ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΙΑΠΩΝΙΑΣ
«Αμεση απειλή» η Ρωσία και «ανησυχητική η συμφωνία της με την Κίνα»

Η εμβάθυνση της συνεργασίας απέναντι στην «όλο και πιο διεκδικητική» Κίνα στο επίκεντρο

Από τη συνάντηση στο Τόκιο
Από τη συνάντηση στο Τόκιο
ΕΕ και Ιαπωνία δήλωσαν έτοιμες να επιταχύνουν την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους σε όλα τα επίπεδα, στη διάρκεια της ετήσιας διμερούς Συνόδου που έγινε χτες στο Τόκιο, εκφράζοντας παράλληλα την «ανησυχία» τους για τη συνεργασία Ρωσίας - Κίνας, καθώς οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εντείνονται και στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Η Ρωσία «είναι σήμερα η πιο άμεση απειλή για την παγκόσμια τάξη, με τον βάρβαρο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας και την ανησυχητική συμφωνία της με την Κίνα», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο δε πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φ. Κισίντα, έσπευσε να προσθέσει: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, συνταράσσει την καρδιά της διεθνούς τάξης, και στην Ασία. Δεν πρέπει να γίνει ανεκτή».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, υπογράμμισε ότι «η συνεργασία μας στην Ουκρανία είναι κρίσιμη στην Ευρώπη, όμως είναι σημαντική και στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού και θέλουμε επίσης να βαθύνουμε τις διαβουλεύσεις μας για την Κίνα, που γίνεται ολοένα πιο διεκδικητική (...) Θεωρούμε ότι η Κίνα πρέπει να επαναβεβαιώσει πως θα υπερασπιστεί το πολυμερές σύστημα από το οποίο επωφελήθηκε για να αναπτυχθεί».

Σε Κοινή Δήλωσή τους οι δύο πλευρές τονίζουν ότι οι εξελίξεις καθιστούν τη συνεργασία τους πιο αναγκαία από ποτέ. Αναφέρεται ότι «η παράνομη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας κλονίζει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και προκαλεί οικονομική αναστάτωση παγκοσμίως, επηρεάζοντας τους εταίρους σε όλο τον κόσμο. Θα εργαστούμε, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, σε παγκόσμια και πολυμερή φόρουμ, για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό αυτών των αρνητικών παγκόσμιων επιπτώσεων».

Οσον αφορά τη διμερή συνεργασία, μεταξύ άλλων η ΕΕ εξέφρασε «την εκτίμησή της προς την Ιαπωνία για την αλληλεγγύη που επιδείχθηκε νωρίτερα φέτος στη διασφάλιση επαρκούς και οικονομικά προσιτού εφοδιασμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)». Διαμηνύεται ότι θα προταχθεί παραπέρα ο συντονισμός ειδικά για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, «ιδίως για την προμήθεια LNG», αλλά και για «την ενεργειακή μετάβαση με βάση την ενεργειακή απόδοση και τη μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη καθαρής, ασφαλούς και βιώσιμης Ενέργειας», ώστε να προχωρήσει η απεξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Ακόμα, τονίζεται ότι η διμερής συνεργασία θα ενισχυθεί ειδικά στους τομείς της «κυβερνοασφάλειας», «αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης», «θαλάσσιας ασφάλειας» και σημειώνεται η ανάγκη στενού συντονισμού «για άλλα κοινά συμφέροντα» σε περιοχές όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, η Κεντρική Ασία, η Ανατολική Μεσόγειος.

Οσον αφορά την Κίνα, αναφέρεται ότι θα υπάρξει «εμβάθυνση των ανταλλαγών ΕΕ - Ιαπωνίας όσον αφορά τη δυναμική που σχετίζεται με την πολιτική, την οικονομία και την ασφάλεια» και εκφράζεται ανησυχία ειδικά για την κατάσταση σε Χονγκ Κονγκ και Σιντζιάνγκ.

Δυτικές αντιδράσεις για συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ

Σημειωτέον, το Χονγκ Κονγκ επανήλθε στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης Δύσης - Κίνας, μετά και τις συλλήψεις ατόμων που συμμετείχαν στη διαχείριση ταμείου το οποίο χρηματοδοτούσε δικαστικούς αγώνες «ακτιβιστών» της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ των συλληφθέντων (που στην πλειοψηφία τους αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους) ήταν και ένας 90χρονος καρδινάλιος που θεωρείται «υπέρμαχος των πολιτικών ελευθεριών». Για τη σύλληψή του αντέδρασε το Βατικανό (που δεν διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο), δηλώνοντας ότι «παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης με μεγάλη προσοχή».

Ο δε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις, δήλωσε: «Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ απέδειξαν ξανά ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα αναγκαία μέσα για να καταπνίξουν τη διαφωνία και να υπονομεύσουν τα προστατευόμενα δικαιώματα και τις ελευθερίες».

Στο μεταξύ, στη διαδικασία για την ανάδειξη του νέου κυβερνήτη της περιοχής, με 5ετή θητεία, ο 64χρονος Τζον Λι - μοναδικός υποψήφιος - έλαβε τις 1.416 από τις 1.460 ψήφους των εκλεκτόρων που συμμετείχαν.

Οι αλλαγές που έγιναν πέρσι στον εκλογικό νόμο (οι επικριτές του οποίου υποστήριζαν ότι ενισχύει καταλυτικά τον έλεγχο του Πεκίνου) όπως και ο νόμος για την «καθολική ασφάλεια» στο Χονγκ Κονγκ επανέρχονται στο επίκεντρο της κριτικής κατά της Κίνας, που από τη μεριά της προσπαθεί να διασφαλίσει ενισχυμένο έλεγχο σε ένα από τα σημαντικότερα διεθνή χρηματοπιστωτικά (και όχι μόνο) κέντρα του κόσμου.

Ο Λι έχει υπηρετήσει στην αστυνομία για περισσότερες από τρεις δεκαετίες πριν τελικά ενταχθεί στο υπουργείο Ασφαλείας και θεωρείται ότι πρωταγωνίστησε στην εφαρμογή του νέου νόμου για την «καθολική ασφάλεια».

Μπαράζ επαφών κορυφής των ΗΠΑ με συμμάχους και χώρες στην περιοχή

Χτες στο μεταξύ αναμενόταν να ξεκινήσουν στην Ουάσιγκτον οι διήμερες εργασίες της «Ειδικής Συνόδου» ΗΠΑ - ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας), ενώ στα τέλη του μήνα αναμένεται και Σύνοδος Κορυφής του σχήματος Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία), στο πλαίσιο και της επίσκεψης που θα κάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στην Ιαπωνία, πριν πάει στη Νότια Κορέα.

Η προσπάθεια αντιμετώπισης της Κίνας θα είναι βασικό θέμα στην ατζέντα όλων των επαφών της κυβέρνησης Μπάιντεν, με φόντο και τη μεγάλη «ανησυχία» που προκαλεί σε Ουάσιγκτον και συμμάχους της η προσπάθεια του Πεκίνου να διευρύνει στρατιωτικές συμμαχίες και υποδομές στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις για τη συμφωνία Κίνας - Νήσων Σολομώντα, ενώ αναμένεται επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, στη νησιωτική χώρα του Ειρηνικού, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Νήσων, Π. Κενιλορέα.

Στην Αυστραλία, όπου την επόμενη βδομάδα θα γίνουν βουλευτικές εκλογές, ο πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, είπε χτες ότι «η ανάμειξη της κινεζικής κυβέρνησης στον Ειρηνικό έχει τεράστιες συνέπειες», ενώ ο επικεφαλής των Εργατικών, Αντ. Αλμπανιζ, δήλωσε ότι «η Κίνα έχει αλλάξει τη στάση της. Είναι πιο επιθετική στην περιοχή (...) Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να έχουμε ανταγωνισμό, χωρίς όμως καταστροφή». Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπ. Τζόις, είπε ότι «είναι ολοφάνερο από την επιθυμία των Κινέζων να έχουν στρατιωτικές βάσεις πως ξεκινούν προσπάθεια να περικυκλώσουν την Αυστραλία και εύχονται, το λιγότερο, να εκφοβίσουν ή, το περισσότερο, να προκαλέσουν την Αυστραλία». Στο πλαίσιο των δύο μέτρων και δύο σταθμών των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, οι ίδιες «ανησυχίες» της Ρωσίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα σύνορά της «διαψεύδονται» από το ευρωατλαντικό μπλοκ...

  • Σε νέα βαλλιστική δοκιμή προχώρησε χτες η Βόρεια Κορέα, που φαίνεται ότι περιελάμβανε τρεις πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Πρόκειται για τη 16η γνωστή εκτόξευση από την αρχή της χρονιάς, που γίνεται μετά από εκείνη του περασμένου Σαββάτου.
ΗΠΑ - ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
Σχέδια επενδύσεων σε Βρετανία - Αυστραλία για εξόρυξη «σπάνιων γαιών»

Στόχος η μείωση της εξάρτησης από την Κίνα

Τη χρηματοδότηση υποδομών σε Βρετανία και Αυστραλία που επεξεργάζονται στρατηγικά ορυκτά και σπάνιες γαίες, τα οποία είναι απαραίτητα για ηλεκτρικές μπαταρίες, ηλεκτροκίνηση και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ζήτησε χτες το Πεντάγωνο από το Κογκρέσο στις ΗΠΑ. Επισημαίνει τον «καθοριστικής σημασίας» χαρακτήρα της επένδυσης για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και όπλων σε σχέση με την «εθνική άμυνα».

Το αίτημα για αλλαγή της ειδικής νομοθεσίας (Defense Production Act, DPA) έγινε στο πλαίσιο συστάσεων του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο αναφορικά με την κατάρτιση του επικείμενου νομοσχεδίου για τις δαπάνες των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (National Defense Authorization Act). Το Κογκρέσο θα επεξεργαστεί και θα ολοκληρώσει το νομοσχέδιο αργότερα μέσα στη χρονιά, σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ πασχίζουν να μειώσουν στο ελάχιστο δυνατόν την εξάρτηση από τις εισαγωγές λιθίου, κοβαλτίου, νικελίου και άλλων μεταλλευμάτων που εντάσσονται στην κατηγορία των «σπάνιων γαιών» και τα οποία εισάγονται κυρίως από την Κίνα.

Η σημερινή νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση κονδυλίων DPA για την εκμετάλλευση νέων ορυχείων, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξοπλισμό επεξεργασίας, πραγματοποίηση μελετών σκοπιμότητας, αλλά και αναβάθμιση υποδομών που ήδη υπάρχουν. Κατά την τρέχουσα περίοδο, μόνο υποδομές στις ΗΠΑ και τον Καναδά μπορούν να απορροφήσουν κονδύλια υπό τις προβλέψεις της νομοθεσίας DPA.

Με τη συμμετοχή της Αυστραλίας και της Βρετανίας στο παραπάνω νομοθετικό πλαίσιο επιχειρείται η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου στενών συμμάχων των ΗΠΑ, με σκοπό την ενίσχυση της θέσης των αμερικανικών μονοπωλίων.

Η Εθνική Ενωση Εταιρειών Εξορύξεων (NMA) στις ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ πριν από λίγες μέρες είχε εκφράσει «έντονες επιφυλάξεις» σε άλλο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν που επιδιώκει τη μεταρρύθμιση νόμου του 1872 για τις εξορύξεις, ώστε μεταξύ άλλων οι εταιρείες να πληρώνουν στις ομοσπονδιακές αρχές «δικαιώματα» για χρήση ομοσπονδιακής γης και αφετέρου να πραγματοποιούν διαβουλεύσεις με κοινότητες αυτοχθόνων σε περίπτωση που τα ορυχεία τους (υπάρχοντα και νέα) βρίσκονται σε δικές τους περιοχές. Το νομοσχέδιο επικρίθηκε από την NMA ως «λάθος νομοσχέδιο σε λάθος χρόνο, που θα αυξήσει την εξάρτηση από τα εισαγόμενα κινεζικά μεταλλεύματα».

ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Κονδύλια και κινήσεις των ΗΠΑ για παρέμβαση με πρόσχημα την «τρομοκρατία»

Υπουργική σύνοδος του συνασπισμού των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ πραγματοποιήθηκε χτες το Μαρόκο, ωστόσο το βάρος δόθηκε στις οργανώσεις τζιχαντιστών στην υποσαχάρια Αφρική, όπως το «Ισλαμικό Κράτος Δυτικής Αφρικής» και η οργάνωση «Μπόκο Χαράμ». Με πάτημα τη δράση τέτοιων τζιχαντιστικών οργανώσεων, που δίνουν πρόσχημα για πολυποίκιλες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι θέλουν να δαπανήσουν περίπου 120 εκατ. δολάρια ως «βοήθεια» προς την υποσαχάρια Αφρική, ώστε «να παρεμποδίσει, να συλλάβει, να δικάσει και να καταδικάσει τους τρομοκράτες».

Ο διεθνής συνασπισμός για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους» «δεσμεύτηκε» να συνεχίσει τον αγώνα κατά της εντεινόμενης απειλής των τζιχαντιστών στην Αφρική και της αναβίωσης της οργάνωσης στη Μέση Ανατολή και στον υπόλοιπο κόσμο.

Στην υπουργική σύνοδο του συνασπισμού συμμετείχαν περίπου 40 υπουργοί Εξωτερικών. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν, που θα ήταν οικοδεσπότης της συνόδου μαζί με τον Μαροκινό ομόλογό του Ν. Μπουρίτα, αντικαταστάθηκε από την Βικτόρια Νούλαντ, καθώς βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Χρηματοδότηση ΜΚΟ «για τη Συρία»

Ποσό 808 εκατ. δολαρίων ως «βοήθεια στη Συρία» και σε Σύρους πρόσφυγες σε χώρες της περιοχής ανακοίνωσε προχτές το βράδυ το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, συμμετέχοντας στην 6η διεθνή σύνοδο δωρητών στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία της ΕΕ. Στο πλαίσιο της συνόδου δόθηκαν υποσχέσεις συνολικά για 6,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,53 δισ. θα δοθούν από την ΕΕ.

Τα ποσά αυτά δεν αφορούν τη συριακή κυβέρνηση, αλλά ΜΚΟ και οργανώσεις που υποστηρίζονται από τις δυτικές δυνάμεις επέμβασης στη Συρία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ