ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιθέσεις φασιστοειδών σε μετανάστες στη «Βαρβάκειο»

Το σημείο της δολοφονίας του 44χρονου

Icon

Το σημείο της δολοφονίας του 44χρονου
Επίθεση φασιστοειδών της «Χρυσής Αυγής», με ρόπαλα, γροθιές και κλωτσιές σε βάρος μεταναστών τους οποίους χτύπησαν ανελέητα, σημειώθηκε χθες, περίπου στις 5.30 το απόγευμα, στο ύψος της Βαρβακείου Αγοράς και στα γύρω στενά, κατά τη διάρκεια πορείας που ξεκίνησε από την Γ' Σεπτεμβρίου και Ηπείρου και έφτασε μέχρι το Δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Συγκεκριμένα, μόλις η πορεία έφτασε μπροστά από το Δημαρχείο, περίπου 50 - 70 άτομα που βρίσκονταν στην κεφαλή, παρά τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν γύρω τους και αφού πέταξαν μια αυτοσχέδια μολότοφ στην οποία είχαν ενσωματώσει δυναμιτάκια, αποσπάστηκαν από τον κύριο όγκο των «διαδηλωτών» και άρχισαν να επιτίθενται με μανία σε όποιον μετανάστη βρέθηκε στο δρόμο τους. Για περίπου 10 λεπτά στο χώρο της Βαρβακείου και των γύρω στενών, τραμπούκοι της «Χρυσής Αυγής», συγκροτημένοι σε ομάδες, πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε βάρος ανυπεράσπιστων μεταναστών που εκείνη την ώρα άλλοι δούλευαν στα γύρω μαγαζιά και άλλοι ψώνιζαν. Εντρομοι οι μετανάστες προσπάθησαν να διαφύγουν, ενώ όσοι δεν τα κατάφεραν ξυλοφορτώθηκαν αλύπητα, καθώς τους κατάφεραν δυνατά χτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα με αποτέλεσμα κάποιοι να σωριαστούν αιμόφυρτοι στο έδαφος. Τουλάχιστον δεκαπέντε μετανάστες τραυματίστηκαν.

Το στίγμα αυτής της προσχεδιασμένης επίθεσης, το είχε δώσει λίγο νωρίτερα από το χώρο της συγκέντρωσης (Γ' Σεπτεμβρίου και Ηπείρου), που οργάνωσαν κάτοικοι της περιοχής στη μνήμη του 44χρονου Μανόλη Καντάρη που δολοφονήθηκε άγρια τα ξημερώματα της Τετάρτης τη στιγμή που ετοιμαζόταν να μεταφέρει την ετοιμόγεννη σύζυγό του στο μαιευτήριο, ένας τύπος με κουστούμι που εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος της «Χρυσής Αυγής». Συγκεκριμένα, ο άντρας αυτός, αφού ζήτησε από το διοικητή της Αστυνομίας που βρισκόταν στο χώρο να τους δοθεί η άδεια να πορευτούν μέχρι το Δημαρχείο της Αθήνας, του δήλωσε ευθαρσώς πως «αν βρεθεί κάποιος από αυτούς τους μαύρους στο δρόμο μας κανείς μας δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει τους νεολαίους μας από το να τους σβερκώσουν. Γι αυτό, για την καλή δική τους τύχη, να φροντίσουν να μην βρεθούν στο δρόμο μας». Οι αστυνομικοί άφησαν λοιπόν ανενόχλητους τους χρυσαυγίτες να πορευτούν, ενώ προηγούμενα τους είχαν προειδοποιήσει για τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών!

Επισημαίνουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί από πουθενά ότι το έγκλημα το διέπραξαν αλλοδαποί. Το μόνο που υπάρχει είναι κάποιες διαρροές από την Ασφάλεια, που κάνουν λόγο για πλάνα από κάμερες πολυκατοικιών και καταστημάτων που δείχνουν ότι οι δράστες ήταν ...μελαμψοί.

Στη συγκέντρωση που έγινε στις 4 το απόγευμα στο σημείο της δολοφονίας, κάτοικοι της περιοχής άφησαν ένα λουλούδι, άναψαν ένα κερί στη μνήμη του και ακολούθησε τρισάγιο. Εκείνη τη στιγμή, άρχισαν να συρρέουν αρκετά μέλη της «Χρυσής Αυγής», να μοιράζουν ελληνικές σημαίες στο χώρο και να προσπαθούν να δυναμιτίσουν το κλίμα με εθνικιστικά, χουντικά και ρατσιστικά συνθήματα. «Να φύγουν οι ξένοι από την Ελλάδα», «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», «Αέρα αέρα να φύγει η χολέρα», «Το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει», καθώς και συνθήματα, συλλήβδην, κατά πολιτικών και δημοσιογράφων. Μάλιστα, ένα από τα συνθήματα που ακούστηκε πολλές φορές ήταν και το «Να καεί να καεί το μπουρδέλο η Βουλή».

Οι κάτοικοι της περιοχής, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ούτε συμμερίστηκαν τα συνθήματα των Χρυσαυγιτών ούτε τους ακολούθησαν στην πορεία που οργάνωσαν. Εξέφρασαν την οδύνη για το χαμό του γείτονά τους, Μ. Καντάρη, καθώς και την οργή τους με οξείς χαρακτηρισμούς για την ανυπαρξία οποιασδήποτε προστασίας των οικογενειών τους από τις αρμόδιες κυβερνητικές ή δημοτικές υπηρεσίες για την όξυνση της πολύμορφης εγκληματικότητας που μαστίζει την περιοχή τους. Μάλιστα, όπως είπαν χαρακτηριστικά, αρκετοί κάτοικοι, «αυτοί έχουν τους δικούς τους σκοπούς που ουδεμία σχέση έχουν με τα δικά μας αιτήματα».

Θύμα άγριας δολοφονίας 21χρονος από το Μπαγκλαντές

Θύμα άγριας δολοφονίας έπεσε προχτές ένας 21χρονος μετανάστης, υπήκοος Μπαγκλαντές, στο κέντρο της Αθήνας. Αγνωστοι μαχαίρωσαν τον νεαρό μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, στη διασταύρωση των οδών Στρατηγού Καλάρη και Κωνσταντινίδη, στα Κάτω Πατήσια. Τα κίνητρα της δολοφονίας ερευνώνται, ενώ δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να πρόκειται για ρατσιστική επίθεση.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έγιναν γνωστά από την Αστυνομία, τον 21χρονο, που ήταν μαζί με ομοεθνή του, καταδίωξαν δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε δίκυκλο, οι οποίοι όταν τους έφτασαν τραυμάτισαν τον ένα με μαχαίρια και τράπηκαν σε φυγή. Ο 21χρονος διακομίσθηκε σε νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Τα κίνητρα της δολοφονίας δεν έχουν εξακριβωθεί, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, ερευνάται και το ενδεχόμενο ρατσιστικής επίθεσης, με βάση κάποιες μαρτυρίες ότι οι δράστες μιλούσαν ελληνικά. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Ασφάλεια Αττικής.

Επιπλέον, τρεις βόμβες «μολότοφ» πέταξαν άγνωστοι το βράδυ της Τρίτης στην αυλή μονοκατοικίας όπου μένουν τρεις μετανάστες, υπήκοοι Πακιστάν, στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη. Οι «μολότοφ» ανεφλέγησαν, με αποτέλεσμα να καεί ένα κάθισμα που είχαν στην αυλή, αλλά οι φλόγες δεν πήραν διαστάσεις, γιατί πρόλαβαν και τις έσβησαν. Οι δράστες αναζητούνται, ενώ τα κίνητρα της επίθεσης δεν έχουν διευκρινιστεί. Από την Αστυνομία ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα.

Παρέμβαση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Ανακοίνωση για τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ κατά διαδηλωτών και των ρατσιστικών επιθέσεων κατά μεταναστών εξέδωσε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«

Καταγγέλλουμε τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ εναντίον διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης της 11ηςΜάη που είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό διαδηλωτών, ένας εκ των οποίων χαροπαλεύει. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και όλα τα κόμματα του κεφαλαίου που στοχοποιούν τον εχθρό - λαό, που υιοθετούν και εφαρμόζουν την με κάθε τρόπο καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που ρημάζει τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, έχει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την επίθεση αυτή.

Καταδικάζουμε επίσης τις συνεχιζόμενες δολοφονικές και ρατσιστικές επιθέσεις της "Χρυσής Αυγής" και άλλων φασιστοειδών εναντίον αθώων μεταναστών, με αφορμή την τραγική δολοφονία Ελληνα εργαζόμενου στο κέντρο της Αθήνας τα ξημερώματα της 10ηςΜάη, όπως και τη στοχοποίηση των μεταναστών αδιακρίτως από την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Ζητάμε να διερευνηθεί η πιθανότατη εμπλοκή μελών ρατσιστικών συμμοριών στη δολοφονία του νεαρού Μπαγκλαντέζου μετανάστη στα Κάτω Πατήσια, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία στο κέντρο της Αθήνας.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να απομονώσουν τις ρατσιστικές συμμορίες, να μην εγκλωβιστούν σε ρατσιστικές και αντιμεταναστευτικές αντιλήψεις, σε επικίνδυνες και ύποπτες Σειρήνες που καλούν σε πρακτικές αυτοδικίας. Τους καλούμε να στοχοποιήσουν εκείνους που πραγματικά ευθύνονται για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο και σε συνοικίες της Αθήνας. Η αύξηση της εγκληματικότητας είναι βαθιά πολιτικό ζήτημα που σχετίζεται με το σύνολο της αντιλαϊκής επέλασης του κεφαλαίου στην Ελλάδα και διεθνώς, με την απαξίωση της τιμής της εργατικής δύναμης, της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Η εγκληματικότητα και όλα τα σχετικά νοσηρά κοινωνικά φαινόμενα θα αυξάνονται όσο το καπιταλιστικό σύστημα θα βυθίζεται μέσα στην κρίση του. Δεν αντιμετωπίζεται με αύξηση της κρατικής καταστολής, όπως έχει περίτρανα αποδειχθεί από την αναποτελεσματικότητα των ποικιλώνυμων ειδικών αστυνομικών σωμάτων, αφού βασικός στόχος και προσανατολισμός των δυνάμεων καταστολής είναι η καθυπόταξη του λαϊκού κινήματος, όπως τραγικά απέδειξε για άλλη μια φορά η δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ στην πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση.

Η ανάπτυξη της λαϊκής συμμαχίας, η συστράτευση με τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό και ευρύτερο λαϊκό κίνημα, ο ανυποχώρητος κοινός αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών για τα δικαιώματά τους, αψηφώντας την κρατική βία και καταστολή, για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, η πάλη για την κατάκτηση ενός άλλου, φιλολαϊκού δρόμου ανάπτυξης και μιας άλλης, ριζικά διαφορετικής λαϊκής εξουσίας είναι σήμερα μονόδρομος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για την αντιμετώπιση - εκτός των άλλων - τόσο των φαινομένων αύξησης της εγκληματικότητας όσο και του προσανατολισμού της Αστυνομίας και των Σωμάτων Ασφαλείας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ