ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 2004
Είχαν σε επιφυλακή ΝΑΤΟικά στρατεύματα!

Η ελληνική κυβέρνηση και οι «σύμμαχοί» της στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς συνυπέγραψαν μνημόνιο για στρατιωτική επέμβαση αν προέκυπτε «ανάγκη»

Στρατό κατοχής του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων ζητούσαν οι Αμερικανοί και άλλοι «σύμμαχοι» της Ελλάδας, κάτι που δείχνει ότι συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς την εκθέτει σε επικίνδυνες καταστάσεις. Μάλιστα, είχε υπογραφεί και σχετικό μνημόνιο, ότι αν υπάρξει «ανάγκη», τότε η χώρα μας θα ζητούσε βοήθεια από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης!

Αυτό προέκυψε από τη χτεσινή κατάθεση του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο «ΖΗΜΕΝΣ». Μάλιστα, κατέθεσε στην Επιτροπή και διαβαθμισμένο έγγραφο της διεθνούς άτυπης Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας, από το οποίο προκύπτει η ΝΑΤΟική εμπλοκή.

Ο Γ. Βουλγαράκης ανέλαβε το Μάρτη του 2004 υπουργός Δημόσιας Τάξης. Στην Εξεταστική περιέγραψε αναλυτικά το κλίμα που επικρατούσε την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είπε ότι η Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα - μετείχαν με πράκτορές τους και εκπροσώπους η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Αγγλία, το Ισραήλ, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ιταλία - από την πρώτη στιγμή, στο όνομα της αντιμετώπισης του κινδύνου της «τρομοκρατίας», ζητούσε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ξέφραγο αμπέλι από πράκτορες

Αποσπάσματα από το διαβαθμισμένο έγγραφο, όπου προκύπτει η ΝΑΤΟική εμπλοκή στην «ασφάλεια» των Ολυμπιακών Αγώνων
Αποσπάσματα από το διαβαθμισμένο έγγραφο, όπου προκύπτει η ΝΑΤΟική εμπλοκή στην «ασφάλεια» των Ολυμπιακών Αγώνων
Αυτή η Ομάδα - την οποία ο Γ. Βουλγαράκης χαρακτήρισε «διεθνές διευθυντήριο επιτηρητών» - σε άτυπο κείμενο (non paper) έλεγε χαρακτηριστικά: «Δεν είστε έτοιμοι από άποψη ασφαλείας και θα πρέπει η Ελλάδα να υποβάλει άμεσο αίτημα παρουσίας στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα όπως είχε υποδειχθεί και στον υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδη». Μάλιστα ζήτησε επιτακτικά «να κατατεθεί αμέσως αίτημα στο ΝΑΤΟ και αναζητηθεί επίσημα η παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα η οποία κρίνεται απαραίτητη».

Οπως κατέθεσε ο Γ. Βουλγαράκης, τον Ιούνιο του 2004 ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ Τ. Μίλερ σε έγγραφό του προς τον υπουργό έλεγε ότι «για να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα ειδικά τμήματα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, βατραχάνθρωποι, η αντιτρομοκρατική σε συγκεκριμένα μέρη για να εγγυηθούν τη διεξαγωγή των αγώνων». Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, είπε, ζητούσαν επίμονα να φέρουν δικούς τους πράκτορες και φρουρούς για τις ομάδες τους.

Η απαίτηση, συνέχισε, ήταν να υπάρχουν δυνάμεις του ΝΑΤΟ, «δηλαδή στρατός κατοχής» όπως είπε, στην Ελευσίνα, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, τη Λάρισα, το Ηράκλειο και αλλού!

Παρά τους λεονταρισμούς του Γ. Βουλγαράκη ότι ο ίδιος δε δέχθηκε να έρθει το ΝΑΤΟ, σε ερώτηση του εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη αποκάλυψε ότι «υπογράφηκε μνημόνιο ανάμεσα στο διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, της ΕΛ.ΑΣ. και του ΓΕΕΘΑ ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι στη διάθεσή μας στο στρατηγείο της Νάπολι και εφόσον εμείς χρειαστούμε αυτές τις δυνάμεις θα κληθούν να βοηθήσουν». Μάλιστα, στο μνημόνιο περιγράφονταν και κανόνες εμπλοκής.

Συνευθύνη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Αναφερόμενος στο διαβόητο σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I είπε ότι «όλο αυτό το πράγμα το οποίο πήραμε και κόστισε 300 εκατομμύρια ευρώ δεν χρειαζόταν και αν ήμουν εγώ υπουργός (σ.σ. παραγγέλθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ) δεν θα το έπαιρνα ποτέ». Δήλωσε ότι η τότε κυβέρνηση της ΝΔ το παρέλαβε για «προσωρινή χρήση» γιατί λίγο πριν τους Αγώνες δεν μπορούσε να εκπέμψει το μήνυμα ότι δεν υπήρχε σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Mετά το τέλος της κατάθεσης Βουλγαράκη, ο Θ. Παφίλης σε δήλωσή του τόνισε πως «αποδεικνύεται έμπρακτα ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν καίριες πολιτικές ευθύνες για την πρόσδεση της χώρας σε ΝΑΤΟικούς και άλλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς με πολιτικό αλλά και οικονομικό κόστος».

Νέα πρόκληση με αιχμή τον 25ο Μεσημβρινό

Μια ακόμα τουρκική ενέργεια έμπρακτης εφαρμογής της γραμμής διχοτόμησης του Αιγαίου στον 25ο Μεσημβρινό, εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης, όταν τουρκική φρεγάτα, που πραγματοποιούσε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου, επιχείρησε να ασκήσει έλεγχο σε ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, καθώς και σε ελληνικά μαχητικά F-16, που πετούσαν στην περιοχή. Το επεισόδιο έγινε στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λέσβου, ανατολικά της Σκύρου και νότια του Αϊ Στράτη, δηλαδή στα διεθνή ύδατα ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, όπου όμως αποτελεί περιοχή του ελληνικού FIR (έλεγχος των πτήσεων).

Το συμβάν κρατήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας μακριά από τη δημοσιότητα για περίπου ένα εικοσιτετράωρο, προφανώς για να μη χαλάσει το σκηνικό της επίσκεψης Ερντογάν αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα. Τελικά, το ΓΕΕΘΑ αναγκάστηκε να εκδώσει μια καθυστερημένη ανακοίνωση. Ουσιαστικά, το ΓΕΕΘΑ επιβεβαιώνει ότι η τουρκική φρεγάτα επιχείρησε να ασκήσει κυριαρχικό ρόλο, δηλαδή να ελέγξει στρατιωτικά μια περιοχή που υπάγεται στο ελληνικά FIR και είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα του ελληνικού χώρου, αφού παρεμβάλλεται μεταξύ των ελληνικών νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Μάλιστα το ΓΕΕΘΑ, προφανώς καθ' υπαγόρευση της πολιτικής ηγεσίας, εκτιμά ότι «το περιστατικό δεν αξιολογείται, από στρατιωτικής πλευράς, ως ιδιαίτερης βαρύτητας, επειδή η κλήση πραγματοποιήθηκε λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας στην περιοχή, αφ' ενός μεν, ελληνικών αεροσκαφών και, αφ' ετέρου δε, τουρκικών πολεμικών πλοίων που μετείχαν στην άσκηση». Εδώ, βέβαια, προκύπτει ένα σοβαρό θέμα, δηλαδή όποτε συνυπάρχουν σε μια περιοχή που είναι ελληνικής αρμοδιότητας (!) ελληνικά και τουρκικά στρατιωτικά μέσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι φυσιολογικό τα τουρκικά να ελέγχουν τα ελληνικά!

Τα γραπτά μένουν

Τις προάλλες, για δεύτερη φορά, οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν πρόταση για τη διοργάνωση συγκέντρωσης στην Αθήνα με ομιλητές τον Αλ. Αλαβάνο και τον Αλ. Τσίπρα. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία εξέδωσαν ανακοίνωση ως «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής», όπως ονομάζει ο Αλ. Αλαβάνος την πρωτοβουλία του.

Στην ανακοίνωση αναφέρουν: «Στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ της 29ης Απριλίου από τον ΣΥΝ και άλλα μέλη της Γραμματείας προτάθηκε κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα με ομιλητή τον Α. Τσίπρα. Εμείς καλέσαμε να γίνει μια μόνο συγκέντρωση οργανωμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ομιλητές τους Αλ. Αλαβάνο και Α. Τσίπρα και να ματαιώσουμε τη συγκέντρωση του Μετώπου. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ αρνήθηκε. Στη Γραμματεία της 4ης Μαΐου, παρουσία του Αλ. Αλαβάνου και Α. Τσίπρα, επαναλήφθηκε ακριβώς το ίδιο σκηνικό. Προτείναμε για δεύτερη φορά κοινή συγκέντρωση με τους δύο ομιλητές και ο ΣΥΝ για δεύτερη φορά αρνήθηκε. Με βάση τον κανόνα της ομοφωνίας θα μπορούσαμε να μη δεχθούμε την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το κάναμε όμως. Μετά από αυτό έγινε γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση του ΣΥΝ, προχωράει σε συγκέντρωση στις 14 Μάη στην Κλαυθμώνος. Το Μέτωπο θα προχωρήσει σε συγκέντρωση στο Σπόρτιγκ στις 20 Μαΐου».

Ουδεμία διάθεση έχουμε να εισέλθουμε στα εσωκομματικά ενός απροσδιόριστου σχήματος που προπαγανδίζει σαν «ατού» του την «ενότητα της αριστεράς». Την επόμενη φορά όμως που θα αρχίσουν τις μαλαγανιές με το ΚΚΕ και θα καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ για χωριστές συγκεντρώσεις, καλά θα κάνει ο λαός να θυμάται ανακοινώσεις και συμβάντα όπως τα παραπάνω...


Β.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ