Με φόντο τα διάφορα σενάρια αντιποίνων που επεξεργάζεται η Τεχεράνη για την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό
AFP or licensors |
Με φόντο τα διάφορα σενάρια αντιποίνων που φέρεται να επεξεργάζεται η Τεχεράνη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σημείωσε την Τετάρτη πως θα κάνει καθετί «για να προστατεύσει την ασφάλεια του Ισραήλ», επαναλαμβάνοντας ότι «η δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ κατά των απειλών από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του είναι ακλόνητη (ironclad)».
Στο Ισραήλ εξάλλου έφτασε την Πέμπτη ο διοικητής της «Κεντρικής Διοίκησης» (CENTCOM) του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή, στρατηγός Ερικ Κουρίλα, έχοντας πρώτο θέμα στην «ατζέντα» συνομιλιών με Ισραηλινούς στρατιωτικούς και άλλους αξιωματούχους «την απειλή του Ιράν».
Σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων, «στο τραπέζι» βρίσκεται το ενδεχόμενο «συνδρομής» των ΗΠΑ στην αναχαίτιση πυραυλικής επίθεσης του Ιράν εναντίον ισραηλινών στόχων, ενώ δεν αποκλείεται και η εξαπόλυση κοινών πληγμάτων από Ισραήλ και ΗΠΑ εφόσον υπάρξουν ιρανικές επιθέσεις αντιποίνων σε ισραηλινό έδαφος.
Παράλληλα, η Ουάσιγκτον προχωρά και σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο για να αποτρέψει μια «σκληρή» ιρανική απάντηση αντιποίνων στο Ισραήλ. Σε αυτό το πλαίσιο, την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών, μεταξύ άλλων με τους ομολόγους του της Κίνας, Ουάνγκ Γι, της Τουρκίας, Χ. Φιντάν, και της Σαουδικής Αραβίας, Φ. μπιν Φαρχάν.
Σε ό,τι αφορά την τηλεφωνική συνομιλία του Μπλίνκεν με τον Κινέζο ΥΠΕΞ, έγινε γνωστό πως ο Αμερικανός αξιωματούχος ζήτησε από το Πεκίνο να ασκήσει κάθε δυνατότητα επιρροής που μπορεί να έχει στο Ιράν, ώστε να αποτραπούν αντίποινα που θα οδηγούσαν σε διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Καμία δημόσια καταδίκη δεν υπήρξε βέβαια από τον ίδιο για την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.
Ο Ουανγκ Γι εξέφρασε την ισχυρή καταδίκη της Κίνας στην ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο, επισημαίνοντας το «απαραβίαστο δικαίωμα των διπλωματικών θεσμών και την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ιράν και της Συρίας». Διαβεβαίωσε επίσης πως η Κίνα θα συνεχίσει να παίζει εποικοδομητικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και να συμβάλλει στην εκτόνωση της κατάστασης. Κάλεσε δε και τις ΗΠΑ να παίξουν «εποικοδομητικό ρόλο».
Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, αναφερόμενη στην επικοινωνία Μπλίνκεν - Γι, τόνισε πως «η κλιμάκωση των εχθροπραξιών είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη του φαινομένου της εξάπλωσης της σύγκρουσης στη Γάζα και είναι επείγον αυτή να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό». Κάλεσε δε σε ουσιαστική εφαρμογή της Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Παράλληλα με τις επαφές του Μπλίνκεν, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακγκέρκ, επικοινώνησε την Πέμπτη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ιράκ, ζητώντας τους να στείλουν και αυτοί «μήνυμα» στο Ιράν να χαμηλώσει τις εντάσεις με το Ισραήλ.
Αντίστοιχου περιεχομένου επικοινωνίες με την Τεχεράνη, με αφορμή το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού την Τετάρτη, είχαν και άλλοι «εταίροι» του Ισραήλ, όπως οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, της Βρετανίας Ντ. Κάμερον και της Αυστραλίας Πένι Γουάνγκ.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, απαντώντας στους τρεις ομολόγους του με ανάρτησή του την πλατφόρμα «Χ», απαίτησε από αυτούς μία ξεκάθαρη θέση για την καταδίκη της ισραηλινής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού. Ανέφερε πως το Ιράν δεν επιδιώκει τη διεύρυνση του πολέμου, αλλά την επαναφορά μίας «σταθερής ασφάλειας στην ευαίσθητη περιοχή της Δυτικής Ασίας».
Η κλιμάκωση της έντασης έκανε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ινδία, να εκδώσουν αποτρεπτικές ταξιδιωτικές οδηγίες στους πολίτες των χωρών τους για Ισραήλ, Ιράν, Λίβανο και κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ η γερμανική αεροπορική εταιρεία «Lufthansa» έχει απαγορεύσει τις πτήσεις προσωρινά στο Ιράν για λόγους ασφαλείας...
Σε αυτό το πλαίσιο, η εφημερίδα «Wall Street Journal», επικαλούμενη πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, προέβλεψε την Παρασκευή πως το Ιράν θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση στο ισραηλινό έδαφος «μέσα στις επόμενες 24 ή 48 ώρες».
Η ίδια πηγή ανέφερε πως το Ισραήλ περιμένει χτύπημα από το Ιράν στο νότιο ή βόρειο τμήμα του, ξεκαθαρίζοντας την ίδια στιγμή πως η ηγεσία του Ιράν δεν έχει αποφασίσει εάν θα δώσει το τελικό πρόσταγμα.
Με την ένταση να χτυπά «κόκκινο», το Ισραήλ, που προκάλεσε τη νέα όξυνση, εμφανίζεται «ετοιμοπόλεμο» με τις «πλάτες» των ΗΠΑ, οι οποίες ούτε λεπτό δεν έχουν σταματήσει να εξοπλίζουν το κράτος - δολοφόνο. Τα μέτρα ασφαλείας του ισραηλινού στρατού παραμένουν σε υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης.
Στο μεταξύ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στο Ισραήλ έφεραν πρώτο σε δημοτικότητα τον υποτίθεται πιο «μετριοπαθή» πολιτικό Μπένι Γκαντς, ο οποίος βέβαια συμμετέχει στο μικρό υπουργικό συμβούλιο πολέμου. Ο Γκαντς είναι πρώτος σε δημοτικότητα με 47% και ακολουθεί ο νυν πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, με 35%.
Σε δηλώσεις του μεσοβδόμαδα από την αεροπορική βάση Τελ Νοφ, που διαθέτει κυρίως αμερικανικά μαχητικά F-15, ο Νετανιάχου χτύπησε ξανά «τύμπανα πολέμου» έναντι του Ιράν.
Επανέλαβε πως η απειλή είναι «άμεση» και πως θα απαντήσει εάν δεχθεί επίθεση, λέγοντας: «Ζούμε σε εποχές πρόκλησης. Είμαστε στη μέση πολέμου στη Γάζα που συνεχίζεται, με όλη τη δύναμή μας. Επιπλέον, συνεχίζουμε τις ακατάπαυστες προσπάθειες επιστροφής των ομήρων μας, αλλά και προετοιμαζόμαστε για προκλήσεις από άλλα μέτωπα. Εχουμε μία απλή αρχή: Οποιος μας χτυπά, τον χτυπάμε. Είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας για την ασφάλεια του Ισραήλ σε άμυνα και επίθεση»...
Copyright 2024 The Associated |
Την Παρασκευή, μετά από 189 μέρες ισραηλινών επιθέσεων, οι νεκροί Παλαιστίνιοι ανέρχονταν σε τουλάχιστον 33.634 και οι τραυματίες σε 76.214, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 89 νεκροί Παλαιστίνιοι και 120 τραυματίες.
Το δίκτυο «Al Jazeera» κατέγραψε το ξεκλήρισμα 8 μεγάλων οικογενειών στην πόλη της Γάζας, μεταξύ των οποίων τα 25 μέλη της οικογένειας Ταμπατίμπι (ανάμεσά τους αρκετά παιδιά και έφηβοι) που εξολοθρεύτηκαν όταν βομβαρδίστηκε το κτίριο στο οποίο είχαν καταφύγει.
Ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα μετέτρεψαν για μια ακόμη φορά τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ σε πεδίο βολής, βομβαρδίζοντας ένα ακόμη σχολείο στο οποίο είχαν καταφύγει οικογένειες εκτοπισμένων αμάχων.
Ο στρατός σφυροκόπησε από το βράδυ της Πέμπτης έως το μεσημέρι της Παρασκευής πολλές συνοικίες και της νότιας πόλης Ράφα, στην οποία έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο άμαχοι και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. Την ίδια ώρα, με καθημερινές δηλώσεις της η ισραηλινή κυβέρνηση επιβεβαιώνει την προετοιμασία του στρατού για ολομέτωπη χερσαία επίθεση στη Ράφα, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήδη «υπάρχει ημερομηνία» για την επίθεση αυτή...
Σε ένα τέτοιο φόντο επιδρομών και σφοδρών βομβαρδισμών, την Τετάρτη 10/4 δολοφονήθηκαν από ισραηλινή επίθεση 3 γιοι και 4 εγγόνια του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για συμφωνία προσωρινής εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων.
Με έναν τακτικό ελιγμό, την περασμένη Κυριακή, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός απέσυρε δυνάμεις του από τη νότια Γάζα και ειδικά την πόλη Χαν Γιούνις, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για επόμενα στάδια κλιμάκωσης του πολέμου, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας, όσο και στον Λίβανο και αλλού.
Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της πόλης, που άρχισαν να επιστρέφουν από την Κυριακή, αντικρίζουν παντού εικόνα καταστροφής και ερειπίων.
Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τ. Γκεμπρεγέσους, ανακοινώνοντας τα ευρήματα αποστολής του Οργανισμού στη Χαν Γιούνις, μίλησε για «ασύλληπτη καταστροφή», καθώς κανένας δρόμος ή κτίριο δεν έμεινε αλώβητο, απέμειναν μόνο ερείπια και σκόνη.
Επισήμανε τις μεγάλες καταστροφές που έγιναν στο κτιριακό συγκρότημα των τριών μεγάλων Νοσοκομείων Νάσερ, Αμάλ και Αλ Χαΐρ, αλλά και σε μεγάλη αποθήκη του ΠΟΥ που ισοπεδώθηκε εντελώς. Τόνισε ότι οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού δεν επιτρέπουν τη λειτουργία σε κανένα από τα βασικά νοσοκομεία καθώς δεν έχουν πλέον ούτε νερό ούτε ηλεκτρικό ούτε πρόσβαση σε δίκτυο αποχέτευσης ούτε φάρμακα, οξυγόνο ή ιατρικό εξοπλισμό...
Η ομάδα του ΠΟΥ που πήγε στο Νοσοκομείο Νάσερ και στην αποθήκη προμηθειών του Οργανισμού που εφοδίαζε τα νοσοκομεία της νότιας Γάζας, είδε ότι «καιγόταν και ήταν άσχημα κατεστραμμένη».
Η Σαμάνθα Πάουερ, επικεφαλής της περιβόητης USAID, της αμερικανικής κυβερνητικής υπηρεσίας «διεθνούς ανάπτυξης», παραδέχθηκε ότι υπάρχει λιμός στη βόρεια Γάζα, καταθέτοντας την Πέμπτη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, αποσιωπώντας βέβαια τις τεράστιες ευθύνες του Ισραήλ και της κυβέρνησής της σε αυτήν την τραγωδία.
Η επικεφαλής της USAID υπογράμμισε επίσης ότι οι τρέχουσες παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα δεν είναι αρκετές «για να αποτρέψουν τον λιμό που απειλεί τον νότο και τις συνθήκες που ήδη οδηγούν σε αυξημένους θανάτους παιδιών στον βορρά» του παλαιστινιακού θύλακα.
Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι τα μισά από τα κομβόι τροφίμων του Μάρτη για τη βόρεια Γάζα μπλοκαρίστηκαν από το Ισραήλ, με αποτέλεσμα ο λιμός να θερίζει τις ζωές κυρίως παιδιών, ασθενών και τραυματιών.
Ο δε Γ. Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), είπε την περασμένη Τρίτη ότι ακόμα και αυτά τα φορτηγά που εισέρχονται στη Γάζα είναι φορτωμένα μόνο κατά το ήμισυ, «μια απαίτηση» του Ισραήλ ώστε να γίνονται πιο εύκολα οι έλεγχοι...
Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνεχίζει συστηματικά τις επιθέσεις εναντίον ανθρωπιστικών αποστολών. Την περασμένη Τετάρτη, στη βόρεια Γάζα, ο ισραηλινός στρατός έριξε πυρά εναντίον αυτοκινήτων ανθρωπιστικής αποστολής της UNICEF...
Το ίδιο ακριβώς διάστημα, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε νέα σοβαρή κλιμάκωση των επιδρομών σε πόλεις και χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, προκαλώντας τον θάνατο άλλων δύο νεαρών Παλαιστινίων από πυραυλική επίθεση στο Τουμπάς.
Μεταξύ των περιοχών της Δυτικής Οχθης που δέχθηκαν τις εισβολές του στρατού ήταν η δυτική Χεβρώνα, η Τουλκαρέμ, η Καλκίγια, η Φαντακουμίγια, η Ντέιρ Ιστίγια, η Σεμπάστια και άλλες.
Από τον περασμένο Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη από τον ισραηλινό στρατό και από επιθέσεις Εβραίων εποίκων πάνω από 461 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 4.750 άλλοι.
Στόχος της συνάντησης ήταν να καταδικαστούν η συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα αλλά και ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Σολτς. Εδώ και βδομάδες, ΜΜΕ και πολιτικοί του αστικού πολιτικού φάσματος ζητούσαν επιτακτικά την απαγόρευση του συνεδρίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τους 900 έφταναν μόνο οι αστυνομικοί που είχαν περικυκλώσει το κτίριο της συνάντησης, στην περιοχή Τέμπελχοφ.
Σε ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Βερολίνου του ΚΚΕ καταδικάζει το μπλοκάρισμα του συνεδρίου υπέρ της Παλαιστίνης από την αστυνομία. Τονίζει ότι η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελεύθερων κλιμακώνει το όργιο καταστολής, τις αντιδημοκρατικές ενέργειες απέναντι σε οποιονδήποτε καταγγέλλει τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη και στηρίζει ακόμα μια φορά το κράτος του Ισραήλ.
Να σημειωθεί ότι η Γερμανία θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων προς το Ισραήλ μετά τις ΗΠΑ.