ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
Σελ. /40
Ετοιμάζουν σόου

Αλλο ένα σόου αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης ετοιμάζει η κυβέρνηση στη Βουλή, με ψήφισμα που επιδιώκει να αποσπάσει για τη δήθεν διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, με το φαιδρό επιχείρημα ότι αυτό θα βοηθήσει την παρέμβασή της κυρίως στο εξωτερικό. Η υποκρισία και ο εμπαιγμός δεν έχουν όρια και μάλιστα για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Τόσα χρόνια που είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να διεκδικήσει τις γερμανικές επανορθώσεις και ο λόγος δεν είναι βέβαια ότι του έλειπε το «ψήφισμα». Στα λόγια σήκωνε κουρνιαχτό για τις δίκαιες διεκδικήσεις του ελληνικού λαού, των θυμάτων και των απογόνων τους, αλλά στην πράξη λούφαζε, παραδεχόμενος κυνικά ότι το θέμα κάνει «τζιζ», επειδή ενοχλεί τους συμμάχους και εταίρους του στην ΕΕ, στην προκειμένη περίπτωση τη γερμανική κυβέρνηση. Τώρα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, θυμήθηκε ξανά τις επανορθώσεις και σηκώνει το λάβαρο για να ψαρέψει ψήφους σε θολά νερά. Ο,τι και αν κάνουν, οι πομπές τους δεν κρύβονται. Αλλωστε, το πόση αξία έχουν για τον ΣΥΡΙΖΑ τέτοια ψηφίσματα, φαίνεται και από την άρνησή του να αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος, αν και από το 2015 υπάρχει σχετικό ψήφισμα της ελληνικής Βουλής. Και δεν το κάνει, βέβαια, επειδή δεν θέλει να «μαγαρίσει» με το δίκαιο αίτημα των Παλαιστινίων τις ...τριγωνικές συμμαχίες του με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Σε άλλη

Με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται τη Δευτέρα και αφορά τους αιγιαλούς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπράττει ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος του λαού και των αναγκών του, παραδίδοντας αιγιαλούς, λίμνες, ποτάμια, νησίδες, βραχονησίδες και χίλια μύρια ακόμα στο πιάτο του κεφαλαίου, για να αναπτύξει χωρίς το παραμικρό «χαλινάρι» τα «επενδυτικά» του σχέδια σε Ενέργεια, μεταφορές, δίκτυα, τουρισμό και πάει λέγοντας. Το νομοσχέδιο σβήνει μονοκοντυλιά από τα «τεφτέρια» όλες τις παρανομίες και αυθαιρεσίες του κεφαλαίου «πάνω στο κύμα» και παράλληλα ενισχύει το ρόλο μεσάζοντα των τοπικών διοικήσεων για την πώληση παραχωρηθέντων αιγιαλών κ.λπ. σε μεγαλοεπενδυτές για εκμετάλλευση. Κι ενώ ο αχός της σκανδαλολογίας και οι «βαριές εκφράσεις» μεταξύ των αστικών κομμάτων δίνουν και παίρνουν με αφορμή τη «Novartis», στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο - σκάνδαλο βρέθηκαν όλοι αγκαλιά, με τον ΣΕΒ να λέει ότι «σηματοδοτεί την έμπρακτη απόδειξη της πολιτείας για διασφάλιση των αναγκαίων αναπτυξιακών προϋποθέσεων» και την εκπρόσωπο της ΝΔ να δηλώνει ευτυχής και να καλωσορίζει την κυβέρνηση «στον τρόπο που σκεφτόμαστε εμείς». Είναι κι αυτός ένας από τους πολλούς λόγους που έχει ο λαός να αξιοποιήσει την ευκαιρία των εκλογών για να τους δώσει τα «κουβαδάκια» τους στο χέρι και να τους στείλει «σε άλλη παραλία», δυναμώνοντας το ΚΚΕ.

Μπουμπούκια

Τις εντυπώσεις του από το ταξίδι στα Σκόπια, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα, καταθέτει συντάκτης της «Αυγής», περιγράφοντας έναν τεράστιο σταυρό που στήθηκε επί κυβέρνησης VMRO σε ένα λόφο περιμετρικά της πρωτεύουσας της Β. Μακεδονίας, για να στέλνει μήνυμα στον αλβανικό πληθυσμό της πόλης και της χώρας. Ο συντάκτης παραλληλίζει αυτόν τον σταυρό του μίσους και του εθνικισμού με αυτόν της Μυτιλήνης, ύψους δέκα μέτρων, που, όπως γράφει, «στήθηκε στην ακτή Απελλή της Μυτιλήνης με πρωτοβουλία ακροδεξιών και χρυσαυγιτών από τη Λέσβο και τη Χίο (...) με στόχο τους πρόσφυγες και μετανάστες». Καλοί οι παραλληλισμοί, καλές και οι ιστορίες. Μόνο που μπροστά σ' αυτόν τον σταυρό, φωτογραφήθηκε πρόσφατα ένας από τους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο, γράφοντας μάλιστα κάτω από τη δημοσιευμένη φωτογραφία του: «Ο Σταυρός, ο Ταξιάρχης και η Σημαία μας είναι τα σύμβολα της χώρας μας και του νησιού μας και σε όποιον αρέσει». Και δεν είναι μόνο αυτό. Λίγες μέρες αργότερα, ύστερα από το θόρυβο που σηκώθηκε, η επικεφαλής του δημοτικού ψηφοδελτίου αναγκάστηκε να αποπέμψει έναν άλλο δηλωμένο ακροδεξιό, που προηγουμένως είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του! Ολα τα μπουμπούκια ανθίζουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, που τα στελέχη του γεμίζουν άλμπουμ με τις φωτογραφίες τους με ακροδεξιούς, εθνικιστές και χρυσαυγίτες. Τελευταίο παράδειγμα ο Κουρουμπλής με τον Αμβρόσιο. Τελικά, ύστερα από 4 χρόνια συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και μετά από τόσες χειραψίες με τον ακροδεξιό Τραμπ, ο ...προοδευτισμός του ΣΥΡΙΖΑ περνάει κυριολεκτικά σε άλλη διάσταση.

Μοχλοί

Πασαρέλα επιχειρηματικών ομίλων στη Βουλή, για να δειγματίσουν την πραμάτεια τους στους βουλευτές των αστικών κομμάτων και να προβάλουν απευθείας τις απαιτήσεις τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας, που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη, για να συζητήσει την «εφαρμοσμένη έρευνα και καινοτομία» ως «μοχλό ανάπτυξης» ενός συγκεκριμένου ομίλου, που δραστηριοποιείται στον κλάδο του Μετάλλου. Ο όμιλος βρήκε φιλόξενο βήμα στη Βουλή, για να διαφημίσει την ...«καινοτόμα» κερδοφορία του και να ζητήσει επιπλέον μέτρα στήριξης, ενώ είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και άλλοι. Ολα αυτά κάτω από τον τίτλο «ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας», που ανάγεται σε «εθνική υπόθεση», ενώ βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του κεφαλαίου και υπηρετεί την κερδοφορία του. Ουδείς ασχολήθηκε βέβαια με το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο όμιλο δυο εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους το 2013 και το 2015. Κανείς δεν «θυμήθηκε» ότι σ' αυτήν την επιχείρηση και την πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου απαγορεύεται η συνδικαλιστική δράση, σαρώνουν οι ατομικές συμβάσεις, η εκ περιτροπής εργασία και πάει λέγοντας. Αυτοί είναι άλλωστε και οι πραγματικοί «μοχλοί ανάπτυξης» της κερδοφορίας όλων των επιχειρηματικών ομίλων, που στηρίζουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κάθε άλλη κυβέρνηση με τους αντεργατικούς τους νόμους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 13 Απρίλη

1743 Γεννιέται ο Τόμας Τζέφερσον, βασικός συγγραφέας της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1801 έως το 1809.

1862 Συνθήκη «ειρήνης» ανάμεσα στη Γαλλία και την αυτοκρατορία του Ανάμ στην Ινδοκίνα αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κογχικίνας (Νότιο Βιετνάμ) από τους Γάλλους.

1897 Η Λάρισα καταλαμβάνεται από τα τουρκικά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια του σύντομου Ελληνοτουρκικού Πολέμου. Ο πόλεμος κράτησε 30 μέρες και έληξε με ήττα της Ελλάδας.

1919 Η Γερμανική Επανάσταση εξαπλώνεται και στη Βαυαρία, η οποία ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία.

1924 Πραγματοποιείται δημοψήφισμα για την επικύρωση της απόφασης της Βουλής να κηρύξει έκπτωτη τη βασιλική δυναστεία. Υπέρ ψήφισε το 60,95%.

1926 Γεννιέται η ηθοποιός Ελλη Λαμπέτη (Ελένη Λούκου).

1936 Πεθαίνει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Δεμερτζής. Ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β' αναθέτει την πρωθυπουργία στον Ιωάννη Μεταξά (ο οποίος μέχρι τότε διατελούσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης). Στην ψηφοφορία της 27/4, τα αστικά κόμματα έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης (Λαϊκό Κόμμα) ή ανοχής (Κόμμα Φιλελευθέρων) στην κυβέρνηση Μεταξά, στρώνοντας έτσι τον δρόμο για την εγκαθίδρυση ανοικτής δικτατορίας του κεφαλαίου τον Αύγουστο του 1936. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε την κυβέρνηση Μεταξά.

1947 Γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.

1984 Πεθαίνει ο ηθοποιός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.

1999 Ενώ η ΝΑΤΟική θηριωδία κατά της Γιουγκοσλαβίας συνεχίζεται, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον εκδίδει διάταγμα, εντάσσοντας την ελληνική επικράτεια, πάνω από τον 39ο Παράλληλο, στην εμπόλεμη ζώνη.

Κυριακή 14 Απρίλη

1837 Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Οθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα λάβει την ονομασία «Οθώνειον Πανεπιστήμιον».

1917 Πεθαίνει ο γιατρός και φιλόλογος Λούντβικ Ζάμενχοφ, δημιουργός της γλώσσας «Εσπεράντο».

1941 Πραγματοποιείται στη Σκαρίνου το ιδρυτικό Συνέδριο του Ανορθωτικού Κόμματος του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ).

1946 Δολοφονείται από πληρωμένο όργανο του βιομήχανου Λαναρά ο κομμουνιστής πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Γιώργης Βουτυράς.

1948 Δημοσιεύεται Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την κατάσταση και τη δράση του Αρχηγείου Ρούμελης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στην οποία τονίζονται οι επιτυχίες του κατά του κυβερνητικού στρατού, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπιζε στο επισιτιστικό και γενικότερα στον ανεφοδιασμό.

1967 Διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 28/5. Οι εκλογές αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ, αφού στις 21/4 εγκαθιδρύεται στρατιωτική δικτατορία.

1970 Συνέρχεται στην Ουγγαρία η 14η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (15-19/4/1970). Πριν την Ολομέλεια το ΠΓ είχε καλέσει τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της ΚΕ που ακολουθούσαν την αναθεωρητική - διασπαστική ομάδα (βλ. 12η Πλατιά Ολομέλεια, 1968) να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους απέναντι στο Κόμμα και την Κεντρική του Επιτροπή στην οποία ανήκαν. Η απάντησή τους υπήρξε αρνητική. Κύριο θέμα της Ολομέλειας ήταν ο συντονισμός της αντιδικτατορικής πάλης.

1970 Η Κύπρος συγκλονίζεται από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Μακάριου και τα όσα αποκαλύπτονται για το σχέδιο πραξικοπήματος από την ελληνική χούντα και τους Ελληνοκύπριους συνεργάτες της.

1978 Συνέρχεται στο Πολυτεχνείο το Α' Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org