ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 2014
Σελ. /24
ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αγώνας για Ενέργεια αποκλειστικά λαϊκή περιουσία

Σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πτολεμαΐδα μίλησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Motion Team

Σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πτολεμαΐδα, στο ενεργειακό κέντρο της χώρας, μίλησαν χτες βράδυ ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Γιάννης Βήττας, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και η Αντωνία Χόλμπα, υποψήφια δήμαρχος Εορδαίας. Κάλεσαν το λαό με την ψήφο του και στις τρεις κάλπες να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης, μεταξύ άλλων και στα σχέδια πλήρους ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας, που αποτελεί έγκλημα για τους χιλιάδες εργαζόμενους στην επιχείρηση, καθώς νέες μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων είναι «επί θύραις», αλλά και για τα εκατομμύρια των λαϊκών καταναλωτών που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο θηριώδεις λογαριασμούς για τα κέρδη των επενδυτών.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Παραδίνονται σε ιδιώτες εργοστάσια, ορυχεία, μέρος της κατανάλωσης. Ξεπουλιέται το δίκτυο μεταφοράς, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας. (...) Η ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας δεν ξεκίνησε τώρα, με την τρόικα, το μνημόνιο, όπως λένε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο, για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, κρύβουν ότι η απελευθέρωση της Ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ξεκίνησε από τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992. Την ψήφισαν στην Ελληνική Βουλή, με χέρια και πόδια, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμός. Ολοι τους έχουν βάλει την υπογραφή τους στο έγκλημα. Μην πιστεύετε κάποιους του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι το μετάνιωσαν, δεν διάβασαν, δεν ήξεραν τι ψηφίζουν. Το 1999 στάθηκαν θετικά στον ελληνικό νόμο για την απελευθέρωση της Ενέργειας. Εβαλαν τους συνδικαλιστές τους να τον στηρίξουν στα συνδικάτα. Δοκιμάστηκαν όλοι και πρέπει να κριθούν. Να τιμωρηθούν.

Γιατί συνεχίζουν το έγκλημα. Την ώρα που ο κ. Τσίπρας υπόσχεται από την Κοζάνη κοινωνικά τιμολόγια, πράγματα που ήδη υπάρχουν, για να καλοπιάσει την ακραία φτώχεια, υποστηρίζει τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στην Ενέργεια, που όπως στον ΟΤΕ κατέληξε στην 100% κυριαρχία των ιδιωτών. Ομολογεί ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να επεμβαίνει σε ιδιώτες επιχειρηματίες ούτε για απολύσεις, ούτε για μισθούς, ούτε για τιμολόγια υπηρεσιών.

Μα τότε, με ιδιώτες στην Ενέργεια, πώς θα εγγυηθεί δουλειά στους εργάτες, χαμηλά τιμολόγια στο λαό, ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όποιον δεν έχει να πληρώσει, όταν ο ιδιώτης όπως και το σημερινό κράτος θα δίνουν τζάμπα ρεύμα στους βιομήχανους και θα φορτώνουν το κόστος του στα λαϊκά νοικοκυριά; Ο δημόσιος έλεγχος πάνω σε ιδιώτες επιχειρηματίες, που υπόσχεται, είναι κενό γράμμα, υπάρχει και σήμερα. Ούτε λόγος βέβαια για επαναφορά του συνόλου της Ενέργειας στο κράτος.

Σήμερα, που τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα παίζονται στην πλάτη εργαζομένων και καταναλωτών, η πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι μόνο η μοναδική που συμφέρει στο λαό και τους εργαζόμενους, αλλά και πολύ επείγουσα:

Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ενέργεια. Το επιβάλλει το συμφέρον των εργαζομένων, η ασφάλεια της χώρας. Μπορεί αυτό να γίνει χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ και το κεφάλαιο; Σκεφτείτε το, εκτιμήστε το. Στηρίξτε το ΚΚΕ, τις ξεκάθαρες θέσεις του. Αυτός ο λαϊκός αγώνας να ξεκινήσει από δω, από το ενεργειακό κέντρο της χώρας και να πιάσει όλη την Ελλάδα, όλα τα λαϊκά νοικοκυριά: Για Ενέργεια αποκλειστικά λαϊκή περιουσία. Για φθηνό ρεύμα στο λαό. Για μόνιμη - σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους στην Ενέργεια».

ΒΟΛΟΣ
Μόνο στο ΚΚΕ βρίσκει αντίκρισμα η αγανάκτηση απέναντι στην ΕΕ

Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της θεσσαλικής πόλης μίλησαν οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γ. Λούμας και Απ. Νάνος

Από τη συγκέντρωση στο Βόλο
Από τη συγκέντρωση στο Βόλο
Εκατοντάδες Βολιώτες και πολλοί άλλοι από τα χωριά και τις επαρχιακές πόλεις της Μαγνησίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για ενίσχυση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», πήραν μέρος στη μαζική και δυναμική κεντρική προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Κυριακής, στην παραλία του Βόλου.

Από νωρίς το απόγευμα στο χώρο μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συγκεντρωνόταν κόσμος - εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, επαγγελματοβιοτέχνες, νέοι των σπουδών, αγρότες - κρατώντας κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα. Πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες υπήρξε μουσικό πρόγραμμα με αγωνιστικά, λαϊκά τραγούδια, από το μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Λούμας, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Μας ρωτάνε αυτό το διάστημα: "Εντάξει, σας γνωρίζουμε, είσαστε μπροστά στους αγώνες, έχετε συνέπεια, έχετε σωστές προβλέψεις, ίσως έχετε και σωστή στρατηγική για τη Λαϊκή Εξουσία, για το σοσιαλισμό, αλλά, αν σας ψηφίσουμε και βγάλετε περισσότερους συμβούλους σε Περιφέρεια και Δήμους, μπορεί κάτι να γίνει για το σήμερα, να ανακόψουμε αυτήν την επίθεση, να ανακουφιστούμε λίγο από τη βαρβαρότητα που ζούμε;".

Χωρίς περιστροφές, χωρίς μισόλογα, χωρίς αστερίσκους, εμείς απαντάμε, κατηγορηματικά, ΝΑΙ - αυτό μπορεί να γίνει, όχι μόνο γιατί έχουμε σωστό πρόγραμμα και τακτική, σωστές προτάσεις, αλλά κυρίως με τη συστράτευση εργατικών και λαϊκών δυνάμεων που θα ενισχύει καθημερινά αυτό που λέμε εμείς λαϊκή αντιπολίτευση, με τη συμμαχία των εργατών με τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, με τις γυναίκες και τη νεολαία».

Ο Γ. Λούμας κάλεσε τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τους φίλους και συναγωνιστές να συστρατευτούν στη μάχη «ώστε να μην επιτρέψουμε να ξεστρατίσει καμιά εργατική - λαϊκή ψήφος», και τόνισε: «Η απογοήτευση για όσους διοίκησαν τοπικά, ο θυμός για τις κυβερνητικές πολιτικές πρέπει να βρει έκφραση με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων μας. Η αγανάκτηση απέναντι στην ΕΕ, η βούληση μεγάλου τμήματος του λαού να την τιμωρήσει, δεν θα έχει αντίκρισμα σε καμιά άλλη πολιτική δύναμη παρά μόνο στο κόμμα που αντιτάχθηκε από την πρώτη στιγμή ένταξης της χώρας στην τότε ΕΟΚ, στη μετεξέλιξή της σε ΕΕ, στο Μάαστριχτ, στην ΟΝΕ και σε όλες τις Συνθήκες της, στο ΚΚΕ».

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο Αποστόλης Νάνος, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε: «Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Σκοτινιώτης, Μπέος, Πατσιαντάς, Μιτζικός εκφράζουν την πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων, της συγκυβέρνησης, του ευρωμονόδρομου. Είναι οι εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής, της διαχείρισης της φτώχειας και της εξαθλίωσης του λαού. Είναι τα στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπικουρούμενοι κι από στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των Οικολόγων - Πράσινων, που, όλοι, χωρίς να εξαιρείται κανείς τους από το κάδρο, υπονομεύοντας κάθε αγωνιστικό σκίρτημα των εργαζομένων, έχουν στηρίξει κάθε αντεργατικό μέτρο, χρόνια τώρα, σε κάθε φορέα, σωματείο, ομοσπονδία που δραστηριοποιούνται. Και σήμερα, με στολή παραλλαγής, με δήθεν "αυτοδιοικητικό, ανεξάρτητο, ακομμάτιστο, αριστερό, δημοκρατικό" προσωπείο, έχουν μοιραστεί και στα τέσσερα ψηφοδέλτια του Δήμου Βόλου, με σκοπό να υφαρπάξουν και πάλι την ψήφο του εργαζόμενου λαού της πόλης μας. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία...».

Συνεχίζοντας, επισήμανε: «Το λέμε καθαρά: Δε θα αλλάξει η ζωή μας από τις δημοτικές, τις περιφερειακές εκλογές, από τις ευρωεκλογές. Μπορούμε, όμως, να δημιουργήσουμε τη δική μας δυναμική, τα δικά μας δεδομένα, να βάλουμε φραγμό σε μια σειρά από μέτρα, γιατί για να αλλάξει η ζωή μας χρειάζεται να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας...».

Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά

Στη λίστα με τους υποψήφιους δημάρχους που στηρίζει το ΚΚΕ στην Περιφέρεια Ηπείρου που δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» του Σαββάτου 10/5/2014, εκ παραδρομής γράψαμε ότι ο Δήμος Ν. Σκουφά, με υποψήφιο δήμαρχο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τον Κώστα Κικιώνη, ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, ενώ το σωστό είναι ότι ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Αρτας.

Στο Αλιβέρι σήμερα ο Γ. Μαρίνος

Ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θα μιλήσει σήμερα Τρίτη, στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Αλιβέρι.

Αύριο, Τετάρτη ο Γ. Μαρίνος στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Δεσφίνα. Θα χαιρετίσει ο Γιώργος Ιωσηφίδης, υποψήφιος δήμαρχος Δελφών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ