ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανατιμήσεις για το λαό, ενισχύσεις για το κεφάλαιο

Εντείνει τις προκλήσεις της η κυβέρνηση. Κατηγορεί τα καρτέλ για τις υψηλές τιμές. Μοιράζει ακόμα 5,7 δισ. στο μεγάλο κεφάλαιο

Απροκάλυπτη κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά, που υφίστανται τις δυσβάσταχτες και διαρκείς ανατιμήσεις, αποτελεί η χτεσινή συζήτηση για το θέμα των τιμών στο υπουργικό συμβούλιο. Για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε ότι τα «προβλήματα της αγοράς» - έτσι χαρακτηρίζουν τις τσουχτερές τιμές των βασικών ειδών λαϊκής κατανάλωσης - οφείλονται «στην έντονη ολιγοπωλιακή διάρθρωση κλάδων» της ελληνικής οικονομίας και στην «έντονη καρτελοποίηση». Διαπιστώσεις που επαναλαμβάνονται, με τα ίδια ακριβώς παραδείγματα, εδώ και 10 χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, η πολιτική του οποίου βεβαίως ενισχύει όλο και περισσότερο και τη μονοπώληση και την καρτελοποίηση της αγοράς. Αντί γι' αυτό, ανακοινώθηκαν μια σειρά από μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή έχουν δρομολογηθεί, τα οποία μόνο σε εύκολο εντυπωσιασμό παραπέμπουν. Την ίδια ώρα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε και ο νέος «αναπτυξιακός νόμος», με τον οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να μοιράσει στις μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι 5,7 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ συνολικά 1,14 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθούν μέσα στο 2010 για ήδη εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια του υφιστάμενου νόμου και έπεται συνέχεια, καθώς αναμένουν αξιολόγηση ακόμη 3.438 αιτήσεις!

Η όλη «αγωνία» της κυβέρνησης για τις τιμές περιορίζεται στο να διαχειριστεί επικοινωνιακά την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 4,8% τον Απρίλη. Για τις υψηλές τιμές επαναφέρει το γνωστό πίνακα, σύμφωνα με τον οποίο μια χούφτα ξένες και ντόπιες επιχειρήσεις ελέγχουν μέχρι και 100% ορισμένους κλάδους του εμπορίου (ΜΙΝΕΡΒΑ, UNILEVER, Coca-Cola, ΔΕΛΤΑ κλπ). Την ίδια στιγμή, για να υποβαθμίσει, υποτίθεται, την εξέλιξη με την άνοδο των τιμών, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη υποστήριξε ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν προήλθε από ανατιμήσεις, αλλά από τους φόρους στα καύσιμα, στα ποτά και στα τσιγάρα, που η ίδια η κυβέρνηση επέβαλε. Παράλληλα, με κομψές εκφράσεις του τύπου «μεταβολή», επισήμανε ότι οι ανατιμήσεις ...συγκρατήθηκαν στο 2,2% και επικαλείται ότι στο διάστημα Απρίλης 2009 - Απρίλης 2010 «έπεσαν» 0,9% οι τιμές στα τρόφιμα. Αυτό για την κυβέρνηση σημαίνει φτήνια και μάλιστα παρά το γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα τα καύσιμα ανατιμήθηκαν 50%, τα εισιτήρια του ΟΣΕ 37%, τα διόδια και τα τέλη κυκλοφορίας 28% και πάει λέγοντας...

Ο «αναπτυξιακός»

Στο ζήτημα του «αναπτυξιακού» πάντως, η κυβέρνηση είναι πιο συγκεκριμένη. Ο νέος νόμος, που αναμένεται να ψηφιστεί το καλοκαίρι, εξυπηρετεί ταυτόχρονα δύο στόχους: Να μοιραστούν πιο εύκολα και γρήγορα τα δισεκατομμύρια στους μεγαλοεπιχειρηματίες και να κατευθυνθούν εκεί που επιβάλλουν οι νέες επιχειρηματικές προτεραιότητες του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό και ένα από τα τρία κριτήρια του νέου νόμου θα είναι η ενίσχυση της «πράσινης επιχειρηματικότητας».

Οι επιχορηγήσεις θα κυμαίνονται από 15% έως και 40% του προϋπολογισμού του εκάστοτε επενδυτικού σχεδίου, ανάλογα με την περιοχή. Οι μορφές ενίσχυσης θα είναι: Επιχορήγηση κεφαλαίου, φορολογικές απαλλαγές, επιχορήγηση χρεολυσιών δανείου διαρκείας έως 10 έτη, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης μηχανολογικού εξοπλισμού για συμβάσεις διάρκειας έως 7 έτη. Για επενδυτικά σχέδια άνω των 50 εκατ. ευρώ θα ισχύσουν μόνο οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι αυξανόμενες αποσβέσεις. Στο διαδικαστικό μέρος, ο νέος νόμος θα επιδιώξει εξαιρετική συντόμευση των επιχορηγήσεων. Προκηρύξεις θα γίνονται ανά 6 μήνες. Η αξιολόγηση θα είναι συγκριτική και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και θα απορρίπτονται αυτόματα όσες έχουν ελλείψεις.

Σχετικά με τον υφιστάμενο αναπτυξιακό, έχουν υποβληθεί 13.486 αιτήσεις. Εγιναν 7.100 υπαγωγές στο νόμο και εγκρίθηκαν επιχορηγήσεις 5,8 δισ. ευρώ για σχέδια ύψους 14 δισ. ευρώ. Από τα υπαγόμενα έργα, ολοκληρώθηκαν 1.451 με εγκεκριμένες επιχορηγήσεις 1 δισ. ευρώ και συνολικές εκταμιεύσεις 1,6 δισ. ευρώ. Τους πρώτους 4 μήνες του 2010 έχουν δοθεί 440 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να δοθούν άλλα 700 εκατ. ευρώ για εγκεκριμένα έργα.

ΠΑΣΕΒΕ
Ξεσηκωμός για τις συντάξεις

«Η νέα αντιασφαλιστική επιδρομή δεν πρέπει να περάσει», υπογραμμίζει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), σχετικά με τη μείωση των συντάξεων των αυτοαπασχολούμενων, η οποία προκύπτει από το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και καλεί σε ξεσηκωμό.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Το έγκλημα της κυβέρνησης σχετικά με το ασφαλιστικό είναι διαρκές.

Αφού καθήλωσαν τις εξευτελιστικές συντάξεις στα περσινά επίπεδα, για τουλάχιστον 3 χρόνια και μείωσαν όσες είναι πάνω από 1.400 ευρώ, αφού κατάργησαν την ήδη εξευτελιστική κατώτερη σύνταξη και την αντικατέστησαν με ένα προνοιακό επίδομα που το βάφτισαν "Βασική Σύνταξη" και αύξησαν τον εργάσιμο βίο στα 40 χρόνια, έρχονται τώρα με μια μονοκοντυλιά να μειώσουν τις συντάξεις στο 60%.

Η μείωση αυτή προκύπτει από την αλλαγή υπολογισμού αναπλήρωσης μεσοσταθμικά στο 1,2% ετησίως από 3,5% που είναι σήμερα για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους και αυτοκινητιστές σε γενικό ξεσηκωμό.

Καμία ανοχή στους υπηρέτες των μονοπωλίων».

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Στα σκαριά νέες ανακατατάξεις

Εμφανίστηκε μεγαλομέτοχος (με 5,2%) στην Εθνική Τράπεζα

Κινητικότητα εμφανίζεται στο τελευταίο διάστημα γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά και τις κατευθύνσεις για «συνένωση δυνάμεων», που ανοιχτά υποδεικνύουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδας. Ζητούμενο για το τραπεζικό κεφάλαιο είναι η ενδυνάμωση σε κεφαλαιακή επάρκεια, προκειμένου να μανουβράρουν επισφαλή δάνεια της πελατείας τους, τα οποία λόγω και της καπιταλιστικής κρίσης βλέπουν στη συνέχεια να αυξάνουν με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς. Για τη διευκόλυνση των τραπεζών, η κατάπτυστη συμφωνία κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και «τρόικας» προβλέπει να δοθούν απευθείας στις ντόπιες τράπεζες ποσά πάνω από 10 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση του μετοχικού κεφαλαίου τους. Η διάρκεια της νέας διευκόλυνσης στις τράπεζες από το ΔΝΤ και τους άλλους της λυκοσυμμαχίας προβλέπεται από το μνημόνιο σε 7 χρόνια, γεγονός που βέβαια σημαίνει τουλάχιστον αντίστοιχη άμεση παραμονή και εποπτεία στο πρόγραμμα των σαρωτικών αντιλαϊκών πακέτων που έχουν συναποφασίσει.

Κινητικότητα καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα και γύρω από τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Με βάση και τα τελευταία στοιχεία, με ποσοστά πάνω από 5% εμφανίζεται η Bank of New York Mellon, που αύξησε τη συμμετοχή της στο 5,25% από 4,12%, δηλαδή πάνω από 1% στο συνολικό μετοχικό κεφάλαιο. Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι πρόκειται για «έμμεση συμμετοχή που αντιστοιχεί σε πιστοποιητικά που κατέχονται από εκατοντάδες θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές» και ότι αποτελεί αύξηση των θέσεων μέσω δικαιωμάτων που είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το ενδεχόμενο επανεξέτασης των επιχειρηματικών πλάνων της στην Εμπορική Τράπεζα σχεδιάζει η μητρική εταιρεία, γαλλική τράπεζα Credit Agricole. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η διοίκηση του γαλλικού ομίλου προσανατολίζεται στον επανασχεδιασμό μετά την ανακοίνωση του «πακέτου οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα».

  • Την έξοδο των μετοχών του ΟΤΕ από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε χτες η διοίκηση. Στόχος, όπως οι ίδιοι σημειώνουν, είναι η «μείωση του λειτουργικού κόστους, της πολυπλοκότητας των οικονομικών αναφορών και η συγκέντρωση της διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Αθήνας».

Απροκάλυπτος εμπαιγμός

Ενας ακόμη απροκάλυπτος εμπαιγμός απέναντι στο λαό είναι η λεγόμενη έκτακτη εισφορά για τα επιχειρηματικά κέρδη πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ. Να σημειωθεί πως είναι το μόνο από τα μέτρα της συμφωνίας της κυβέρνησης με ΕΕ και ΔΝΤ που έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λήξης.

Σύμφωνα με μελέτη από την «HellasStat» η συνολική «εισφορά» δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 560 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1.000 επιχειρήσεις, όταν μόνο για τα 2010 τα αντιλαϊκά πακέτα, μόνο τα τελευταίας κοπής μέτρα, φτάνουν σε 5,8 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η έρευνα έγινε με βάση τους ισολογισμούς εταιρειών για το έτος 2009, ενώ η «εισφορά» των επιχειρήσεων θα πληρωθεί το 2011 με βάση τα κέρδη του 2010. Η κυβερνητική ρύθμιση δίνει μία ακόμη αβάντα στους επιχειρηματίες. Προβλέπει συγκεκριμένα και δικλείδα ασφαλείας έτσι ώστε τα καθαρά κέρδη μετά και την «εισφορά» να μην υποχωρούν κάτω από τα 100 χιλιάδες ευρώ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org