ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
H κατάσταση στον Αθλητισμό να γίνει κριτήριο ψήφου

Η παρέμβαση των κομμουνιστών στο χώρο της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, οι πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τις Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις, το διεκδικητικό πλαίσιο σε μια σειρά από δήμους για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε χρηματοδότηση και υποδομές τα αθλητικά σωματεία, αλλά και η πρακτική των δήμων στη διοίκηση των οποίων βρίσκονται οι κομμουνιστές, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η προβολή αυτής της πείρας μπορεί να συμβάλει στο κέρδισμα ακόμα περισσότερων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται μέσα από τα σωματεία σε επίπεδο δήμου, ως μέλη ΔΣ, προπονητές, αθλητές, φίλαθλοι, όπως και κάθε νέου που προσπαθεί να βρει διέξοδο από μία δύσκολή καθημερινότητα μέσα από την άθληση.

Η «Λευκή Βίβλος» της ΕΕ για τον Αθλητισμό, που υιοθετήθηκε το 2007, αναγνωρίζει τον οικονομικό ρόλο του Αθλητισμού, έναν ρόλο που τον εμπορευματοποιεί ακόμα περισσότερο, καθιστώντας τον «εμπορικό προϊόν» με συμβολή στο 4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Η συγκέντρωση αυτής της δραστηριότητας σε λίγα χέρια αποτελεί βασική επιδίωξη, που τα τελευταία χρόνια εκφράζεται πιο έντονα με τις συγχωνεύσεις αρκετών σωματείων. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδη, μέσα στην κρίση: «Γήπεδα, στάδια, κολυμβητήρια; Να μάθουν να παράγουν και χρήμα. Μπορούν να το παράξουν». 'Η του Ευ. Βενιζέλου ότι ο Αθλητισμός «είναι και μία πολύ σημαντική οικονομική διάσταση - είναι ο Αθλητισμός που δημιουργεί τη λεγόμενη βιομηχανία του ελεύθερου χρόνου». Τέτοιου τύπου δηλώσεις αποτελούν οδηγό μέχρι σήμερα από όλες τις κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές που υπηρετούν αυτήν την πολιτική.

Τα αθλητικά σωματεία σήμερα αντιμετωπίζουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μία πολύ δύσκολη κατάσταση, που δυσχεραίνει την πρόσβαση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας στον Αθλητισμό. Η χρόνια υποβάθμιση της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο έχει μεταφέρει το βάρος και την ευθύνη για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού στα αθλητικά σωματεία, που πέρα από την καλλιέργεια και την ολοκλήρωση του ταλέντου φτιάχνουν και τμήματα μαζικής υποδοχής. Το πρόβλημα οξύνθηκε με τις σταδιακές περικοπές στην ενίσχυση των σωματείων από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με αποτέλεσμα τα σωματεία να μεταβιβάσουν μέρος του κόστους λειτουργίας τους στο οικογενειακό εισόδημα μέσω της μηνιαίας συνδρομής.

Από το 2000 μέχρι και σήμερα, αυτή η τάση έχει ενισχυθεί, με τα σωματεία να αποτελούν πλέον τον κύριο εκφραστή για τη συμμετοχή νέων στον Αθλητισμό, αναλαμβάνοντας ένα ρόλο που αφορά πρώτα και κύρια το κράτος. Το πέρασμα μιας σειράς υποδομών από την ευθύνη των δήμων στα σωματεία και το καθεστώς της ανταποδοτικότητας που κυριαρχεί στις παροχές των δήμων έχουν αναγκάσει σήμερα πολλά σωματεία να αυξήσουν τις συνδρομές των μελών τους, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο κόστος. Είναι πολλές επίσης οι περιπτώσεις σωματείων που αναγκάζονται σε συγχωνεύσεις, με αποτέλεσμα δεκάδες νέα παιδιά να αποκλείονται από τις ακαδημίες και τελικά από την πρόσβασή τους στο άθλημα.

Οι έως τώρα κυβερνήσεις έχουν τεράστια ευθύνη για τη διόγκωση του προβλήματος. Διαχρονικά καλλιέργησαν με τα σωματεία μια πελατειακή σχέση, καθιστώντας τα μία μεγάλη δεξαμενή ψήφων. Αν σκεφτεί κανείς την ανάπτυξη των τελευταίων δύο χρόνων που γνωρίζουν τα δρομικά αθλήματα και τα γυμναστήρια, είναι φανερό ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα μαζικό χώρο, που στην πλειοψηφία του συγκεντρώνει ανθρώπους των παραγωγικών ηλικιών. Η σημασία αυτού του χώρου φαίνεται και μέσα από την παρέμβαση επιχειρηματιών, κομμάτων, παραγόντων και διαφόρων κυκλωμάτων, με στόχο να πάρουν ένα κομμάτι από την «πίτα».

Τι αντιμετωπίζουν τα αθλητικά σωματεία σήμερα

Σήμερα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν και την κυριαρχία της λογικής «Ολα για την πρωτιά, πάση θυσία», παράγεται έργο που καλλιεργεί την ομαδικότητα, τη συλλογικότητα, την άμιλλα, τον σεβασμό στον αντίπαλο, κόντρα στις λογικές του ατομικισμού που δυστυχώς προάγεται ως λύση. Οταν όμως αυτή η προσπάθεια δεν έχει την κατάλληλη υποστήριξη σε υποδομές, επιστημονικό δυναμικό και χρηματοδότηση, στερεύει.

Πολλά σωματεία, αν δεν σταματήσουν τη λειτουργία τους, στην καλύτερη περίπτωση συγχωνεύονται και συνεχίζουν την αναζήτηση χρημάτων για να βγει η χρονιά. Την ίδια στιγμή, αδυνατούν να καλύψουν βασικές πλευρές, όπως είναι η ύπαρξη γιατρού στους αγώνες, η μεταφορά των αθλητών κ.λπ. Η χρηματοδότηση από τους χορηγούς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διασφαλίσει, ούτε σε διάρκεια ούτε σε ποσότητα, όλες τις λειτουργικές ανάγκες ενός σωματείου σε επίπεδο γειτονιάς.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του δήμου Αθήνας για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο θεσμός της ανταποδοτικότητας. Υπάρχει κατάλογος 30 σελίδων όπου όλες οι υποδομές και οι χώροι του δήμου κοστολογούνται και δίνονται προς ενοικίαση. Ο ΟΠΑΝΔΑ για το 2018 εισέπραξε 1.060.000 ευρώ, ενώ για το 2019 προβλέπει να εισπράξει από ανταποδοτικά το ποσό των 3.850.000 ευρώ. Η αύξηση αυτή γίνεται μέσα και από το διπλασιασμό της ενοικίασης των σχολικών χώρων που αξιοποιούν τα σωματεία, την αύξηση για την ενοικίαση των αθλητικών υποδομών του δήμου και με μια σειρά από άλλες λειτουργίες του. Είναι φανερό ότι το κόστος αυτό θα επηρεάσει απευθείας την τσέπη της λαϊκής οικογένειας, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση. Το παράδειγμα του δήμου Αθήνας το συναντά κανείς σε όλους σχεδόν τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.

Αιτήματα και στόχοι πάλης που προβάλλουν στους δήμους οι κομμουνιστές

Η παρέμβαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο χώρο της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, η ανάδειξη της ολοκληρωμένης πρότασης που έχει το Κόμμα, μπορεί να αποτελέσει πρόταση πάλης στο σήμερα, να συμβάλει στη συσπείρωση όλων εκείνων που γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος χώρος.

Είναι ενδεικτικοί ορισμένοι από τους στόχους πάλης που προτάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια:

  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ετήσια βάση, παίρνοντας υπόψη τις ανάγκες κάθε δήμου, για τη σύναψη σωματικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και τη συντήρηση των υποδομών.
  • Χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την εξασφάλιση υλικού και εξοπλισμού στα σχολεία, στην κατεύθυνση της υποστήριξης της Φυσικής Αγωγής και της λειτουργίας όσων υποδομών μπορούν να αξιοποιηθούν μετά το σχολικό πρόγραμμα.
  • Αξιοποίηση επιστημονικού δυναμικού σε συνεργασία με τις Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) για τη στελέχωση προγραμμάτων σε σχολεία και δήμους, αλλά και την ενημέρωση όλων των ηλικιακών ομάδων σε ζητήματα που αφορούν την υγεία και την άθληση.
  • Δέσμευση συγκεκριμένων χώρων, και απαλλοτρίωση άλλων με κρατικούς πόρους για τη δημιουργία οργανωμένων αθλητικών κέντρων.
  • Αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών σωματείων, σταθερά και άμεσα κάθε χρόνο, ώστε τα σωματεία να πάρουν ανάσα και να μειωθεί η επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας. Δωρεάν συμμετοχή για τα παιδιά των ανέργων.
Η πείρα από τους δήμους όπου στη διοίκηση βρίσκονται οι κομμουνιστές

Οι δημοτικές αρχές στους πέντε δήμους όπου στη διοίκηση βρίσκονται οι κομμουνιστές, από την αρχή βρέθηκαν αντιμέτωπες όχι μόνο με χρόνια προβλήματα που υπήρχαν στο χώρο της Φυσικής Αγωγής - ως αποτέλεσμα των προηγούμενων διοικήσεων - αλλά και με το στενό και αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας του «Καλλικράτη». Στους περισσότερους δήμους η πλειοψηφία των υποδομών είχε παραδοθεί στα σωματεία - αξιοποιώντας τα ως δεξαμενές ψήφων - και σε ΚΟΙΝΣΕΠ, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του κολυμβητηρίου στο Χαϊδάρι.

Στο δήμο Πάτρας, η διοίκηση προχώρησε στην αναβάθμιση και παράδοση στους δημότες αθλητικών υποδομών του δήμου οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν παρατημένες και λεηλατημένες. Μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση που έκανε για την αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση των δημοτικών γηπέδων και των αθλητικών εγκαταστάσεων, τις παρέδωσε σε αθλητικά σωματεία και δωρεάν στους δημότες. Μετά από οικονομική μελέτη που εκπόνησε ο δήμος για το κόστος λειτουργίας των σωματείων, θεσμοθέτησε το πλαφόν των 10 ευρώ μηνιαίας συνδρομής για τα σωματεία που αξιοποιούν τις εγκαταστάσεις του δήμου. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, που η δημοτική αρχή μείωσε το τεράστιο κόστος λειτουργίας του κατά 150.000 ευρώ, και μέχρι στιγμής 3.000 δημότες έχουν κάρτα δωρεάν εισόδου.

Στο δήμο Πετρούπολης λειτουργούν δεκάδες τμήματα για πλήθος αθλημάτων. Ο δήμος εκπονεί προγράμματα μαζικού λαϊκού αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής, και από τις αθλητικές δράσεις του δήμου ωφελούνται 3.000 δημότες. Υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο υποστήριξης των αθλούμενων, που περιλαμβάνει καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό και υγειονομικές υπηρεσίες. Η διαμόρφωση αυτών των προϋποθέσεων έχει να κάνει και με την παράδοση που έχει ο δήμος σε κομμουνιστές δημάρχους.

Στο δήμο Χαϊδαρίου, βελτιώθηκαν μια σειρά από εγκαταστάσεις, δόθηκαν για ελεύθερη χρήση γήπεδα 5x5 στην περιοχή της Γρηγορούσας καθώς και σε τοπικά ποδοσφαιρικά σωματεία. Ο δήμος προχώρησε σε μεγάλα έργα συντήρησης του μηχανοστασίου του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, που είχε δοθεί σε ΚΟΙΝΣΕΠ, με αποτέλεσμα σήμερα να αξιοποιείται και από κλιμάκια της Εθνικής. Η συνεργασία με τα τοπικά αθλητικά σωματεία οδήγησε στο να αναλάβει ο δήμος μεγάλες διοργανώσεις, αλλά και να προβληθούν μια σειρά από αθλήματα (ξιφασκία, πάλη).

Στο δήμο Καισαριανής, η διοίκηση, αφού έδιωξε τους ιδιώτες που λυμαίνονταν τις αθλητικές υποδομές του δήμου, παρέδωσε τις εγκαταστάσεις αυτές στα αθλητικά σωματεία χωρίς καμία μορφή ανταποδοτικότητας, αναλαμβάνοντας μέχρι και την καθαριότητά τους. Διαμορφώνονται μ' αυτόν τον τρόπο οι προϋποθέσεις για τη μείωση των συνδρομών των αθλητικών σωματείων. Σε συνεργασία με τη ΣΕΦΑΑ Αθήνας, ο δήμος προχώρησε στη διαμόρφωση και υλοποίηση επιστημονικών προγραμμάτων στην προσχολική ηλικία, για τη διαπαιδαγώγηση και την καλλιέργεια στάσης απέναντι στη Φυσική Αγωγή από νεαρή ηλικία. Σε ό,τι αφορά τον μη σωματειακό Αθλητισμό, ο δήμος λειτουργεί πλήθος αθλητικών τμημάτων για όλες τις ηλικίες, με συμβολική συμμετοχή σε αυτές.

Στο δήμο Ικαρίας, όπου από τις προηγούμενες διοικήσεις δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα, η δημοτική αρχή προχώρησε στην αξιοποίηση και αναβάθμιση των διαθέσιμων υποδομών, διεκδικώντας και κερδίζοντας κονδύλια. Προχώρησε στην κατασκευή τριών αθλητικών εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας (γήπεδα μπάσκετ, αναβάθμιση 5x5), ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται η αναβάθμιση των δημοτικών γηπέδων του Αγίου Κήρυκου και του Ευδήλου καθώς και η μελέτη για την ανέγερση κλειστού γηπέδου στις Ράχες, η οποία έχει ήδη κατατεθεί στο υπουργείο.

Ολα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά μίας πλούσιας πενταετίας από την οποία μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα. Η κατάσταση στο χώρο του Αθλητισμού πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για κάθε νέα και νέο σήμερα. Η συνέπεια λόγων και έργων, οι πρωτοβουλίες και τα δεκάδες παραδείγματα από τους πέντε δήμους δείχνουν ότι οι κομμουνιστές δήμαρχοι μπορούν και μπαίνουν μπροστά στον αγώνα, διεκδικούν και πετυχαίνουν μέτρα που διευκολύνουν τη λαϊκή οικογένεια και την πρόσβασή της στον Αθλητισμό. Να γίνει λοιπόν κριτήριο ψήφου η στάση των κομμουνιστών. Να γίνει κριτήριο ψήφου ότι οι κομμουνιστές δήμαρχοι θα αποτελέσουν υπηρέτη του λαού και της καθημερινότητάς του.


Ανδρέας ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Επικεφαλής της Επιτροπής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ