ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Μεγάλος σεισμός με μία νεκρή και πολλούς τραυματίες

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρίσα κάνουν λόγο αρμόδιοι, ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το χωριό Πλωμάρι. Ζημιές και στη Χίο. Αντιπροσωπεία της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες

Τεράστιες οι καταστροφές στο Πλωμάρι

Eurokinissi

Τεράστιες οι καταστροφές στο Πλωμάρι
Μία νεκρή γυναίκα 45 ετών, πολλοί τραυματίες και σπίτια που κατέρρευσαν, είναι ο τραγικός απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (6,4 σύμφωνα με άλλες μετρήσεις) που σημειώθηκε χτες, λίγο πριν τις 3.30 το μεσημέρι, νότια της Λέσβου. Η γυναίκα έχασε τη ζωή της αφού εγκλωβίστηκε στα ερείπια του σπιτιού της και τα συνεργεία της Πυροσβεστικής δεν κατάφεραν να τη σώσουν, απλά την ανέσυραν νεκρή. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ., που σημαίνει ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός σε όλο το νησί της Λέσβου, στη Χίο, μέχρι και την Αθήνα. Το επίκεντρο βρισκόταν 14 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου στη Λέσβο, 36 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης και 85 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σμύρνης. Λίγα λεπτά μετά την πρώτη δόνηση, ακολούθησαν ακόμα δύο πιο ασθενείς, μεγέθους 4,9 βαθμών.

Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες από το σεισμό και ειδικότερα στο Πλωμάρι και στη Βρίσα.

Οι μεγαλύτερες ζημιές αναφέρονται στο χωριό Βρίσα, όπου περίπου 11 άτομα τραυματίστηκαν. Ενα ηλικιωμένο ζευγάρι που είχε παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού του απεγκλωβίστηκε, ενώ σε πιο σοβαρή κατάσταση βρίσκεται ο σύζυγος.

Ψάχνοντας για εγκλωβισμένους στο χωριό Βρίσα
Ψάχνοντας για εγκλωβισμένους στο χωριό Βρίσα
Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρίσα έκανε λόγο στο ΑΠΕ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος επισκέφθηκε το χωριό. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια, έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα», ανέφερε. Μεγάλες υλικές ζημιές σημειώθηκαν και στο Πλωμάρι, όπου ο κεντρικός δρόμος έκλεισε από κατολίσθηση. Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο, Μιχάλη Μαμάκο, «έχουν πέσει πολλά παλιά σπίτια στο Πλωμάρι, αλλά και ορισμένα καινούρια έχουν υποστεί ζημιές, περίπου το 20% των κτιρίων έχει κάποιου είδους ζημιά. Στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν μεγάλες καταστροφές. Ράφια, μπουκάλια και γενικώς όλα τα προϊόντα έχουν διασκορπιστεί». Ζημιές αναφέρθηκαν και στη Χίο και τα τουρκικά παράλια. Ο Στρατός έστηνε σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου, ενώ ο δήμος Λέσβου άνοιγε δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρίσας. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού.

Είχαν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς τη Μελίντα. Στο Πλωμάρι κατέρρευσε και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Μικρές ζημιές έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος. Υλικές ζημιές καταγράφηκαν και στα παράλια της Τουρκίας, απ' όπου η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες αναστάτωσης των κατοίκων. Παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης, κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών, το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Zaira».

ΚΚΕ: Πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων

Κοντά στους σεισμοπαθείς βρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Β. Αμπελογιάννη. Στους σεισμοπαθείς τονίστηκε, ανάμεσα στα άλλα, ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων, έλεγχος και άμεση αποκατάσταση σχολείων και δημόσιων κτιρίων, προτεραιότητα στις οικογένειες των οποίων τα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα, καταγραφή των ζημιών για οικοσκευές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Επίσης, πάγωμα για τους επαγγελματίες και τους μικρούς βιοτέχνες των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Ρύθμιση των δανείων. Ενίσχυση όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αποκατάσταση όλων των υποδομών. Να γίνουν στο νησί τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.

Τη συμπαράσταση και στήριξη του ΚΚΕ στους κατοίκους των νησιών που επλήγησαν από το σεισμό δήλωσε χτες από τη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, τονίζοντας ότι ταυτόχρονα «εκφράζουμε για άλλη μια φορά την ανησυχία μας και την απαίτηση για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, καθώς και για την αντιπλημμυρική προστασία. Είναι έργα άμεσης προτεραιότητας, που αφορούν την ίδια τη ζωή του λαού, την προστασία του από τα ακραία φυσικά φαινόμενα. Ως Κόμμα έχουμε καταθέσει με διάφορους τρόπους τα παραπάνω αιτήματα».

Η αναφορά του Χρ. Κατσώτη έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Ολομέλειας της Βουλής, από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, σχετικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Επικίνδυνη για το λαό η έλλειψη έργων αντισεισμικής προστασίας

Η απουσία αντισεισμικής θωράκισης, σε μια χώρα μάλιστα με συχνή και έντονη σεισμική δραστηριότητα, αναδεικνύεται εκ νέου με αφορμή τον χτεσινό σεισμό στη Μυτιλήνη. Οι ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων είναι δεδομένες, καθώς τα σχετικά έργα και άλλα που αφορούν την προστασία του λαού, όπως για παράδειγμα αυτά της αντιπλημμυρικής θωράκισης, δεν αποτελούν προτεραιότητα, ακριβώς γιατί δεν εξασφαλίζουν κέρδη για το κεφάλαιο. Εργα και υποδομές αντισεισμικής θωράκισης κατατάσσονται πολύ χαμηλά στον κατάλογο επιλεξιμότητας, τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τα διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια ματιά στους προϋπολογισμούς δήμων και περιφερειών αρκεί για να καταδείξει ότι τα έργα αυτά, κρίσιμης σημασίας για το λαό, δεν είναι στην ατζέντα. Ως εκ τούτου, τα λαϊκά στρώματα παραμένουν ανοχύρωτα, εντελώς απροστάτευτα από τον Εγκέλαδο, «ελπίζοντας» ότι η εστία ενός σεισμού δεν θα είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή για να αποφευχθούν οι υλικές ζημιές ή και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά, όπου συναθροίζεται κόσμος, όπως σχολεία και νοσοκομεία, παραμένουν χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.

Ειδικά για τη Μυτιλήνη, είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει τον Δεκέμβρη του 2014 η Κομματική Οργάνωση Λέσβου του ΚΚΕ, με αφορμή το σεισμό που σημειώθηκε στο νησί στις αρχές του ίδιου μήνα. Τα στοιχεία αποδείκνυαν ότι 7 χρόνια μετά τον προηγούμενο σεισμό, του 2007, όχι μόνο δεν έγινε κάτι για τη σεισμική θωράκιση του νησιού, αντίθετα τα πράγματα χειροτέρεψαν. Χαρακτηριστικά σημειωνόταν, ανάμεσα σε άλλα, ότι κανένα σπίτι, καμία πολυκατοικία δεν είχε ελεγχθεί. Χωρίς προσεισμικό έλεγχο παρέμεναν δημόσια κτίρια, σχολεία, γηροκομεία και άλλοι χώροι. Η απουσία προσεισμικού ελέγχου παραμένει και σήμερα. Σοβαρά παραμένουν τα κενά στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, τόσο σε επίπεδο πιστώσεων όσο και σε επίπεδο προσωπικού. Αναδεικνύεται εκ νέου ότι η αντισεισμική θωράκιση και γενικότερα η θωράκιση από φυσικές καταστροφές απαιτούν έναν κεντρικό σχεδιασμό, μια πολιτική εξουσία που θα αντιμετωπίζει τη γη και την κατοικία ως κοινωνικά αγαθά και όχι ως εμπορεύματα.


Χ.

Παρέμβαση του ΚΚΕ για τους σεισμόπληκτους υποψήφιους των πανελλαδικών

Τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για τους μαθητές της Λέσβου και της Χίου που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό, έκανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

Ο υπουργός ενημέρωσε τον βουλευτή του Κόμματος ότι σήμερα δεν θα γίνουν εξετάσεις και ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ελεγχθούν τα σχολικά κτίρια από αρμόδια κλιμάκια που έχουν ήδη μεταβεί στη Λέσβο.

Ο Γ. Δελής εξήγησε ότι βρισκόμαστε στη μέση των πανελλαδικών εξετάσεων και ότι ακόμα κι αν ελεγχθούν τα κτίρια, τις επόμενες μέρες θα συνεχίζονται να γίνονται μετασεισμοί, ενώ συνέπειες υπάρχουν και στην ψυχολογία των υποψηφίων, κάποιοι από τους οποίους δεν θα μπορούν καν να μένουν στο σπίτι τους.

Για τους παραπάνω λόγους, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από τον υπουργό να παρθούν συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα:

  • Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων από τα δύο νησιά να κατοχυρώσουν τη βαθμολογία τους σε όσα μαθήματα έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα και να τους δοθεί η δυνατότητα να δώσουν τα υπόλοιπα μαθήματα σε επαναληπτικές εξετάσεις.
  • Παράλληλα, όπως είχε προβλεφθεί και το 2014 για τους σεισμόπληκτους μαθητές της Κεφαλονιάς, να υπάρξει ειδικό καθεστώς για την εισαγωγή των υποψηφίων από τη Λέσβο και τη Χίο (π.χ. ποσόστωση, επιπλέον θέσεις εισακτέων σε κάθε σχολή κ.λπ.).

Ο υπουργός άκουσε τις προτάσεις του ΚΚΕ και επιφυλάχθηκε να απαντήσει τις επόμενες μέρες.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Προχωρά η προετοιμασία για την κινητοποίηση κατά της ανεργίας

Hμερίδα με θέμα «"Κοινωνική Οικονομία": Διέξοδος ή νέα μορφή εκμετάλλευσης και ενσωμάτωσης των ανέργων;» θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της νέας μεγάλης λαϊκής κινητοποίησης κατά της ανεργίας, στις 25 Ιούνη, στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, που διοργανώνει ο δήμος Πατρέων, με σύνθημα «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους».

Για το περιεχόμενο της ημερίδας, ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης, πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, σήμερα το μεσημέρι, στο δημαρχείο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα, με χαιρετισμό του δημάρχου. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του θέματος από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κ. Γεροπαναγιώτη. Στη συνέχεια ο Δ. Αθανασιάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του δήμου Πατρέων και αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Ν. Αχαΐας, θα μιλήσει για τις «ΚΟΙΝΣΕΠ και ιδιωτικοποιήσεις τομέων στους δήμους». Ο Θ. Τουλγαρίδης, πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, θα αναπτύξει το θέμα «Για την κοινωνική πολιτική και την αλληλεγγύη». Θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις φορέων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ