ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΝΠ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ

Με νέα συγκέντρωση στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή, που παρά τη βροχή κράτησε μέχρι το βράδυ, στο πλαίσιο της απεργίας που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, συνεχίστηκαν χτες οι αντιδράσεις στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που εξέδωσε την Τρίτη η κυβέρνηση, για λουκέτα - εξπρές σε Οργανισμούς του Δημοσίου, με απόλυση όλου του προσωπικού. Πρώτο θύμα στη νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, ήταν η ΕΡΤ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την Τρίτη το κλείσιμο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και χτες κατατέθηκε στη Γραμματεία της κυβέρνησης ο νόμος για τη σύσταση της εταιρείας που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ ΑΕ, με την επωνυμία «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Ιντερνετ Τηλεόραση ΑΕ» και με πολύ λιγότερο προσωπικό, που θα προσληφθεί με ατομικές συμβάσεις.

Το ΚΚΕ, οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο του Τύπου και των ΜΜΕ, Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, βρέθηκαν και χτες, όπως έκαναν από την πρώτη ώρα, στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ και των συναδέλφων τους στους άλλους Οργανισμούς του Δημοσίου. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφτηκε το Ραδιομέγαρο, στη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης, ενώ είχε επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Καρ. Παπούλια. Νωρίτερα, το ΚΚΕ είχε καταθέσει στη Βουλή τροπολογία για κατάργηση της κατάπτυστης ΠΝΠ, ενώ με αίτημα στον Β. Μεϊμεράκη, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ζήτησε να γίνει άμεσα συζήτηση στη Βουλή. Τοποθετήσεις έκανε το ΚΚΕ στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, ενώ αντιπροσωπεία της ΚΝΕ έκανε επίσκεψη αλληλεγγύης στο Ραδιομέγαρο.

Για σήμερα Πέμπτη, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία, ενάντια στην ΠΝΠ της κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχουν και τα ΜΜΕ. Η εκδήλωση της αλληλεγγύης συνεχίζεται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα, με συγκεντρώσεις έξω από τους σταθμούς της ΕΡΤ, με ψηφίσματα και άλλες δραστηριότητες. Την ίδια ώρα, τα κόμματα της συγκυβέρνησης προσπαθούν με κοροϊδία και μοιρασμένους ρόλους να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να τους σύρουν στο συμβιβασμό, για να ανοίξει δρόμος για μαζικές απολύσεις σε δεκάδες ακόμα Οργανισμούς του Δημοσίου, με συνέπειες για όλο το λαό. Στις επόμενες σελίδες, ο «Ριζοσπάστης» καταγράφει τις χτεσινές εξελίξεις και τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ, τις κινητοποιήσεις που σχεδιάζονται σήμερα και την αλληλεγγύη που μεγαλώνει.

24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Στην πλατεία Αγ. Παρασκευής η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Θα γίνει στις 10.30 π.μ. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου

Μαζική ήταν και χτες η παρουσία των ταξικών δυνάμεων στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ
Μαζική ήταν και χτες η παρουσία των ταξικών δυνάμεων στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ
Με το σύνθημα «Αυτή η πολιτική των μονοπωλίων είναι εντολή», το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί όλους τους εργαζόμενους της χώρας να πάρουν μαζικά μέρος σήμερα Πέμπτη, στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που αποφασίστηκε χτες από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενάντια στην πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση κλείνει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ανοίγοντας το δρόμο για λουκέτα - εξπρές σε εκατοντάδες Οργανισμούς του Δημοσίου.

Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα θα γίνει στην πλατεία Αγ. Παρασκευής, στις 10.30 το πρωί. Στη Θεσσαλονίκη, επίσης στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην ανακοίνωση για τη σημερινή απεργία, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) που με τις μεθόδους και τις πρακτικές του δόγματος του "νόμου και της τάξης" αποφάσισε να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και να πετάξει στο δρόμο τους εργαζόμενους σε αυτήν, όπως ετοιμάζεται να κάνει με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και με άλλους δημοσίους οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Οταν οι ανάγκες των πολυεθνικών και της μεγαλοεργοδοσίας επιτάσσουν, τα αστικά κόμματα δε διστάζουν να αποβάλουν τον όποιο μανδύα κοινοβουλευτικής διαδικασίας και δημοκρατικοφάνειας και να αποκαλυφθεί αυτό που πραγματικά είναι η αστική δημοκρατία: Δικτατορία των πολυεθνικών, με κοινοβουλευτικό μανδύα. Υπέρτατος νόμος και αρχή τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπούν. Αυτά του μεγάλου κεφαλαίου και της αστικής τάξης.

Η απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και των άλλων επιχειρήσεων και οργανισμών. Η απόφαση για την απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ο νόμος υπέρ των τραπεζών που ψηφίστηκε για τη ρύθμιση των χρεών. Η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων που χειροτερεύει. Ο νόμος για την πάρα πέρα απελευθέρωση των απολύσεων που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση και άλλα ακόμα αντιλαϊκά μέτρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει, δείχνουν ότι η επίθεση του κεφαλαίου, της τρόικας και της κυβέρνησης κλιμακώνεται και η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται θα στηριχτεί στα νεκροταφεία των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί:

  • Τα συνδικάτα να δώσουν αποφασιστικά την μάχη οργάνωσης της απεργίας.
  • Τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Τώρα όσο ποτέ άλλοτε το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να ανασυνταχθεί και να αντιπαραθέσει στην επίθεση διαρκείας του κεφαλαίου αγώνες μαζικούς με συνέχεια και προοπτική που θα ξεκινούν από τους τόπους δουλειάς και θα αγκαλιάζουν όλους τους εργαζόμενους».

Οι σημερινές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ θα γίνουν σήμερα και στις παρακάτω πόλεις: Κοζάνη (10.30 π.μ., πεζόδρομος), Πτολεμαΐδα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Γρεβενά (10.30 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς), Καστοριά (10.30 π.μ., πρώην Νομαρχία), Φλώρινα (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Ξάνθη (11 π.μ., κεντρική πλατεία), Δράμα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Κιλκίς (10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης), Αλεξανδρούπολη (10 π.μ., Δημαρχείο), Κατερίνη (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Νάουσα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Καβάλα (10.30 π.μ., Δημοτικός Κήπος), Κομοτηνή (11 π.μ., κεντρική πλατεία), Λάρισα (10 π.μ., κεντρική πύλη 1ης Στρατιάς), Βόλος (10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου), Τρίκαλα (9.30 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου), Καρδίτσα (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Ηράκλειο (11 π.μ., σχολικό συγκρότημα «ΤΑΛΩΣ»), Χανιά (11.30 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων), Ρέθυμνο (10 π.μ., Δημαρχείο), Πάτρα (9.30 π.μ., πλατεία Τριών Συμμάχων), Πύργος (10 π.μ., πλατεία ΟΤΕ), Καλαμάτα (10 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη), Τρίπολη (10 π.μ., πλατεία Πετρινού), Σπάρτη (10.30 π.μ., πάρκο ΟΤΕ), Αργος (10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου), Κόρινθος (10.30 π.μ., Περιβολάκια), Ζάκυνθος (10.30 π.μ., Αμπελόκηπους - εγκαταστάσεις ΕΡΑ), Κεφαλονιά (10.30 π.μ., ΕΚΚΙ), Χαλκίδα (10 π.μ., πλατεία Αγοράς), Γιάννενα (10.30 π.μ., Δημαρχείο), Αγρίνιο (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Πρέβεζα (10 π.μ., Φόρος), Ηγουμενίτσα (11 π.μ., Πεζόδρομος), Αρτα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Λαμία (10 π.μ., πλατεία Πάρκου), Αλιβέρι (10.30 π.μ., πλατεία Αλιβερίου), Αμφισσα (10.30 π.μ., πλατεία Λαού), Χαλκίδα (10 π.μ., πλατεία Αγοράς), Λιβαδειά (11 π.μ., πεζόδρομος), Ζάκυνθος (10.30 π.μ., ΕΡΑ Ζακύνθου), Κέρκυρα (10 π.μ., περιφερειακός σταθμός ΕΡΑ), Σάμος (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Ικαρία (12 μ., πλατεία Ευδήλου), Λέσβος (10.30 π.μ., πλατεία Εργατικών Κατοικιών).

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Κλιμάκωση με νέα απεργία την επόμενη βδομάδα

Τη συμμετοχή του στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση και παραπέρα κλιμάκωση με νέα απεργία την επόμενη βδομάδα, αποφάσισε το Συντονιστικό των Ομοσπονδιών ΠΟΣΠΕΡΤ - ΠΟΘΑ - ΠΟΜΕΕΑ - ΟΣΕΤΕΕ και των σωματείων ΟΣΚ - ΙΓΜΕ - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΙΝ - ΗΔΙΚΑ - ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΟΚΑΑ - ΕΛΟΤ - ΕΓΝΑΤΙΑ - ΜΟΔ - ΔΕΠΑΝΟΜ - ΘΕΜΙΣ - ΚΕΠΕ - ΕΕΤΑΑ, που βρίσκονται στη λίστα της κυβέρνησης για τα επόμενα λουκέτα, με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε την Τρίτη. Σε χτεσινή συνεδρίαση στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να γίνουν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις στο σύνολο των φορέων, για να αποφασιστεί απεργιακή κινητοποίηση την επόμενη βδομάδα.

  • Απεργία κηρύχτηκε σήμερα και σε όλα τα ΜΜΕ, με εξαίρεση τα ραδιοτηλεοπτικά και ιντερνετικά μέσα που αναμεταδίδουν το απεργιακό πρόγραμμα των εργαζομένων στην ΕΡΤ.
Οι συγκοινωνίες στην Αθήνα

Λόγω της σημερινής γενικής απεργίας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα κινηθούν ως εξής:

  • Ο ΗΣΑΠ, το Μετρό και το Τραμ θα λειτουργήσουν κανονικά μετά τις 9 το πρωί.
  • Στον ΟΣΕ (σιδηρόδρομος και προαστιακός), στα μπλε λεωφορεία και τα τρόλεϊ, δε θα γίνει κανένα δρομολόγιο.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ