ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Αγωνιστικό πλαίσιο διεκδικήσεων και πάλης

Προκήρυξη της ΠΑΣΕΒΕ και αγωνιστικό κάλεσμα προς τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ

«Οπου η οργανωμένη αντίσταση δυναμώνει μπορεί να φέρει τα πάνω - κάτω», τονίζει Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των ΕΒΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, στην προκήρυξή της προς τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, με την οποία τους καλεί να βγουν στο δρόμο του αγώνα, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που τους οδηγεί στην καταστροφή και τον αφανισμό.

Η ΠΑΣΕΒΕ τονίζει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι οφείλουν να αντιδράσουν και να αντισταθούν σε κάθε επιλογή που αξιώνει:

-- Να «πληρώσουμε το μάρμαρο» για τις πολιτικές που εφάρμοσαν και γέννησαν την κρίση και τα ελλείμματα.

-- Να φορτωθούμε με περισσότερους φόρους, για να μην καταρρεύσει η οικονομία, που οι φιλομονοπωλιακές επιλογές των κυβερνήσεων την έφεραν σε αυτά τα χάλια.

-- Να μας σέρνουν στα δικαστήρια και να μας απειλούν με κατασχέσεις, όταν αδυνατούμε να πληρώσουμε την Τράπεζα, το Ταμείο, την Εφορία.

-- Να μας κόβουνε το ρεύμα.

-- Να μας κάνουνε εξώσεις.

Η κατάσταση, όπως επισημαίνει η ΠΑΣΕΒΕ, χειροτερεύει και τα αδιέξοδα μεγαλώνουν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, αν μείνουμε κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους των μαγαζιών μας.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ζωής και των οικογενειών μας μακριά από την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ!

Διέξοδο στα συνεχώς οξυνόμενα προβλήματα μπορεί να δώσει μόνο η οργανωμένη πάλη.

Μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, που ζούμε τα ίδια προβλήματα, κουβαλάμε τα ίδια βάρη στις πλάτες μας και έχουμε τις ίδιες αγωνίες.

Μαζί με τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ, τους φτωχούς αγρότες και την ΠΑΣΥ, τη νεολαία, τους σπουδαστές και το ΜΑΣ, τις γυναίκες και την ΟΓΕ, που αντιμετωπίζουν τις ίδιες συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, που έχουμε κοινό αντίπαλο τα μονοπώλια, την ΕΕ.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που προτείνει η ΠΑΣΕΒΕ προβλέπει:

  • Πάγωμα των χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Αναστολή των κατασχέσεων όσο διαρκεί η οικονομική κρίση. Κατάργηση του ανατοκισμού.
  • Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.
  • Επίδομα ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους που αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Ανανέωση τώρα όλων των βιβλιαρίων, ανεξάρτητα από τα χρέη.
  • Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ στα 2/3 των εξόδων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Μείωση των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το Ταμείο όσο διαρκεί η κρίση. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων.
  • Κατώτερη σύνταξη στα 1.150 ευρώ.
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο στα 20.000 ευρώ, οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων και των ανέλεγκτων χρήσεων. Κατάργηση των δημοτικών τελών και φόρων.
  • Μείωση κατά 30% όλων των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Μείωση 50% των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατάργηση των διοδίων.
  • Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45% άμεσα.
  • Χρηματοδότηση άτοκη για τους μικρούς ΕΒΕ όσο διαρκεί η κρίση με την εγγύηση του Δημοσίου.
  • Προγράμματα λαϊκής στέγης με κρατική μέριμνα, για τη δημιουργία ασφαλών σύγχρονων και φθηνών κατοικιών.
  • Κατασκευή έργων αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Οχι στη λεγόμενη «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων» που παραδίδει ολόκληρους κλάδους της οικονομίας στο μεγάλο κεφάλαιο.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕΚΑΠ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμο

Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης

Αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, στην Ξάνθη, δηλώνουν οι 300 εργαζόμενοι της εταιρείας και κλιμακώνουν τον αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης και ΑΤΕ.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιούν στάση εργασίας και συγκέντρωση στο εργοστάσιο, όπου είναι προγραμματισμένη να γίνει Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΣΕΚΑΠ, η οποία θα συζητήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, που προβλέπει μείωση προσωπικού και μισθών καθώς και αλλαγή του καταστατικού προκειμένου να επιτρέπεται η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

Χτες οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη, η οποία κατέληξε έξω από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μην ανασταλεί η λειτουργία του εργοστασίου εξαιτίας της άρνησης της ΑΤΕ (μεγαλομέτοχος με ποσοστό 44,4%) να χρηματοδοτήσει την εταιρεία, να μειώσει η ΑΤΕ το ληστρικό επιτόκιο δανεισμού (12%) και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Σήμερα τα χρέη της ΣΕΚΑΠ είναι περίπου 35 εκατ. ευρώ, όλα προς την ΑΤΕ, και όπως λένε οι εργαζόμενοι αποπληρώνονται κανονικά παρά το υψηλό επιτόκιο δανεισμού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την πολιτική του κλεισίματος και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών οργανώσεων και εταιρειών, που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σημειώνοντας ότι έχει ολέθριες συνέπειες στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους αγρότες, στους καταναλωτές και συνολικότερα στην οικονομία. Πρόσθεσε πως η ΣΕΚΑΠ ακολουθεί τα βήματα της ΕΒΖ, της ΕΛΒΙΖ, της ΔΩΔΩΝΗΣ, στο πλαίσιο των όσων συμφώνησε η κυβέρνηση με την υπογραφή του μνημονίου, μεταξύ των οποίων προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και η απαλλαγή της από κάθε εταιρεία που δε συνδέεται με τον τραπεζικό κλάδο.

Ο Αγγελος Τζέκης κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους των κρατικοσυνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά και των άλλων κλάδων, να οργανώσουν την αντίστασή τους. Να παλέψουν για να μην ιδιωτικοποιηθεί και να μην κλείσει το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ. Να καταδικάσουν την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται για την καπνοκαλλιέργεια, έχει πετσοκόψει κατά 50% την ενιαία ενίσχυση και έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας καπνού και στην καταστροφή των φτωχομεσαίων καπνοπαραγωγών.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι για να έχει καλύτερα αποτελέσματα ο αγώνας τους θα πρέπει να παλέψουν για άλλο δρόμο ανάπτυξης. Για ανάπτυξη της οικονομίας που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού, θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς με καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές βιομηχανίες και τον κρατικό τομέα της αγροτικής οικονομίας και όχι στους εμποροβιομήχανους και τις πολυεθνικές.

ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Στο «54151» τα φτηνότερα πρατήρια

Οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων μπορούν να ενημερώνονται -προς το παρόν χωρίς χρέωση- για τα πρατήρια με τη χαμηλότερη τιμή της αμόλυβδης στην περιοχή που τους ενδιαφέρει, στέλνοντας μήνυμα (το γνωστό SMS) στον πενταψήφιο αριθμό 54151 γράφοντας το όνομα της συγκεκριμένης περιοχής. Η απάντηση που θα λάβουν αναφέρει τα τρία πρατήρια με τις φθηνότερες τιμές στην αμόλυβδη βενζίνη για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτό ανακοίνωσε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε μια συνέντευξη - φιέστα που διοργάνωσε από κοινού με εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και ανάπτυξης της εφαρμογής.

Η υπηρεσία μέχρι στιγμής λειτουργεί για την περιοχή της Αττικής, ενώ από τον Ιούλη θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Τρέχουν οι προθεσμίες

Από την ερχόμενη βδομάδα τρέχουν οι καταληκτικές προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους.

Για τη χειρόγραφη υποβολή - ταχυδρομικά ή απευθείας στις ΔΟΥ - και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ λήγουν:

  • 17 Μάη: 1
  • 18 Μάη: 2
  • 19 Μάη: 3
  • 20 Μάη: 4
  • 23 Μάη: 5
  • 24 Μάη: 6
  • 25 Μάη: 7
  • 26 Μάη: 8
  • 27 Μάη: 9
  • 30 Μάη: 10 ή 20 ή 30 ή 40, 50
  • 31 Μάη: 60 ή 70 ή 80 ή 90, 00.

Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής από τους ίδιους τους φορολογούμενους, η προθεσμία παρατείνεται μέχρι και τις 15 Ιούνη, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Προθεσμία μέχρι τις 20 Μάη δόθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που να σημειωθεί ότι από φέτος υποβάλλουν τις δηλώσεις μόνο ηλεκτρονικά. Επίσης μέχρι τις 20 Μάη υποβάλλονται οι δηλώσεις για γεωργικά εισοδήματα, ανεξάρτητα από τον τρόπο υποβολής (ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα) και ανεξάρτητα και από τον ΑΦΜ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ