ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΛΠΕ
Προσπαθούν να φέρουν στα μέτρα τους το εργοδοτικό έγκλημα

Προκλητική η στάση στελεχών της εταιρείας και του προέδρου του σωματείου των μόνιμων σε φιέστα που στήθηκε χτες στο διυλιστήριο

Οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά συνεργεία ενημερώνονται από το Συνδικάτο τους
Οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά συνεργεία ενημερώνονται από το Συνδικάτο τους
Σε επιφυλακή και ετοιμότητα κάλεσε χτες τους εργαζόμενους στα εργολαβικά συνεργεία των ΕΛΠΕ το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ενημερώνοντας το πρωί για τις εξελίξεις σχετικά με το εργοδοτικό έγκλημα και ό,τι ακολούθησε. Το Συνδικάτο συναντήθηκε προχτές με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ.

Και από τις δύο πλευρές απέσπασε δεσμεύσεις για αυστηροποίηση των μέτρων ασφάλειας στις εργασίες του shut down, επιμήκυνση των εργασιών και τήρηση του οκτάωρου. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ δεσμεύτηκε, επίσης, να αναλάβει όλα τα έξοδα για την νοσηλεία και την αποθεραπεία των τραυματιών.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, δηλαδή η κυβέρνηση, αποδέχτηκε προφορικά το αίτημα να σταματήσει κάθε εργασία στα διυλιστήρια μέχρι να εκδοθεί το πόρισμα για το «ατύχημα» της περασμένης Παρασκευής, κάτι τέτοιο δεν έγινε και οι εργασίες ξεκίνησαν χτες σε ορισμένες μονάδες.

Ηδη, από το βράδυ της Δευτέρας, οι εργολάβοι είχαν ξεκινήσει να ειδοποιούν τους εργαζόμενους για δουλειά, «συστήνοτας», μάλιστα, να εμφανιστούν «κατά τις δέκα» στο διυλιστήριο, προφανώς για να μην έρθουν το πρωί σε επαφή με το Συνδικάτο.

Παρ' όλα αυτά, η συγκέντρωση χτες το ξημέρωμα ήταν μαζική και οι εργάτες των εργολαβικών συνεργείων ενημερώθηκαν από το Συνδικάτο και την Επιτροπή Αγώνα για τις εξελίξεις. Παράλληλα, το Συνδικάτο εντείνει τις πιέσεις να υπάρξει συνάντηση και με τους εργολάβους, προκειμένου να θέσουν τα ζητήματα των Συμβάσεων, δηλαδή του μεροκάματου, του ωραρίου εργασίας και των μέτρων ασφάλειας.

Η φιέστα της διοίκησης των ΕΛΠΕ

Το πρωί επίσης, η προσπάθεια της διορισμένης από την κυβέρνηση εργοδοσίας των ΕΛΠΕ να φέρει στα μέτρα της την πραγματικότητα και να βγει «λάδι» για το έγκλημα της Παρασκευής, έγινε «μπούμερανγκ», στη φιέστα που έστησε για να ενημερώσει το μόνιμο προσωπικό σχετικά με τις εξελίξεις.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, τα στελέχη της εταιρείας προσπάθησαν να φορτώσουν στην προηγούμενη διοίκηση τις ελλείψεις και τα κενά στο διυλιστήριο, όταν οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στα ΕΛΠΕ έχουν βάλει πλάτη, για να περάσουν όλα τα αντεργατικά μέτρα, χέρι χέρι με τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια των ΕΛΠΕ.

Ακόμα, απέδωσαν τον τραυματισμό των έξι εργαζομένων σε τυχαίους παράγοντες και σε ανθρώπινο λάθος. Επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τις πιέσεις για να τελειώσει γρήγορα το shut down, είπαν ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η λειτουργία του διυλιστηρίου, αλλιώς μπορεί να κλείσει και ότι υπάρχουν «δυνάμεις» που θέλουν το κακό της επιχείρησης. Στο διά ταύτα, είπαν ότι στόχος όλων είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ΕΛΠΕ.

Στην πρόκληση της εργοδοσίας απάντησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Την αρχή έκαναν τα στελέχη των ταξικών δυνάμεων στο διυλιστήριο, που πήραν το λόγο και κατήγγειλαν τη στάση της εργοδοσίας, τόσο πριν, όσο και μετά το έγκλημα που έγινε την Παρασκευή. Ανέδειξαν τις πραγματικές αιτίες και τις ευθύνες της διοίκησης. Ακολούθησαν κι άλλοι εργαζόμενοι, που πήραν το λόγο και «έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους», σε ό,τι αφορά την προπαγάνδα της εργοδοσίας.

Τελικά, η διοίκηση βρήκε τον καλύτερο υπερασπιστή της στο πρόσωπο του προέδρου του σωματείου των μόνιμων. Με έναν οχετό, επιτέθηκε στους εργαζόμενους και στις ταξικές δυνάμεις, λέγοντας ότι πάνε να εκμεταλλευτούν το «ατύχημα». Είπε ακόμα ότι ξέρει έναν - έναν τους συνδικαλιστές που αντιδρούν, ότι «είναι του ΚΚΕ» και ότι θέλουν κάνουν τα ΕΛΠΕ «Χαλυβουργία». Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι ο εργοδοτικός συνδικαλισμός είναι «νύχι - κρέας» με τον αντικομμουνισμό.

Η τοποθέτησή του, προκάλεσε γενικευμένες αντιδράσεις, υποχρεώνοντάς τον να κάτσει κάτω. Την ίδια στάση κράτησε και αργότερα, στη συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου των μονίμων, όπου κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε το αίτημα του εκπροσώπου των ταξικών δυνάμεων να συγκαλέσει το σωματείο Γενική Συνέλευση και να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι τη στάση τους.

  • Στα σωματεία που, με ανακοινώσεις τους, εκφράζουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ προστίθενται η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου και το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Wind.
Αρχαιρεσίες και Γενικές Συνελεύσεις
  • Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι εμποροϋπάλληλοι ψηφίζουν κάθε μέρα, μέχρι και την Κυριακή 17 Μάη, από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5Β), με βιβλιάριο ασθενείας και αστυνομική ταυτότητα.
  • Ξεκίνησαν χτες οι εκλογές στο Σωματείο Χαρτεργατών. Μέχρι τις 16 Μάη, κάλπη θα στηθεί σε εργοστάσια του κλάδου, ενώ την Κυριακή 17 Μάη οι χαρτεργάτες μπορούν να ψηφίσουν από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου της «ΣΟΦΤΕΞ» (Χαρτεργατών 3, Βοτανικός).
  • Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου και ΝΠΙΔ Αχαΐας, σήμερα, Τετάρτη 13 Μάη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης (πλατεία Γεωργίου, 2ος όροφος).
  • Σε μαζική συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική της συνέλευση καλεί τους εργαζόμενους η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 17 Μάη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θέματα είναι: Απολογισμός δράσης, οικονομικός απολογισμός και οι εκλογές του Σωματείου.
  • Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου προχωρά σε ετήσια Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 18 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, σήμερα, Τετάρτη, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Οι εκλογές της Ενωσης θα γίνουν από τις 20 έως τις 27 Μάη.
Ερώτηση στην Κομισιόν με αφορμή τα ΕΛΠΕ

Το εργοδοτικό έγκλημα στα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων με θύματα 6 εργαζόμενους, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σ' αυτήν σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Τα μέτρα ασφάλειας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων θεωρούνται "ανώφελο" κόστος και πετσοκόβονται με παράπλευρα θύματα "εργατικών ατυχημάτων - εργοδοτικών εγκλημάτων" χιλιάδες εργαζόμενους στην Ελλάδα και όλη την ΕΕ. Την ίδια ώρα, οι νοσοκομειακές υποδομές υποχρηματοδοτούνται και απαξιώνονται, δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τέτοιες περιπτώσεις, ενώ οι κρατικές υπηρεσίες ελέγχου ουσιαστικά δεν λειτουργούν λόγω υποστελέχωσης. Ερωτάται η Επιτροπή: Πώς τοποθετείται για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα και όλη την ΕΕ, την εντατικοποίηση και εργολαβοποίηση της εργασίας, την περικοπή των κονδυλίων για μέτρα ασφαλείας, την τήρηση ωραρίων και αμοιβών που προβλέπονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας;».

Ο

«ΝΗΡΕΑΣ»: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Νηρέας», με απόφαση του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στα Γιάλτρα Ευβοίας. Το κλαδικό συνδικάτο καταγγέλλει πως η εργαζόμενη, μητέρα δύο παιδιών, απολύθηκε λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης. Καλεί τα σωματεία της Εύβοιας, τα σωματεία του ομίλου, τους φορείς και το λαό της περιοχής, να στηρίξουν τον αγώνα. Να βγάλουν ψηφίσματα αλληλεγγύης - καταδίκης της απόλυσης και να δώσουν το «παρών» στις απεργιακές φρουρές τη μέρα της απεργίας.

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα (8 π.μ. - 11 π.μ.) και συγκέντρωση στο Δημαρχείο Φιλιατών στις 8 π.μ. κήρυξε το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας, καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή. Στόχος της κινητοποίησης είναι η έκφραση έμπρακτης συμπαράστασης στους εργαζόμενους της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΝΕΚΕΔΗΦ του Δήμου, οι οποίοι είναι απλήρωτοι επί 16 μήνες!

Κίνδυνος ανεργίας για χιλιάδες καθαρίστριες

«Στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης θυσιάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τις θέσεις εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα 8.500 καθαριστριών στα δημοτικά σχολεία και την υγιεινή των παιδιών», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος σε Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσθέτει: «Καθώς οι Συμβάσεις λήγουν τον Ιούλη του 2015, είναι ορατός ο κίνδυνος να παραδοθεί η καθαριότητα των σχολείων σε εργολάβους ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις, με απόλυση των εργαζομένων και ακόμα αθλιότερες συνθήκες δουλειάς και μισθούς. Απολυμένες είναι, επίσης, οι 300 καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ που απολύθηκαν στις αρχές του 2013, αλλά και οι 3.000 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι". Η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία και προχωρά στην επαναπρόσληψη μόλις 600 καθαριστριών κι αυτές με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μειωμένο ωράριο. Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αίτημα για άμεση επαναφορά και ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και πλήρη εργασιακά μισθολογικά δικαιώματα, και χωρίς ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβους και ιδιωτικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις;».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ