ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Φονικοί σεισμοί σκόρπισαν την καταστροφή

Χιλιάδες άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν από το φονικό σεισμό
Χιλιάδες άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν από το φονικό σεισμό
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Δύο σεισμικές δονήσεις, 5,2 και 4,1 της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισαν την Τετάρτη το βράδυ την πόλη Λόρκα της Μούρθια στη νοτιοανατολική Ισπανία, με περίπου 100.000 κατοίκους. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένας 13χρονος και μία έγκυος, ενώ μία γυναίκα βαριά τραυματισμένη υπέκυψε χτες στα τραύματά της. Τουλάχιστον 167 άνθρωποι τραυματίστηκαν και χιλιάδες αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο δρόμο, σε πάρκα, στα αυτοκίνητά τους υπό το φόβο ενός νέου σεισμού. Τουλάχιστον 10.000 κάτοικοι μεταξύ τους και πολλοί οικονομικοί μετανάστες (κυρίως από τη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια Αφρική και τη Λιθουανία) απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, περίπου 20.000 κτίρια θεωρείται πως έχουν υποστεί ζημιές, ενώ δεν είναι λίγα αυτά που κατέρρευσαν.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε μόλις λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης και σε εστιακό βάθος μόλις ενός χιλιομέτρου, γι' αυτό και οι ζημιές στα κτίρια ήταν εκτεταμένες. Η δόνηση έγινε αισθητή ακόμα και στην πρωτεύουσα Μαδρίτη, που βρίσκεται 350 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πληγείσας περιοχής.

Στην περιοχή έσπευσαν σωστικά συνεργεία και 420 στρατιώτες για την αναζήτηση τυχόν θυμάτων ή επιζώντων στα συντρίμμια, αλλά και για την απομάκρυνση κατοίκων από τα κτίρια που έχουν πληγεί. Τα σχολεία και ορισμένες αρτηρίες παρέμειναν χτες κλειστά, ενώ σταδιακά αποκαθίσταται τόσο η επικοινωνία όσο και ορισμένες σιδηροδρομικές υπηρεσίες.

Η Λόρκα είναι μια αρχαία πόλη με μεσαιωνικά κτίρια, τα οποία υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τους σεισμούς, ιδίως κατασκευές χωρίς ιδιαίτερες προδιαγραφές. Στο παρελθόν είχαν σημειωθεί σεισμικές δονήσεις (τόσο το 1999, όσο και το 2002 και το 2005), προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Το 1956 στη νότια περιοχή της Γρανάδας είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση όπου 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 70 τραυματίστηκαν.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιδράσεις για τον προπηλακισμό αντιφασιστών βετεράνων

Το ρωσικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζονται οι ενέργειες των ουκρανικών εθνικιστικών οργανώσεων, που με την ανοχή των αρχών της πόλης του Λβοφ, στις 9 Μάη, τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, βεβήλωσαν τα βασικά σύμβολα της Νίκης, επιτέθηκαν στους βετεράνους του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, έσκισαν και έκαψαν κόκκινες σημαίες, ποδοπάτησαν το στεφάνι, που προοριζόταν για την κατάθεση στο στρατιωτικό νεκροταφείο. Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας ζήτησαν από τις αρχές της Ουκρανίας την άμεση τιμωρία των Ουκρανών εθνικιστών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι αυτά τα γεγονότα έγιναν σε μια χώρα, ο λαός της οποίας θυσίασε τη ζωή του κι είχε πολύτιμη συμβολή στην κατάκτηση της νίκης κατά του ναζισμού, αντιμετωπίζοντας μεγάλες στερήσεις, και μαζί με τους άλλους λαούς της πρώην ΕΣΣΔ και των χωρών του αντιχιτλερικού συνασπισμού έσωσε τον κόσμο από τη φασιστική απειλή».

Από τη μεριά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε πως οι ενέργειες των Ουκρανών εθνικιστών στο Λβοφ αποτελούν συνέπεια ενός «πολιτικού παιχνιδιού» και υπογράμμισε πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό το κακό μαζί με τη Ρωσία.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας (ΚΚΟυ) καταδίκασε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την προβοκάτσια στο Λβοφ. Ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, Πιότρ Σιμονένκο, δήλωσε πως οι ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις με τις ενέργειές τους τάχτηκαν κατά της ίδιας της Ουκρανίας, του λαού της. Οπως σημείωσε ο Σιμονένκο, τα επεισόδια αυτά εξευτέλισαν την Ουκρανία στα μάτια της παγκόσμιας κοινωνίας και κατηγόρησε τον πρώην Πρόεδρο Γιούστσενκο ότι στα χρόνια του η Ουκρανία ακολούθησε το δρόμο του εκφασισμού της κοινωνίας.

Ο Σιμονένκο κάλεσε τις αρχές της Ουκρανίας να πάρουν σοβαρά μέτρα κατά των οργανωτών των επεισοδίων μέχρι την άσκηση ποινικής δίωξης, καθώς και να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την περιοχή του Λβοφ, όπου οι πρώην συνεργάτες των φασιστών, οι οποίοι πολεμούσαν μέσα στα στρατιωτικά σώματα των δωσίλογων (ΟΟΥΝ - ΟΥΠΑ), παίρνουν συμπληρωτική σύνταξη. «Είναι προδότες του σοβιετικού και ουκρανικού λαού και δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται», υπογράμμισε ο Σιμονένκο.


Ι.Π.

ΗΠΑ
Αντιμεταναστευτική μεταρρύθμιση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πολύ κοντά στα σύνορα Μεξικού και ΗΠΑ, στο Ελ Πάσο του Τέξας, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο ετών διακήρυξε την πρόθεσή του να «αντιμετωπίσει την πρόκληση της αναμόρφωσης του διαλυμένου μεταναστευτικού συστήματος της χώρας». Πρόκειται για ένα ακόμη καλά σχεδιασμένο επικοινωνιακό τέχνασμα, καθώς η κούρσα για τις προεδρικές του 2012 έχει αρχίσει.

Τέχνασμα, καθώς η διαβόητη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού που προτείνει δεν εμπεριέχει τίποτα καινούργιο. Κινείται στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης του προκατόχου Τζορτζ Ου. Μπους, του οποίου η πολιτική φυσικά δεν επέλυσε το ζήτημα των 12 εκατομμυρίων «χωρίς χαρτιά» μεταναστών, ενώ παράλληλα άνοιξε τη δρόμο για τη θέσπιση σε πολιτειακό επίπεδο ρατσιστικών, ξενοφοβικών και αντιμεταναστευτικών νόμων, όπως στην Αριζόνα, αλλά και άλλες πολιτείες, π.χ. τη Φλόριδα, που ακολουθούν το παράδειγμά της. Η ουσία της προωθούμενης μεταρρύθμισης είναι ότι «η μεταρρύθμιση είναι καλή για την οικονομία και τις επιχειρήσεις». Διαβεβαίωσε δε, ότι η κυβέρνησή του λαμβάνει πολύ σοβαρά την εφαρμογή των μεταναστευτικών νόμων και για το λόγο αυτό διοχέτευσε σημαντικό αριθμό κονδυλίων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για την ασφάλεια των συνόρων, δηλαδή την περαιτέρω στρατιωτικοποίησή τους, και για τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα των διωκτικών αρχών. Εξάλλου, όπως τόνισε ο πρόεδρος Ομπάμα, από τα 10.000 μέλη που αριθμούσαν οι δυνάμεις φύλαξης των συνόρων το 2004, επί προεδρίας του το 2010 έφτασαν τα 20.700.

Σε αδρές γραμμές τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης (DREAMAct) που προωθεί η κυβέρνηση Ομπάμα προς έγκριση στο Κογκρέσο, πέντε μήνες μετά την απόρριψή της από τη Δημοκρατικά ελεγχόμενη Γερουσία, είναι: Ασφάλεια συνόρων, διώξεις εναντίον των εργοδοτών που απασχολούν μετανάστες χωρίς χαρτιά, ανεύρεση τρόπου διευκόλυνσης καταγραφής των μεταναστών, ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου του μεταναστευτικού συστήματος που «αντανακλά τις αξίες και τις διάφορες ανάγκες της οικονομίας», και «υπευθυνότητα από όλους όσοι ζουν στις ΗΠΑ παρανόμως», δηλαδή καταγραφή, έλεγχος και πληρωμή αναδρομικών φόρων για όσους χρόνια ζουν στη χώρα παρανόμως.

ΙΝΔΙΑ
Καμία δικαιοσύνη στην τραγωδία της Μποπάλ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Νέα απόφαση που ευνοεί την αμερικανική εταιρεία «Dow Chemicals», που εξαγόρασε την «Union Carbide» («Γιούνιον Καρμπάιντ»), η οποία ευθύνεται για το μεγαλύτερο βιομηχανικό έγκλημα της πρόσφατης παγκόσμιας ιστορίας, στην ινδική πόλη Μποπάλ, το 1984, σε εργοστάσιο φυτοφαρμάκων, πήρε χτες το Ανώτατο Ινδικό Δικαστήριο. Εξαιτίας του δυστυχήματος, που ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα, 25.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι πληγέντες υπολογίζονται σε περισσότερους από 550.000.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκλεισε την υπόθεση αρνούμενο την προσφυγή που άσκησαν οι επιζήσαντες της τραγωδίας ενάντια στο φιάσκο της απόφασης του 2010, οπότε και οκτώ άτομα είχαν κριθεί ένοχα για πρόκληση θανάτων εξ αμελείας. Σε αυτούς δε συγκαταλεγόταν ο τότε διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας «Γιούνιον Καρμπάιντ», Γουόρεν Αντερσον. Οι ποινές - κοροϊδία σε όσους κρίθηκαν ένοχοι ήταν πρόστιμο 2.000 δολαρίων στον καθένα και διετής φυλάκιση, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Στη δε εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους περίπου 10.000 δολαρίων. Ο Γ. Αντερσον φυσικά δε δικάστηκε ποτέ.

Χτες για ακόμα μία φορά το Ανώτατο Δικαστήριο έδειξε τη στήριξή του στην εταιρεία και όχι στα θύματα, απορρίπτοντας την έφεση, που ζητούσε βαρύτερες ποινές, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ανθρώπων που υφίστανται μέχρι σήμερα τις συνέπειες της καταστροφής και εξακολουθούν να υποφέρουν από πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρκίνος, θυρεοειδής, γενετικές ανωμαλίες και χρόνιος πυρετός.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ