ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η ψήφος στο ΚΚΕ όπλο που στοχεύει τον πραγματικό ένοχο, ΕΕ και μονοπώλια

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χτες βράδυ, στο Ηράκλειο

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Στη μαζική και γεμάτη παλμό προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, χτες βράδυ, στο Ηράκλειο μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ ξεκίνησαν να καταφθάνουν στο χώρο της συγκέντρωσης οι δύο προσυγκεντρώσεις της Κομματικής Οργάνωσης και της Οργάνωσης της ΚΝΕ που γέμισαν την πλατεία Λιονταριών, δίνοντας μαχητικό τόνο με τα συνθήματά τους.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Δημήτρης Βρύσαλης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Στέλιος Ορφανός, υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, και ο Μανώλης Συντυχάκης, υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα.

***

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες αυτής της διπλής εκλογικής μάχης, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτάσει παντού, και δω στο Ηράκλειο, στην Κρήτη το κάλεσμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, «Ψηφίζουμε - δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού, γιατί δύναμη κι ελπίδα είναι του λαού, λέμε όχι στα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων».

Ψηφίζουμε - δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού, και στις τρεις κάλπες και τις δύο Κυριακές, τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ να ισχυροποιηθούν. Το ψηφοδέλτιο με το σφυροδρέπανο στις ευρωεκλογές, το ψηφοδέλτιο με το γαρίφαλο του αγώνα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις δημοτικές και περιφερειακές.


Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» γίνεται πολιτικό όπλο που σημαδεύει κατευθείαν την αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν αστοχεί απ' τις αυταπάτες και τις ψεύτικες ελπίδες της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύει και χτυπά τον πραγματικό ένοχο, την πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων.

Γιατί αυτός είναι ο πραγματικός ένοχος: Η ΕΕ, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Και αυτός ο ένοχος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές κατεβαίνει με πολλά πρόσωπα, δήθεν «ανεξάρτητα», «υπερκομματικά», κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με πολλά ψηφοδέλτια, συσκοτίζοντας την αλήθεια, καλύπτοντας την πραγματικότητα.

Παίζουν το ίδιο παιχνίδι, στο ίδιο γήπεδο

Λίγες μέρες πριν να ανοίξουν οι κάλπες και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της αστικής διαχείρισης επιδίδονται στο γνωστό καβγά με το παιχνίδι των εκβιασμών και των ψεύτικων διλημμάτων. «Τι 'χες Γιάννη μ', τι 'χα πάντα».

Μια ζωή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εκβίαζαν το λαό, μοίραζαν υποσχέσεις, παραπλανούσαν και τελικά εγκλώβιζαν το λαό στη μεταξύ τους σικέ αντιπαράθεση.

Στα πρότυπα του παλιού δικομματισμού σήμερα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν την ίδια τακτική με τον ίδιο βασικό στόχο: Η λαϊκή δυσαρέσκεια να μην αμφισβητήσει την ΕΕ, το σάπιο σύστημά τους, να μη φτάσει να συναντηθεί με τη ρεαλιστική πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παίζουν στο ίδιο γήπεδο, διεκδικούν ο καθένας για τον εαυτό του τα εύσημα της ΕΕ, των μονοπωλίων και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τα ίδια συνθήματα: «Νέα Ελλάδα» η ΝΔ, «Νέα Ελλάδα» και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα και τα συνθήματά τους αποκαλύπτουν τη σύμπλευσή τους με τη στρατηγική της ΕΕ, αυτού του δρόμου ανάπτυξης που μας έφερε σε αυτό το χάλι.

Η «Νέα Ελλάδα» της ΝΔ, με τα «σταθερά βήματα μπροστά, με εξυγίανση, με μεταρρυθμίσεις, με επενδύσεις, με ανάπτυξη, με ανταγωνιστικότητα, με εξωστρέφεια, με καινούργια έργα, με νέες υποδομές», όπως λέει, είναι η «Νέα Ελλάδα» που εδώ και χρόνια προσδοκούσε η πλουτοκρατία, που με σταθερά βήματα υλοποιεί τις απαιτήσεις της.

Δηλαδή, γκρεμίζει εργασιακά δικαιώματα και προχωρά στις μεταρρυθμίσεις, που σημαίνουν αλλαγές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του. Αλλαγές που για διάφορους λόγους καθυστέρησαν στη χώρα μας και τώρα είναι ευκαιρία να επιταχυνθούν.

Οι «μεταρρυθμίσεις» στις εργασιακές σχέσεις, που είναι σε εξέλιξη με τις ομαδικές απολύσεις, την απαλλαγή ουσιαστικά των καπιταλιστών από τις εργοδοτικές εισφορές, αλλά και οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό κίνημα που «μαγειρεύουν», οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια και την Ασφάλιση, αυτή ακριβώς την ανάγκη υπηρετούν: Την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου.

Κατά παραγγελία του κεφαλαίου η «Νέα Ελλάδα» της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτή «η Νέα Ελλάδα», όπως λέει η ΝΔ, «η αναπτυξιακή και η ανταγωνιστική που δημιουργεί ευκαιρίες για όλο τον κόσμο παντού», είναι η Ελλάδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπου κερδίζουν οι λίγοι.

Αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουν οι πολλοί. Αυτοί κέρδισαν και τα προηγούμενα χρόνια, αυτοί θα κερδίσουν και τώρα σε συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης έντασης του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, του λαού.

Η «ανταγωνιστική Ελλάδα» είναι η Ελλάδα που ρίχνει τους μισθούς στον πάτο, που αφήνει πίσω εργατικές κατακτήσεις. Γι' αυτό ξεμπερδεύει ακόμα και στα λόγια με τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, που έχουν πια αντικατασταθεί με τις «ευκαιρίες».

Ευκαιρίες και όποιος προλάβει. Δηλαδή, «ο θάνατός σου, η ζωή μου».

Γι' αυτό θεωρούν «παλαιολιθικό και ξεπερασμένο» να απαιτείς σήμερα σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Θεωρούν ότι είναι «γκρίζο και θλιβερό» να διεκδικείς καλύτερο μισθό και ασφάλιση, να απαιτείς να ζεις με αξιοπρέπεια εσύ και τα παιδιά σου.

Ολα αυτά για τη ΝΔ είναι «αρρωστημένες νοοτροπίες»!

Λέει ψέματα η ΝΔ ότι «αυτή η Νέα Ελλάδα, που θα αφήσουμε σε αυτά τα νέα παιδιά, γίνεται για όλους τους Ελληνες, ότι αφορά όλους τους Ελληνες».

Αυτή η «Νέα Ελλάδα» φτιάχνεται κατά παραγγελία του κεφαλαίου από τα ίδια υλικά της εκμετάλλευσης και της φοροληστείας της εργατικής τάξης, των ΕΒΕ, των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Γι' αυτό δεν αφορά όλους τους Ελληνες. Αφορά μόνο τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, την τάξη που έχει σήμερα την εξουσία και κάνει κουμάντο, εξασφαλίζει, θωρακίζει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους.

Ποτέ και πουθενά στον καπιταλισμό τα καπιταλιστικά κέρδη δεν συμβιβάστηκαν με τα εργατικά δικαιώματα. Η ΝΔ παίζει καλά το παιχνίδι, που θέλει το λαό να ταυτίζει τα συμφέροντά του με αυτά του κεφαλαίου. Το ταξικό συμφέρον της αστικής τάξης πάντα δήθεν εθνικό ήταν και αφορούσε όλους τους Ελληνες.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η ΝΔ - και δεν θα μπορούσε να 'ταν αλλιώς - κι αυτός λέει ότι μαζί με τον ελληνικό λαό θα χτίσει τη νέα, την καπιταλιστική Ελλάδα.

Μόνο που και η νέα Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδια και απαράλλαχτη γιατί τρέφει ψεύτικες ελπίδες, καλλιεργεί και μπόλικες αυταπάτες στο λαό ότι μπορεί να ζει το ίδιο καλά αυτός και οι εκμεταλλευτές του.

Τι όφελος θα έχουν οι επόμενες γενιές από μια δημόσια περιουσία που αξιοποιείται από το καπιταλιστικό κράτος μόνο για να αποφέρει κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο; Πόσο ανεξάρτητη μπορεί να είναι μια χώρα όταν είναι αλυσοδεμένη με τα δεσμά της ΕΕ, υποχρεωμένη να υλοποιεί όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις Συνθήκες που μαζί όλοι έχουν ψηφίσει και συμφωνήσει;

Ποιον κοροϊδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν λέει ότι θα χτίσει «μια νέα Ελλάδα με κράτος προς όφελος των πολιτών, που ο πλούτος της θα μοιράζεται δίκαια, τα κέρδη θα μοιράζονται στους παραγωγούς, και όχι στους μεσάζοντες»;

Δίκαιη μοιρασιά μέσα σε αυτό το σάπιο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί ο καπιταλισμός στηρίζεται στη μεγαλύτερη αδικία της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της υποδούλωσης του λαού στα συμφέροντα των λίγων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που διατυμπανίζει ότι θα χτίσει τη «νέα Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τη δημοκρατική, όπου θα είναι αυτονόητη η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων», δεν μας τα λέει καλά, ούτε καταλαβαίνει κανένας τι ακριβώς εννοεί.

Για ποιο Σύνταγμα και ποιους νόμους μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ; Για τους αντιλαϊκούς - αντεργατικούς νόμους που φτιάχτηκαν πριν το μνημόνιο, κατά τη διάρκειά του και θα φτιαχτούν και άλλοι μετά το μνημόνιο, νόμοι που είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του ΣΕΒ, που εξειδικεύουν στην Ελλάδα τις αποφάσεις, τις επιταγές της ΕΕ, των μονοπωλίων;

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη «Νέα Ελλάδα» που περιγράφουν μιλούν για την Ελλάδα της αδικίας, της εκμετάλλευσης, της ανισομετρίας, την Ελλάδα που ξεκληρίζει τους Ελληνες αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, την Ελλάδα της βαρβαρότητας της καπιταλιστικής ανάπτυξης που μας έφερε στην κρίση.

Τη νέα Ελλάδα θα τη χτίσει ο λαός και θα 'ναι σοσιαλιστική

Και για να μην ξεχνιόμαστε. Και δω στην Κρήτη προβάλλεται έντονα ότι αυτή η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μέσω του Τουρισμού. Φυσικά, αφού αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης, όπως όλοι λένε.

Αυτό που δεν λένε, όμως, είναι ότι απ' αυτή την ανάπτυξη θα κερδίσουν ξανά οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι στον κλάδο του Τουρισμού αφού η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση προχωρά στον κλάδο. Οι μικροί στενάζουν με τα βραχιολάκια των all inclusive. Θα δουλέψουν με τιμές κόστους και προσδοκούν μόνο στην υψηλή πληρότητα και των μικρών καταλυμάτων.

Ταυτόχρονα, δεν λένε κουβέντα για τις Συλλογικές Συμβάσεις ακόμα και γι' αυτές τις μειωμένες των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αφού στην Κρήτη μόνο 2 στους 10 ξενοδόχους είναι μέλη των συνδέσμων τους, με αποτέλεσμα να μη δεσμεύονται από τη Σύμβαση και να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις πείνας.

Δε λένε κουβέντα για τη μαθητεία, δηλαδή την απλήρωτη δουλειά, το ότι μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας των εποχιακών σε επίδομα απασχόλησης για την επιμήκυνση της σεζόν που διεκδικούν.

Την ίδια στιγμή η αγροτική παραγωγή ρημάζει λόγω ΚΑΠ. Η παραγωγή σταφίδας έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Γίνονται ακόμα και εισαγωγές λαδιού. Και απασχολούν τα μέτρα φοροληστείας και η συγκέντρωση των υποθηκών γης και των χρεών - δανείων της Ενωσης Ηρακλείου από τις τράπεζες.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν ο καθένας για λογαριασμό του τον τίτλο του εκλεκτού της ΕΕ, των μονοπωλίων. Οι διαφορές στις περιγραφές τους για τη «Νέα Ελλάδα» δεν κρύβουν την αλήθεια: Οτι και οι δύο την ίδια καπιταλιστική Ελλάδα οραματίζονται.

Η νέα Ελλάδα που θα χτίσει η εργατική τάξη, ο λαός της θα είναι η Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας που θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια.

Η Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας θα αξιοποιήσει προς όφελος της εργατικής τάξης, του λαού τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας, τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές, τον ορυκτό πλούτο, το έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, που με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό θα καλύψουν σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Αυτή η Ελλάδα είναι η σοσιαλιστική Ελλάδα, που η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα δεν θα λογαριάσουν θυσίες και κόπους για να εξασφαλίσουν την ευημερία τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ