ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πρωτιές και αυτοδυναμίες για την ΠΚΣ

Προετοιμασίες σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για τις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές που θα γίνουν την Τετάρτη 24 Μάη

Αυτοδύναμη για έκτη συνεχόμενη χρονιά αναδείχτηκε η Πανσπουδαστική ΚΣ στις εκλογές του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Εστίας Πατρών που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Μάη. Οι δυνάμεις της ΠΚΣ έλαβαν 143 ψήφους, από τους συνολικά 294 ψηφίσαντες, καταλαμβάνοντας 4 από τις 7 έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

Αυτό ήταν αποτέλεσμα της ολόπλευρης δράσης που ανέπτυξαν οι δυνάμεις της ΠΚΣ, αντιπαλεύοντας στην πράξη τις πολιτικές που θέλουν τον εστιακό φοιτητή να ζει με ψίχουλα και είχαν πλήθος κατακτήσεων σε όποιο οξυμένο πρόβλημα παρουσιάστηκε. Ταυτόχρονα, πρωτοστάτησαν στις προσπάθειες για ζωντάνεμα του Συλλόγου, μέσα από τη λειτουργία δραστήριων πολιτιστικών και αθλητικών ομάδων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων και φεστιβάλ.

Η ΠΚΣ δηλώνει πως το επόμενο διάστημα οι δυνάμεις της θα ριχτούν ακόμα πιο αποφασιστικά στη μάχη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, πλάι με τους υπόλοιπους συμφοιτητές τους και τους εργαζόμενους γονείς τους.

Στο Γεωλογικό του ΑΠΘ

Στις 10 Μάη πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές και του Συλλόγου Φοιτητών Γεωλογικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής ΚΣ εκλέχτηκε για ακόμη μια χρονιά αυτοδύναμο, με αύξηση τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστά. Ψήφισαν 91 φοιτητές. Λευκά βρέθηκαν 9 και άκυρα 21. Η ΠΚΣ πήρε 48 ψήφους και η ΔΑΠ 13.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Κινητοποίηση για το ζήτημα της καθαριότητας

Σε κινητοποίηση στα γραφεία της διοίκησης του ΤΕΙ Χαλκίδας προχώρησε προχτές ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Εστίας με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης, ζητώντας λύση στην άθλια κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Ιδρυμα λόγω της έλλειψης συνεργείου καθαρισμού.

Η σύμβαση των εργολαβικών εργαζομένων καθαρισμού έληξε, με αποτέλεσμα οι χώροι του ΤΕΙ, αλλά και η Εστία όπου ζουν εκατοντάδες οικότροφοι, να έχουν πνιγεί από τα σκουπίδια με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία των σπουδαστών. O Σύλλογος ανέδειξε ότι όσο οι υπηρεσίες του ΤΕΙ γίνονται αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας, πάντα θα έρχεται η στιγμή που θα τους πνίγουν τα σκουπίδια και οι όροι σπουδών και ζωής στο ΤΕΙ θα χειροτερεύουν. Απαίτησε να βρεθεί τρόπος άμεσα να καθαριστεί το ΤΕΙ και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό καθαρισμού στην ευθύνη του Ιδρύματος, να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα και οι όροι εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥΝ
Πρόληψη σημαίνει άλλος τρόπος ζωής

«Το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών και η σημασία της Πρόληψης», ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στη Λιβαδειά. Το θέμα ανέπτυξε ο Παναγιώτης Κατηφές, γραμματέας της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΣΥΝ, ο οποίος στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς των παρευρισκομένων, παραθέτοντας πλήθος στοιχείων.

«Τα στοιχεία στη χώρα μας σήμερα δείχνουν (ΕΚΤΕΠΝ 2013) ότι πάνω από το 65% των εφήβων έχει πειραματιστεί με την κάνναβη, ότι έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των μαθητών που συστηματοποιεί τη χρήση της (από 3,4% το 1984 σε 13,5% το 2011), ότι το 8% των μαθητών κάνει συστηματική χρήση κάνναβης, το 1,8% όσων κάνουν χρήση κάνναβης είναι μαθητές Α' και Β' Γυμνασίου, ότι έχει μειωθεί η ηλικία πρώτης επαφής με τα ναρκωτικά πριν τα 14 έτη, ότι οι νέες μαθήτριες μπαίνουν πολύ πιο δυναμικά στη χρήση απ' ό,τι στο παρελθόν... Η γενική χρήση ουσιών στην Ελλάδα στους μαθητές είναι 9%, όταν στην ΕΕ είναι 22% και στις ΗΠΑ 36% (...)», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Π. Κατηφές.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να βλέπουμε την Πρόληψη στην κοινωνική της βάση, αφού εκεί εντοπίζουμε και τη μήτρα της τοξικομανίας και τη διάδοσή της κυρίως σε νέες ηλικίες. Να έχουμε καθαρό ότι όταν μιλάμε για Πρόληψη, δεν αναφερόμαστε απλά στην ενημέρωση, αλλά ολοκληρωμένη Πρόληψη σημαίνει ένας άλλος τρόπος ζωής (...) Προκύπτει το ερώτημα: Τι προσωπικότητες διαμορφώνουμε - σε ποια κοινωνία; Διαμορφώνουμε προσωπικότητες με αξίες, στόχους, με συλλογική δράση, με αντιστάσεις σε ό,τι δεν ικανοποιεί τις ανάγκες τους ή διαμορφώνουμε προσωπικότητες με εξέχον το στοιχείο της ατομικής επιλογής, της παθητικής στάσης για τη ζωή και τα προβλήματα; (...) Σε μια κοινωνία χωρίς ναρκωτικά ή με ελεύθερα τα ναρκωτικά; Σε μια κοινωνία που έχει κάνει επιστήμη την ιδεολογική χειραγώγηση της νέα γενιάς ότι τα ναρκωτικά πρέπει να διαχωρίζονται σε "σκληρά και μαλακά", ή το νέο φρούτο, ότι υπάρχουν και "θεραπευτικά ναρκωτικά"»...

ΚΗΔΕΙΑ

Χτες, Παρασκευή 12 Μάη, «έφυγε» από τη ζωή η πολυαγαπημένη μας συντρόφισσα ΟΛΓΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑ, σε ηλικία 89 ετών. Αφιέρωσε τη ζωή της στην υπόθεση της εργατικής τάξης, πολεμώντας μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ και παραμένοντας πιστό μέλος του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής της.

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Μάη στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων στις 6 μ.μ. Η οικογένειά της επιθυμεί αντί στεφάνου, τα χρήματα να δοθούν για ενίσχυση του ΚΚΕ.

Παράσταση διαμαρτυρίας αναπληρωτών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν χτες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ζητώντας να ανοίξει εκ νέου το ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε να μπορέσουν να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης στους πίνακες αναπληρωτών. Εκατοντάδες αναπληρωτές για διάφορους λόγους (κυρίως γιατί δεν είχαν ενημερωθεί, καθώς η πρόσκληση εστάλη από το υπουργείο το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης) δεν πρόλαβαν να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους στο ηλεκτρονικό σύστημα ΟΠΣΔΥΔ στις προθεσμίες από 13 έως 28 Απρίλη.

Η εκπρόσωπος του υπουργού, με την οποία συναντήθηκαν οι αναπληρωτές, επικαλέστηκε διάφορους τεχνικούς λόγους και την «επισφάλεια» των πινάκων, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν εκ νέου.

Στην παράσταση παραβρέθηκε η εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» στο ΔΣ της ΔΟΕ, η οποία δήλωσε: «Πρέπει με πολιτική απόφαση να ανοίξουν τώρα οι πίνακες για να κάνουν αίτηση όσοι δεν πρόλαβαν, αλλά και οι απόφοιτοι του Ιούνη του 2017 που εκ προοιμίου αποκλείονται. Καμία δικαιολογία. Οι συνάδελφοι να συσπειρωθούν στα σωματεία και να αλλάξουν τους συσχετισμούς ενόψει των εκλογών για τα συνέδρια ΔΟΕ και ΟΛΜΕ και να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 17 Μάη με το ΠΑΜΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ