ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Διαμηνύει την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με το αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ

Νέα συνεδρίαση σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου

Στιγμιότυπο από παλιότερη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από παλιότερη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας στο αμέσως προσεχές διάστημα, ήταν το μήνυμα που αφέθηκε να διαρρεύσει χτες απ' την πολύωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση, παρά τις πολλές ώρες της συνεδρίασης, οι εργασίες του κυβερνητικού συμβουλίου δεν ολοκληρώθηκαν χτες, καθώς θα συνεδριάσει και πάλι σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε ούτε η αναμενόμενη για χτες βράδυ κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν χτες ότι οι διεργασίες στην κυβέρνηση είναι συνεχείς, προκειμένου τα μέλη της να ενημερώνονται για το περιεχόμενο των συζητήσεων, να «ανιχνεύουν τα όρια των πιθανών υποχωρήσεων» και να εκφέρουν γνώμη για τη διαχείρισή τους στο εσωτερικό της χώρας...

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε στους υπουργούς του ότι «το αποτέλεσμα της χτεσινής (σ.σ. προχτεσινής) συνεδρίασης του Eurogroup κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις». Ακόμα ότι «η ελληνική πλευρά μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ής του Φλεβάρη. Εχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωζώνης. Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».

Σκόπιμα ασαφής η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού, κρύβει ότι η συμφωνία της 20ής του Φλεβάρη προβλέπει την επέκταση των μνημονίων που τσακίζουν το λαό, ενώ το πλαίσιο της ΕΕ, στο οποίο κάθε τρεις και λίγο ομνύει η κυβέρνηση, συνιστά από μόνο του ένα διαρκές μνημόνιο για τους λαούς όλων των κρατών - μελών της. Αυτό το πλαίσιο «εγγυάται» ότι η όποια έκβαση των διαπραγματεύσεων θα υπαγορευτεί από τα συμφέροντα του κεφαλαίου και θα έχει καθαρό αντιλαϊκό πρόσημο.

Συνεπώς μόνο για εσωτερική κατανάλωση είναι ο ισχυρισμός του Αλ. Τσίπρα περί «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησης, επειδή πρέπει να προστατευτεί ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος και η λαϊκή οικογένεια «που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκαν από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου». Την ίδια στιγμή που αυτά υποστηρίζουν τα non paper, η κυβέρνηση διατηρεί ατόφιο το μνημονιακό πλαίσιο που λεηλατεί το λαό για λογαριασμό του κεφαλαίου και, ταυτόχρονα, παζαρεύει νέα αντιλαϊκά μέτρα με την ΕΕ προκειμένου αυτή να ξεκλειδώσει την «κάνουλα» της ρευστότητας για την καπιταλιστική οικονομία της χώρας.

Προσπάθεια να καθησυχάσει τις «αγωνίες» του εγχώριου κεφαλαίου

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει φωνές και απ' την αστική τάξη, που υποδεικνύουν στην κυβέρνηση να επιταχύνει, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να δήλωσε στο κυβερνητικό συμβούλιο: «Διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου, υπουργός είχε εκφράσει στους δημοσιογράφους την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μέσα στο Μάη. Υποστήριξε ότι παραμένουν ανοιχτά το Ασφαλιστικό και το θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ, ενώ έχει υπάρξει προσέγγιση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και ότι «έχει λυθεί» το θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Η επίτευξη συμφωνίας άμεσα είναι ζήτημα που «καίει» την κυβέρνηση, στο βαθμό που απ' αυτό θα εξαρτηθεί η αποκατάσταση της χρηματοδότησης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να δέχεται εισηγήσεις για νομοθέτηση στα ζητήματα που υπάρχει ήδη συμφωνία με την ΕΕ, ως βήμα «καλής θέλησης» της κυβέρνησης.


Στην Ολομέλεια της Βουλής η δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Διαγράφονται ως και 100% τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε μεγαλοεπιχειρηματίες για φορολογικές παρανομίες.

Ξεκίνησε χτες αργά το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης, η οποία έχει δύο άρθρα. Στο πρώτο περιέχονται διατάξεις με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για τη βιωσιμότητα της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ"» - ψευδεπίγραφος αφού αυτές οι διατάξεις δεν περιέχουν κανένα μέτρο για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των εργοστασίων και των εργαζομένων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, αλλά αφήνουν το περιθώριο εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων. Το δεύτερο είναι επίσης προκλητικό, αφού διαγράφει έως και 100% τα πρόστιμα, τους τόκους και κάθε είδους προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για παραβάσεις τους, που αφορούν από λαθρεμπόριο μέχρι και εικονικά, δηλαδή πλαστά τιμολόγια! Επομένως η ΠΝΠ είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι με την πρώτη ΠΝΠ η κυβέρνηση δέσμευσε τα αποθεματικά των Οργανισμών που εποπτεύει το κράτος, προκειμένου να τα διαθέσει στις δανειακές της υποχρεώσεις και στην υπόθεση αποπληρωμής του κρατικού χρέους, για να ενισχύσει δηλαδή ποικιλοτρόπως τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επεσήμανε ότι «Το να νομοθετεί κανείς με ΠΝΠ, δείχνει αδυναμία και αυταρχισμό. Είναι μέθοδος καταδικαστέα» τονίζοντας ότι και με τα δύο άρθρα, «ανάγκες του κεφαλαίου έρχεστε να καλύψετε και να ικανοποιήσετε».

Πιο ειδικά, όσον αφορά το άρθρο 1 για τη «Βιομηχανία Ζάχαρης» προβλέπεται η διατήρηση του καθεστώτος που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, με το οποίο πέρασε τα δάνεια της Βιομηχανίας από την υπό εκκαθάριση «κακή» ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ παρέδωσε το εργοστάσιο στον εκκαθαριστή της ΑΤΕ.

Οπως σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, «το ζητούμενο είναι η λειτουργία των 3 εργοστασίων», σημειώνοντας ότι η «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» έφτασε στη σημερινή κατάσταση λόγω της «φιλομονοπωλιακής πολιτικής της ΕΕ, της σκληρής πολιτικής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που δημιουργεί συντρίμμια μεταξύ των μικρομεσαίων αγροτών προκειμένου να γιγαντώνονται οι μεγάλοι και να γίνονται ακόμα μεγαλύτεροι». Πολιτική που, όπως επεσήμανε, εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αποδέχεται η σημερινή. Και για να ξεκαθαριστεί το τοπίο στους εργαζόμενους, έθεσε ευθέως «τα ερωτήματα που θέταμε στην προηγούμενη κυβέρνηση. Σας ρωτάμε: Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, τι σχέδιο έχει για να λειτουργήσουν και να μην κλείσει κανένα από τα τρία εργοστάσια της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης"; Θα προγραμματίσετε να παραχθεί ολόκληρη η ποσότητα που χρειάζονται η χώρα και ο λαός για τις ανάγκες τους, ανεξάρτητα από ποσοστώσεις και περιορισμούς από την ΕΕ, και τι προγραμματισμός υπάρχει για την ανάπτυξη και όχι τη συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας και εγχώριας παραγωγής ζάχαρης από την κυβέρνηση; Και όταν λέμε ανάπτυξη το λέμε καθαρά. Τα εργοστάσια είναι ηλικίας πάνω από 40 ετών, που σημαίνει ότι θέλουν μηχανολογικό, τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, να γίνουν πιο παραγωγικά.

Οπως επεσήμανε, με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της βιομηχανίας και την μετατροπή της σε «αποκλειστικά και καθαρά κρατικό περιουσιακό στοιχείο, με τον μηχανολογικό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, τα εργοστάσια θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να παράγουν σε χαμηλότερο κόστος και θα διαμορφώνουν καλύτερη τιμή στη λαϊκή κατανάλωση. Γινόμαστε έτσι αυτάρκεις, αλλά και δυνατότητες εξαγωγής υπάρχουν». Οσο για το πού θα βρεθούν τα λεφτά είπε: «Σας απαντώ ότι προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν 800 εκατ. ευρώ από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που κινδυνεύουν να επιστραφούν, αν δεν χρησιμοποιηθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς».

Διαγράφουν τα πρόστιμα των παρανομιών του κεφαλαίου

Για το 2ο άρθρο, σημείωσε ότι εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο. Οχι μόνο η κυβέρνηση αφήνει άθικτες τις φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, αλλά τώρα «τους χαρίζετε τα πρόστιμα που δεν είναι από καθυστερήσεις, αλλά γιατί έκαναν φορολογικές και τελωνειακές παραβιάσεις, δηλαδή συνειδητά, για να βγάλουν ακόμα μεγαλύτερο κέρδος. Αυτό αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη ρύθμιση, τη διαγραφή, γιατί τα υπόλοιπα τα αντιμετώπιζε η ρύθμιση για τις 100 δόσεις».

Οπως διευκρίνισε, «όταν κάποιος έκανε την τελωνειακή παραβίαση, όπως λαθρεμπόριο, εκτός από το πρόστιμο υπολογιζόταν και χρεωνόταν και ο διαφυγών φόρος. Δηλαδή το έσοδο που θα ερχόταν στο κράτος, στον κρατικό προϋπολογισμό. Τώρα λοιπόν με το άρθρο 2 του διαγράφετε, του χαρίζετε τον διαφυγόντα φόρο, που έπρεπε να πληρώσει αν δεν έκανε την παραβίαση. Κατά τ' άλλα διαμαρτύρεται η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, ότι την κατηγορούμε για σκανδαλώδη ρύθμιση, γιατί δεν χαρίζονται, ούτε μειώνονται πρόστιμα . Δηλαδή οι φόροι που προέρχονται από τα πρόστιμα παρανομίας τι είναι;»

Συνολικά λοιπόν επί της αρχής επεσήμανε ότι «ψηφίζουμε κατά στην ΠΝΠ. Ψηφίζουμε παρών στο πρώτο άρθρο που αφορά τη ζάχαρη και κατά στο 2ο άρθρο που διαγράφετε πρόστιμα παραβάσεων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ