ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διεκδικεί για το κεφάλαιο με «ατού» τα αντιλαϊκά μέτρα

...για τα οποία χτες τη συνεχάρη και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας

Eurokinissi

Με ισχυρισμούς περί λύσης που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού και «δρόμων που ανοίγει για τους πολλούς» επιχειρεί η κυβέρνηση προκλητικά να αποσπάσει την ανοχή του λαού στα όσα διαπραγματεύεται για λογαριασμό του κεφαλαίου με τους δανειστές. Ολα αυτά την ίδια ώρα που αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο ότι τα αντιλαϊκά μέτρα στο διηνεκές αποτελούν τη βάση των όποιων σεναρίων για να αποδεσμευτούν πόροι για τη στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου.

Τον ισχυρισμό αυτό επανέλαβε χτες ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας λέγοντας πως «βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση, περισσότερο από ποτέ, που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού. Μια λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους» και εκφράζοντας την ελπίδα αυτή η λύση να συνομολογηθεί στο Γιούρογκρουπ, ώστε να μη χρειαστεί να απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Απ' την πλευρά του, ο Μπρ. Λεμέρ, που συναντήθηκε επίσης και με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, απένειμε ευθύς εξαρχής τα εύσημα στον πρωθυπουργό για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις συγχαίροντάς τον «για το πολιτικό θάρρος που έχετε επιδείξει μέχρι τώρα, εφαρμόζοντας δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα σας», επιβεβαιώνοντας ότι αυτά αποτελούν το «δεδομένο» όλων των σεναρίων που βρίσκονται στο τραπέζι.

Εξάλλου, αναφερόμενος στην πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης και επιβεβαιώνοντας ότι τα όποια σενάρια δεν αφορούν το λαό, χαρακτηριστικά τόνισε: «Θέλουμε να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός που θα αναθεωρήσει μία σειρά παραμέτρων ως προς τη λειτουργία της αύξησης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να εφαρμόσουμε έναν μηχανισμό ευέλικτο, ήπιο γιατί ο κάθε οργανισμός έχει τις δικές του εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η μία μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με την άλλη. Αυτός ο μηχανισμός θα μας επιτρέψει με βάση ρεαλιστικά αποτελέσματα ανάπτυξης να αναθεωρήσουμε κάποιους αριθμούς για το ελληνικό χρέος»...

Μάλιστα, σε ερώτηση για τυχόν ενστάσεις της γερμανικής κυβέρνησης επισήμανε πως η κάθε πλευρά σε αυτήν τη διαπραγμάτευση έχει τα συμφέροντά της, που είναι και «θεμιτά», προσθέτοντας: «Είμαι εδώ για να προασπίσω τα γαλλικά συμφέροντα και τα ευρωπαϊκά». Βέβαια, τα παραπάνω συνδέονται και με τα συμφέροντα γαλλικών μονοπωλίων και «επενδυτών» στην Ελλάδα, το «επενδυτικό ενδιαφέρον» γαλλικών μονοπωλίων για τον κλάδο της Ενέργειας και νευραλγικές υποδομές στην ελληνική οικονομία.

Δείχνοντας επίσης τα ευρύτερα παζάρια που εκτυλίσσονται με αφορμή και το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, ο Λεμέρ σημείωσε ότι η συμφωνία στο επόμενο Γιούρογκρουπ, «μας επιτρέπει να προχωρήσουμε προς την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, που είναι ένας μεγάλος στόχος του Εμ. Μακρόν».

Ψάχνει ενεργότερους «ρόλους» σε Μ. Ανατολή και Ανατ. Μεσόγειο

Τη διάθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμπλακεί όλο και πιο ενεργά - για τα συμφέροντα της εγχώριας αστικής τάξης - στους ανταγωνισμούς που «τρέχουν» σε Ανατ. Μεσόγειο και Μ. Ανατολή, αποτυπώνει η έντονη «κινητικότητα» των τελευταίων ημερών.

Ενδεικτικά είναι και τα όσα είπε χτες, μιλώντας στο ρ/σ «Alpha», ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την κρίση με το Κατάρ: «Είμαστε μία χώρα που έχουμε καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και προσπαθούμε να κρατήσουμε τις σωστές και δίκαιες, ταυτόχρονα, ισορροπίες (...) Ολες οι εμπλεκόμενες χώρες σ' αυτήν την κρίση ήταν πριν λίγες βδομάδες στη Ρόδο και συνέβαλαν στην επιτυχία της Διεθνούς Διάσκεψης της Ρόδου (σ.σ. σχήμα που εγκαινίασε η ελληνική κυβέρνηση), προς την κατεύθυνση να φτιάξουμε έναν ειδικό οργανισμό ασφάλειας και σταθερότητας για την Ανατολική Μεσόγειο. Και κατά συνέπεια, σ' αυτή τη βάση κινούμαστε. Βέβαια, υπάρχουν χώρες με τις οποίες έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και το αποδεικνύει το γεγονός ότι η Αίγυπτος μας ζήτησε να εκπροσωπούμε τα πρεσβευτικά, πολιτικά και προξενικά της συμφέροντα στο Κατάρ (...) Το ίδιο νομίζω ότι θα συμβεί με άλλη μία χώρα ακόμα, αλλά είναι πρόωρο να το ανακοινώσω».

Χαρακτηριστικά δε του τι σημαίνουν οι εν λόγω «διαμεσολαβήσεις» είναι και τα όσα σημείωσε για το ότι «ο Ερντογάν και η Τουρκία θέλουν να εμφανιστούν ως διαμεσολαβητές, ένα ρόλο που εμείς τον έχουμε, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν γιατί θεωρούνται από τις χώρες που βρίσκονται από την άλλη πλευρά ότι είναι ταυτισμένοι με το Κατάρ και με τους "Αδερφούς Μουσουλμάνους"».

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ και η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, όπου αναμένεται να απασχολήσουν και οι εξελίξεις στην περιοχή της Μ. Ανατολής.

Ο Ν. Κοτζιάς υποδέχεται στο μεταξύ σήμερα στην Αθήνα τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, χώρα που πρόσφατα έγινε και επισήμως το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ αύριο συναντάται με τον ΥΠΕΞ της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, ενόσω οργιάζουν σενάρια και παζάρια για να βρεθεί, κατόπιν «παραινέσεων» ΗΠΑ και Γερμανίας, κάποια «συμβιβαστική λύση» για το όνομα του γειτονικού κρατιδίου, ώστε να προχωρήσει η ένταξή του στο ΝΑΤΟ.

Μπλέκεται το «κουβάρι»...

Ολα αυτά, φυσικά, στο φόντο των παρεμβάσεων και σχεδιασμών ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών που «τρέχουν» στην περιοχή. Χαρακτηριστικές είναι οι παρεμβάσεις των προηγούμενων ημερών σχετικά με την κρίση που έχει ξεσπάσει από τις 5 Ιούνη στις σχέσεις του Κατάρ με άλλες χώρες του Κόλπου, την Αίγυπτο και άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, επικοινώνησε το Σάββατο τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τίλερσον έδωσε έμφαση στις επιπτώσεις της κρίσης, όπως «οι ανθρωπιστικές συνέπειες», αλλά και «ο επηρεασμός του αγώνα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του "Ισλαμικού Κράτους"». Επιπροσθέτως, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη, επιχειρηματολόγησε υπέρ της άμεσης και πλήρους άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Κατάρ, «πριν το τέλος του Ραμαζανιού».

Το Σαββατοκύριακο παρενέβη στην κρίση με δηλώσεις της και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι η πολιτική λύση συγκρούσεων, όπως είναι η κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη, ή στο Ιράκ, δεν θα συμβεί ποτέ αν συγκεκριμένοι παίκτες δεν συμπεριλαμβάνονται καν πλέον στη συζήτηση και αυτό περιλαμβάνει το Κατάρ, την Τουρκία και το Ιράν». Προσέθεσε ότι επιθυμεί η ισορροπία των δυνάμεων να διατηρηθεί «με σύνεση» στην περιοχή, καθώς και ότι «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα έπρεπε να είναι στην ατζέντα της Συνόδου G20 που θα γίνει τον Ιούλη στο Αμβούργο». Παράλληλα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις εξελίξεις στις χώρες του Κόλπου και χαρακτήρισε την ένταση «δραματική».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του, επικοινώνησε τηλεφωνικά το Σαββατοκύριακο με ηγέτες χωρών από Τουρκία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, επιδιώκοντας αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Καταριανός υπουργός Οικονομικών, σεΐχης Αλί Σερίφ αλ Εμάντι, πάντως μιλώντας στο δίκτυο CNBC, τόνισε ότι οι χώρες που επέβαλαν το εμπάργκο πλήττονται επίσης από τις κυρώσεις που επέβαλαν στο Κατάρ, γιατί «χάνουν χρήματα και βλάπτουν τις μπίζνες στην περιοχή».

ΕΔΥΕΘ
Συγκέντρωση τη μέρα της τριμερούς

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη σε επίπεδο αρχηγών κρατών, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 15 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο Τετάρτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Δασκαλογιάννη Ηρακλείου Κρήτης, η ΤΕ Ηρακλείου του Κόμματος τιμά τον κομμουνιστή πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στρατή Περγαλίδη, με αφορμή τα 70 χρόνια από την εκτέλεσή του. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γωνιανάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης.

-- Στις 8.30 μ.μ., οι ΚΟ Ελευσίνας Αττικής καλούν στο Θερινό Κινηματογράφο (παραλία Ελευσίνας), όπου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Χαριλάου Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση στα γραφεία της, με ομιλητή τον Κώστα Κουκούλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 7.30 μ.μ, η ΚΟΒ Ανω Τούμπας Θεσσαλονίκης, καλεί σε συγκέντρωση στα γραφεία της, με ομιλητή τον Θάνο Αριστείδη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Καρδίτσα από την ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με ομιλητή τον Στράτο Ροδίτη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Καρδίτσας.

-- Στις 9 μ.μ., σε σύσκεψη στο χωριό Κοσκινά Καρδίτσας, θα μιλήσει ο Αστέριος Χαλάτσης, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στους Σοφάδες Καρδίτσας.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις και περιοδείες

Συγκεντρώσεις και περιοδείες με σύνθημα «Με δυνατό ΚΚΕ και Κοινωνική Συμμαχία ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει την πορεία» διοργανώνονται το επόμενο διάστημα από Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του Κόμματος. Το πρόγραμμα αυτής της βδομάδας έχει ως εξής:

Αύριο Τετάρτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Παλλήνη, πλατεία Αγ. Τρύφωνα, με ομιλητή τον Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Περιστέρι, στην πλατεία Αγ. Τριάδας, με ομιλητή τον Γρηγόρη Τημπλαλέξη, μέλος της ΠΕ Δυτικής Αθήνας.

Την Πέμπτη 15 Ιούνη:

-- Στις 7 π.μ., ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το τμήμα ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στο Σταθμό Λαρίσης, όπου θα μιλήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11 π.μ., η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το «Ιατρικό Κέντρο» στο Μαρούσι, όπου θα μιλήσει με τους εργαζόμενους.

Την Κυριακή 18 Ιούνη, στις 7 μ.μ., η ΚΟ Εμποροϋπαλλήλων καλεί σε συγκέντρωση στην Αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β), με ομιλητή τον Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος της ΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ