ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ»
Τα δίνουν όλα στους ιδιώτες!

Τα ενεργειακά δίκτυα παραδίδονται στους ιδιώτες, παράλληλα με τη ριζική αναδιάρθρωση των κανόνων λειτουργίας των αγορών, με την ΡΑΕ σε ρόλο απόλυτου ρυθμιστή

Την πλήρη ανατροπή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου στους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, προσφέροντας στο μεγάλο κεφάλαιο, ενεργειακό και μη, τα δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής, τεμαχίζοντας ειδικά τη ΔΕΗ, επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το κομβικό - για την «απελευθέρωση» της ενεργειακής αγοράς - νομοσχέδιο «Οργάνωση των Ενεργειακών Αγορών», που ενσωματώνει στο εθνικό Δίκαιο τις σχετικές οδηγίες 72 - 73 και γενικότερα το λεγόμενο «3ο ενεργειακό πακέτο» της ΕΕ. Το νομοσχέδιο τέθηκε σε «δημόσια διαβούλευση», αφού εξετάστηκε για δεύτερη φορά στο υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια σημαντική μεταβίβαση εξουσίας, από το κράτος στους ιδιώτες, για ό,τι έχει να κάνει με τον ενεργειακό τομέα, με βαθιά αντιδραστικές επεμβάσεις στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο με εκτεταμένη αναδιάρθρωση της λειτουργίας των αγορών, σε σχέση με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εταιρειών, τους κανόνες λειτουργίας κ.ά! Ο μόνος που δεν ωφελείται από αυτές τις διατάξεις είναι τα λαϊκά νοικοκυριά, που ρίχνονται στο απόλυτο, πλέον, έλεος των ιδιωτών. Τέσσερα βασικά σημεία πραγματεύεται το υπουργείο: Τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), την «προστασία του καταναλωτή», τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.

Ηλεκτρισμός

Η Μεταφορά και η Διανομή παίρνουν το δρόμο της «ανεξαρτητοποίησης», στην προοπτική της πλήρους παράδοσής τους στο μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο. Συστήνεται ο «Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΑΔΜΗΕ), 100% θυγατρική της ΔΕΗ και ορίζεται ως διαχειριστής και ιδιοκτήτης των παγίων του δικτύου Μεταφοράς, του βασικού μεταφορικού κορμού του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη τη χώρα. Θα λειτουργεί με βάση το μοντέλο «ΙΤΟ» (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς), με «άμεσο ή... έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου»!!! Η νέα εταιρεία θα αναλάβει και τις υφιστάμενες αρμοδιότητες διαχείρισης του ΔΕΣΜΗΕ. Θα συντάσσει κάθε χρόνο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης που θα εγκρίνεται από τη... ΡΑΕ. Είναι ενδεικτικό - κάτι που ισχύει και για το φυσικό αέριο - ότι η εταιρεία οφείλει να πιστοποιηθεί με αίτηση στη ΡΑΕ. Είναι χαρακτηριστικό των διατάξεων του νομοσχεδίου ότι εάν ο ΑΔΜΗΕ ΑΕ δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου, η ΡΑΕ μπορεί να τον υποχρεώσει, μεταξύ άλλων, σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με συμμετοχή «ανεξάρτητων επενδυτών», ακόμη και να τον «παύσει» από διαχειριστή του δικτύου, ορίζοντας άλλον, ενώ δεν αποκλείεται ο έλεγχός του από «πρόσωπα τρίτης χώρας».

Σε κάθε περίπτωση, επιτρέπεται η άνευ ορισμού ανώτατων ορίων είσοδος ιδιωτών στο μετοχικό του κεφάλαιο, με μόνες προϋποθέσεις να «διασφαλίζεται καταστατικά ότι η διοίκηση της εταιρείας ασκείται κατά πλειοψηφία από μέλη που διορίζονται από το Δημόσιο ή/και ότι η λήψη μείζονος σημασίας αποφάσεων που ανάγονται στη διαχείριση του δικτύου γίνεται μόνον με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου».

Συστήνεται, επίσης, η εταιρεία «Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής» (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ), 100% θυγατρική της ΔΕΗ, που θα λειτουργεί ως διαχειριστής του Δικτύου Διανομής. Τα πάγια της Διανομής παραμένουν στη ΔΕΗ.

Ο ΔΕΣΜΗΕ μετονομάζεται σε «Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΛΑΓΗΕ ΑΕ) για την εκκαθάριση του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ). Αρχικά θα ανήκει 100% στο Δημόσιο, αλλά με τη δυνατότητα προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων και τη μετεξέλιξή του σε χρηματιστήριο ενέργειας.

Τόσο για τον ηλεκτρισμό, όσο και για το φυσικό αέριο, περισσεύουν οι διατάξεις που υποτίθεται ότι αποτρέπουν ως ένα βαθμό το μετοχικό έλεγχο από εταιρείες που εμπλέκονται στην παραγωγή και εμπορία, ενισχύοντας σε κάθε περίπτωση το «δεδομένο» του νομοσχεδίου για τον έλεγχο από ιδιώτες.

Φυσικό αέριο

Η 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ ΑΕ, θα λειτουργεί επίσης με το μοντέλο του ΙΤΟ, ως Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς (ΙΤΟ), τελώντας κι αυτός υπό τον άμεσο ή... έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου και μπορεί να μετοχοποιηθεί με τους ίδιους ακριβώς όρους με τον ΑΔΜΗΕ, σχετικά με τον έλεγχο της διοίκησης και την άσκηση βέτο.

Και σε αυτήν την περίπτωση, η ΡΑΕ θα εγκρίνει το πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου. Επιπρόσθετο προνόμιο για το μεγάλο κεφάλαιο είναι η δυνατότητα οι μελλοντικές υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου να μην εντάσσονται αυτόματα στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, αλλά να θεωρούνται Ανεξάρτητα Συστήματα Φυσικού Αερίου, πλήρως ιδιωτικά. Με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ, δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης οργανωμένης αγοράς φυσικού αερίου (hub).

ΡΑΕ

Σημείο «κλειδί» των αλλαγών είναι η εκχώρηση στη ΡΑΕ της αρμοδιότητας να αποφασίζει (αντί να γνωμοδοτεί προς το υπουργείο, όπως ισχύει σήμερα) για μια σειρά σημαντικά θέματα, όπως το μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, την αδειοδοτική διαδικασία, την έκδοση κωδίκων και κανονισμών, τον έλεγχο των διαχειριστών των δικτύων. Η ΡΑΕ αποκτά υπερεξουσίες ελέγχου και ρύθμισης της λειτουργίας των διαχειριστικών αρχών, πάντα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της λειτουργίας της αγοράς με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ και υπέρ του κεφαλαίου.

«Προστασία καταναλωτών»

Κάτω από αυτόν τον ψευδεπίγραφο τίτλο, οικοδομείται το πλέγμα των κανόνων που διέπει τις σχέσεις των καταναλωτών με τις εταιρείες, επί της ουσίας, όμως, πρόκειται για το ρυθμιστικό πλαίσιο του ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Με ελάχιστες ρυθμίσεις που απαιτούν νεότερες αποφάσεις για «ευάλωτους καταναλωτές», όπου τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αντίθετα, η υιοθέτηση της τοποθέτησης «ευφυών» μετρητών ενέργειας θα επιτρέψει στις εταιρείες να δημιουργήσουν διαφορετικά και σύνθετα πακέτα χρέωσης που θα εμποδίζουν την ξεκάθαρη σύγκριση ανάμεσα στις εταιρείες και θα κρύβουν «παγίδες» υπερτιμολόγησης.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συζήτηση για τη μοιρασιά της λείας των 30 δισ. ευρώ

Η μοιρασιά της νέας λείας των 30 δισ. ευρώ, που υπό τύπο εγγυήσεων, έδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ).

Πρόκειται κατά σειρά για το τρίτο πακέτο κρατικής στήριξης που έχουν λάβει οι τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας... Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των τραπεζών ενημέρωσαν το διοικητή της ΤτΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα, που αφορούν στη μείωση των καταθέσεων, στο γεγονός ότι η διατραπεζική αγορά παραμένει «παγωμένη», αλλά και στην αύξηση των επισφαλών δανείων. Πρόκειται δηλαδή για προβλήματα - παράγωγα της οικονομικής κρίσης, τα οποία οι τράπεζες αντιμετωπίζουν με ζεστό χρήμα που παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ερωτηματικό πάντως παραμένει, αν τα 30 δισ. ευρώ θα είναι και η τελευταία στήριξη που παρέχει το κράτος στις τράπεζες, καθώς θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν θα μπορέσει να βγει στη διεθνή αγορά για να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματά του, ούτε το 2012, αλλά ούτε και το 2013. Εξέλιξη, η οποία συμπαρασύρει και τις τράπεζες, οι οποίες διασώζονται από το «οξυγόνο» που τους προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ελληνικό κράτος.

Σήμερα εξάλλου η διοίκηση της ΤτΕ πρόκειται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας, στα πλαίσια των επαφών των τελευταίων με κυβερνητικούς και άλλους φορείς.

ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Πτώση 5% στο Α' τρίμηνο

Πτώση 5% εμφανίζουν για το Α' τρίμηνο του 2011 οι τιμές των ακινήτων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η Τράπεζα της Ελλάδας, η αξία των αγοραπωλησιών εμφανίζει κάθετη πτώση που φτάνει στο 44,2, ποσοστό που αποτελεί και το νέο «ρεκόρ».

Ειδικότερα :

  • Η πτώση των τιμών στα νέα ακίνητα (μέχρι 5 χρόνια) διαμορφώνεται στο 4,2% και στα παλαιά (πάνω από 5 χρόνια) στο 5,6%.
  • Στην περιοχή της Αθήνας καταγράφεται πτώση 5,9%, στη Θεσσαλονίκη 7,5%, στις «άλλες μεγάλες πόλεις» 4% και στις «λοιπές περιοχές» 3,3%.
  • Σε σύγκριση με το έτος 2007, που αποτελεί και το έτος βάσης για τη κατάρτιση του σχετικού στατιστικού δείκτη, η πτώση των τιμών διαμορφώνεται στο 8,5%.

Η παρακολούθηση των εξελίξεων από την Τράπεζα της Ελλάδας γίνεται και για λόγους διασφάλισης των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου, όπως για το ενδεχόμενο απότομης πτώσης των τιμών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υποθήκες στην ακίνητη περιουσία, για τις τιμές που θα χτυπηθούν στους πλειστηριασμούς κ.ά.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πίεση στις πληρότητες για τους «μικρούς»

Η συνέχιση της μεγάλης πίεσης προς τα μικρά ξενοδοχεία 2 και 3 αστέρων της Αττικής, σε σχέση με τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία και τις πληρότητες, συνεχίστηκε το Μάρτη του 2011, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής. Το μεγάλο «μπαμ» αναμένεται τους επόμενους μήνες, ενώ οι πληρότητες για τις υψηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων παραμένουν οριακά σταθερές.

Συγκεκριμένα, το Μάρτη του 2011 οι πληρότητες στα ξενοδοχεία 5 αστέρων διαμορφώθηκαν στο 47,20% από 48% τον Μάρτη του 2009, με μείωση 1,70%. Στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, οι πληρότητες διαμορφώθηκαν στο 65% από 65,50%, με μείωση 0,80%. Στα ξενοδοχεία 3 και 2 αστέρων, οι πληρότητες διαμορφώθηκαν στο 62,90% από 73,10%, με μείωση 14%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ