ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η υπεράσπιση της λαϊκής περιουσίας, του δάσους, καθήκον που ιεραρχεί ψηλά ο δήμος Καισαριανής

Συνέντευξη με τον κομμουνιστή δήμαρχο της πόλης, Ηλία Σταμέλο, για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινάει

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Ηλία Σταμέλο, δήμαρχο Καισαριανής και εκ νέου υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινάει, την κυβερνητική αδιαφορία, αλλά και τα μέτρα που παίρνει ο δήμος για την κινητοποίηση του λαού της πόλης για την προστασία του δάσους του Υμηττού. Η συζήτηση έχει ως εξής:

-- Σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκινάει η νέα αντιπυρική περίοδος. Τι μέτρα πάρθηκαν, όλο το προηγούμενο διάστημα, από την κυβέρνηση για την προστασία του δάσους του Υμηττού;

-- Παρά τις δραματικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκεί και αυτή η κυβέρνηση και τις οποίες ζήσαμε με τον πιο τραγικό τρόπο το καλοκαίρι, εξακολουθούν να υπάρχουν όλοι εκείνοι οι αρνητικοί παράγοντες που οδήγησαν κι οδηγούν στις καταστροφικές πυρκαγιές και μας γεμίζουν ανησυχία και γι' αυτό το καλοκαίρι. Ο Υμηττός δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτήν τη στάση της κυβέρνησης.

Εξακολουθούν να υπάρχουν οι τεράστιες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα σε ανθρώπινο δυναμικό, σε υποδομές και μέσα. Στη δική μας περιοχή παραμένει ακόμα στα χαρτιά το Δασαρχείο Υμηττού, ενώ για όλη την περιοχή υπάρχει μόνο ένας δασοφύλακας. Ελλιπέστατη έως ανύπαρκτη από την κεντρική εξουσία είναι η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, οι καθαρισμοί κ.ά. απαραίτητα μέτρα δασοπροστασίας.

Τεράστιες ευθύνες έχει η κυβέρνηση για το αρνητικό γεγονός της ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό, το οποίο παρά τις ελλείψεις του ήταν ανάχωμα στις ορέξεις επιχειρηματιών για την εκμετάλλευση του Υμηττού. Πλέον, άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του δάσους και τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεών του.

Εμείς απαιτούμε τώρα, πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, να παρθούν από την κυβέρνηση όλα τα αναγκαία μέτρα που αφορούν καθαρισμούς δασικών εκτάσεων, βελτίωση οδικού δασικού δικτύου, συντήρηση όλων των εγκαταστάσεων. Να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα για την αντιπυρική προστασία.

-- Με δεδομένη την αδιαφορία της σημερινής κυβέρνησης, ο δήμος Καισαριανής τι μέτρα θα πάρει για την κινητοποίηση του λαού της Καισαριανής σχετικά με την υπεράσπιση του δάσους του Υμηττού;

-- Το ζήτημα της προστασίας του Υμηττού διαχρονικά αποτελεί για τους Καισαριανιώτες πρωτεύον ζήτημα. Η υπεράσπιση της λαϊκής περιουσίας - και τέτοια είναι για εμάς το δάσος - είναι καθήκον που το ιεραρχούμε υψηλά. Αυτός είναι ο λόγος που την 1η Ιούλη 2018 προχωρήσαμε σε εκδήλωση για τη δασοπροστασία, συνδυάζοντάς την με τα εγκαίνια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του δήμου στον Υμηττό.

Δεν στεκόμαστε μόνο σε αυτό. Η μέριμνά μας είναι διαρκής όλο τον χρόνο. Στο δήμο μας έχουμε εδώ και 34 χρόνια την ανεκτίμητη προσφορά της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Δήμου Καισαριανής, σκοπός της οποίας είναι η προστασία του δάσους σε σταθερή βάση, με την πλατιά συμμετοχή του λαού, ώστε να μπαίνει εμπόδιο στα οργανωμένα συμφέροντα που επιβουλεύονται τον Υμηττό. Ως δήμος σταθερά ενισχύουμε τη δράση της ώστε να διευκολύνεται στο έργο της, αλλά και στην προσπάθειά της να κινητοποιήσει ευρύτερα λαϊκά στρώματα στην προστασία του δάσους. Να υπογραμμίσουμε ότι η προσφορά των μελών της ομάδας έχει ως βασικά χαρακτηριστικά την εθελοντική στράτευση, αλληλεγγύη, συλλογικότητα και ανιδιοτέλεια, χωρίς τα μέλη της να επιδιώκουν κανενός είδους όφελος ή ανταπόδοση. Στόχος είναι - και αυτό υπηρετεί διαρκώς - η προστασία του σημαντικότερου πνεύμονα ζωής για όλη την Αττική.

Η Ομάδα είναι ανοικτή να συμμετέχουν σε αυτή το σύνολο των κατοίκων της πόλης μας, αλλά και κάτοικοι άλλων περιοχών, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα οργανώνει εκπαιδεύσεις. Η επόμενη εκπαίδευση έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Απρίλη. Επίσης, πραγματοποιεί οργανωμένες ομιλίες στα σχολεία της πόλης μας για την ορθή ενημέρωση των μαθητών.

Ταυτόχρονα, ως δήμος υλοποιούμε σε ετήσια βάση καθαρισμούς του ορεινού όγκου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία ζώνης αντιπυρικής προστασίας στον Βλητικό Σταθμό, τη γειτονιά της πόλης μας που συνορεύει άμεσα με το δάσος. Εχουμε συντάξει σχέδιο εκκένωσης του οικισμού και έχουμε ενημερώσει σχετικά με αυτό τους κατοίκους.

Μέσα από αυτές τις δράσεις και την ενεργοποίηση των κατοίκων της πόλης και των γειτονικών δήμων, υπερασπιζόμαστε το βουνό μας ενάντια στην πολιτική που τα αφήνει απροστάτευτα.

Θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο και το επόμενο διάστημα να διεκδικούμε από την κυβέρνηση να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό όλων των φορέων που εμπλέκονται στη δασοπροστασία, να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια για έργα και μελέτες αντιπυρικής προστασίας.

Σχετικά με το πόρισμα της «ανεξάρτητης» επιτροπής για τη διαχείριση των πυρκαγιών

Eurokinissi

Η «ανεξάρτητη» επιτροπή, που συστάθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού, έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα για τα «βαθύτερα» αίτια των δασικών πυρκαγιών και υπαίθρου.

Στο πόρισμα υπάρχουν διαπιστώσεις σχετικά με την έλλειψη Κτηματολογίου και Δασολογίου, το δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο, την «αξιοποίηση» των πυρκαγιών στα δάση και την ύπαιθρο, για τη διεκδίκηση - καταπάτηση πολλών δασών και δασικών εκτάσεων, με σκοπό την αλλαγή χρήσης, την ερήμωση των αγροτικών περιοχών. Επισημαίνεται στο πόρισμα ότι η κατάσταση χειροτέρεψε από τον διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή. Επίσης, διαπιστώνονται τα διαχρονικά, υπαρκτά προβλήματα οργάνωσης, εκπαίδευσης, συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων στα δασικά οικοσυστήματα. Το πόρισμα εγκωμιάζει την «αποτελεσματικότητα» σε επίπεδο προστασίας των ιδιωτικών δασών σε άλλες χώρες. Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο αμφισβητείται ο δημόσιος χαρακτήρας των δασικών οικοσυστημάτων στη χώρα μας. Ενθαρρύνονται η διατήρηση της εποχικότητας ως σχέσης εργασίας για τη δασοπυρόσβεση, η επέκταση των εθελοντικών υπηρεσιών με ευθύνη των δήμων.

Για όλα τα παραπάνω, η επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός νέου φορέα, ο οποίος θα υλοποιεί ένα ενιαίο πλαίσιο διαχείρισης των πυρκαγιών, ως επιστημονικός - συμβουλευτικός οργανισμός σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα των πυρκαγιών και της πολιτικής προστασίας.

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένως αποκαλύψει τις μεγάλες ευθύνες, τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τη διατήρηση του αντιδασικού - νομοθετικού πλαισίου. Τη συρρίκνωση των δαπανών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σχετικά με τη συνολική διαχείριση, την πρόληψη και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από τις πυρκαγιές, όπως η Δασική Υπηρεσία, το Πυροσβεστικό Σώμα κ.ά. Για τον σκοπό αυτό, το ΚΚΕ και στην πρόσφατη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος κατέθεσε προτάσεις για την προστασία των δημόσιων εκτάσεων σε ορεινούς όγκους.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η επιτροπή στο πόρισμά της δεν αναδεικνύει τη βασική αιτία εκδήλωσης ανάλογων φαινομένων. Αυτή δεν είναι άλλη από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η δασική γη και η γη γενικότερα είναι εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για το κατασκευαστικό, ενεργειακό, αγροτικό και τουριστικό κεφάλαιο.

Μόνο με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και την κατοχύρωση της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, στη γη, στα δασικά οικοσυστήματα, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το ΚΚΕ πρέπει να βγει ενισχυμένο σε όλες τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.


Μιχάλης ΜΙΧΑΗΛ
Ανθυποπυραγός Πυροσβεστικού Σώματος ε.α.,υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προωθούν το φακέλωμα και από τους δήμους

Σύμφωνα με την ΕΕ, ριζοσπαστικοποίηση είναι η διαδικασία αποδοχής της χρήσης βίας για την επίτευξη πολιτικών, ιδεολογικών ή θρησκευτικών στόχων. Τα τελευταία χρόνια έχει αναγορευτεί σε πρώτιστο ζήτημα για την ΕΕ, με πρόσχημα τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία. Ο λαός πρέπει να σκεφτεί: Μήπως τελικά αυτό το δίκτυο φακελώματος στρέφεται ενάντια σε όλο το λαό;

Για το σκοπό αυτό, έχουν δημιουργήσει έναν πολυδαίδαλο μηχανισμό, το Δίκτυο για τη Ριζοσπαστικοποίηση, που έχει ενεργοποιηθεί σε όλα τα κράτη - μέλη, στην κατεύθυνση ελέγχου όχι μόνο της πράξης αλλά και της έκφρασης σκέψης των πολιτών.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο στην εφαρμογή της παραπάνω κατεύθυνσης της ΕΕ. Αυτό αντικατοπτρίζει την ανησυχία της ντόπιας αστικής τάξης για το ταξικό εργατικό κίνημα, τη νεολαία και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα του λαού μας. Ως δικαιολογητική βάση προβάλλεται ο τζιχαντισμός λόγω της εγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων στη χώρας μας.

Ομως, ενώ μέχρι τώρα η υλοποίηση των ευρωενωσιακών σχεδιασμών αφορούσε κυρίως τις δυνάμεις καταστολής και πληροφοριών και γενικότερα τις κρατικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά ακόμη παραπέρα και αναδεικνύεται ο πιο συνεπής εφαρμοστής των πολιτικών της ΕΕ και στον τομέα αυτό.

Στις 28 Μάρτη, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνυπέγραψε, με την Περιφέρεια Αττικής, την ΚΕΔΕ, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ασφάλεια στις Πόλεις και άλλους φορείς, τη Διακήρυξη της Αθήνας. Πρόκειται για μια συμφωνία κατευθυντήριων αρχών που εμπλέκει άμεσα την Τοπική Διοίκηση στην αντιμετώπιση της λεγόμενης ριζοσπαστικοποίησης, επιδιώκοντας «να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόληψη φαινομένων χρήσης βίας».

Η Διακήρυξη δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το στόχο, που δεν είναι άλλος από την εμπλοκή της Τοπικής Διοίκησης στο πλέγμα χαφιεδισμού, φακελώματος και καταστολής. Προβλέπει «τη χαρτογράφηση των απειλών και κινδύνων που ταλανίζουν τις γειτονιές μας» και βάζει προτεραιότητα τον έλεγχο των ευάλωτων ομάδων, δηλαδή των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και της νεολαίας. Σε έναν δήμο όπως της Αθήνας, που το 23% των κατοίκων είναι μετανάστες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, καθώς και χιλιάδες μαθητές και νεολαίοι, ουσιαστικά επιδιώκεται το φακέλωμα και ο έλεγχος του μισού πληθυσμού!

Τελικά υποκρύπτεται ο φόβος των αστικών τάξεων της ΕΕ για τις αντιδράσεις της εργατικής τάξης ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η βούληση να την ελέγξουν και να μην της επιτρέψουν να σηκώσει κεφάλι.


Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
Υποστράτηγος Αστυνομίας ε.α.,υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Καμώματα της πρεσβείας των ΗΠΑ

Στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας διεξήχθη η αμερικανοΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική άσκηση «Ηνίοχος».

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Πάιατ, επισκέφθηκε το πολεμικό αεροδρόμιο Ανδραβίδας και δήλωσε: «Είμαι υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ. Είναι τέλειο που έχουμε τα "F-35" εδώ. Βλέπουμε την Ελλάδα ως σημαντικό εταίρο. Ξεκινήσαμε την αναβάθμιση των "F-16" που θα βοηθήσει την Ελλάδα να εξελιχθεί στην πέμπτη γενιά αεροσκαφών. Καλοδεχόμαστε το ενδιαφέρον της Ελλάδας και η αναβάθμιση των "F-16" είναι το πρώτο βήμα για τα "F-35"».

Μόνο ισχυρό ΚΚΕ και στις εκλογές μπορεί να τους ξεπετάξει από τη χώρα μας. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Καμμένος πίνουν νερό στο όνομα του Πάιατ, προκαλώντας τον ελληνικό λαό και τη νεολαία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ