ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Εξαπατά το λαό με το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»

Τα ψίχουλα που υπόσχεται δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας που έχει πτωχεύσει

Την εξαγγελία για πιλοτική εφαρμογή του λεγόμενου «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» περιφέρει ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει προσδοκίες σε ένα κομμάτι των λαϊκών στρωμάτων που έχει κυριολεκτικά πτωχεύσει και έχει χαμηλώσει την απαιτητικότητά του.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ο Γ. Βρούτσης είπε ότι το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα ανακοινωθεί μετά τις εκλογές και μέσα στο 2014 θα δοθεί πιλοτικά σε δύο περιοχές, με στόχο η παροχή του να γενικευτεί από 1/1/2015 «σε όλη τη χώρα».

Απ' όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» θα είναι περίπου 200 ευρώ και θα το δικαιούνται όσοι έχουν εισόδημα έως 4.800 ευρώ, δηλαδή όσοι βρίσκονται σε απόλυτη εξαθλίωση. Η οικονομική ενίσχυση για οικογένεια με δύο παιδιά θα ανέρχεται συνολικά στα 400 ευρώ.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι νομοθετημένο στα 26 από τα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ (εκτός από την Ελλάδα και την Ιταλία). Βάσει της εμπειρίας, το ύψος του κινείται πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας και κυμαίνεται στο εξευτελιστικό ποσό των 220 ευρώ για κάθε άτομο, 70 ευρώ για τη σύζυγο και 50 ευρώ για κάθε παιδί.

Η εμπειρία από τη θεσμοθέτησή του στα κράτη - μέλη της ΕΕ έχει αποδείξει ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτέλεσε μοχλό για το χτύπημα, την αποδυνάμωση και κατάργηση των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την αντικατάσταση του βασικού μισθού από ένα άθλιο επίδομα φτώχειας.

Ενδεικτικός, τέλος, της ενιαίας επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, είναι ο ισχυρισμός του Γ. Βρούτση ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, τον οποίο ο ίδιος υπολογίζει σε 684 ευρώ σε δωδεκάμηνη βάση, βρίσκεται στο μέσο όρο των 28 κρατών - μελών της ΕΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απεργούν αύριο με αιχμή την «αξιολόγηση»

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 μ. Διαμαρτυρία σήμερα στον «Ευαγγελισμό»

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζόμενων στον «Ευαγγελισμό»
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζόμενων στον «Ευαγγελισμό»
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, ενάντια στο νόμο της «αξιολόγησης». Σήμερα, μια μέρα πριν την απεργία, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 το πρωί στα Επείγοντα, με απόφαση του Σωματείου τους, για να εκφράσουν την αντίδρασή τους στην «αξιολόγηση».

Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί στην αυριανή απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα προς τους εργαζόμενους σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η αξιολόγηση των εργαζομένων στην Υγεία - Πρόνοια είναι εργαλείο για περαιτέρω περικοπές στους μισθούς, για τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα, από τη συμμετοχή στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, από τις πληρωμές των ασθενών, για την αύξηση της πηγής των "διαθεσίμων" - απολύσεων, για την κινητικότητα, τη μη μονιμοποίηση των δοκίμων υπαλλήλων, για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε πάλη για να καταργηθεί ο νόμος 4250/14. Οργανώνουμε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Μπλοκάρουμε στην πράξη την έκδοση απόφασης για επιμερισμό των ποσοστών στους κλάδους του κάθε νοσοκομείου ή προνοιακού ιδρύματος. Αποχή, καμία εμπλοκή των εργαζομένων και των διοικητικών στελεχών στη διαδικασία της αξιολόγησης».

Περισσότερα θα πληρώνουν οι άρρωστοι για εξετάσεις

Με νέες «συνταγογραφικές οδηγίες» και «πρωτόκολλα» στη διάγνωση και τη θεραπεία επιχειρεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική των άγριων περικοπών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που θα οδηγήσουν σε νέα - πρόσθετα χαράτσια για τους αρρώστους.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, μετά τη χτεσινή συνάντηση με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ιδιωτικών και διαγνωστικών εργαστηρίων. Στη συνάντηση μετείχαν ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός.

Οι ιδιώτες πάροχοι Υγείας που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ξεκίνησαν από χτες επίσχεση εργασίας για την καταβολή παλιών χρεών - που είναι 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Αντώνη Μπέζα. Σήμερα θα γίνει νέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών φορέων Υγείας.

Από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει ότι, με τη συνδρομή της ηγεσίας του ΠΙΣ, θα διατυπωθούν νέες συνταγογραφικές οδηγίες, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο «σύστημα της ΗΔΙΚΑ και θα ξέρει ο πάροχος ότι αυτές τις εξετάσεις και με αυτά τα βήματα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και άρα από εκεί και πέρα θα μπορεί να ενημερώνει ότι η τάδε εξέταση, αν δεν έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες, δεν μπορεί να καλυφθεί, ώστε να μην υπάρχει αυτό το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης όπως ισχύει σήμερα».

Δηλαδή, ό,τι δεν καλύπτεται θα πληρώνεται εξ ολοκλήρου από την τσέπη του αρρώστου.

Ανησυχία για την ποιότητα των φίλτρων αιμοκάθαρσης

Οι συνέπειες στη λειτουργία των υπηρεσιών Υγείας με γνώμονα το «κόστος - όφελος» και της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, φάρμακα, υλικά, ιατρικό εξοπλισμό, αναδεικνύονται και από την περίπτωση των φίλτρων αιμοκάθαρσης για τους νεφροπαθείς. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, καταγγέλθηκε η «προμήθεια των φίλτρων αιμοκάθαρσης στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς προδιαγραφές», με συνέπεια «να μην εξασφαλίζονται τα θεραπευτικά αποτελέσματα που ορίζει η επιστημονική κοινότητα και επιτρέπει στον ιατρό να εκτελέσει το καθήκον της επιλογής του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος για κάθε αιμοκαθαρόμενο». Στη συνέντευξη παραβρέθηκε ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ενδεικτικά, σημειώθηκαν αναφορές από Νεφρολογικά Κέντρα δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής και άλλων περιοχών, που χρησιμοποιούν τέτοιας προέλευσης φίλτρα. «Οι αναφορές σχετίζονται με σοβαρές παρενέργειες όπως: Αλλεργίες στα φίλτρα, Δερματίτιδες, Κεφαλαλγίες, Θρομβώσεις, Μουδιάσματα στα χέρια κι έντονος κνησμός, Ρίγη και εμέτους, Εντονος κνησμός σε μέρη του σώματος, Εντονα υποτασικά επεισόδια, Κακή κάθαρση, Επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, ρήξη φίλτρων, πήξη φίλτρων, Σφίξιμο στο στήθος, Εντονες ξηροστομίες, μη καλός καθαρισμός του φίλτρου, που τελικά οδηγούν σε συνολική επιδείνωση των παραμέτρων που ελέγχουν την επάρκεια της αιμοκάθαρσης και μειώνουν δραματικά τον χρόνο επιβίωσης των νεφροπαθών», υπογραμμίζει η ΠΟΝ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτερο μισθό

Μιλώντας πριν από λίγες μέρες στον ALPHA, ο Αλ. Τσίπρας έλεγε για τον κατώτερο μισθό: «Φέρνουμε το μισθό, τον κατώτατο μισθό, εκεί που έχουμε υποσχεθεί, στα 751 ευρώ». Γράφαμε τότε ότι η κοροϊδία πάει σύννεφο από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταργήσει το νόμο (ΚΥΑ) που ορίζει κατώτερο μισθό 586 ευρώ, αυτός δεν θα επανέλθει στα 751 ευρώ, όπως προέβλεπε η προηγούμενη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (2010 - 2012), που έχει λήξει. Ο καθορισμός του νέου κατώτερου μισθού θα γίνει με διαπραγμάτευση ανάμεσα στον ΣΕΒ και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όπως άλλωστε προβλέπει και η νέα ΕΓΣΣΕ. Ομως, ποιος εργοδότης θα δώσει αύξηση 22% (32% αν μιλάμε για τους κάτω των 25 ετών) και ποια συμβιβασμένη πλειοψηφία (συμπεριλαμβανομένων και των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ) θα οργανώσει αγώνες για να τη διεκδικήσει;

Χτες, ο Γ. Σταθάκης ήρθε να συμπληρώσει την κοροϊδία προς τους εργαζόμενους. Είπε στο «Βήμα fm»: «Η επαναφορά του κατώτατου μισθού θα γίνει άμεσα και αφορά μόνο όσους προσλήφθηκαν στον ιδιωτικό τομέα το διάστημα μέσα στην κρίση, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και όχι το σύνολο των εργαζομένων». Δηλαδή, η αποκατάσταση του κατώτερου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα - την οποία ούτως ή άλλως δεν μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ - αφορά μόνο τους εργαζόμενους εκείνους που έπιασαν δουλειά την τελευταία τετραετία και όχι όλους τους εργαζόμενους που αμείβονταν και θα αμείβονται στο μέλλον με τον κατώτερο μισθό!

Δεν μπαίνουμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε ότι στη διάρκεια της κρίσης είναι ελάχιστοι αυτοί που βρήκαν δουλειά και πάντως συντριπτικά λιγότεροι από αυτούς που έχασαν την εργασία τους. Το ξαναλέμε: Να μην ανεχτεί ο λαός να τον παραμυθιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι μισθοί που τσάκισε η σημερινή κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου, θα παραμένουν τέτοιοι και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο ο λαός δεν αποφασίζει να τους κολλήσει στον τοίχο με τη δική του συμμαχία, τη δική του ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, που προϋποθέτει δυνατό κίνημα και ενίσχυση του ΚΚΕ παντού.


Π.

Συγκέντρωση παλιννοστούντων στην Ξάνθη

Η Επιτροπή Αγώνα Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ και η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης διοργανώνουν συγκέντρωση στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης σήμερα στις 10 το πρωί για να απαιτήσουν: Αμεση χορήγηση βιβλιαρίου υγείας από τη Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (Πρόνοια) σε όλες τις οικογένειες παλιννοστούντων χωρίς περιορισμούς. Να καταργηθεί ο Νόμος 4093 του 2012 και να χορηγηθούν και πάλι οι συντάξεις σε όσους έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ