ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Απρίλη 2021
Σελ. /28
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Με πολλά εμπόδια εξελίσσονται οι εμβολιασμοί

Ενώ αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα και οι θάνατοι

Ξεπερνούν τα 136,7 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τα 2,951 εκατομμύρια οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι από Covid-19 σε όλο τον κόσμο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στη «σκανδαλώδη ανισορροπία» στην παγκόσμια διανομή των εμβολίων.

«Κατά μέσο όρο στις χώρες υψηλού εισοδήματος σχεδόν 1 στους 4 εμβολιάζεται, και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος η αναλογία αυτή είναι κάτω από 1 στους 500», σημειώνεται.

Στην Ινδία προστέθηκαν άλλοι 902 θάνατοι σε ένα 24ωρο (πάνω από 170.000 συνολικά), ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 13,5 εκατ., φέροντας τη χώρα στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, λίγο πάνω από τη Βραζιλία.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Ινδία, που έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές του εμβολίου της «AstraZeneca», απαγόρευσε και την εξαγωγή του αντιικού φαρμάκου remdesivir (ρεμδεσιβίρη), «έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση». Το φάρμακο παρασκευάζεται από τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό «Gilead», που πέρυσι υπέγραψε συμφωνίες δικαιωμάτων εκμετάλλευσης με παρασκευαστές γενόσημων φαρμάκων σε Ινδία, Πακιστάν και Αίγυπτο, με τις οποίες τους επιτρέπει να παρασκευάσουν τη ρεμδεσιβίρη για να τη διανείμουν σε 127 χώρες, κυρίως «χαμηλού εισοδήματος».

Στη Βραζιλία, άλλοι 1.800 ασθενείς κατέληξαν σε ένα 24ωρο την Κυριακή (πάνω από 353.000 συνολικά). Σύμφωνα με μελέτη ευρείας κλίμακας, το κινεζικό εμβόλιο «CoronaVac» της «Sinovac», στο οποίο βασίζεται η εκστρατεία εμβολιασμού, είναι αποτελεσματικό κατά 50,7% έναντι της βραζιλιάνικης παραλλαγής (P1) του SARS-CoV-2, αλλά αυξάνεται η προστασία από τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Ο Πρόεδρος της χώρας Ζ. Μπολσονάρο είχε αντισταθεί σθεναρά στην αγορά κινεζικών εμβολίων, αλλά καθώς η κυβέρνηση δυσκολευόταν να εξασφαλίσει δόσεις άλλων εμβολίων, αναγκάστηκε να στηρίξει την εκστρατεία ανοσοποίησης στο εν λόγω κινεζικό εμβόλιο.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο συνδυασμού εμβολίων και ποικίλων δόσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. Πρόσφατη μελέτη από τη Χιλή έδειξε για το εμβόλιο της «Sinovac» μόλις 3% αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση αλλά ότι έφτανε στο 56% με δύο δόσεις.

Ανεμβολίαστη η πλειοψηφία των ηλικιωμένων στην Ιταλία

Την ίδια ώρα στην Ιταλία, με 350 - 400 νεκρούς καθημερινά, ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Απρίλη, μόλις το 38,7% των άνω των 80 ετών έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Το 31,8% ακόμα δεν έχει κληθεί ούτε για τον πρώτο εμβολιασμό. Η κυβέρνηση αρκέστηκε να δώσει «γενικές οδηγίες» στις περιφέρειες για την εκστρατεία εμβολιασμού και στις περισσότερες περιοχές της χώρας - στο έδαφος της τεράστιας έλλειψης εμβολίων στην ΕΕ και της επιλογής μεταξύ ευπαθών ομάδων και διαφόρων επαγγελματικών κατηγοριών - ο μαζικός εμβολιασμός για ανθρώπους άνω των 80 δεν ξεκίνησε παρά στα μέσα Φλεβάρη... Αντίστοιχα, στις ηλικίες 70 με 79 ετών, τον κύκλο εμβολιασμού ολοκλήρωσε μόλις το 2,4% και η πρώτη δόση χορηγήθηκε στο 19,8%. Ο πρωθυπουργός Μ. Ντράγκι κάλεσε να επικεντρωθεί η εκστρατεία εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 70 στο εξής, και να περιοριστεί η χορήγηση εμβολίων σε διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες (δικηγόροι, καθηγητές πανεπιστημίου κ.ά.).

Στη Γαλλία εκτοξεύεται καθημερινά ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και χτες ξεπερνούσε τις 5.800, ενώ η πανδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 100.000 ανθρώπων. Οπως ανακοινώθηκε, από αύριο παρατείνεται η περίοδος μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης εμβολίων τύπου mRNA («Pfizer» - «ΒioNTech» και «Moderna») σε έξι από τέσσερις βδομάδες, ώστε να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού με την πρώτη δόση. Επίσης, αποφασίστηκε ότι το εμβόλιο της «AstraZeneca» θα είναι διαθέσιμο μόνο για τους άνω των 55 ετών.

Η Αυστραλία, που είχε βασιστεί κυρίως στο εμβόλιο της «AstraZeneca», εγκατέλειψε τον στόχο για εμβολιασμό σχεδόν όλου του πληθυσμού της μέχρι το τέλος του 2021, μετά τις νέες οδηγίες για το εμβόλιο, το οποίο θα χορηγείται στους άνω των 50 ετών.

Νέα εξέταση περιστατικών από τον ΕΜΑ

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δήλωσε ότι εξετάζει αναφορές για ορισμένα περιστατικά αιμορραγίας σε ανθρώπους που είχαν λάβει το εμβόλιο της «AstraZeneca», καθώς και αναφορές για σπάνια περιστατικά θρόμβων σε σχέση με το εμβόλιο της «Johnson & Johnson», η οποία άρχισε χτες να παραδίδει το μονοδοσικό εμβόλιό της στις χώρες της ΕΕ. Οπως ανέφερε ο ΕΜΑ, έχουν αναφερθεί 4 σοβαρές περιπτώσεις σπάνιων θρομβώσεων με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, η μία από τις οποίες κατέληξε σε θάνατο, μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της «J&J», ενώ έχουν αναφερθεί και 5 περιπτώσεις συνδρόμου διαρροής τριχοειδών αγγείων σε εμβολιασμένους με το εμβόλιο της «AstraZeneca».

Ο αμερικανικός Ομοσπονδιακός Οργανισμός Τροφίμων - Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι δεν έχει διαπιστωθεί προς το παρόν αιτιώδης συνάφεια μεταξύ σχηματισμού αιματικών θρόμβων και του εμβολίου της «J&J» από τη μονάδα της «Janssen», σημειώνοντας πως διερευνά περιστατικά στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα για 4 νεκρούς μετά τη λήψη του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V», η ρωσική εποπτική αρχή για θέματα υγείας (Roszdravnadzor) ανακοίνωσε ότι δεν κατέγραψε κανένα περιστατικό θανάτου που να επήλθε έπειτα από εμβολιασμό με ρωσικά εμβόλια και ότι παρενέργειες παρατηρήθηκαν σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 0,1%. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το πρακτορείο ειδήσεων «Interfax» μεταδίδει ότι εμπειρογνώμονες του ΕΜΑ επισκέφθηκαν τη Μόσχα, στο πλαίσιο των ελέγχων του Οργανισμού για τις διαδικασίες έγκρισης του ρωσικού εμβολίου.

Νέες κατηγορίες των ΗΠΑ κατά της Κίνας

Παράλληλα, η εντεινόμενη ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη συνεχίζει να ξεδιπλώνεται και γύρω από τα ζητήματα της πανδημίας. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, κατηγόρησε την Κίνα ότι αρνήθηκε την πρόσβαση σε διεθνείς ειδικούς και δεν μοιράστηκε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο με το ξέσπασμα της πανδημίας. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ως αποτέλεσμα των παραπάνω ο ιός «ξέφυγε από τον έλεγχο πιο γρήγορα και, πιστεύω, με πολύ πιο φοβερά αποτελέσματα», ενώ πρόσθεσε πως οι επιστημονικές έρευνες «πρέπει να φτάσουν μέχρι τον πάτο αυτής της υπόθεσης».

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, χρειάζεται «ένα ισχυρότερο σύστημα ασφάλειας παγκόσμιας υγείας», προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί, με δέσμευση για διαφάνεια, διαμοιρασμό πληροφοριών και πρόσβαση για τους ειδικούς, «και η Κίνα έχει να παίξει έναν ρόλο σε αυτό».


ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ
«Η Ιατρική δεν είναι κυβερνητική επιστήμη»

«Η Ιατρική δεν είναι κυβερνητική επιστήμη», τονίζει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών, σχολιάζοντας τις διαρροές και τα δημοσιεύματα σχετικά με τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ειδικών για την πανδημία, τις διαφωνίες στο εσωτερικό της κ.λπ.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Γιατρών εστιάζει καταρχάς στο γεγονός ότι «το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση επιδιώκει να απεμπολήσει τις ευθύνες της για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας φορτώνοντάς τα στην Επιτροπή Ειδικών. Πόσες φορές δεν ακούσαμε το περιβόητο "Οι ειδικοί εισηγούνται, εμείς υλοποιούμε";».

Ενώ, αναφερόμενη στις περιβόητες «διαφωνίες», η ΔΗΠΑΚ σημειώνει: «Με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών υπερπροβάλλονται οι "διαφωνίες" κάποιων ειδικών. "Το πρόβλημα είναι η πολυφωνία", γράφουν, λες και υπήρξε πολύ μεγάλη ...πολυφωνία στην Επιτροπή.

Η καθημερινή εικόνα των ενημερώσεων του υπουργείου Υγείας έχει γεμίσει οργή όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς και την κοινωνία και αποδεικνύει περίτρανα του λόγου το αληθές.

Ενα χρόνο τώρα, οι περισσότερες αποφάσεις της Επιτροπής Ειδικών κλονίζουν την εμπιστοσύνη του λαού στην επιστήμη και κατ' επέκταση στηρίζουν την κυβέρνηση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που αυτή εξυπηρετεί».

Ενδεικτικά η ΔΗΠΑΚ καταγράφει μεταξύ άλλων τα παρακάτω παραδείγματα:

  • Ο υφυπουργός Υγείας ανακοινώνει ανερυθρίαστα ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς διακινούνται τάχιστα, με μέγιστο χρόνο παραμονής εκτός ΜΕΘ τις 36 ώρες. Δίπλα του, σε σιωπηλή συμφωνία, μέλος της Επιτροπής Ειδικών.
  • Για να καλύψουν την υποστελέχωση των νοσοκομείων αποφάσισαν ότι η καραντίνα των υγειονομικών θα είναι μειωμένη στις 7 μέρες, γιατί πρέπει να γυρίσουν στο πόστο τους.
  • Για να στηρίξουν την κυβερνητική επιλογή ανοίγματος του Τουρισμού έκαναν λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα πλοία και τα αεροπλάνα, στα τεστ των αφίξεων. Βρίσκουν τρόπους να προστατεύσουν και πάλι τα κέρδη των μεγάλων τουριστικών ομίλων, ανακοινώνοντας ημερομηνίες έναρξης τουριστικής περιόδου με τα κρούσματα και τους νοσηλευόμενους στο ζενίθ.
  • Αλλεπάλληλες παλινωδίες στο θέμα των σχολείων: Πότε οι μαθητές δεν κολλάνε, πότε είναι κινητές βόμβες διασποράς του ιού. Για να μη λογοδοτήσει μάλιστα η υπουργός Παιδείας για το τσουβάλιασμα των μαθητών ανά τάξη, η Επιτροπή κυκλοφόρησε και «μελέτη» που αποδείκνυε ότι στα 25άρια τμήματα η διασπορά είναι μικρότερη από ό,τι στα 17άρια.
  • Ποιος ξέχασε την ωμή παραδοχή της κας Παπαευαγγέλου, η οποία ανέφερε για τους ασθενείς COVID ότι «πάντα έτσι ήταν, ένα μικρό ποσοστό 20% πεθαίνει εκτός ΜΕΘ»;
  • Επί ένα χρόνο είναι κλειστά τα πανεπιστήμια και δεν λένε μισή κουβέντα για την επιστροφή των φοιτητών με όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ούτε καν των φοιτητών Ιατρικής!
  • Για να γίνει συνένοχος ο λαός στην όποια αποτυχία της κυβερνητικής διαχείρισης, κουνούσαν το δάχτυλο και έκαναν σημαία την ατομική ευθύνη.
  • Για να υπηρετήσουν το περίφημο αφήγημα «δεν μπορώ να γεννήσω λεωφορεία» συνιστούσαν μέχρι και να πηγαίνουμε στη δουλειά ...με τα πόδια, για να αποφύγουμε το συνωστισμό.
  • Ποιος δεν θυμάται την τοποθέτηση καθηγήτριας Λοιμωξιολογίας περί μη μετάδοσης του κορονοϊού με τη μεταλαβιά... και τη σιωπή όλων των μελών της Επιτροπής;

Τονίζει ακόμη η ΔΗΠΑΚ:

«Στα παραπάνω ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ. Η ίδια θλιβερή μονοφωνία χαρακτηρίζει και συμπυκνώνει τη στάση της Επιτροπής και το διασυρμό της επιστήμης.

Ολη η χώρα παρακολουθεί μέλη της Επιτροπής σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, να σιωπούν εκκωφαντικά μπροστά στα εγκληματικά αποτελέσματα, ενίοτε να επιχειρηματολογούν σαν ένα άτυπο γραφείο Τύπου υπουργείου.

Δεν περίμενε κανείς η Επιτροπή Ειδικών να συνταχθεί με τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και της κοινωνίας για επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ένταξή του σε κρατικό σχεδιασμό, για προσλήψεις και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Μία μικρή περιήγηση στις ιστοσελίδες μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων, όπου τα ονόματα των περισσότερων φιγουράρουν ως επιστημονικά υπεύθυνων ή συνεργατών αρκεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ