ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναζήτηση ισορροπιών για «να μη χαθεί η ευκαιρία»

«Δεν αποκλείουμε νέα Γενεύη, αρκεί να πάμε καλά προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Ε. Μπ. Αϊντε, μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο την Πέμπτη

Copyright 2017 The Associated

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Ε. Μπ. Αϊντε, μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο την Πέμπτη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη δυσκολία να βρεθεί συμβιβασμός που θα συγκεράσει συγκρουόμενα συμφέροντα, αποτυπώνουν οι δηλώσεις που έγιναν μετά την προχτεσινή συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Ωστόσο, καθαρά αποτυπώθηκε και το ενδιαφέρον για συνέχιση του παζαριού, με τον Κύπριο ηγέτη να σημειώνει: «Δεν αποκλείουμε καμιά νέα Γενεύη (σ.σ. συνέχιση των συναντήσεων που άρχισαν το Γενάρη στην ελβετική πόλη με τη συμμετοχή των «εγγυητριών δυνάμεων», της ΕΕ, αλλά και έμμεσα άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων). Το θέμα είναι να πάμε καλά προετοιμασμένοι... Δηλαδή, η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει τα θέματα των εγγυήσεων, της ασφάλειας κ.τ.λ.; `Η απλώς θα πάμε για να δημιουργήσουμε προσδοκίες στον κόσμο και στο τέλος θα επανέλθουμε χωρίς αποτελέσματα ή, ενδεχόμενα, να βρεθούμε προ ενός αδιεξόδου, το οποίο να είναι χειρότερο απ' ό,τι μια καλά προετοιμασμένη συνάντηση; Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να εξευρεθεί λύση, όχι να εξευρεθεί τρόπος τερματισμού του διαλόγου».

Ο ίδιος εξήγησε ότι στη συνάντηση της Πέμπτης με τον Μ. Ακιντζί συζητήθηκε «το περιουσιακό, η διακυβέρνηση, το τι θα γίνει την πρώτη μέρα εάν και εφόσον κατ' ευχήν εξευρεθεί λύση», αλλά και ότι έγινε μια «εκτεταμένη συζήτηση σε μια σωρεία θεμάτων». Συμφωνήθηκε ότι οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν «να ανιχνεύουν περαιτέρω πώς μπορεί να επιτευχθούν συγκλίσεις». Στη νέα συνάντηση που θα γίνει την Τετάρτη, 17 του μήνα, «θα γίνει και μια επανεκτίμηση της όλης πορείας».

Από τη δική του πλευρά, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι «στο σημείο που φτάσαμε, πρέπει πλέον να πάρουμε μια απόφαση για το αν μπορούμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα ή όχι. Το υλικό που έχει συσσωρευτεί στα χέρια μας μας φέρνει στο επίπεδο μιας απόφασης για το τι θα γίνει από 'δω και πέρα». Επανέλαβε ότι χρειάζεται άμεσα να καταλήξουν κάπου οι συνομιλίες και υπογράμμισε: «Ολοι γνωρίζουν χωρίς να το λένε ότι υπάρχει ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα... Τούτη η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον κι αυτό το παραδέχονται όλοι». Μεταξύ άλλων, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι «περισσότερο από τον χρόνο χρειαζόμαστε πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. Πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε αυτή τη βούληση. Αν επιτευχθεί αυτό, θα επιτευχθεί και η λύση. Κανείς δεν επιθυμεί να χαθούν οι κόποι που έγιναν μέχρι σήμερα». Εξέφρασε, ακόμα, την ελπίδα «τις επόμενες μέρες να σας δώσω καλές ειδήσεις. Αν όχι, έχω την ευθύνη να μοιραστώ τις πραγματικότητες με το λαό μας».

Πάντως, ενδεικτικό των ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων που επενδύουν σε μια «λύση» του Κυπριακού με τη νέα διχοτομική λύση, είναι η συνάντηση που έγινε προχτές, με τη συμμετοχή διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών όπως το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα κ.τ.λ., όπου αναλύθηκαν τα «μεγάλα οφέλη» που θα έχει μια λύση.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στήνει νέα αλισβερίσια με φόντο τους οξείς ανταγωνισμούς

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική αστική τάξη χώνεται βαθύτερα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται, στο φόντο της ανησυχίας της για την πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης αλλά και των αντιθέσεων που βαθαίνουν, όπως φαίνεται π.χ. στους σχεδιασμούς για τη Συρία.

Ετσι, με αφορμή τη νέα αντιπαράθεση Ουάσιγκτον - Αγκυρας για τον εξοπλισμό Κούρδων στη Συρία, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» επανέφερε ξανά τη συζήτηση για την «αξιοποίηση» της στρατιωτικής βάσης στο Ιντσιρλίκ. Σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Αγκυρα ίσως επαναξιολογήσει τη χρησιμοποίηση του Ιντσιρλίκ από τις ΗΠΑ», η εφημερίδα φιλοξένησε χτες εκτιμήσεις ακαδημαϊκών ότι ενδεχόμενοι περιορισμοί στη χρήση του Ιντσιρλίκ θα έφερναν τις ΗΠΑ σε «δύσκολη θέση», οικονομικά και στρατιωτικά. Αλλοι πάλι αναλυτές μιλούν για «αντι-αμερικανισμό» που δυναμώνει στην Τουρκία εξαιτίας της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στους Κούρδους, ενώ η εφημερίδα υπενθύμισε και παλιότερες δηλώσεις του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχήμ Καλίν, ότι «έχουμε πάντα το δικαίωμα να κλείσουμε το Ιντσιρλίκ», ωστόσο «πρώτα πρέπει να αξιολογηθούν οι συνθήκες».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, συναντήθηκε (στο περιθώριο της συνόδου για τη Σομαλία στο Λονδίνο) με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος εξήγησε ότι «πάνω απ' όλα συζητήσαμε το πώς (οι δυο χώρες) μπορούμε να επιστρέψουμε σε λογικές σχέσεις».

Τις επόμενες μέρες, οι διεργασίες θα συνεχιστούν εκτός από τις ΗΠΑ, όπου η Αγκυρα έχει ανακοινώσει ότι θα βρεθεί ο Ερντογάν για να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, και στο Πεκίνο. Εκεί, στο περιθώριο της Διεθνούς Συνόδου για τους κινεζικούς «Δρόμους του Μεταξιού», ο Ερντογάν θα έχει σειρά επαφών. Χτες, η «Χουριέτ» μετέδωσε, μάλιστα, ότι ο Τούρκος ηγέτης θα έχει τριμερή συνάντηση με τον Ρώσο και τον Κινέζο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, αντίστοιχα, επικαλούμενη πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, τις μεταξύ τους οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, αλλά και «περιφερειακά και διεθνή θέματα». Πάντως, η τριμερής συνάντηση δεν επιβεβαιώθηκε από κάπου αλλού.

O Τσαβούσογλου στο Μαυροβούνιο

Σε μια περίοδο που τα Βαλκάνια μοιάζουν όλο και περισσότερο με πυριτιδαποθήκη, εξαιτίας ενδοαστικών αντιθέσεων και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που φουντώνουν, παραμένει αυξημένο το ενδιαφέρον της τουρκικής αστικής τάξης για τη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό δείχνει και η επίσκεψη στην περιοχή Μπεστλέρ - Ντερελέρ στην επαρχία Ουλούντερε, στη διάρκεια «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 9 και 10 Μάη στο Μαυροβούνιο. Επίσημη ενημέρωση για τις επαφές του υπουργού δεν υπήρξε, ούτε και ρεπορτάζ σε ΜΜΕ. Πάντως, σε ανακοίνωση του υπουργείου με ημερομηνία 8/5, γινόταν γνωστή η επίσκεψη και τονιζόταν ότι αυτή «θα επιτρέψει στις δυο χώρες να ασχοληθούν με όλους τους τομείς των διμερών τους σχέσεων, όπως και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε περιφερειακά και διεθνή θέματα».

Ακόμα, υπογραμμιζόταν ότι η επίσκεψη γίνεται λίγο μετά την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ και θεωρείται «σημαντική και έγκαιρη καθώς αναδεικνύει τη στήριξη της Τουρκίας στην ευρω-ατλαντική ενταξιακή διαδικασία των βαλκανικών χωρών, ειδικά αυτή του Μαυροβουνίου».

  • Συνελήφθη χτες το στέλεχος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» Ογκούζ Γκιουβέν. Το πρακτορείο «Αναντολού» συνέδεσε τη σύλληψη με την κάλυψη του πρόσφατου θανάτου, σε τροχαίο δυστύχημα, ενός Τούρκου εισαγγελέα στον οποίο είχαν ανατεθεί έρευνες υπόπτων για σχέση με τους πραξικοπηματίες του Ιούλη.
ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Ανησυχία» για την έξαρση του εθνικισμού

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ανησυχία για την άνοδο του εθνικισμού και τα εμπόδια που συναντούν οι συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, με στόχο την ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων, εξέφρασε χτες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή την τελευταία τρίμηνη έκθεση της αποστολής του διεθνούς οργανισμού στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) την οποία θα εξετάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την ερχόμενη Τρίτη, 16 του μήνα.

Ο Γκουτέρες τόνισε ότι ο διάλογος που προωθεί η ΕΕ μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας «είναι το καλύτερο διαθέσιμο όργανο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών προς όφελος της κάθε πλευράς». Πρόσθεσε πως είναι «εξαιρετικά αργή» η πρακτική εφαρμογή προηγούμενων συμφωνιών μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων αξιωματούχων, επιρρίπτοντας έμμεσα την ευθύνη στην Πρίστινα που κωλυσιεργεί εδώ και περίπου μία διετία στην ίδρυση της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου... Επισήμανε ότι δεν έχει γίνει «κανένα συγκεκριμένο βήμα για την ίδρυση της Ενωσης Σερβικών Δήμων» και πως αναβλήθηκαν βήματα με στόχο την ενσωμάτωση των δικαστικών δομών του βορείου (σερβικού) τμήματος του Κοσσυφοπεδίου με το υπόλοιπο προτεκτοράτο. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έξαρση του εθνικισμού, λέγοντας πως είναι «πηγή σοβαρής ανησυχίας», τονίζοντας ότι μέτρα που ενθάρρυναν τις εθνοτικές διαιρέσεις των πληθυσμών δεν συνέβαλαν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και της σταθερότητας στην περιοχή.

Η έκθεση του Γκουτέρες σημειώνει και την απόπειρα του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου (πρώην αρχηγού του ΟΥΤΣΕΚΑ), Χασίμ Θάτσι, να μετασχηματίσει τις δυνάμεις ασφαλείας του προτεκτοράτου σε κανονικό στρατό με νομοσχέδιο παρά την απαγόρευση του Συντάγματος. Αναφέρεται στις απειλές για πόλεμο και εθνοκάθαρση του Κοσσυφοπεδίου που εκτόξευσε ο Κοσσοβάρος αντιπολιτευόμενος βουλευτής Νταούτ Χαραντινάι από τη «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσόβου», εάν γινόταν απέλαση στη Σερβία του αδελφού του, Ράμους Χαραντινάι που είναι αρχηγός του κόμματος που τότε κρατούνταν σε γαλλικές φυλακές.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σχέδια για αύξηση των ξένων στρατευμάτων

ΚΑΜΠΕΡΑ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Νέα ιμπεριαλιστική «κινητικότητα» στην Κεντρική Ασία προμηνύουν μια σειρά τοποθετήσεις που ουσιαστικά εξετάζουν τη διεύρυνση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Αφγανιστάν.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, είπε ότι η κυβέρνησή του «είναι ανοιχτή» στο αίτημα του ΝΑΤΟ για αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων, προσθέτοντας ότι «θα εξετάσουμε τις δεσμεύσεις των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σε άλλα μέρη της περιοχής αλλά και άλλα μέρη του κόσμου».

Αλλά και ο υπουργός Αμυνας της Δανίας, Κλάους Γιορτ Φρεντέρικσεν είπε ότι εν αναμονή ανακοίνωσης από τις ΗΠΑ για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα και η Κοπεγχάγη σκέφτεται «γενικά θετικά» να ενισχύσει την παρουσία της στο Αφγανιστάν «αλλά δεν έχουμε πάρει ακόμη την τελική απόφαση», είπε μιλώντας μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Τζιμ Μάτις, ο οποίος βρέθηκε στην Κοπεγχάγη την Τρίτη για μια συνάντηση των βασικών κρατών που συμμετέχουν στο συνασπισμό κατά του «Ισλαμικού Κράτους» υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ.

Στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είπε χτες ότι μία ενδεχόμενη αύξηση της γερμανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν «αυτήν τη στιγμή δεν είναι στην ημερήσια διάταξη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ