ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Στοχευμένα αντιλαϊκά μέτρα για το κλείσιμο της συμφωνίας

Συστηματική προετοιμασία του εδάφους για τα αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας», ενώ ήδη «τρέχουν» οι ιδιωτικοποιήσεις και η είσπραξη «μνημονιακών» χαρατσιών

Το γνωστό μπαράζ εκβιαστικών και κάλπικων για το λαό διλημμάτων αναπαράγουν συγκυβέρνηση και δανειστές
Το γνωστό μπαράζ εκβιαστικών και κάλπικων για το λαό διλημμάτων αναπαράγουν συγκυβέρνηση και δανειστές
Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της αντιλαϊκής συμφωνίας με τους «θεσμούς» της τρόικας (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ) προχωρά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τους κυβερνητικούς παράγοντες να προλειαίνουν το έδαφος για την ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας».

Στον απόηχο της προχτεσινής ανακοίνωσης του Γιούρογκρουπ και των διαπιστώσεων για την «πρόοδο» που έχει συντελεστεί, αλλά και την ανάγκη περαιτέρω συγκλίσεων σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, συνεδρίασε χτες το κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Μάλιστα, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας επιβεβαίωσε ότι η υπό διαμόρφωση συμφωνία αναμένεται μέχρι το τέλος του Μάη. Ταυτόχρονα, οι υπουργοί της συγκυβέρνησης εμφανίζονται «αισιόδοξοι» σχετικά με το ενδεχόμενο έκτακτης συνόδου του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, ομολογούν, δηλαδή, το γεγονός ότι οι αντιλαϊκές λίστες συμπληρώνονται με ολοένα και περισσότερα στοχευμένα μέτρα, προκειμένου να καλυφθούν τα «δημοσιονομικά κενά» και οι «αστοχίες» που καταγράφονται στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, σε διαδικασία διαβούλευσης με τους «θεσμούς» βρίσκονται τα ζητήματα των νέων συντελεστών ΦΠΑ (δηλαδή το μέγεθος της φοροληστείας που θα συντελεστεί και ο τρόπος που αυτή θα προωθηθεί), καθώς και οι «παρεμβάσεις» στο Ασφαλιστικό, το οποίο έτσι κι αλλιώς βρίσκεται μόνιμα στην ατζέντα του κεφαλαίου.

Τα αντιλαϊκά δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα που θα ξετυλιχτούν στη διετία 2015 - 2016 υπολογίζονται σε 16 δισ. ευρώ, με αρχή από το Β' εξάμηνο του 2015. Στην πραγματικότητα, καθώς αφορούν στο επόμενο 18μηνο, μεταφράζονται σε μόνιμα μέτρα ύψους πάνω από 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Εκβιάζουν το λαό, με άξονα τη χρηματοδότηση

Δεν είναι τυχαίες και οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, σύμφωνα με τον οποίο «το θέμα της ρευστότητας είναι εξαιρετικά επείγον, με όρους χρονοδιαγράμματος, μιλάμε για τις δύο επόμενες βδομάδες». Σε αυτό το πλαίσιο, «αποκαλύπτει» ότι τα ταμειακά διαθέσιμα δεν επαρκούν ούτε καν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα, προκειμένου να καλλιεργηθεί και ενισχυθεί το κλίμα των απειλών και των εκβιασμών για την αποδοχή της αντιλαϊκής συμφωνίας και των νέων μέτρων.

Με το «άλλο χέρι», η συγκυβέρνηση αποπλήρωσε χτες στο «ακέραιο και εγκαίρως» τη δόση ύψους 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Τη συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαίωσε χτες και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις για το εάν τα κεφάλαια αυτά αντλήθηκαν από «ειδικό λογαριασμό ασφαλείας» που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας, με στόχο την αποπληρωμή των προβλεπόμενων συνδρομών του ελληνικού αστικού κράτους προς το ΔΝΤ.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Σακελλαρίδη, τα ταμειακά διαθέσιμα ασφαλιστικών ταμείων, δημόσιων φορέων και ΟΤΑ που έχουν μεταφερθεί στη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδας (στην πραγματικότητα για την αποπληρωμή των δανειστών και την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του κράτους) φτάνουν στα 600,3 εκατ. ευρώ. Και βέβαια δεν γίνεται ούτε νύξη για το πότε τα ποσά αυτά θα επιστραφούν στους δικαιούχους τους...

Στο μεταξύ, στην περαιτέρω αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, κατά 1,1 δισ. ευρώ προχώρησε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ το πλαφόν μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» (ELA) διαμορφώνεται στα 80 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 44% του παραγόμενου ΑΕΠ. Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητη (χωρίς «κούρεμα») την αξία των εγγυήσεων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα από το ευρωσύστημα, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο «Βloomberg», οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες συνεχίστηκαν και τον Απρίλη κατά 7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, αμετάβλητο στα 15 δισ. ευρώ έμεινε και το όριο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (έντοκα γραμμάτια) των τραπεζών προς το ελληνικό αστικό κράτος.

Αντιλαϊκές διεργασίες

Συνέχεια στα αντιλαϊκά παζάρια θα δοθεί στην προγραμματισμένη, για σήμερα Τετάρτη, συνεδρίαση του λεγόμενου «Brussels Group» (μεταξύ Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ και της συγκυβέρνησης).

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Β. Σόιμπλε, σε χτεσινές δηλώσεις του, επισήμανε ότι η προχτεσινή δήλωση του Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα δεν χαιρετίζει την πρόοδο στην ουσία των διαπραγματεύσεων, αλλά την πρόοδο στη διαδικασία, ενώ σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση διόρθωσε απλώς ένα πισωγύρισμα.

Ο δε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, μετά την ολοκλήρωση του χτεσινού ΕΚΟΦΙΝ εστίασε στην «περιπλοκότητα της κατάστασης» στην Ελλάδα σε σχέση με το πρόβλημα της ρευστότητας και ανέφερε ότι είναι ένα από τα θέματα που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών. Ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε στο προχτεσινό Eurogroup, όπου, όπως είπε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, «καλύφθηκε πολύ έδαφος».

Μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων

Τόσο η «Cosco», όσο και η «ΑPM Terminals» αναμένεται να υποβάλουν «βελτιωτικές προτάσεις» για την εξαγορά, σε πρώτη φάση, του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου (51%) του ΟΛΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ οι νέοι όροι του διαγωνισμού αναμένεται να δοθούν στα ενδιαφερόμενα μονοπώλια, μέσα σε αυτήν τη βδομάδα. Μάλιστα, θα προβλέπεται και ειδική ρήτρα για την παραπέρα διάθεση ποσοστού 16% (συνολικά 67%) σε ορίζοντα πενταετίας...

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας στο νέο ιδιοκτήτη τους, το γερμανικό μονοπώλιο «Fraport». Μάλιστα, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε κατά τις «προβλεπόμενες διαδικασίες», ενώ το αντίτιμο (1,2 δισ. ευρώ) χαρακτηρίζεται από το ΤΑΙΠΕΔ ως «ιδιαίτερα υψηλό»...

Τα φορολογικά έσοδα

Τα αντιλαϊκά χαράτσια της «μνημονιακής περιόδου», τα οποία αποπληρώνονται τις μέρες αυτές μέσω της ρύθμισης μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις, καθώς και ειδικά το ΕΕΤΗΔΕ έτους 2013 και οι μαζικές αποστολές ειδοποιητηρίων σημειωμάτων από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, έχουν οδηγήσει σε κάποια ανάκαμψη τα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Παράλληλα, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται η δυνατότητα ανάκτησης των πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων με την πληρωμή του τέλους που αναλογεί στους μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του 2015 (αντί ολόκληρου του έτους, όπως ισχύει μέχρι τώρα).

Με άλλη τροπολογία, παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιούνη η προθεσμία για τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, τόσο για τις μεταβολές που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2014 (η σχετική προθεσμία έληγε 31/3/2015), όσο και για αυτές που πραγματοποιήθηκαν από 1η Γενάρη του 2015 μέχρι 31 Μάη του 2015 (η σχετική προθεσμία ήταν 30 μέρες από τη μεταβολή).

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΟΦΙΝ
Ζητά «περαιτέρω βήματα για την αύξηση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης»

«Χρειάζονται περαιτέρω βήματα που πρέπει να ληφθούν από τα κράτη - μέλη, αν και σε διαφορετικό βαθμό, για την αύξηση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής της πρόωρης εξόδου από την αγορά εργασίας, και με τη σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης ή συντάξεων με το προσδόκιμο ζωής». Αυτό αναφέρεται στην Εκθεση με τα «συμπεράσματα» του χτεσινού συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ σχετικά με τη «βιωσιμότητα» των δημόσιων οικονομικών «υπό το πρίσμα της γήρανσης του πληθυσμού».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις σε ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να είναι «ανεπαρκείς», προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση των δαπανών για τις συντάξεις. Πρόκειται δηλαδή για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται συνολικά στην ΕΕ των 28 κρατών - μελών, ανεξάρτητα από μνημόνια και δανειακές συμβάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΚΟΦΙΝ καλεί την Κομισιόν να φροντίσει για την τακτική και σε βάθος εκτίμηση της «βιωσιμότητας» των δημοσίων οικονομικών, την ανάλυση των επιπτώσεων από τη «γήρανση του πληθυσμού» σε συνεργασία με τις στατιστικές υπηρεσίες κ.ά.

Υπενθυμίζουμε ότι ο όρος της «βιωσιμότητας» του συνταξιοδοτικού συστήματος περιλαμβάνεται και στην περιβόητη κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία αναμονή, καμία ανοχή στη νέα συμφωνία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις μετά το Eurogroup, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η "πρόοδος" στις διαπραγματεύσεις που αναγνωρίζει το Eurogroup, αναφέρεται στις νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, με βάση τη συμφωνία της 20ήςΦλεβάρη και την κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό.

Την ίδια στιγμή οι δηλώσεις αποδοχής των εταίρων σ' ένα πιθανό δημοψήφισμα επιβεβαιώνουν ότι αυτό θα είχε έναν και μόνο στόχο: Ν' αποσπάσει τη λαϊκή στήριξη σε αυτή τη νέα συμφωνία - καρμανιόλα, με τα γνωστά απ' το παρελθόν εκβιαστικά διλήμματα και στο όνομα δήθεν της ανανέωσης της λαϊκής εντολής, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει στα δικά της μέτρα κάθε φορά.

Καμία αναμονή, καμία ανοχή στη νέα συμφωνία. Ο λαός ν' απορρίψει τους φανερούς και συγκαλυμμένους εκβιασμούς της κυβέρνησης και των εταίρων, επιλέγοντας το δρόμο της αντίστασης και της πραγματικής ρήξης με την ΕΕ, τους δανειστές και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που μας έφερε στην κρίση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ