ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Ανατροπές και ιδιωτικοποιήσεις χωρίς τέλος

Συνεχίζονται στο παρασκήνιο οι συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Νέα δάνεια σημαίνει νέα μέτρα. Τον φαύλο κύκλο μπορεί να σπάσει μόνο ο λαός, γκρεμίζοντας την εξουσία των αστών

Eurokinissi

Νέα δάνεια σημαίνει νέα μέτρα. Τον φαύλο κύκλο μπορεί να σπάσει μόνο ο λαός, γκρεμίζοντας την εξουσία των αστών
Τα αδιέξοδα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος αναδεικνύονται όλο και πιο καθαρά μέσα από τις αντεγκλήσεις και τις ανησυχίες των εκπροσώπων των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών γύρω από τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης με κοινή συνισταμένη να πληρώσει τις συνέπειές της ο λαός.

Τις ασίγαστες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις αντανακλά η προχτεσινή συζήτηση στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, μεταξύ ευρωβουλευτών και εκπροσώπων της Κομισιόν, σχετικά με τα δανειακά προγράμματα Ελλάδας και Πορτογαλίας. Στη συζήτηση καταγράφηκαν οι διαφορετικές επιδιώξεις μερίδων της πλουτοκρατίας, με ορισμένους ευρωβουλευτές να ζητούν παράταση των δανείων, διεκδικώντας μείωση των επιτοκίων και άλλους να χαρακτηρίζουν τη «βοήθεια» προς τις Ελλάδα και Πορτογαλία ως «ανήθικη». Οι ίδιες αντεγκλήσεις εκφράστηκαν και για το θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους.

Μιλώντας στη συνεδρίαση ο κοινοτικός επίτροπος, Ολι Ρεν, σημείωσε ότι «απαιτείται περαιτέρω έμφαση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και σαφής αυστηρότητα στην τήρηση του προϋπολογισμού, για να αρχίσουν να δημιουργούνται πλεονάσματα (...) είναι ψευδαίσθηση να θεωρούμε ότι υπάρχει άλλη εναλλακτική πλην του προγράμματος». Ο Ο. Ρεν ζήτησε πιο επιθετική συναίνεση των αστικών κομμάτων στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και χαρακτήρισε ως απολύτως αντιρεαλιστικό σενάριο την αναδιάρθρωση του χρέους, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε ολέθριες επιπτώσεις σε όλη την ευρωζώνη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Στρατηγικός στόχος ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων, του κεφαλαίου δεν είναι μόνο να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στον εργαζόμενο λαό, αλλά και να φτηνύνουν στο έπακρο την εργατική δύναμη, για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων στα πλαίσια της ΕΕ, δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα, αντίθετα αφορά τη διαμάχη ποια ιμπεριαλιστικά κράτη και μονοπωλιακοί όμιλοι θα χάσουν λιγότερο και ποιοι περισσότερο από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίων».

Ζητούν κι άλλες ιδιωτικοποιήσεις

Το ΔΝΤ είναι ανοιχτό στη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, αν το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, είπε ο διευθυντής του Ταμείου για την Ευρώπη, Αντόνιο Μπόρζες, παρουσιάζοντας τη σχετική εξαμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ελλάδα «δεν είναι αναγκαίο να αναδιαρθρώσει το χρέος της» και έδωσε το έναυσμα για ακόμα περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ συνιστά μόλις το 20% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους που θα μπορούσαν να ιδιωτικοποιηθούν, εξηγώντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πουλήσει μέχρι και 280 δισ. ευρώ σε ακίνητη περιουσία.

Στην εξαμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία υπογραμμίζεται ότι «η μετάδοση της κρίσης στον πυρήνα της ευρωζώνης και στη συνέχεια στην αναδυόμενη Ευρώπη παραμένει ένας πραγματικός κίνδυνος». Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το έλλειμμα της ελληνικής κυβέρνησης θα υποχωρήσει στο 6,2% του ΑΕΠ το 2012 (από το 7,4% φέτος), της Ιρλανδίας στο 8,9% (από 10,8%) και της Πορτογαλίας στο 5,5% (από 5,6%).

Εκείνο που ξεκαθαρίζει το ΔΝΤ είναι ότι οι «δομικές μεταρρυθμίσεις», δηλαδή το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κ.λπ., δεν αποτελούν «καθήκον» μόνο των χωρών που έχουν συνάψει δανειακά πακέτα, αλλά «χρειάζονται και αλλού στην Ευρώπη, καθώς η στέρεη και αειφόρος ανάπτυξη θα αποτελέσει ένα ισχυρό αντίδοτο μετά την κρίση». Εκείνο, δηλαδή, που παραδέχεται το ΔΝΤ είναι ότι τα αντιλαϊκά μέτρα εφαρμόζονται κατ' επιταγήν της πλουτοκρατίας που απαιτεί τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και τη διεύρυνση των πεδίων κερδοφορίας για την επάνοδό της στα κέρδη μετά την κρίση.

Προκρίνουν νέα δάνεια

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, στη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ στις 16 Μάη θα συζητηθούν ενδεχόμενα επιπρόσθετα μέτρα για τη «στήριξη» της Ελλάδας, όπως η επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων ή η σύναψη νέου δανειακού πακέτου. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου δανείου προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα ληφθούν επιπρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα.

Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές, τότε θα πρέπει να συζητηθούν επιπρόσθετα μέτρα, κυρίως εκ μέρους της Ελλάδας. Χωρίς σαφείς όρους δεν θα αποφασιστεί κανένα μέτρο».

Παράλληλα, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, επισήμανε ότι την αναδιάρθρωση «την αποκλείουμε σε κάθε μορφή. Ούτε υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη (...) Μία αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους θα έστελνε τόσο αρνητικό μήνυμα στους επενδυτές, ώστε θα υπέφερε όλη η ευρωζώνη, το κόστος αναχρηματοδότησης όλων των χωρών της θα εκτοξευόταν (...) Αν γινόταν αναδιάρθρωση, τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ θα υφίσταντο μεγάλο κούρεμα».

Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία των 43 επενδυτών και οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου «Reuters», αναμένουν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στα τέλη του έτους ή αργότερα, με «κούρεμα» περίπου 50%. Το 80% των ερωτηθέντων δεν αναμένει αναδιάρθρωση πριν τον Οκτώβρη, ενώ περίπου οι μισοί την περιμένουν μετά από ένα χρόνο. Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα των «Financial Times» επαναφέρει στο προσκήνιο την έξοδο της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την ευρωζώνη, μετά το 2013.

Εγκρίθηκε το πορτογαλικό «πακέτο»

Η Κομισιόν υιοθέτησε προχτές το δανειακό πρόγραμμα της Πορτογαλίας, που προβλέπει τη χορήγηση 78 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 52 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα υπόλοιπα 26 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Ο Ο. Ρεν χαρακτήρισε το πορτογαλικό «πακέτο» ως «φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό», εξαίροντας τη συναίνεση των «βασικών» αστικών κομμάτων στην υλοποίησή του.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα είπε ότι περιλαμβάνει τη δημοσιονομική προσαρμογή (στόχος η μείωση του ελλείμματος από 9,1% του ΑΕΠ το 2010, σε 5,9% φέτος, 4,5% το 2012 και 3% το 2013), αναδιαρθρώσεις που αφορούν «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», δηλαδή μείωση του κόστους της εργατικής δύναμης και καρατόμηση δικαιωμάτων, καθώς και ιδιωτικοποιήσεις. Ακόμα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ενίσχυση των τραπεζών.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεκανίκι του κεφαλαίου η ETUC/CES

Μήνυμα του Γιώργου Τούσσα στην GUE/NGL για το επικείμενο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων στην Αθήνα

Με αφορμή το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, που διοργανώνεται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα, ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, απέστειλε στην ευρωομάδα της GUE/NGL το ακόλουθο μήνυμα:

«Στις 16-19 Μάη 2011 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ETUC/CES) και οι εκπρόσωποι της "εργατικής αριστοκρατίας" απηύθυναν προσκλήσεις για συμμετοχή της GUE/NGL στο συνέδριο. Για το λόγο αυτό θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ:

Η θέση μας είναι, όχι μόνο να μην πάρει μέρος εκπρόσωπος της GUE/NGL στο συνέδριο αυτό, αλλά να καταγγελθεί η οργάνωση αυτή ως αντίπαλος των εργαζομένων ως συνδικαλιστική δύναμη που εκπροσωπεί και υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι η πραγματικότητα που προβάλλει μέσα από συγκεκριμένα γεγονότα.

Πρώτο, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων στηρίζει την ΕΕ, τη διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Στηρίζει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τις αντιδραστικές αλλαγές που καταργούν θεμελιακά εργασιακά, κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα, που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις, μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης. Η αθλιότητα που επικρατεί στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, γενικότερα στους χώρους δουλειάς, έχει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Δεύτερο, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων στήριξε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη στρατηγική της Λισαβόνας, στηρίζει την ουσία του "Συμφώνου του ευρώ" με σκοπό να υπηρετήσει τις ανάγκες του καπιταλισμού, του εκμεταλλευτικού συστήματος, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, να πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση και τις συνέπειές της οι εργαζόμενοι.

Τρίτο, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων καλλιεργεί την "κοινωνική συναίνεση", την "ταξική συνεργασία", με σκοπό τον αφοπλισμό του εργατικού κινήματος.

Τέταρτο, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων στηρίζει το ΝΑΤΟ, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους κατά των λαών.

Για τους λόγους αυτούς, για τους λόγους που αποδεικνύουν ότι η οργάνωση αυτή εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και εχθρεύεται τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, την καταγγέλλουμε και καλούμε και τους άλλους ευρωβουλευτές να κάνουν το ίδιο και να μη συμμετάσχει κανείς στο εν λόγω συνέδριο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ