ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Η κυβέρνηση έχει ακέραιη την ευθύνη

Κάλυψη και άλλοθι στη δολοφονική επίθεση, από υπουργούς και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Από παλιότερη παρέμβαση του ΠΑΜΕ ενάντια στην κυβερνητική καταστολή
Από παλιότερη παρέμβαση του ΠΑΜΕ ενάντια στην κυβερνητική καταστολή
Η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για τη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών που οδήγησαν στο βαρύ τραυματισμό του 30χρονου διαδηλωτή και στο σακάτεμα δεκάδων άλλων, κατά τη διάρκεια των προχτεσινών απεργιακών κινητοποιήσεων. Αυτό επιβεβαιώνουν τόσο η ωμή κάλυψη από στελέχη της κυβέρνησης της δολοφονικής επίθεσης, όσο και η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να διασκεδάσει με υποκριτικούς ισχυρισμούς τη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών.

Σε κάθε περίπτωση, η προχτεσινή επίθεση, όπως και οι προηγούμενες σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος, σηματοδοτούν την ένταση της καταστολής, σε μια περίοδο που η πλουτοκρατία και τα κόμματά της «καίγονται» να περάσουν το επόμενο πακέτο μέτρων, στο έδαφος των αδιεξόδων της καπιταλιστικής διαχείρισης, η ανάδειξη των οποίων δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για τη ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών συνειδήσεων.

Μιλώντας χτες στο ΣΚΑΪ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, έδωσε άλλοθι στη δολοφονική επίθεση των δυνάμεων καταστολής λέγοντας μεταξύ άλλων: «Σκεφτείτε ότι πολλοί από τους αστυνομικούς που εκτρέπονται, κάποιοι από αυτούς σε φαινόμενα βίας, είναι επί ώρες ατέλειωτες στους δρόμους. Στην Κερατέα ήταν επί 4 μήνες σε συγκρούσεις, δεχόμενοι μολότοφ ενισχυμένες μάλιστα.(...) είναι άνθρωποι που και αυτοί που έχουν αντοχές».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ισχυρίστηκε ότι «η αστυνομία κατά ανάγκη χρησιμοποιεί βία, όταν ιδίως αντιμετωπίζει βία», για να συμπληρώσει σχετικά με τα προχτεσινά γεγονότα: «Η αστυνομία αντιμετώπιζε βία και μάλιστα σκληρή βία. Επεφταν κοκτέιλ μολότοφ και όταν τα κοκτέιλ μολότοφ τα ρίχνεις πάνω στους αστυνομικούς είναι απόπειρα δολοφονίας του αστυνομικού, έχουμε δει επανειλημμένα αστυνομικούς να παίρνουν φωτιά».

Ο ίδιος μάλιστα ισχυρίστηκε, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Κερατέας, ότι η αστυνομία «εμφανίζει μια πρωτοφανή ανεκτικότητα και μαλθακότητα απέναντι σε προκλήσεις εναντίον της έννομης τάξης».

Σύμπνοια με ΝΔ

Από την πλευρά του, ο Γ. Πεταλωτής κατέφυγε σε γενικευμένους αφορισμούς και μοιράζοντας τις ευθύνες ζήτησε «ψυχραιμία και νηφαλιότητα από όλους» (!), την ώρα που ο χτυπημένος από τα ΜΑΤ διαδηλωτής δίνει μάχη για τη ζωή του στο νοσοκομείο. Συμπλήρωσε πως «η βία είναι σαφώς καταδικαστέα, από όπου κι αν προέρχεται» και δείχνοντας προς το εσωτερικό της αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι «οι αρμόδιες Αρχές διεξάγουν έρευνα σε βάθος για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, καθώς και το ενδεχόμενο ευθύνης αστυνομικών».

Προκειμένου εξάλλου να αποπροσανατολίσει το λαό, έσπευσε να καταδικάσει και τη «συμπεριφορά όλων όσων εισέβαλαν στο νοσοκομείο της Νίκαιας και άσκησαν βία προς τις Αρχές που διενεργούσαν ανάκριση, παρουσία εισαγγελέα», υποδεικνύοντας το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του ότι «υποτίθεται ότι είναι αυτοί που καταδικάζουν τη βία, είναι και αυτοί που την προκαλούν, τη δημιουργούν ή την ανέχονται».

Στο πλευρό της κυβέρνησης, σαν υπερασπιστής της καταστολής, στάθηκε από την πρώτη ώρα και η ΝΔ. Ο βουλευτής της Αρ. Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας στο «ΣΚΑΪ», ανέφερε: «Φοβάμαι μέρες εκτροπής (...) Δεν μπορεί να καίγεται το κέντρο της Αθήνας και εμείς να περιοριζόμαστε στο ρόλο του θεατή».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης εξέφρασε τη θλίψη του κόμματός του «για τον τραυματισμό ενός νέου ανθρώπου» και προσπαθώντας να κρατήσει ισορροπίες συμπλήρωσε ότι «η αστυνομία δεν μπορεί, ούτε να εκτρέπεται σε βάναυσες συμπεριφορές, ούτε να είναι απούσα, όπως δεν δικαιούται και κανένας άλλος να βιαιοπραγεί και να αυτοδικεί με οποιοδήποτε πρόσχημα». Ο ίδιος, συνέστησε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, αγωνιώντας για «τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού».

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΓ του ΣΥΝ κατηγορεί την κυβέρνηση ως «ηθικό αυτουργό πίσω από τους τραυματισμούς των διαδηλωτών και τη δολοφονική απόπειρα ενάντια στον διαδηλωτή». Καταγγέλλει ακόμα «οργανωμένο σχέδιο συκοφάντησης και στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ» από την κυβέρνηση, την οποία εγκαλεί για εντεινόμενο αυταρχισμό και βαρβαρότητα. Σε απάντηση όσων πρόσαψε στο σχήμα ο Γ. Πεταλωτής, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «συσσωρευμένα ασύστολα ψεύδη και συκοφαντίες». Η ΔΗΜ.ΑΡ. καταδίκασε «την ακραία βία που χρησιμοποίησαν αστυνομικοί», ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. και η ΔΗ.ΣΥ. δεν έκαναν κανένα σχόλιο για τα γεγονότα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ελιγμοί για να συσκοτίσει το μίσος της για το λαό

Αξιοποιεί την καταστολή για να ζητήσει «εθνική συνεννόηση»

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την εγκληματική καταστολή ανέδειξε, χτες, στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που προκλήθηκε για το θέμα. Προκλητικός ήταν ο υφυπουργός Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, ο οποίος αξιοποίησε τα γεγονότα για να ζητήσει συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική, ενώ κατηγόρησε το ΚΚΕ για πολιτικές θέσεις που οδηγούν στην απαξίωση της χώρας.

Χαρακτηριστικά, ο Π. Μπεγλίτης σημείωσε για τον τραυματισμό του διαδηλωτή, ότι «αυτά τα γεγονότα μας δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για ορισμένες από τις πλευρές των χθεσινών διαδηλώσεων και βεβαίως των τραυματισμών». Ταυτόχρονα, ισχυρίστηκε προκλητικά πως «η αστάθεια, γενικότερα το συγκρουσιακό κλίμα, δεν κάνει καλό στη χώρα», υποστηρίζοντας ότι «έχουμε πραγματικά την ευθύνη να χαράξουμε μέσα από την ευρύτερη εθνική συνεννόηση κοινή πορεία για το μέλλον» και ότι «η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες, αντιλαμβάνεται την ανάγκη να προχωρήσουμε σε ευρύτερες συνεννοήσεις».

Μάλιστα, άσκησε κριτική στις θέσεις του ΚΚΕ αναφέροντας ότι «είναι απόψεις που θα οδηγούσαν την πατρίδα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία σε μεγαλύτερη φτώχεια, σε μεγαλύτερη περιθωριοποίηση, σε πολύ περισσότερα προβλήματα για όλα τα κοινωνικά στρώματα στα οποία αναφερθήκατε. Η Ελλάδα εκτός διεθνών και ευρωπαϊκών συσχετισμών θα ήταν μία χώρα περισσότερο φτωχή, περισσότερο απαξιωμένη, περισσότερο ανυπόληπτη».

Εντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε αναφορικά με την επίθεση των ΜΑΤ πως «η κυβέρνηση φέρνει βαριά ευθύνη. Δεν μπορεί αυτά τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα να τα δεχθούν η εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση συνοδεύει τη λήψη αυτών των μέτρων με την επιστράτευση ΜΑΤ, δακρυγόνων, ροπάλων, χημικών. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι θα βρει την αντίσταση, την αντίδραση, την αντεπίθεση από το εργατικό - λαϊκό κίνημα και πρέπει να το πάρει σοβαρά υπόψη της και να δει ξανά και ξανά, να ελέγξει τους μηχανισμούς και τη δράση των κατασταλτικών δυνάμεων. Εχει την πρώτη και βασική ευθύνη».

Οσον αφορά στις εκκλήσεις περί «εθνικής συνεννόησης», ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως «δεν μπορεί να υπάρχει εθνική συνεννόηση για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης. Οι καπιταλιστές συνεχίζουν να κερδίζουν. Κέρδιζαν χτες στην περίοδο της ανάπτυξης, κερδίζουν τεράστια σήμερα στην περίοδο της κρίσης. Σήμερα υποφέρει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτήν την έκκληση της κυβέρνησης για συστράτευση. Συστράτευση γιατί; Για να συνεχίζουν να κερδίζουν τα μονοπώλια και ο λαός να υποφέρει;».

Επίσης, πρόσθεσε πως «δεν αποδεχόμαστε τη λογική που λέει ότι μια άλλη πορεία της χώρας θα έκανε τη χώρα ανυπόληπτη, θα την κατέστρεφε. Μπορεί η Ελλάδα, έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχει τις παραγωγικές δυνατότητες να μπορέσει να ακολουθήσει μία δική της πορεία και να σταθεί».

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

Ερώτηση, σχετικά με την προχτεσινή εγκληματική επίθεση δυνάμεων της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών, κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Πρωτούλης και Αντώνης Σκυλλάκος προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ τονίζεται: «Η επίθεση των δυνάμεων καταστολής κατά ομάδας διαδηλωτών που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 11 Μάη στην Αθήνα και η πρωτοφανής αγριότητα, με την οποία χτύπησαν διαδηλωτές, είχαν σαν αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ενός διαδηλωτή που υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και τον τραυματισμό αρκετών άλλων που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία. Η επίθεση αυτή δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται στη γενικότερη επιχείρηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την τρομοκράτηση του λαού για να καμφθούν οι αγώνες των εργαζομένων, ώστε να περάσουν χωρίς αντίσταση τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα». Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει τον επικίνδυνο, αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κατήφορο που συνοδεύει τα αντιλαϊκά μέτρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ