ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συλλαλητήριο σήμερα ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία
  • Στις 5 μ.μ. στα Προπύλαια το κάλεσμα φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας
  • Κινητοποίηση χτες στη Θεσσαλονίκη από φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ

«Καμία σκέψη για είσοδο της αστυνομίας στις σχολές μας», δηλώνουν φοιτητικοί σύλλογοι που σήμερα στις 5 μ.μ. προχωρούν σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Απαντούν έτσι στο οργανωμένο σχέδιο για ένταση της καταστολής, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει πράξη τον νόμο που φέρνει την αστυνομία μέσα στις σχολές, καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, τις αμέσως επόμενες μέρες κατατίθεται το εφαρμοστικό Προεδρικό Διάταγμα.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, Οικονομικού, Φυσικού ΕΚΠΑ, Παντείου, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ, Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, που στις αποφάσεις τους καταγγέλλουν «το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης, με την αξιοποίηση προβοκατόρικων ομάδων που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και τους αγώνες μας, με στόχο την ένταση της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον της νέας γενιάς» και τονίζουν: «Ετσι φαντάζεται η κυβέρνηση το "σύγχρονο, ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο", ανοιχτό στην καταστολή και την υποβάθμιση, κλειστό στη μόρφωση, στη φοιτητική μέριμνα, στις ανάγκες των φοιτητών. Οσο κλιμακώνεται η αντιεκπαιδευτικη πολιτική, με την υποχρηματοδότηση των σπουδών μας, την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ, την απαξίωση πτυχίων, τόσο θα οξύνεται και ο κρατικός αυταρχισμός για να φιμωθεί κάθε φωνή αντίστασης. Αυτές οι απαράδεκτες εικόνες συμπληρώνονται με την απόφαση του ΣτΕ για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τις διαρροές για επιτάχυνση της εισόδου της στις σχολές, ακόμα και πριν τις φοιτητικές εκλογές».

Ξανά χτες στους δρόμους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ

Μαχητικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ, απαντώντας στην επιχείρηση καταστολής και συκοφάντησης του φοιτητικού κινήματος και στην αστυνομοκρατία που επικρατεί στο Ιδρυμα εδώ και τρεις βδομάδες.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην Πρυτανεία του ΑΠΘ και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία προς το Αγαλμα Βενιζέλου μέσω Εγνατίας, φωνάζοντας συνθήματα καταδίκης της καταστολής, όπως «Απ' τα ιδρύματά μας δεν λείπει η αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία», «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω τα ΜΑΤ απ' όλες τις σχολές» και «Η καταστολή δεν θα περάσει, των φοιτητών η πάλη θα τη σπάσει».

Εκεί διαβάστηκε από την ντουντούκα η απόφαση των Φοιτητικών Συλλόγων Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΤΕΦΑΑ, Νομικής και Εικαστικού του ΑΠΘ, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Ξέρουν ότι η νέα γενιά δεν θα αποδεχτεί το μέλλον που της ετοιμάζουν! Γι' αυτό εντείνουν την καταστολή, που πάει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική! Η πανεπιστημιακή αστυνομία, η ολοένα και συχνότερη είσοδος των ΜΑΤ σε πανεπιστημιακούς χώρους, έρχεται να διασφαλίσει την επιχειρηματική λειτουργία του Πανεπιστημίου και τη φίμωση των διεκδικήσεων των φοιτητών. Ερχεται να περιφρουρήσει τις συγχωνεύεις και τα λουκέτα σε διάφορα Τμήματα, όπως τα ξενόγλωσσα και οι Παιδαγωγικές Σχολές, τα δίδακτρα στα προπτυχιακά μαθήματα». Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Θα βάλουμε εμπόδια στα σχέδια έντασης της καταστολής

«Καταρρίπτονται όλα τα προσχήματα!», τονίζει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για την πανεπιστημιακή αστυνομία και προσθέτει πως «μαζί με τους Συλλόγους των φοιτητών, των υπόλοιπων εργαζομένων, θα βάλουμε εμπόδια στα σχέδια έντασης της καταστολής. Πιο δυναμικά θα διεκδικήσουμε ασφαλή και σύγχρονα πανεπιστήμια, που θα λειτουργούν με επίκεντρο τις ανάγκες των φοιτητών, των εργαζομένων, τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας!».

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ
Η Τέχνη όπλο στον αγώνα για να νικήσει η ζωή

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση οργάνωσαν εκλεγμένοι και υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική», με ομιλητές την Ν. Μποφίλιου, τον Β. Παρασκευόπουλο και τον Δ. Ζήση

Η σημασία της Τέχνης στο πλευρό του ανθρώπου και πώς μπορεί να γίνει όπλο στον αγώνα για να νικήσει η ζωή αναδείχθηκε σε μια εκδήλωση που, όπως συνομολογούσαν όσοι παρευρέθηκαν, θα θυμούνται για χρόνια, στη Φιλοσοφική Αθήνας, μετά από πρωτοβουλία των εκλεγμένων και των υποψηφίων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στη Σχολή, με τη συμμετοχή της ερμηνεύτριας Νατάσσας Μποφίλιου, του προέδρου του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Βασίλη Παρασκευόπουλου και του Δημήτρη Ζήση, προέδρου της Επιτροπής Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ και υποψήφιου με την «Πανσπουδαστική».

Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο Β. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της Τέχνης ως όπλου στους καθημερινούς αγώνες από τη σκοπιά των εργαζομένων στον κλάδο και πώς, κατά την πρωτόγνωρη και επίπονη περίοδο της πανδημίας και των πρώτων μηνών της, η Τέχνη και συγκεκριμένα η μουσική συνεπικουρούσε τη συλλογική διεκδίκηση για μέτρα επιβίωσης όλου του λαού. Περνώντας στο σήμερα και στο ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, στηλίτευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την Τέχνη προς όφελος της προπαγάνδας της για την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ξεκαθάρισε ότι μεγάλη μερίδα των καλλιτεχνών δεν συντάχθηκε με το κυβερνητικό αφήγημα, αναδεικνύοντας πως η Τέχνη χρησιμεύει ως όπλο όταν συμβάλλει στο να μπαίνουν στο προσκήνιο οι ανάγκες των καταπιεσμένων, όταν συνεισφέρει με τον τρόπο της στην πάλη για κοινωνική απελευθέρωση.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η Ν. Μποφίλιου, εν μέσω καταιγισμού χειροκροτημάτων, και τόνισε ότι το τραγούδι έχει τη δύναμη να ανυψώνει το φρόνημα ενός λαού. Ορμώμενη από τις επιθέσεις που δέχτηκε για τη συμμετοχή της στην αντιπολεμική συναυλία που είχαν διοργανώσει φοιτητικοί σύλλογοι το προηγούμενο διάστημα, ξεκαθάρισε ότι οι καλλιτέχνες έχουν υποχρέωση να παίρνουν θέση, έχοντας γνώση ότι αυτό επιφέρει κάποιο τίμημα, αλλά και ότι τα λόγια και οι νότες τους μπορούν να φτάσουν σε πολύ περισσότερο κόσμο. Με αφορμή δε τις επικείμενες φοιτητικές εκλογές, η ερμηνεύτρια επεσήμανε την ανάγκη για ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», σε αντιπαράθεση με δυνάμεις όπως η κυβερνητική ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, τονίζοντας επίσης τη σημασία των συλλογικών αγώνων.

Στην παρέμβασή του ο Δ. Ζήσης αναφέρθηκε στις συνθήκες στις οποίες οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, συνολικά το πανεπιστήμιο δέχονται νέα επίθεση, με την ολοένα και αυξανόμενη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, με την ένταση της καταστολής, του αυταρχισμού, της υποβάθμισης των σπουδών. Και επεσήμανε την αναγκαιότητα της παρουσίας της Τέχνης στη ζωή, στις σπουδές, στον αγώνα. «Είναι αναγκαία, γιατί όσα δεν λέγονται με λόγια τραγουδιούνται με στίχους!», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, απηύθυνε κάλεσμα στις 18 Μάη «να ρίξουμε λίπασμα στην ελπίδα, για να ανθίσουν τα γαρύφαλλα της "Πανσπουδαστικής", για να μπορούμε οι φοιτητές να παλεύουμε από καλύτερη θέση για το πανεπιστήμιο και τη ζωή που μας αξίζει», με τα τελευταία λόγια του να «πνίγονται» από χειροκροτήματα και το σύνθημα «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά».

Η εκδήλωση επεφύλασσε ακόμα μια «δυνατή» στιγμή, όταν με ένα στόμα, μια φωνή, μουσικοί από το συγκρότημα μελών του ΠΜΣ που επιμελήθηκε το μουσικό πρόγραμμα, μαζί με την Νατάσσα Μποφίλιου και τους φοιτητές, τραγούδησαν για το «πιο εκπληκτικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο», χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια και γεμίζοντας αισιοδοξία, αντοχή και αποφασιστικότητα για τις μάχες που είναι μπροστά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πρωτιές της «Πανσπουδαστικής»

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη οι πρώτες εκλογές του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Φοιτητών στη Σχολή Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκλογές διεξήχθησαν εν μέσω αγωνιστικών κινητοποιήσεων με ιδιαίτερη μαζικότητα ενάντια στους σχεδιασμούς του υπουργείου και της Διοικούσας Επιτροπής του ιδρύματος για συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετακινήσεις Τμημάτων, στους οποίους οι φοιτητές έδωσαν απάντηση στην πράξη, εκλέγοντας αγωνιστές στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου.

Το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» σημείωσε σημαντική νίκη, καθώς οι φοιτητές με το 51% των ψήφων την κατέστησαν πρώτη και αυτοδύναμη στο νέο ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου.

Τα αποτελέσματα:

- «Πανσπουδαστική KΣ»: 200 ψήφοι (51,54%, 5 έδρες)

- «Αυτόνομη Συνεργασία Ανεξάρτητων Μηχανικών» (ΑΣΑΜ): 168 ψήφοι (43,3%, 4 έδρες)

- EAAK: 11 ψήφοι (2,8%)

- MΠΛOKO: 3 ψήφοι (0,7%)

- ΛEYKA: 5

- AKYPA: 12

Ο Σύλλογος Φοιτητών Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, την αμέσως επόμενη μέρα, πραγματοποίησε συμβολική κινητοποίηση στην πλατεία Αριστοτέλους, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα των φοιτητών που διεκδικούν αναβάθμιση των σπουδών τους.

Αντίστοιχη επιτυχία σημείωσε το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στον Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) που πραγματοποίησε τις εκλογές του την ίδια μέρα. Τα αποτελέσματα:

«Πανσπουδαστική ΚΣ»: 157

«Πρωτοβουλία Εστιών» (ΠΡΟΤΕΣΤ): 45

«Αγωνιστικές Κινήσεις»: 26

Λευκά 15

Ακυρα 14

Συντριπτικά υπέρ των έντυπων συγγραμμάτων οι φοιτητές

Συντριπτικά υπέρ της διατήρησης των δωρεάν έντυπων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων τάσσονται οι φοιτητές, σε σχέση με τις προτάσεις για προώθηση των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων, όπως φαίνεται από έρευνα που υλοποίησε ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων με την εταιρεία «Opinion Poll», πανελλαδικά, σε δείγμα 1.000 φοιτητών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 96,4% των φοιτητών θεωρεί σημαντικό ότι παρέχεται ένα δωρεάν σύγγραμμα για κάθε μάθημα σε όλους τους ενεργούς φοιτητές και το 72% θεωρεί ότι θα ήταν χρήσιμο να δινόταν έστω σε κάποια μαθήματα και δεύτερο σύγγραμμα δωρεάν. Οι φοιτητές τάσσονται σε ποσοστό 89,5% υπέρ του έντυπου σε σχέση με το ηλεκτρονικό και σε αντίστοιχα υψηλά ποσοστά, γύρω από το 90%, δηλώνουν ότι το έντυπο δίνει τη δυνατότητα να κρατούν σημειώσεις, να γράφουν και να υπογραμμίζουν πάνω σ' αυτό, μπορούν να το έχουν στη βιβλιοθήκη τους και αφού περάσουν το μάθημα να συνεχίζουν να το αξιοποιούν, ενώ η μελέτη από το ηλεκτρονικό βιβλίο δηλώνουν ότι τους κουράζει περισσότερο. Ετσι, το 89,4% τάσσεται κατηγορηματικά κατά της κατάργησης του δωρεάν έντυπου συγγράμματος και της αντικατάστασής του από ηλεκτρονικό.

Απειλούνται σχολεία με διακοπές ρεύματος

Τις πόρτες των σχολείων της εργατούπολης του Περάματος χτυπούν οι επιπτώσεις των ανατιμήσεων στην Ενέργεια σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών.

Ετσι, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος, εμφανίστηκε χτες τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ σε σχολείο της περιοχής, προκειμένου να κόψει το ρεύμα λόγω των χρεών.

Αυτό αποτράπηκε, ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει ανοιχτός, αποτέλεσμα, όπως δηλώνουν οι εκπαιδευτικοί, της υποχρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών, της αναντιστοιχίας με τις ανάγκες που ωθεί σε μια λογική να επιλέξουν τα σχολεία ποια ανάγκη θα αφήσουν ακάλυπτη. Το ότι σε αυτές τις συνθήκες, ένα επταθέσιο σχολείο καλείται να λειτουργήσει με 1.800 ευρώ το τετράμηνο, αναδεικνύει την ανάγκη για ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης και απόδοσης των δαπανών της ΣΑΤΑ που παρακρατείται.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ