ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Παρέμβαση για τους συμβασιούχους στην Καθαριότητα

Στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων της Καθαριότητας, που πραγματοποιήθηκε για τους 64 συμβασιούχους τους οποίους θίγει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παραβρέθηκε χτες και μίλησε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Ο δήμαρχος, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, αναφέρθηκε στις συνεχείς παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής για το ζήτημα των συμβασιούχων και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους.

Κατήγγειλε τις παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που καταψήφισαν στο ΔΣ της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζει τους 64 συμβασιούχους. Τόνισε ότι η δημοτική αρχή είναι στο πλευρό των συμβασιούχων και θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους σε γενικό ξεσηκωμό, ενάντια στη νέα συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πρέπει στις 17 και 18 Μάη να πλημμυρίσουν οι δρόμοι και οι πλατείες από διαδηλωτές.

Στο μεταξύ, ο Κ. Πελετίδης κατέθεσε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους εργαζόμενους. Το ψήφισμα καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα σε άλλα, η πρόταση ψηφίσματος αναφέρει:

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι και πρόδηλες και ακέραιες. Από το 2016 είχαμε και πάλι προειδοποιήσει για τα αδιέξοδα που γεννά και οξύνει η πολιτική τους. Απαιτούσαμε από τότε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, που δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Ηρθαν ως συμβασιούχοι, γιατί η πολιτική διαδοχικά των κυβερνήσεων και των μνημονίων απαγόρευσε τις μόνιμες προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού στους δήμους από το 2011. Αποτέλεσμα είναι οι υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, νεκροταφείων, να αποδιαρθρώνονται, προλειαίνοντας το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.

Καλούμε, έστω και τώρα, με βάση και αυτές τις απαράδεκτες εξελίξεις, την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Να μην διανοηθεί να αφήσει τους δήμους και τις υπηρεσίες καθαριότητας κατακαλόκαιρο γυμνές από προσωπικό και να αναλάβει τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας τους.

Καλούμε επίσης την κυβέρνηση, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ να μην διανοηθούν να ποινικοποιήσουν το μεροκάματο των εργαζομένων. Το δούλεψαν και δεν το έκλεψαν από κανέναν!

Με βάση και τα παραπάνω γεγονότα, επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι το κύμα των αντιλαϊκών μέτρων κυβέρνησης - κεφαλαίου δεν αφήνει κανέναν αλώβητο. Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους θα βάλουν τέρμα στην πολιτική που ακυρώνει τη ζωή τους και τη λειτουργία των δήμων».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ - ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Η κυβέρνηση καταργεί τα ειδικά μισθολόγια

Η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο - κόλαφο θα προχωρήσει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, προαπαιτούμενα της δεύτερης «αξιολόγησης». Αυτό περιλαμβάνει νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων προς όφελος του κεφαλαίου, τη διεύρυνση της εργασιακής ζούγκλας, το ακόμη μεγαλύτερο τσεκούρωμα των κρατικών κονδυλίων που προορίζονται για τις στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, την ένταση της φοροληστείας στο ήδη συρρικνωμένο λαϊκό εισόδημα.

Για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η κυβέρνηση σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί, να υπάρξουν σταδιακές μειώσεις αποδοχών έως και 20% για τους νεοεισερχόμενους και περιορισμός των ειδικών μισθολογίων σε 8 ή 9. Η διαφορά των νέων με τους παλιούς μισθούς θα παραμείνει ως «προσωπική διαφορά», η οποία μεσοσταθμικά υπολογίζεται έως και 15% και η οποία θα διατηρηθεί για την επόμενη τριετία, ενώ θα υπάρξει άμεση μείωση 5% - 7% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Προβλέπεται, επίσης, η ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον τσεκουρωμένο βασικό μισθό. Προχωράει στο τσεκούρωμα κάποιων επιδομάτων στους στρατιωτικούς, με σκοπό την εξοικονόμηση επτά εκατομμυρίων ευρώ το 2018. Για τους δε αξιωματικούς που υπηρετούν στο εξωτερικό θα υπάρξει μείωση του επιδόματος που καταβάλλεται για την υπηρεσία του εξωτερικού, των θέσεων και της διάρκειας των τοποθετήσεων στο εξωτερικό.

Τις συνέπειες από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και όλων των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τις αντιμετωπίζει και το προσωπικό των ΕΔ και των ΣΑ, με το πετσόκομμα των μισθών, την απλήρωτη υπηρεσία, τη χαμηλή αμοιβή και τη δραστική περικοπή νυχτερινών, αργιών, υπερωριών, καθώς και τα χρεωστούμενα ρεπό. Οι κυβερνήσεις σε συνεργασία με την ΕΕ τσάκισαν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, λήστεψαν τα αποθεματικά του, όπως και τα ταμεία των ΕΔ και των ΣΑ.

Την ίδια στιγμή, κλιμακώνονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επικίνδυνα οι ανταγωνισμοί, από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, οξύνονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί τους με τη Ρωσία και την Κίνα, για τον έλεγχο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου καθώς και τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας και των εμπορευμάτων. Με πρόσκληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το ΝΑΤΟ έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο Αιγαίο και η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή αλωνίζει στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Επίσης, η περιοχή των Βαλκανίων, που είναι σε αναβρασμό, ανέκαθεν ήταν πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών, ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα και είναι αυτά που χάραξαν με αίμα τα σύνορα με το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Το ΚΚΕ δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι κάθε διαδικασία νέας αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια θα σημάνει ντόμινο εξελίξεων στην περιοχή, θα προκαλέσει νέα δίνη ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι λαοί. Το ΚΚΕ απαιτεί να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και οι άλλες ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα και να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αποδέσμευση της Ελλάδας από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Τονίζουμε ότι όλες οι κυβερνήσεις είναι προσανατολισμένες διαχρονικά και σταθερά στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και ταυτόχρονα στο τσάκισμα των εργασιακών, ασφαλιστικών και γενικότερα κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο λαός πληρώνει τις συνέπειες της παραχώρησης υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στο μεγάλο κεφάλαιο όπως με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, Λιμένων, την παραχώρηση περιφερειακών αεροδρομίων στη «Fraport».

Το κράτος είναι προσανατολισμένο μέσω των μηχανισμών του στην καταστολή του λαού, προκειμένου να διατηρήσει την απόλυτη κυριαρχία του κεφαλαίου και όχι στην πρόληψη μέσα από την άσκηση κοινωνικών πολιτικών που να αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και την ανεργία και να δημιουργούν γενικότερα αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλο το λαό.

Χρειάζεται το προσωπικό των ΕΔ και των ΣΑ να απομονώσει τη ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή. Οι ναζιστές εμφανίζονται υποκριτικά ως υπερασπιστές των συμφερόντων του προσωπικού των ΣΑ, ενώ στην πραγματικότητα και με το δηλητήριο του ναζισμού και ρατσισμού, επιδιώκουν να τους στρέφουν ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό με ένταση της καταστολής. Γι' αυτό οι ναζιστές δεν πρέπει να έχουν καμιά θέση στις ενώσεις του προσωπικού των ΕΔ και των ΣΑ. Υποστηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τον Τραμπ, τη Ρωσία και άλλους ιμπεριαλιστές παζαρεύοντας κυριαρχικά δικαιώματα και υποστηρίζουν τη συμμετοχή της Ελλάδας σε πολέμους ενάντια σε άλλους λαούς.

Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη τοποθέτηση και δεν ταυτίζει τη μεγάλη πλειοψηφία των ΣΑ με τον κατασταλτικό προσανατολισμό που έχουν. Οι περισσότεροι προέρχονται από λαϊκές οικογένειες. Το προσωπικό των ΕΔ και των ΣΑ είναι τμήμα της κοινωνίας και δέχεται και αυτό τις συνέπειες της ταξικής πολιτικής που εφαρμόζουν όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Καταδικάζουμε κάθε φωνή που υποστηρίζει ότι τα ΣΑ πρέπει να στρέφονται κατά και να χτυπάνε το λαό που αγωνίζεται για το δίκιο του.

Εχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί μέσα από τις ενώσεις του τη λύση των προβλημάτων. Εχει κοινά προβλήματα και βάσανα με τον υπόλοιπο λαό, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του. Το προσωπικό των ΕΔ και ΣΑ πρέπει να συμπορευτεί με το λαό, διότι η λύση των προβλημάτων του είναι στενά δεμένη με τη λύση των λαϊκών προβλημάτων. Ποτέ και σήμερα και στο μέλλον δεν πρέπει να στραφούν ενάντια στον αγωνιζόμενο Λαό.

Περιοδείες του ΚΚΕ

Περιοδείες πραγματοποιούν τις επόμενες μέρες κλιμάκια του ΚΚΕ σε υπηρεσίες της Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού, ενόψει της απεργίας στις 17 Μάη. Συγκεκριμένα:

Στην Αττική

-- Δευτέρα 15 Μάη: Στις 12 μ., στο Α.Τ. Ομόνοιας, ο Π. Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής, και ο Γ. Παλιούρας, υποστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ.

-- Τρίτη 16 Μάη: Στις 9 π.μ., στο Α.Τ. Πετρούπολης. ο Θ. Σκολαρίκος, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Δ. Αθήνας. Στις 12 μ., στο Α.Τ. Ακρόπολης, ο Π. Μαρκομιχάλης και ο Γ. Παλιούρας. Στις 9 π.μ., στο Α.Τ. Βύρωνα, ο Β. Γείτονας, μέλος Τομεακού Γραφείου Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ. Στις 10 π.μ., στο Α.Τ. Καισαριανής, ο Π. Πάλμος, μέλος Τομεακής Επιτροπής Ανατολικών Συνοικιών. Στις 9 π.μ., στο Α.Τ. Ζωγράφου, ο Αν. Καραβίδας, μέλος Τομεακής Επιτροπής Ανατολικών Συνοικιών. Στις 9 π.μ., στο Α.Τ. Λαυρίου, και στις 10 π.μ., στην Πυροσβεστική Λαυρίου, ο Β. Συρίγος, μέλος της ΚΕ, και ο Θ. Τσούνας, Ανθυποπυραγός ε.α. Στις 10 π.μ., στην Πυροσβεστική Κρωπίας, ο Β. Ρεμπάμπης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

Στην Πελοπόννησο

-- Δευτέρα 15 Μάη: Στις 11 π.μ., στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, ο Π. Κουφαλάκος, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, στέλεχος του Κόμματος. Στις 10 π.μ., στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης, και στις 11 π.μ., στην Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας, ο Δ. Λεβεντάκης, δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ στο δήμο Σπάρτης.

-- Τρίτη 16 Μάη: Στις 9 π.μ., στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου, ο Γ. Λάμπας, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Στις 10 π.μ., στην Αστυνομική Διεύθυνση Αρκαδίας, ο Ν. Γόντικας, περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Στις 10 π.μ., στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, ο Δ. Οικονομάκος, δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ στο δήμο Καλαμάτας, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του Κόμματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ