ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Πετυχημένη η διάσκεψη με τα αραβικά συνδικάτα

Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες, που φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα

Από τις εργασίες της διάσκεψης
Από τις εργασίες της διάσκεψης
Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες της διήμερης διάσκεψης που διοργάνωσε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) στην Αθήνα, με θέμα: «Οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και οι επιπτώσεις τους στους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα. Ο ρόλος του ταξικού εργατικού κινήματος».

Στη διάσκεψη συμμετείχαν 39 συνδικαλιστές από 18 χώρες του αραβικού κόσμου. Την εισήγηση έκανε ο γενικός γραμματέας της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος, ο οποίος κάλεσε τους συνδικαλιστές να συνεισφέρουν με τις θέσεις και τις προτάσεις τους στο τελικό Σχέδιο Δράσης της ΠΣΟ για τον αραβικό κόσμο.

Μεταξύ άλλων, ο Γ. Μαυρίκος είπε στην ομιλία του: «Αυτήν την περίοδο είναι προτεραιότητα για το αραβικό συνδικαλιστικό κίνημα να αντισταθεί στη βρώμικη, συκοφαντική και διασπαστική τακτική της ITUC (σ.σ. πρόκειται για την Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, που είναι ιμάντας της γραμής των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα) σε βάρος των Αράβων εργαζομένων, των αγωνιστικών συνδικάτων, σε βάρος της ICATU (International Confederation of Arab Trade Unions - Διεθνής Συνομοσπονδία των Αραβικών Συνδικάτων).

Μέσα από τις συκοφαντίες, τη διασπαστική τακτική και τις αντισυνδικαλιστικές πρακτικές, η ηγεσία της ITUC προσπαθεί να διαλύσει το συνδικαλιστικό κίνημα σε όλες τις αραβικές χώρες και να κατασκευάσει "ανεξάρτητες" μαριονέτες - συνδικάτα, συνδικάτα μικρά, "κίτρινα", πουλημένα.

Στόχος της συνδικαλιστικής μας συνάντησης είναι να κάνουμε έναν απολογισμό για τα χρόνια που πέρασαν, να κάνουμε κριτική και αυτοκριτική και κυρίως να αποφασίσουμε όλοι μαζί για ένα πρόγραμμα δράσης για την περίοδο 2014 - 2015. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η συνάντησή μας, οι συζητήσεις μας και οι αποφάσεις μας θα δυναμώσουν την παρουσία της ΠΣΟ στα συνδικάτα των χωρών σας και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι σχέσεις της ΠΣΟ με τους λαούς σας και την εργατική τάξη στον αραβικό κόσμο είναι βαθιές, στέρεες και ειλικρινείς. Σας καλούμε όλους να δράσουμε, να πάρουμε πρωτοβουλίες, να κάνουμε πράξη το Πρόγραμμα Δράσης αυτό και ταυτόχρονα να πάρουμε ενεργά μέρος στη Διεθνή Μέρα Δράσης της ΠΣΟ στις 3 Οκτώβρη, που έχει κεντρικό στόχο τον αγώνα μας ενάντια στην ανεργία».

8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΔΟΘ
Εκφυλισμός με ευθύνη της πλειοψηφίας

Αύξησε ποσοστά και έδρες η ΔΑΣ στις αρχαιρεσίες

Προσπάθεια εκφυλισμού του συνεδρίου και μεταγραφές της τελευταίας ώρας με στόχο την ψηφοθηρία, καταγγέλλει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στην Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης. Το 8ο συνέδριο της ΕΔΟΘ ολοκληρώθηκε την Κυριακή με τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων.

Οπως σημειώνει η ΔΑΣ, «μπροστά στις αρχαιρεσίες έγιναν και "μεταγραφές" (πρώην εκλεγμένοι της ΔΑΚΕ στο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚ, πρώην εκλεγμένοι της ΠΑΣΚ στο ψηφοδέλτιο του ΜΕΤΑ - ΣΥΡΙΖΑ), με προφανή σκοπό την ψηφοθηρία. Ετσι διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα που χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη μετατόπιση από την ΠΑΣΚΕ προς την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και που φυσικά δεν προμηνύει καμία αλλαγή στη φυσιογνωμία της ΕΔΟΘ, αφού ο συσχετισμός εξακολουθεί να παραμένει αρνητικός με τις δυνάμεις του ρεφορμισμού να παραμένουν πλειοψηφία».

Στο συνέδριο συμμετείχαν 531 αντιπρόσωποι (588 το 2011). Ψήφισαν 517 (561), άκυρα/λευκά δεν υπήρχαν (4 το 2011). Η ΔΑΣ πήρε 95 ψήφους (από 100), 18,37% (από 17,95/%) και 10 έδρες (από 9). Η ΠΑΣΚΕ πήρε 135 ψήφους (200), 26,11% (35,90%) και 13 έδρες (18). Η ΔΑΚΕ πήρε 104 ψήφους (110), 20,11% (19,74%) και διατήρησε τις 10 έδρες που είχε. Το ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 117 ψήφους (69), 22,63% (12,38%) και 12 έδρες (6).

Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πήραν 51 ψήφους (52), 9,86% (9,33%) και 5 έδρες (5). Η «Ταξική Πορεία» πήρε 3 ψήφους (9), 0,58% (1,61%) και καμία έδρα (δεν είχε). Η Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή (συμμετείχε για πρώτη φορά) πήρε 9 ψήφους, 1,74% και καμία έδρα. Η «Αντεπίθεση» (συμμετείχε για πρώτη φορά) πήρε 3 ψήφους, 0,58% και καμία έδρα. Οι «Απέναντι» δεν συμμετείχαν, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχαν πάρει 17 ψήφους, 3,05% και 2 έδρες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»
«Πάγωσαν» το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας

Να «παγώσει» το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, το οποίο σκόπευε να θέσει άμεσα σε εφαρμογή, ανάγκασαν την εργοδοσία οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Καρφούρ - Μαρινόπουλος». Μπροστά στην αντίδραση των εργαζομένων και την απόφαση του επιχειρησιακού σωματείου να απαντήσει με 24ωρη απεργία, οι εκπρόσωποι της εταιρείας απέσυραν το μέτρο.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου αποφάσισε να ανακαλέσει την απεργιακή κινητοποίηση που είχε προκηρύξει για την Πέμπτη 15/5. Στη Γενική Συνέλευση που έκαναν την Κυριακή, οι εργαζόμενοι δήλωσαν πως παραμένουν σε ετοιμότητα και εξουσιοδότησαν τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου να πάρει νέα απόφαση για απεργία, σε περίπτωση που η εργοδοσία επαναφέρει το ζήτημα της εκ περιτροπής εργασίας.

Με τις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν την ανησυχία τους για την περικοπή των επιδομάτων, τη συρρίκνωση των μισθών και τις απλήρωτες υπερωρίες. Αποφάσισαν ακόμα να συνεχίσουν να παλεύουν για την επαναφορά των επιδομάτων, τα οποία έχει περικόψει η εργοδοσία, για την επαναφορά της κλαδικής Σύμβασης στα επίπεδα που βρισκόταν το 2009, πριν δηλαδή από τις μειώσεις που υπέγραψε η Ομοσπονδία, και την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές τους ανάγκες.

Ο

ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ: Συγκέντρωση στις φαρμακαποθήκες «ΦΑΡΜΑΣΕΡΒΙΣ», ιδιοκτησίας του προέδρου του Συνδέσμου εργοδοτών φαρμακαποθηκών και «ΛΑΪΝ ΦΑΡΜ», ιδιοκτησίας του γγ του ίδιου συλλόγου, έκαναν το Σάββατο το Συνδικάτο εργαζομένων στο Φάρμακο, η κλαδική Ομοσπονδία και εργαζόμενοι στις φαρμακαποθήκες. Οι εργαζόμενοι στις φαρμακαποθήκες της Αττικής ενημερώθηκαν αιφνιδιαστικά την Παρασκευή ότι θα δουλέψουν τα τέσσερα επόμενα Σάββατα, στο όνομα της διεύρυνσης των διημερεύσεων των φαρμακαποθηκών, με μόνη απόφαση αυτή του συνδέσμου των εργοδοτών. Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι «κάτω τα χέρια από το πενθήμερο - ωράριο, 40 ώρες δουλειάς και πενθήμερο Δευτέρα έως Παρασκευή, δε δεχόμαστε πουθενά να δουλεύουμε Σάββατο και να το ανταλλάσσουμε με ρεπό».

ΧΑΝΙΑ: Συνεχίστηκαν χτες οι προσπάθειες ανάσυρσης του 39χρονου εργάτη που θάφτηκε κάτω από χώματα, πέτρες και νερό σε πηγάδι σε περιοχή των Χανίων, ενώ δούλευε την Παρασκευή σε βάθος 17 μέτρων για την ενίσχυση των τοιχωμάτων του. Την Κυριακή οι εργασίες σταμάτησαν καθώς έγινε μεγάλη κατολίσθηση. Οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ που επιχειρούσαν κατάφεραν να απομακρυνθούν την τελευταία στιγμή, ενώ βρίσκονταν πολύ κοντά στον εργάτη για να τον ανασύρουν.

ΧΙΟΣ: Με άνοδο της «Αγωνιστικής Ενότητας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου. Ψήφισαν 227 (6 άκυρα, 221 έγκυρα) από 184 το 2011. Η «Αγωνιστική Ενότητα» πήρε 190 ψήφους και 6 έδρες στο ΔΣ (143 ψήφους το 2001). Η «Προοδευτική Συνεργασία» (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) 31 ψήφους και 1 έδρα στο ΔΣ (38 ψήφους το 2011). Επίσης, η «Αγωνιστική Ενότητα» εξέλεξε 7 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο και 2 για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

«ΙΝΤΡΑΚΑΤ»: Σε απεργία προχωρούν σήμερα, Τρίτη, οι εργαζόμενοι της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» στη Λάρισα, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Αντιδρούν στην προσπάθεια της εργοδοσίας να τσακίσει κι άλλο τις εργασιακές σχέσεις και να μειώσει το προσωπικό. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, μετά τις υπερωρίες, τις διπλοβάρδιες και την εργασία τα Σαββατοκύριακα, η εργοδοσία προχώρησε σε απολύσεις μεταλλεργατών με το πρόσχημα της έλλειψης φόρτου. Στο πλευρό τους βρίσκεται η Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Νομού Λάρισας.

ΜΙΜΙΚΟΣ: Απολύσεις προσωπικού, απλήρωτη εργασία για 3ο μήνα, εφαρμογή 4ήμερου με χρήση της κανονικής άδειας καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας για το εργοστάσιο «Μιμίκος», που από το 1999 ανήκει στον όμιλο Φιλίππου. Ως πρώτη άμεση ενέργεια, το Συνδικάτο κάλεσε την εργοδοσία σε τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Αποχαιρετά τον Ανδρέα Κολοβό

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναγωνιστή, Ανδρέα Κολοβού, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εγκαταστατών Συντηρητών Καυστήρων (ΠΟΕΣΚ) και μέλους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ. «Τον συναγωνιστή, σύντροφο Ανδρέα Κολοβό θα τιμήσουμε με οργανωμένους αγώνες. Η ενεργή αγωνιστική του δράση μας διδάσκει. Αντί για στεφάνι προσφέρουμε 50 ευρώ στην Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ», σημειώνει.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org