ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Προς ολοκλήρωση η «αξιολόγηση», «πακετάρουν» τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

Το νέο πακέτο με τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα αμπαλάρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ προχωρούν οι διεργασίες για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου, ενόψει και των αποφάσεων στο Γιούρογκρουπ στις 24 Μάη.

«Στο επόμενο Γιούρογκρουπ θα ήθελα να έχω μια πλήρη και επίσημη συμφωνία για τα πάντα», τόνισε ο επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι «ο δρόμος που προτείνω για την συνέχεια είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για την αναδιάρθρωση του χρέους, για τη γρήγορη αντικατάσταση ορισμένων ακριβών δανείων με φθηνότερα».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι «επεξεργασίες» συνεχίστηκαν χτες στις Βρυξέλλες στο επίπεδο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη. Η συζήτηση ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ, ενώ επιφυλάξεις για το ζήτημα του ελληνικού κρατικού χρέους διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, Ντ. Μράμορ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Ευρωζώνης:

  • Τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η συμφωνία σε «τεχνικό επίπεδο» (staff level agreement), ούτως ώστε στο Γιούρογκρουπ να υπάρξει καταρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης από το δάνειο της Ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι η εκταμίευση, σε συνδυασμό βέβαια με την αντιλαϊκή συμφωνία, προϋποθέτει την έγκριση από 5 Κοινοβούλια κρατών της Ευρωζώνης, ανάμεσα σε αυτά και το γερμανικό.
  • Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, επισημαίνεται πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές δουλεύουν με βάση αυτήν την προοπτική. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το να συνάψει το ΔΝΤ νέο «πρόγραμμα» (μνημόνιο) με το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να γίνει πριν από το τέλος του καλοκαιριού.
  • Δυσκολίες σε «πολιτικό επίπεδο» εντοπίζονται, σε αυτήν τη φάση, σχετικά με το ενδεχόμενο αγοράς κρατικού χρέους προς το ΔΝΤ από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
  • Σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις αγορές, πριν από το 2018, αναφέρεται η δυνατότητα «δοκιμής» με έκδοση ομολόγων μικρής διάρκειας και αξίας, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο ακριβώς είχε γίνει με «επιτυχία» και το 2014.

Την ίδια ώρα, «η νομοθέτηση της εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων και του περιουσιολογίου είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης», επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές διατάξεις (μειώσεις προστίμων, φορολογικοί συντελεστές κ.ά.) βρίσκονται υπό συζήτηση με το κουαρτέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται και η δυνατότητα άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών, για κεφάλαια που πρωτοεισέρχονται στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αντίστοιχα με το καθεστώς που υπήρχε στην Κύπρο.

Στο επίκεντρο το δημοψήφισμα στη Βρετανία

«Το πιο λυπηρό πράγμα σχετικά με την Ελλάδα είναι ότι υπάρχει πολύς πλούτος, αλλά είναι κρυμμένος ή έχει μεταφερθεί στο Λονδίνο», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ σε ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ενόψει βέβαια του δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Λονδίνο υπογράμμισε ότι «το Σίτι (του Λονδίνου) είναι μια σημαντική οικονομική δύναμη», λέγοντας ότι απομένει να δούμε τις συνέπειες από ένα ενδεχόμενο «Brexit».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Λευκού Οίκου, Τζ. Φέρμαν, μιλώντας στη «Handelsblatt» τόνισε: «Οι συνέπειες ενός "Brexit" μπορεί να είναι μικρές, μεσαίες ή μεγάλες. Είναι όμως σίγουρο ότι θα υπάρξουν συνέπειες, τόσο για τους Βρετανούς, όσο και για τους Ευρωπαίους, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία», συμπληρώνοντας πως «δεν χρειαζόμαστε περισσότερη αβεβαιότητα κατά την περίοδο αυτή».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ - ΗΠΑ
Με το βλέμμα στους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς

Ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, στο πλαίσιο επιδίωξης της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης, συναντήθηκε χτες, το πλαίσιο επίσημης αποστολής στην Ουάσιγκτον, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα Διεθνούς Εμπορίου, Στ. Σέλιγκ, και με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τα ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Β. Νούλαντ.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς», τόνισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης , ο Ν. Παππάς στο πλαίσιο της συνάντησης με το Τζακ Λιού. Παράλληλα, ενημέρωσε για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και για το νέο «αναπτυξιακό νόμο» που στοχεύει στην «επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», σύμφωνα, πάντα, με την ανακοίνωση της συγκυβέρνησης.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, σχετικά με τη συνάντηση με τον Στ. Σέλιγκ «η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε μια χώρα αξιόπιστο οικονομικό εταίρο, η οποία είναι σε θέση πλέον να εγγυηθεί ένα μακροπρόθεσμα σταθερό και ευνοϊκό περιβάλλον εμπορικών συναλλαγών». Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν «οι εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ, τον αγωγό IGB και τον πλωτό τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και θέματα που αφορούν στις φαρμακευτικές εταιρείες (ληξιπρόθεσμες οφειλές, νοσοκομειακό claw back, τιμολογήσεις και πατέντες)». Στην κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη πως ο αξιωματούχος των ΗΠΑ ενημερώθηκε από τον Ν. Παππά σχετικά με «τις θετικές ειδήσεις» για το κλείσιμο της «αξιολόγησης».

Ταυτόχρονα, «καίριας σημασίας» ζήτημα είναι «η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα για το Προσφυγικό, τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ενεργειακής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή», επισημαίνει η συγκυβέρνηση σχετικά με τη συνάντηση της Β. Νούλαντ με τον Ν. Παππά. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «τονίστηκε από την αμερικανική πλευρά η σημασία που έχει η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα για την ευρύτερη περιοχή, δεδομένου του κεντρικού ρόλου της χώρας μας στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού, στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ, αλλά και της ενεργού συμβολής της στη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ενεργειακής συνεργασίας.

Τη ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Λευκού Οίκου, Τζ. Φέρμαν, έκανε παρέμβαση για τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους. Μιλώντας, στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», τονίζει: «Οι προσδοκίες του μέλλοντος είναι κεντρικής σημασίας. Οταν μια επιχείρηση ή μια χώρα κουβαλάει ένα βάρος χρέους το οποίο έχει γίνει ασήκωτο, επηρεάζει το ερώτημα τού τι θα γίνει μελλοντικά με αυτό το βάρος χρέους. (...). Οσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, τόσο το καλύτερο». Σύμφωνα με τον ίδιο, «χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, δεν υπάρχει καμία βιώσιμη λύση των προβλημάτων».

Φοροληστεία στο λαϊκό εισόδημα

Μαζικές ανατιμήσεις στον ΦΠΑ και σε σειρά από άλλα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατανάλωση, προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα.

Ανάμεσα σε άλλα:

-- Αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, από την 1η Ιούλη, με προσδοκώμενη διόγκωση των κρατικών εσόδων κατά 450 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που θα επιφέρει νέες μαζικές ανατιμήσεις στην γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης.

-- Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβάλλονται στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο υγραέριο, στο φυσικό αέριο και στην κηροζίνη με εφαρμογή από 1 Ιούνη. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη αναμένεται στα 200 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του φόρου θα κινηθεί στα 8 - 10 λεπτά ανά λίτρο, ενώ μαζί με την παραπέρα ανατίμηση του ΦΠΑ (24% από 23%) οι ανατιμήσεις στις βενζίνες αναμένονται στο ύψος των 12 λεπτών ανά λίτρο.

-- Στον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, η απόδοση του μέτρου υπολογίζεται από την κυβέρνηση στα 100 με 150 εκατ. ευρώ.

-- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα καπνικά προϊόντα (από 1/6) με «απόδοση» περίπου 100 εκατ. ευρώ.

-- Επιβολή φόρου 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, από 1/7. Η επιβολή τέλους στο διαδίκτυο που εξεταζόταν αρχικά θα είχε σχετικά περιορισμένα αποτελέσματα και φαίνεται να αποσύρεται.

-- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιούνη (100 εκατ. ευρώ).

-- Εφαρμογή νέων συντελεστών υπολογισμού των τελών ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα με βάση τις αγοραίες αξίες τους, από την 1η Ιούνη.

-- Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης 15% - 30% στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, από την 1/1/2017.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μαγειρεύει» ψήφιση και του πολυνομοσχεδίου μέσα σε Σαββατοκύριακο

Με συνοπτικές διαδικασίες και με ψήφιση και πάλι μέσα σε Σαββατοκύριακο (όπως έκανε με το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό) φαίνεται πως επιδιώκει να προωθήσει η κυβέρνηση και το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τον «αυτόματο κόφτη», το νέο χαράτσωμα μέσω έμμεσων φόρων, το άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» δανείων και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, στη Διάσκεψη των Προέδρων, η κυβέρνηση θα προωθήσει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του «επείγοντος», δηλαδή με σύντμηση του χρόνου των συνεδριάσεων. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη 17/5. Την Τετάρτη 18/5 αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές, ενώ η όλη διαδικασία, δηλαδή, συζήτηση στις Επιτροπές και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την Κυριακή 22/5.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταθέσει το νομοσχέδιο την ερχόμενη Δευτέρα, αφού τα έχει συμφωνήσει όλα με τους «εταίρους» της, ώστε μέχρι την Παρασκευή 20/5 να έχει τελειώσει η διαδικασία. Επιλέγει, τόνισε, να μεθοδεύσει την ψήφιση και αυτού του νομοσχεδίου Σαββατοκύριακο, νομίζοντας ότι έτσι λίγοι θα το πάρουν χαμπάρι και ότι θα αποφύγει λαϊκές αντιδράσεις.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιλαϊκοί νόμοι και μνημόνια διαρκείας είναι τα προαπαιτούμενα για χρέος και καπιταλιστική ανάκαμψη

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για την απόφαση του Γιούρογκρουπ και τη στάση των κομμάτων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τα προκλητικά πανηγύρια της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι απανωτοί αντιλαϊκοί νόμοι και τα μνημόνια διαρκείας, όπως ο μόνιμος μηχανισμός παραγωγής σκληρών μέτρων - "αυτόματος κόφτης" - είναι τα αναγκαία προαπαιτούμενα για την όποια ρύθμιση του χρέους κι ανάκαμψη, όπου κερδισμένο θα είναι μόνο το κεφάλαιο και χαμένος, για μια ακόμη φορά, ο λαός.

Οπως, επίσης, η κριτική των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, δεν μπορεί να κρύψει ότι για τα κυβερνητικά μέτρα, όπως η αυτόματη δημοσιονομική αναπροσαρμογή, οι ίδιοι έχουν βάλει τις βάσεις και την υπογραφή τους, ενώ συμφωνούν στη στρατηγική της ΕΕ υπέρ του κεφαλαίου, απ' την οποία απορρέουν οι αντιλαϊκοί νόμοι και μηχανισμοί».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ