εναν τόπο με ιδιαίτερη συμβολή στους εργατικούς αγώνες, ιδιαίτερα στους αγώνες των καπνεργατών.

Εναν τόπο που έχει βάλει τη σφραγίδα του στην αντιφασιστική πάλη, με τη συμμετοχή του στην ηρωική εξέγερση της Δράμας το 1941, τότε που ο ελληνικός λαός στη συγκεκριμένη περιοχή βρέθηκε υπό τριπλή κατοχή, ιταλική, γερμανική, βουλγαρική.

Και είχε δύο δρόμους να επιλέξει: Να υποταχθεί, να συμβιβαστεί και να λουφάξει ή να οργανωθεί, να αντισταθεί και να παλέψει.

Η Χωριστή της Δράμας ακολούθησε το δεύτερο, το δύσκολο αλλά και ηρωικό δρόμο, συμμετέχοντας στην εξέγερση της Δράμας, η οποία οργανώθηκε από την τοπική Οργάνωση του ΚΚΕ το Σεπτέμβρη του 1941.

Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα και το δεύτερο στην Ευρώπη οργανωμένο αντιστασιακό κίνημα κατά του φασιστικού Αξονα.

Τη συμμετοχή της στην εξέγερση της Δράμας η Χωριστή την πλήρωσε ακριβά, με το σφαγιασμό 147 κατοίκων της από τους Βούλγαρους κατακτητές.

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν κάτοικοί της αργότερα, παίρνοντας μέρος στην ΕΑΜική Αντίσταση και αργότερα στον μεγαλειώδη αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Χρέος όλων μας είναι να γνωρίσουν οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου τους.

Από την εκδήλωση στο μνημείο των σφαγιασθέντων από τους φασίστες
Από την εκδήλωση στο μνημείο των σφαγιασθέντων από τους φασίστες
Να μάθουν για τις ηρωικές σελίδες που έγραψε η Χωριστή της Δράμας.

Να διαβάσουν και να διδαχθούν από την Εξέγερση της Δράμας, να γνωρίσουν τον αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, να γνωρίσουν τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Τους τιμάμε κρατώντας ψηλά τη σημαία της ταξικής πάλης

Τιμάμε όλους όσοι γνώρισαν και έπεσαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στους τόπους εξορίας, όλους όσοι τραυματίστηκαν στις ηρωικές μάχες.

Και με την ευκαιρία. Εμείς, και 'δω στη Χωριστή, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, τιμάμε τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, τιμάμε τους αγωνιστές του ΔΣΕ, ακριβώς επειδή συνεχίζουμε να κρατάμε ψηλά τη σημαία της ταξικής πάλης, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, επειδή έχουμε αναλάβει τα καθήκοντά μας απέναντι στην εργατική τάξη και την ιστορική αποστολή της.

Ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του, που κρατά ψηλά τη σημαία της εξουσίας του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και εκπληρώνει τα καθήκοντα που του έχει αναθέσει η κυρίαρχη τάξη, ματώνοντας το λαό μας, έχει το θράσος να πηγαίνει στην Καισαριανή, να μιλάει για το Γοργοπόταμο, να πιάνει στο στόμα του τις ηρωικές κορφές του Γράμμου, τον κομμουνιστή ήρωα Νίκο Μπελογιάννη και άλλα πολλά.

Και την ίδια στιγμή να υλοποιεί μία προς μία τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, να ψηφίζει ένα ακόμα μνημόνιο, «μνημόνιο εις την τετάρτην» το χαρακτηρίσαμε, γιατί πολλαπλασιάζει τα βάρη για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Κι αυτά τα βάρη είναι ασήκωτα για το λαό, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παρουσιάσει μία εικονική πραγματικότητα για την κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη, ο λαός, και να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες.

Τι άλλο από εικονική πραγματικότητα για το λαό είναι τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, της καπιταλιστικής οικονομίας; Μας παρουσιάζουν στοιχεία και νούμερα ως θετικά της ευημερίας που έρχεται τάχα σιγά - σιγά για το λαό, την ίδια ώρα που οι εργάτες, οι άνεργοι, οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη της καθημερινής επιβίωσης.

Ο λαός να επιλέξει τη σύγκρουση με τον πραγματικό του αντίπαλο

Ακούμε και εμείς όσους καλοπροαίρετα ρωτούν γιατί ο κόσμος δεν κινητοποιείται, τι περιμένει, γιατί δεν βγαίνει μαζικά στους δρόμους.

Δεν συμφωνούμε απόλυτα με την άποψη ότι ο κόσμος δεν παλεύει, δεν αντιστέκεται, δεν συμμετέχει στους αγώνες.

Οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο μνημόνιο, ήταν μεγάλες κινητοποιήσεις.

Βέβαια, από αυτές τις κινητοποιήσεις απουσίαζαν τα κόμματα, αρκετά μέλη και ψηφοφόροι των κομμάτων που την προηγούμενη περίοδο έβγαιναν στους δρόμους και που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι ακόμα στα κόμματα του κατεστημένου, στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη ΝΔ, ή παρασύρονται από θολά αντιμνημονιακά, κάλπικα συνθήματα που προπαγανδίζονται από επικίνδυνους καιροσκόπους και από τσαρλατάνους της πολιτικής ζωής του τόπου, που εμφανίστηκαν αυτά τα χρόνια με τη σημαία του αντιμνημονιακού και του αντιευρωπαϊστή για να παίξουν τον αποπροσανατολιστικό τους ρόλο, να γίνουν εμπόδιο στη γνήσια ριζοσπαστικοποίηση και την αναγέννηση του εργατικού κινήματος και της μεγάλης Κοινωνικής Συμμαχίας που προτείνει το ΚΚΕ.

Ενα μεγάλο μέρος του λαού παραμένει ακόμα εγκλωβισμένο σε αυτά τα κόμματα, παραμένει εγκλωβισμένο στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ ή στο ΠΑΣΟΚ.

Είναι εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ και αγρότες που αναζητούν τις εύκολες και άμεσες λύσεις, που δεν υπάρχουν, που αναζητούν τη διέξοδο, χωρίς όμως ρήξη και πραγματικές ανατροπές.

Διέξοδος προς όφελος του λαού χωρίς ο ίδιος ο λαός να αποφασίσει να πάρει τη θέση του στο δρόμο της ριζικής αλλαγής, δεν υπάρχει.

Κι αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα: Ο λαός να επιλέξει τη σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Γι' αυτό παλεύουμε εμείς οι κομμουνιστές για να τον πείσουμε.

Και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι σήμερα να συνειδητοποιούν ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος και πού πρέπει να στραφεί η πάλη τους.

Να πάρουν μέρος στην οργάνωση της πάλης για να περάσει το κίνημα στην αντεπίθεση, να προετοιμαστεί για την αναμέτρηση με το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Στα χέρια των μονοπωλίων οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας γίνονται εργαλεία για αύξηση κερδών

Προτείνουμε στο λαό και τη νεολαία τη συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, έτσι ώστε να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία, να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, να αποδεσμεύσει τη χώρα από ΕΕ και ΝΑΤΟ, να διαγράψει μονομερώς το χρέος, να αποσυρθεί από στρατιωτικοπολιτικές επεμβάσεις, από ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Ετσι μόνο θα μπορέσει να ζήσει ο λαός σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του, να απολαύσει τις δυνατότητες που προσφέρουν η επιστήμη και σύγχρονη τεχνολογία, η παραγωγικότητα της εργασίας, οι μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες της Ελλάδας.

Για παράδειγμα, στην περιοχή της Δράμας έχει εντοπιστεί το δεύτερο μεγαλύτερο λιγνιτικό κοίτασμα της χώρας και εκτείνεται σε μια μεγάλη έκταση.

Στην περιοχή Παρανεστίου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα ουρανίου, ψευδαργύρου, μαγγανίου και μολύβδου.

Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί λέμε ότι ο τόπος μας είναι ευλογημένος τόπος, με μεγάλο φυσικό και ορυκτό πλούτο.

Η χώρα μας έχει διαπιστωμένες αναπτυξιακές δυνατότητες. Διαθέτει τεχνολογικά μέσα, ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης της παραγωγής και άλλες δυνατότητες.

Διαθέτει σημαντικά φυσικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν τη δυνατότητα εξασφάλισης διατροφικής επάρκειας, αξιοποίησης των βουνών και της θάλασσας, υποδομών για διακοπές και αναψυχή και άλλων αναγκών.

Βέβαια το ότι η χώρα μας έχει διαπιστωμένες παραγωγικές δυνατότητες δεν το λέμε μόνο εμείς. Το επιβεβαιώνουν και τα άλλα κόμματα.

Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων μίλησε πολύ αναλυτικά για τις δυνατότητες της χώρας μας, λέγοντας πως «η χώρα μας, δεν υπάρχει αμφιβολία, διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Συγκριτικά πλεονεκτήματα που συγκεντρώνουν το παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον».

Περιέγραψε τη γεωγραφική μας θέση, τη δυνατότητα ανάπτυξης σημαντικών υποδομών με διεθνή σημασία στα δίκτυα και στις μεταφορές.

Τόνισε την ενεργειακή διασύνδεση της χώρας και το στρατηγικό της ρόλο σε μια κρίσιμη περιοχή στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρθηκε στη δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και στο ανθρώπινο κεφάλαιό μας, στο εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, τα υψηλού επιπέδου ερευνητικά ιδρύματα.

Και βέβαια δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Ποια είναι η διαφορά;

Οτι οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της χώρας μας στα δικά τους χέρια, στα χέρια των μονοπωλίων, γίνονται εργαλεία για την αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς τους.

Και βέβαια, όταν εμπλέκονται διαφορετικά συμφέροντα μονοπωλίων, μεγαλώνουν οι ανταγωνισμοί μεταξύ τους και τότε τα πράγματα γίνονται και επικίνδυνα για την εργατική τάξη, το λαό μας.

Στην περίπτωση όμως που η εργατική τάξη έχει την εξουσία στα χέρια της και μπορεί να σχεδιάσει κεντρικά την οικονομία, οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της χώρας μας αξιοποιούνται για την ικανοποίηση των πραγματικών λαϊκών αναγκών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ