ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
«Εμείς δεν υπογράφουμε τη Συμφωνία, έξω τώρα η λυκοσυμμαχία!»

Με μια ογκώδη και μαχητική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, εργατικά σωματεία και συνδικαλιστικές ενώσεις, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, σύλλογοι γυναικών, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς καταδίκασαν την επικίνδυνη για τον λαό Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, την πολιτική που μετατρέπει τη χώρα σε «ΝΑΤΟικό έδαφος» και οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, σωματεία και φορείς πραγματοποίησαν μία από τις πιο μεγάλες και μαχητικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία που κατέληξε στη Βουλή.

«Εξω η Ελλάδα από τα ιμπεριαλιστικά σφαγεία! Να αποσυρθεί τώρα η Συμφωνία για τις βάσεις του θαΝΑΤΟυ!»: Αυτή ήταν η απαίτηση που διαδήλωσαν, την ίδια ώρα που μέσα στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ επικύρωνε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τη Συμφωνία, την οποία είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τα πανό, τις πικέτες και τα συνθήματά τους, σωματεία και φορείς απαίτησαν να αποσυρθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, να κλείσουν άμεσα οι βάσεις και όλες οι ευρωατλαντικές υποδομές, να μη χρησιμοποιηθεί καμία υποδομή για συμμετοχή στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους με οποιαδήποτε μορφή και πρόσχημα.


«Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», διαμήνυσαν τα μπλοκ των διαδηλωτών. «Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω απ' την Ελλάδα οι ΝΑΤΟικοί», απαίτησαν, με το βλέμμα στραμμένο στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση που μαίνεται στην Ουκρανία.

«Αυξήσεις και δουλειά ζητάει η εργατιά», αντέταξαν στις διαρκώς διογκούμενες δαπάνες για «τα σφαγεία τα ΝΑΤΟικά».

«Ολοι στον αγώνα, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις» ήταν το κάλεσμα που απηύθυναν στον λαό.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα.

Από το βήμα της κινητοποίησης οι διαδηλωτές διαβεβαίωσαν ότι ο αγώνας τους θα έχει συνέχεια και κλιμάκωση, με επόμενο σταθμό το Διήμερο Πανελλαδικής Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης που οργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και στην Αττική θα κορυφωθεί με την 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, την Κυριακή 22 Μάη.

Σωματεία και φορείς δεσμεύτηκαν να δώσουν συνέχεια στις πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, πανεπιστήμια, με στόχο να βάλει το εργατικό - λαϊκό κίνημα τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. «Θα συνεχίσουμε την πάλη μας για να ακυρώσουμε αυτήν τη Συμφωνία με όλες τις μορφές και τους τρόπους», διαβεβαίωσαν.

Η νεολαία δεν μένει με σταυρωμένα χέρια

Ο Κ. Δέμος
Ο Κ. Δέμος
Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Κώστας Δέμος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού Αθήνας, και ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό.

«Οι φοιτητές, η νεολαία δεν ανεχόμαστε να φεύγουν από την χώρα μας πολεμικοί εξοπλισμοί, πύραυλοι και αεροπλάνα για να σκοτώνουνε λαούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν η ακρίβεια τσακίζει τις ζωές και τις σπουδές μας αλλά την ίδια στιγμή δίνονται δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Κώστας Δέμος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού Αθήνας.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε «στους νέους συναδέλφους μας, στους νέους στρατευμένους φαντάρους που με δεκάδες επιστολές εναντιώνονται στην εμπλοκή της χώρα μας στον πόλεμο. Το φωνάζουμε από το κέντρο της Αθήνας για να το ακούσουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας: Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουν δουλειά», σημείωσε.

Τόνισε δε ότι οι φοιτητές θα κουρελιάσουν τα σχέδια έντασης της καταστολής και της τρομοκρατίας, με την αστυνομία στα ιδρύματα, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Ολοι αυτοί που μιλάνε για "άσυλο ανομίας στα πανεπιστήμια" και αξιοποιούν ομάδες που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητικούς συλλόγους, και συκοφαντούν το φοιτητικό κίνημα, είναι οι ίδιοι που εδώ και δεκαετίες έχουν δώσει πλήρη ασυλία στους ΝΑΤΟικούς τραμπούκους να αλωνίζουν στην Ελλάδα και να μη διώκονται ποινικά».


Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που πήραν το προηγούμενο διάστημα οι φοιτητικοί σύλλογοι, πρωτοστατώντας στην οργάνωση του αγώνα με μεγάλα αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια και με τη μεγάλη αντιπολεμική συναυλία, που έστειλε μήνυμα ότι «δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών!», κάλεσε τους φοιτητές στις 18 Μάη στις φοιτητικές εκλογές «να στείλουμε μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής, αλλά και μήνυμα διεκδίκησης και αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες μας», εκλέγοντας μαχητικά, δυναμικά Διοικητικά Συμβούλια, δυναμώνοντας και ζωντανεύοντας τους συλλόγους.

Καθήκον να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στην εμπλοκή

Στην κεντρική ομιλία ο Νίκος Παπαγεωργίου, αναφερόμενος στη Συμφωνία, σημείωσε ότι είναι επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα, καθώς «βάζει ακόμη πιο βαθιά τον λαό στη δίνη των θανατηφόρων ανταγωνισμών, την ώρα μάλιστα που εξελίσσεται ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος μέσα στην Ευρώπη», τονίζοντας πως το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε όλη τη μακρά Ιστορία του έχει βάλει πολλές φορές τη σφραγίδα του σε εξελίξεις σχετικές με ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

«Ηταν, είναι και θα είναι ζωτικό θέμα για τους εργαζόμενους ο οποιοσδήποτε άδικος πόλεμος που δεν έχει σε τίποτε να προσφέρει για τα συμφέροντα των λαών, που συγκρούονται για λογαριασμό ληστών, λυκοσυμμαχιών, καπιταλιστών. Που γίνονται θύματα στην ειρήνη και στον πόλεμο για τα κέρδη των αφεντικών, για τον έλεγχο των αγορών, για την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Σε τέτοιους πολέμους όχι μόνο είμαστε αντίθετοι, αλλά δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να τους σταματήσουμε, να σταθούμε αλληλέγγυοι στους λαούς που εμπλέκουν οι εκμεταλλευτές μας. Και αλληλέγγυος είσαι πρώτα απ' όλα όταν εδώ, σε αυτήν τη χώρα, παλεύεις για την απεμπλοκή της από τέτοιους πολέμους».

Ο Ν. Παπαγεωργίου
Ο Ν. Παπαγεωργίου
Συνεχίζοντας ανέδειξε ότι οι ιμπεριαλιστές είναι οι μόνοι κερδισμένοι: «Πάνω σε αποκαΐδια και ομαδικούς τάφους θα βγάλουν αύριο δισεκατομμύρια. Γιατί κοινός παρονομαστής σε ειρήνη και πόλεμο είναι η εκμετάλλευση. Γι' αυτήν τσακώνονται. Για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Ποιος θα εκμεταλλευτεί περισσότερους για λογαριασμό των μονοπωλίων τους. Ποιος θα αρμέγει τον πλούτο των λαών με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, μεγαλύτερα κέρδη». Πρόσθεσε δε ότι αυτό ακριβώς πασχίζουν κυβέρνηση, μεγαλοεργοδότες και τα παπαγαλάκια τους να κρύψουν, επιστρατεύοντας χοντροκομμένα ψέματα όπως ότι η ενίσχυση των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών συμβάλλει στην ανακοπή της τουρκικής επιθετικότητας, την ώρα που στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ προωθούνται οι επώδυνοι για τα λαϊκά συμφέροντα συμβιβασμοί για τη «συνοχή» της νοτιοανατολικής πτέρυγάς του απέναντι σε Κίνα και Ρωσία.

Στάθηκε ακόμα στο γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έβαλαν γερά πλάτη «να γίνουμε οι καλύτεροι και πιο πρόθυμοι σύμμαχοι» και πρόσθεσε πως η συζήτηση για αντισταθμιστικά οφέλη είναι κάλπικη, «γιατί ακόμα κι αν τα εμφανίζουν ως τέτοια, γνωρίζουμε καλά από την πείρα μας ότι θα τα επιστρέψουμε διπλά και τρίδιπλα».

«Γι' αυτούς είναι τα κέρδη τους, για μας όμως είναι οι ζωές μας. Γι' αυτό, σε κάθε εργατική κινητοποίηση φωνάζουμε: Αυξήσεις και δουλειά ζητάει η εργατιά - όχι στα σφαγεία τα ΝΑΤΟικά», συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας ότι «αποτελεί καθήκον όλων των φορέων στο εργατικό - λαϊκό κίνημα να καταγγείλουμε τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν την εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη βασική αιτία που ξεριζώνει χιλιάδες μετανάστες από τις εστίες τους, για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την ανέχεια. Θέλουμε να δυναμώσει ο αγώνας όλων μας, ο καθένας με τον φορέα του και όλοι μαζί, ώστε να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, να απεμπλακεί η χώρα και ο λαός από τους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ», ενώ κάλεσε και σε μαζική συμμετοχή στις πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ, με κορύφωση στις 21 και 22 Μάη.





ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!

Κατερίνη
Κατερίνη
«Η Συμφωνία τώρα ν' αποσυρθεί - έξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί», απαίτησαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης με τη μαχητική συγκέντρωση και πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο, που πραγματοποίησε χτες το βράδυ ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία. Παράλληλα, δήλωσε την απόφασή του να κλιμακώσει τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας μας, με επόμενο σταθμό την πορεία Ειρήνης που θα γίνει την Κυριακή 22 Μάη, στις 11 το πρωί από το Γ' Σώμα Στρατού, όπου εδρεύει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο.

Στη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα των Φορέων της Θεσσαλονίκης ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, που έγινε στο Αγαλμα Βενιζέλου, έδωσαν το «παρών» η ΕΔΥΕΘ, εργατικά σωματεία, σύλλογοι φοιτητών και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος.

Χαιρέτισε η Ειρήνη Καραμήτρου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στο αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα που έστειλε ο λαός της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή του στη μεγαλειώδη αντιπολεμική συναυλία της περασμένης Κυριακής, αλλά και στη μαζική παρουσία της χτεσινής συγκέντρωσης και σημείωσε: «Συνεχίζουμε μαχητικά. Εχουμε τη δύναμη και το χρέος να αναπτύξουμε την πάλη ενάντια σε αυτήν την πολιτική που στο όνομα "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" της χώρας, το μόνο που κάνει είναι να αναβαθμίζει τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, ντόπιων και ξένων και να μπλέκει τους λαούς σε άδικους πολέμους που δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες τους».


MotionTeam

Ο Γιώργος Θεοδωρίδης, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Μαθηματικού του ΑΠΘ κατήγγειλε τα οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και προβοκατόρικων ομάδων, που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές, τους Συλλόγους και τους αγώνες τους. Και σημείωσε ότι «αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η ένταση της καταστολής συνδέεται άμεσα με την προετοιμασία νέου χτυπήματος στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των παιδιών τους, της εμπλοκής της χώρας μας σε επικίνδυνα σχέδια στην περιοχή μας όπως είναι και η υπογραφή της απαράδεκτης ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις. (...) Θα μας βρουν απέναντί τους! Οι φοιτητές, δυναμώνοντας τους φοιτητικούς τους συλλόγους, θα "κουρελιάσουν" τα σχέδιά τους».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μπάμπης Βέλλης, Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ. Ανέδειξε την απόφαση του λαού «να μην επιτρέψει να μετατραπεί η χώρα μας σε μια απέραντη στρατιωτική βάση για τα αμερικανικά και ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Να μη γίνει η Θεσσαλονίκη κέντρο επιτελικού σχεδιασμού, μέσω του ΝΑΤΟικού στρατηγείου που εδρεύει στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού, ενάντια στους λαούς της περιοχής, αλλά και του δικού μας. Να μη γίνει το λιμάνι της πόλης μας πέρασμα για τους στρατούς και τα όπλα τους, που μακελεύουν τους λαούς και τα παιδιά μας». Σημείωσε ότι το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει μπροστά στους εργαζόμενους και τους λαούς είναι αν θα συνεχίσουν να υποφέρουν από τη φτώχεια, την ακρίβεια αλλά και τον μεταξύ τους αλληλοσκοτωμό για τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών ή θα εξεγερθούν ενάντια στους εκμεταλλευτές τους. «Ενωμένοι πρέπει να δώσουν τον κοινό αγώνα ενάντια στις αιτίες που γεννούν την εκμετάλλευση και τον πόλεμο. Ενάντια στο σύστημα, που γεννά την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τους πολέμους, τον θάνατο και την προσφυγιά. Εμείς οι λαοί έχουμε τη δύναμη, οι ιμπεριαλιστές είναι δυνατοί, όχι όμως αήττητοι», είπε.


MotionTeam

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία στο πέρασμά της σάλπισε ξεσηκωμό με το σύνθημα «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Η πορεία έκανε «στάση» έξω από το αμερικάνικο προξενείο, όπου οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «να κλείσουνε οι βάσεις - καμιά συμμετοχή στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή» και απαίτησαν «η Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών». Συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στην Αριστοτέλους.

Μαχητικές συγκεντρώσεις, πορείες και πικετοφορίες έγιναν επίσης σε Κατερίνη, Βέροια και Νάουσα.


Τεράστιο το ανθρώπινο ποτάμι που διαδήλωσε ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Τεράστια ήταν η διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην κύρωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας.

Ηταν μάλιστα τέτοιος ο όγκος της συμμετοχής, που οι διαδηλωτές, για να χωρέσουν όλοι στο Σύνταγμα, ανεβαίνοντας από τη Σταδίου, δεν κατάφεραν να στρίψουν ούτε από την Οθωνος ούτε από την Ξενοφόντως. Το τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι συνέχισε στη Φιλελλήνων, έστριψε αριστερά στη Σουρή και μετά αριστερά στη Βασιλίσσης Αμαλίας, ώστε να απλωθεί μπροστά από τη Βουλή.

Μάλιστα, όταν η κορυφή της διαδήλωσης έφτασε στο ύψος των λουλουδάδικων στη Βουλή, η «ουρά» της πορείας έμπαινε ακόμα από την οδό Σταδίου στην κάτω πλευρά του Συντάγματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ