ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»
Ψήφισμα για την 70ή επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

H «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία», κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας της στην Αθήνα, στις 8/5, προχώρησε στην έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος για την 70ή επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών:

«Πριν από 70 χρόνια, ξημερώνοντας 9η Μάη του 1945, η φερόμενη ως ανίκητη Γερμανία συνθηκολογούσε άνευ όρων. Ο Κόκκινος Στρατός, συντρίβοντας το φασισμό, ύψωνε ψηλά στο Βερολίνο την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο.

Η "Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία" τιμά τους πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς της Σοβιετικής Ενωσης, όλους όσοι θυσιάστηκαν, έμειναν ανάπηροι στα πεδία των μαχών, συνέβαλλαν με αυτοθυσία και ηρωισμό στην ήττα του φασισμού. Σημειώνει τον πρωτοπόρο ρόλο και την καθοριστική συμβολή των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε όλο τον κόσμο, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Τιμούμε και υπερασπιζόμαστε από το ψέμα και την ανιστόρητη διαστρέβλωση, την ανυπέρβλητη προσφορά της ΕΣΣΔ και του σοσιαλισμού, τον αγώνα των κομμουνιστών. Οι λαοί της Ευρώπης σήμερα είναι ανάγκη να απορρίψουν την προκλητική και ανιστόρητη επιδίωξη της ΕΕ και των κυβερνήσεών της να εξισώσουν τον κομμουνισμό με το τέρας του φασισμού. Να καταδικάσουν την επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του κεφαλαίου, προωθώντας τον αντικομμουνισμό, τις διώξεις και απαγορεύσεις της δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων, τις δίκες εναντίον κομμουνιστών, τις απαγορεύσεις των κομμουνιστικών συμβόλων και της διάδοσης των κομμουνιστικών ιδεών, όπως έγινε πρόσφατα στην Ουκρανία, προσβάλλοντας την μνήμη των αγωνιστών της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Συνιστά δε μέγιστη πρόκληση η απόδοση τιμών στους συνεργάτες των ναζί και τους πολιτικούς απογόνους τους. Ο μαζικός εορτασμός της Αντιφασιστικής Νίκης είναι καρφί στο μάτι της ΕΕ και των καπιταλιστών, που επιχειρούν μάταια να μετατρέψουν τη μέρα αυτή σε δήθεν "Μέρα της Ευρώπης". Η ιστορία της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών δεν θα ξαναγραφτεί.

Αποδείχθηκε περίτρανα τότε και επιβεβαιώνεται και σήμερα, ότι ο φασισμός γεννιέται και θρέφεται από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, είναι η πιο ακραία μορφή εξουσίας των μονοπωλίων, που στηρίζεται και αυτή στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Η φασιστική - ναζιστική ιδεολογία είναι εγκληματική από την ίδια της τη φύση. Αυτό αποδεικνύουν τα φρικιαστικά εγκλήματα των ναζί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μαζικές δολοφονίες και διώξεις, τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, η εγκληματική δράση ταγμάτων εφόδου σε βάρος κομμουνιστών, άλλων αντιφασιστών, μεταναστών. Ιδιαίτερα η νεολαία, από όλα τα παραπάνω, μπορεί να αντλήσει σημαντικά ιστορικά διδάγματα.

Οι λαοί σήμερα υποφέρουν από τη βάρβαρη αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου, προκειμένου αυτό να ξεπεράσει την κρίση του, εν μέσω οξυμένων ανταγωνισμών. Βιώνουν νέους κινδύνους ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, στις οποίες πρωτοστατούν ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Ο αντίπαλός τους δεν είναι άλλος από τα μονοπώλια, οι ενώσεις τους κι η εξουσία τους. Το μέλλον και η προοπτική τους είναι ο αγώνας για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Εβδομήντα χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, τα διδάγματα από αυτήν ενισχύουν την ακλόνητη πεποίθησή μας ότι ο Κομμουνισμός είναι ο νέος κόσμος.

ΖΗΤΩ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ».

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Νέα συνεκπαίδευση με τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ

Στα πλαίσια της πολυεθνικής άσκησης «Φοίνιξ Εξπρές 2015» στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής - Ανατολικής Μεσογείου και τη βάση της Σούδας

Στιγμιότυπο από το πρώτο μέρος της «Φοίνιξ Εξπρές 2015», που διεξάγεται στη βάση της Σούδας
Στιγμιότυπο από το πρώτο μέρος της «Φοίνιξ Εξπρές 2015», που διεξάγεται στη βάση της Σούδας
Για την παραπέρα διασύνδεση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αυτές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δουλεύει πυρετωδώς η συγκυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετώντας πιστά τη στρατηγική επιλογή του ντόπιου κεφαλαίου για στοίχιση, και με στρατιωτικά μέσα, στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται οι σχετικές στρατιωτικές συνεκπαιδεύσεις, και μάλιστα στην περιοχή της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου, που απ' όπου κι αν την πιάσει κανείς βρωμάει το μπαρούτι των σχεδιαζόμενων νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, η φρεγάτα AΔΡΙΑΣ, ομάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και επιτελείς του Αρχηγείου Στόλου συμμετέχουν στην πολυεθνική άσκηση «Φοίνιξ Εξπρές 2015», η οποία διεξάγεται από 11 έως 25 Μάη στην ευρύτερη περιοχή Κεντρικής - Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και στη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Στην άσκηση συμμετέχουν πλοία και επιτελείς από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Κροατία, Ισπανία, Μαρόκο, Αλγερία, Τουρκία, Μάλτα και Τυνησία.

Επισήμως, «σκοπός της άσκησης είναι η συνεκπαίδευση με μονάδες του 6ου Στόλου, των χωρών του ΝΑΤΟ, και του Μεσογειακού Διαλόγου (σ.σ. μορφή «συνεργασίας» του ΝΑΤΟ με κράτη - μη μέλη του στην περιοχή της Μεσογείου) στις διαδικασίες ανταλλαγής πληροφοριών, στις επιχειρήσεις απαγορεύσεως (Maritime Interdiction Operations - ΜΙΟ), θαλασσίου ελέγχου, καθώς και σε τεχνικά αντικείμενα επικοινωνιών, χειρισμών πλοίων κ.λπ.».

Η άσκηση περιλαμβάνει: Θεωρητική - πρακτική εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα (11-16/5). Εν πλω εκπαίδευση στη θαλάσσια περιοχή νότια της Σαρδηνίας (17-23/5). Απενημέρωση - ολοκλήρωση της άσκησης στη Μπιζέρτα Τυνησίας (25/5).

Θυμίζουμε εξάλλου ότι μεθαύριο, 14 Μάη, ολοκληρώνεται η άσκηση «Νόουμπλ Ντίνα 15» που διεξήχθη με τη συμμετοχή μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στον άξονα από τη Σούδα ως τη Χάιφα του Ισραήλ, με την παρουσία ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου να αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον της εγχώριας αστικής τάξης για την περιοχή, που χαρακτηρίζεται ένας από τους σημαντικότερους κόμβους διεθνώς, στο φόντο εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή 15/5.

  • Αύριο, Πέμπτη, θα επισκεφτεί τη Δράμα:

-- Στις 10.30 θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη «Ρέικαπ» (εταιρεία ηλεκτρολογικού υλικού).

-- Στις 12.00 θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Δασαρχείο Δράμας και στις 13.30 στο Νοσοκομείο Δράμας.

-- Στις 20.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Δράμας.

  • Την Παρασκευή 15 Μάη, θα επισκεφτεί τη Ροδόπη:

-- Στις 10.30 θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και στις 14.00 στην Οργάνη της ΠΕ Ροδόπης.

-- Στις 20.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Κομοτηνή (στο «Κύτταρο» - πρώην κινηματοθέατρο «Ρεξ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ