ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Δυναμώνουμε τη συζήτηση για την ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες

Η σημαντική άνοδος της «Πανσπουδαστικής» σε ψήφους και ποσοστά στις φετινές φοιτητικές εκλογές είναι ξεκάθαρη. Ξεκάθαρο και το μήνυμα που έστειλαν οι φοιτητές ψηφίζοντας μαζικά το ψηφοδέλτιο που συμμετέχουν τα μέλη, οι φίλοι της ΚΝΕ, άλλοι αγωνιστές. Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Τσίπρα, οι πολυδιαφημισμένες μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν βρήκαν αποδέκτη στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ! Η κυβερνητική παράταξη bloco βρίσκεται για μια ακόμα φορά στα αζήτητα.

Τα σχόλια πριν και μετά τις φοιτητικές εκλογές είναι χαρακτηριστικά για το πώς ήθελαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να αξιοποιήσουν το αποτέλεσμα προς όφελός τους. Η κυβέρνηση καιροφυλακτούσε για νέα άνοδο της αποχής, για να μπορέσει να αξιοποιήσει την απαξίωση των συλλογικών διεργασιών προς όφελός της, ενώ η ΝΔ μετέτρεψε σε σκαλοπάτι τις κάλπες των φοιτητών για να πάρει την «πρώτη της νίκη». Δυστυχώς γι' αυτούς, η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», που έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο για να ανέβει και η συμμετοχή των φοιτητών. Μαζικά, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρύψει την ανυποληψία της κυβερνητικής παράταξης, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε με ανακοίνωσή της όχι μόνο να αθροίσει το bloco στις «αριστερές» δυνάμεις, αλλά και να πανηγυρίσει για αυτές. Ο λόγος για πανηγύρια στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο αν αθροιστεί το 1,38% του bloco με αυτούς που μοιράζεται ο ΣΥΡΙΖΑ το κοινό του πάθος για το κεφάλαιο, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τον Τραμπ, δηλαδή την παράταξη της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Οι λαλίστατοι της ΝΔ είπαν πολλά για την 33η φορά που η ΔΑΠ είναι πρώτη δύναμη στους φοιτητές, αλλά η πτώση τους, -0,14% σε ΑΕΙ και -5,18% σε ΤΕΙ, τους έκοψε τον αέρα που θα ήθελαν.

Σημαντικό μήνυμα η άνοδος της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»


Ποια είναι όμως η ουσία του αποτελέσματος των φοιτητικών εκλογών με την άνοδο της «Πανσπουδαστικής»; Είναι σημαντικό γιατί την ώρα που:

 • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρνει πολυνομοσχέδιο - σκούπα για την Εκπαίδευση, που είναι κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις της ΕΕ και των μεγαλοεπιχειρηματιών ώστε να μετατραπεί η μόρφωση σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα, να γίνουν οι γνώσεις και οι ικανότητες της νεολαίας φθηνά αναλώσιμα υλικά στο βωμό του κέρδους, περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν να στηρίξουν την οργάνωση της πάλης για τα σύγχρονα δικαιώματά τους ενάντια σε αυτή την πολιτική, απαντώντας στην κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ περί «αναβάθμισης».
 • Στήνεται κάλπικος καβγάς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για το ποιος είναι καλύτερος ή χειρότερος εκτελεστής των δικαιωμάτων μας, περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν το μέτωπο απέναντι και στους δυο, δεν συγχωρούν αυτούς που μας καταδίκασαν στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ τουλάχιστον μέχρι τα 60 τους χρόνια, επένδυσαν με την ψήφο τους στον αγώνα για πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα.
 • Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως προοδευτικές τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που χρόνια τώρα σαρώνουν το παρόν και το μέλλον της νεολαίας, οδηγώντας πολλούς να μεταναστεύουν από χώρα σε χώρα για να τα καταφέρουν, περισσότεροι φοιτητές στηρίζουν την πραγματική πρόοδο, που είναι η κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στην ολοκληρωμένη μόρφωση, για να έχουν πτυχίο που να κατοχυρώνει την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα, για μόνιμη και σταθερή δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασαν.
 • Η κυβέρνηση αυτοφωτογραφίζεται ως «προοδευτική δύναμη» που θα «αλλάξει την Ευρώπη» και θα «τα βάλει με τον φασισμό και τον συντηρητισμό», οι φοιτητές βλέπουν τις φωτογραφίες που δεν έχουν «φίλτρα». Αυτές που ο ΣΥΡΙΖΑ χειροφιλείται με τον Τραμπ και την Μέρκελ, που στέκεται μαζί με τον Κασιδιάρη, που στέλνει τα ΜΑΤ σε αντιφασιστικές διαδηλώσεις στην Καλλιθέα, που υπουργοί της φωτογραφίζονται με άνεση με σεσημασμένους φασίστες όπως ο Κουρουμπλής με τον Αμβρόσιο. Περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν τη μόνη δύναμη που μπορεί να τα βάλει με τους κάθε λογής φασίστες, τον συλλογικό οργανωμένο αγώνα που με τους κομμουνιστές μπορεί να τους στείλει εκεί που ήταν για χρόνια, κρυμμένοι στα σκουπίδια!
 • Η κυβέρνηση έχει πάρει εργολαβία από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να προωθήσει τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια στην περιοχή και να διδάξει με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαστρεβλωμένα «μαθήματα αμερικάνικης ιστορίας» στους νέους, περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν τη δύναμη που πρωταγωνιστεί στην πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ, στο μπλοκάρισμα της αξιοποίησης της Ερευνας και των πανεπιστημίων στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους, στο μέτωπο με την κυβέρνηση που μπλέκει τη χώρα μας σε επικίνδυνα σενάρια.
Καθοριστικός παράγοντας η οργανωτική ισχυροποίηση της ΚΝΕ


Δεν κλείνουμε τα μάτια στην υπαρκτή και ακόμα υψηλή αποχή που υπάρχει από τις συλλογικές διαδικασίες, που εκφράζεται και στη συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές, όπως επίσης ξέρουμε καλά πως στην πλειοψηφία των φοιτητών επιδρά σημαντικά η λογική που καλλιεργείται, αυτή του «ρεαλισμού» της υποταγής. Ομως, ο προβληματισμός υπάρχει και είναι έντονος, την εκτίμηση για τη στάση και την πολιτική του ΚΚΕ τη συναντάμε καθημερινά στα αμφιθέατρα, η αναγνώριση των δυνάμεων της ΚΝΕ ως της μόνης μαχητικής δύναμης που είναι «εκεί» για όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, είναι γεγονός. Μεγαλώνει το μπλοκ συλλόγων που η «Πανσπουδαστική ΚΣ» είναι πρώτη δύναμη σε κάθε πόλη και ίδρυμα, που μπορεί να παίξει προωθητικό ρόλο στην πορεία αγωνιστικής ανασύνταξης του φοιτητικού κινήματος, πολλαπλασιάζοντας τα όποια θετικά βήματα έχουν μέχρι στιγμής εκφραστεί, δυναμώνοντας το ΜΑΣ.

Αυτά είναι δυνατότητες που έχει διαμορφώσει η σταθερή, πολύμορφη, συγκροτημένη, μαχητική παρέμβαση των δυνάμεών μας και πιο απαιτητικά από εμάς πρέπει να μετατραπούν σε συγκεκριμένα βήματα οικοδόμησης της ΚΝΕ, διεύρυνσης δεσμών, προώθησης της αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής γραμμής στο φοιτητικό κίνημα.

Η οργανωτική ισχυροποίηση της ΚΝΕ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι ο καθοριστικός παράγοντας για να γίνουν τα παραπάνω βήματα. Κάθε φοιτητής που καταλαβαίνει την ανάγκη για την ισχυροποίηση του φοιτητικού κινήματος σε κατεύθυνση αντεπίθεσης ενάντια σε κυβερνήσεις - ΕΕ - κεφάλαιο, να κάνει κριτήριο την πείρα που μιλά από μόνη της και λέει ότι τα «πράγματα» είναι καλύτερα στα έτη και τμήματα που υπάρχει ομάδα κομμουνιστών. Τις αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πως δήθεν μπορεί να κάνει πιο δίκαιο ένα άδικο σύστημα, να «κάνει την ΕΕ Ευρώπη των πολλών», στις οποίες πολλοί φοιτητές σκοντάφτουν και οδηγούνται σε νέα αδιέξοδα, οι δυνάμεις της ΚΝΕ έχουν την υπεροχή να τις αποκαλύπτουν, γιατί δεν έχουν δεσμεύσεις απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα, την ΕΕ, παλεύουν για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού. Η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί πολλοί να αναγνωρίζουν και να καταλήγουν στη λογική «όλοι το ίδιο είναι», μπορεί να γίνει γνώση και όχι απογοήτευση μόνο από τις δυνάμεις της ΚΝΕ, γιατί είμαστε η μόνη δύναμη που αντιπαρατίθεται με τους κάθε λογής επίδοξους διαχειριστές της αστικής διακυβέρνησης και οργανώνουμε καθημερινά την πραγματική διέξοδο για το λαό και τη νεολαία, που είναι η συγκρότηση συμμαχίας κοινωνικών δυνάμεων ενάντια στο σύστημα και την εξουσία του, με σκοπό την τελική ανατροπή του. Γι' αυτό στις σχολές που υπάρχει ομάδα κομμουνιστών συγκροτούνται επιτροπές ετών, οργανώνονται συνελεύσεις ετών, ανεβαίνει η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών, παίρνονται πρωτοβουλίες που αφορούν την ενημέρωση για τις εξελίξεις στην επιστήμη, το μέλλον του αποφοίτου, δίνεται μαχητική απάντηση στα μαθήματα στην παραχάραξη της Ιστορίας, στον αντικομμουνισμό, σε διάφορες αντιεπιστημονικές και ανορθολογικές θεωρίες. Η δράση των άλλων δυνάμεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, που οδηγεί στο συμβιβασμό με ό,τι βολεύει την κάθε κυβέρνηση, σε μηχανισμούς νοθείας και εξαγοράς, βρίσκει εμπόδιο όσο διευρύνεται η επιρροή της ΚΝΕ σε κάθε έτος.

Πολλαπλασιάζουμε τις ομάδες στήριξης του ΚΚΕ


Eurokinissi

Μπροστά στις εκλογικές μάχες που έχουμε, μπορούμε να κάνουμε πράξη την ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε κάθε τμήμα και σχολή. Σε κάθε τμήμα, έτος και σχολή να πολλαπλασιαστούν οι φοιτητές που ανοιχτά στηρίζουν, υπερασπίζονται τις θέσεις και την πολιτική του ΚΚΕ, δρουν μαζί μας στην οργάνωση της πάλης στις σχολές, συμβάλλουν στην προώθηση του πλαισίου πάλης του ΜΑΣ στους συλλόγους.

Οι χιλιάδες που συμμετέχουν και στήριξαν τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» να συνεχίσουν «κάνοντας τη διαφορά» και στις επόμενες κάλπες, για να «πατήσει καλά» η επιλογή που έκαναν, διαμορφώνοντας και με την ψήφο τους την αναγκαία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας λαϊκή - εργατική αντιπολίτευση, που θα εμποδίσει τα χειρότερα και θα ανοίξει δρόμο για αυτά που έχουμε ανάγκη. Ξεχωρίζει το τμήμα φοιτητών, που είναι μεγάλο, το οποίο παρά τη διάθεση για συζήτηση, προβληματισμό και εκτίμηση για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, δεν βρίσκει νόημα στη συλλογική πάλη, απέχει από τις διεργασίες των φοιτητικών συλλόγων. Απευθυνόμαστε και σε αυτούς στις εκλογικές μάχες, για να κάνουν το βήμα, να εκφράσουν την εναντίωσή τους με τη σημερινή κατάσταση, να δυναμώσουν τη μόνη δύναμη ελπίδας και προοπτικής, το ΚΚΕ.

Πιο πολλοί στη μάχη! Πολλαπλασιάζουμε τις ομάδες στήριξης του ΚΚΕ σε κάθε έτος, δυναμώνουμε τη συζήτηση, τον προβληματισμό σε κάθε αμφιθέατρο για την ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες μέσα από οργανωμένο σχέδιο συσκέψεων, εκδηλώσεων, περιοδειών, συζητήσεων, συναυλιών και Φεστιβάλ.


Πρωταγωνιστούμε στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο πολυνομοσχέδιο - σκούπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οργανώνοντας τις Γενικές Συνελεύσεις, συγκροτώντας τα Διοικητικά Συμβούλια, παίρνοντας μέτρα συντονισμού των συλλόγων, πρωτοστατώντας στη διοργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Συμμετέχουμε στο σχέδιο των Οργανώσεων στις γειτονιές, στα στέκια νεολαίας, στους χώρους άθλησης, ψυχαγωγίας και αθλητισμού.

Οι ευθύνες μας μεγαλώνουν, οι απαιτήσεις ανεβαίνουν, μπορούμε τη φετινή χρονιά να κάνουμε το αναγκαίο βήμα, να δυναμώσουμε αποφασιστικά την ΚΝΕ σε κάθε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, με άνοδο των ρυθμών ανάπτυξης, διεύρυνση αγωνιστικών - πολιτικών δεσμών, αύξηση διακίνησης του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή» σε κάθε αμφιθέατρο.


Της
Ζωής ΧΑΧΑΜΗ*
*Η Ζωή Χαχάμη είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Πρωτιές και αυτοδυναμίες της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»

Με βάση τα τελικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα, η «Πανσπουδαστική ΚΣ» καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο πανελλαδικά, ενώ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη σε 62 Συλλόγους πανεπιστημίων και ΤΕΙ, 7 περισσότερους σε σχέση με το 2018. Μάλιστα, σε 37 από αυτούς είναι αυτοδύναμη.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η «Πανσπουδαστική ΚΣ» κατακτά την πρωτιά και σε μεγάλα Ιδρύματα, όπως το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά και το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Ακολουθούν οι 62 Σύλλογοι στους οποίους οι φοιτητές και σπουδαστές ανέδειξαν πρώτο το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»:

 • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΕΚΠΑ): Φιλοσοφική, Φυσικό, Νοσηλευτική (Αυτοδύναμη), ΠΤΝ (Αυτοδύναμη), ΠΤΔΕ (Αυτοδύναμη), Μαθηματικό, Τουρκικών Σπουδών (Αυτοδύναμη).
 • Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ): ΣΕΜΦΕ, Αρχιτεκτονική.
 • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ): Κτηνιατρική (Αυτοδύναμη), ΤΕΦΑΑ (Αυτοδύναμη), ΕΜΜΕ (Αυτοδύναμη), ΠΤΔΕ, Φυσικό, Η-Μ, Φαρμακευτικό (Αυτοδύναμη), Γεωλογικό (Αυτοδύναμη), Ψυχολογία (Αυτοδύναμη), Ιταλικό (Αυτοδύναμη), Αγγλικό, Βιολογικό, Ιατρική
 • Πανεπιστήμιο Πατρών: Φυσικό, Ηλεκτρολόγοι, Μαθηματικό, Μηχ. Η-Υ, Θεατρικών σπουδών, Φαρμακευτικό (Αυτοδύναμη), Μηχανολόγοι, Διαχείριση Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (Αυτοδύναμη)
 • Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ): Κοινωνική Διοίκηση (Αυτοδύναμη), Πολυτεχνείο, Πολιτικών Επιστημών (Αυτοδύναμη)
 • Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Μετάφρασης (Αυτοδύναμη), Πληροφορική (Αυτοδύναμη)
 • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών (Αυτοδύναμη), Βιολογικών Εφαρμογών (Αυτοδύναμη), Φυσικό (Αυτοδύναμη), Ιστορικό - Αρχαιολογικό (Αυτοδύναμη)
 • Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Μαθηματικό (Αυτοδύναμη)
 • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Μηχανολόγοι, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Αυτοδύναμη), Κτηνιατρική (Αυτοδύναμη), Ειδική Αγωγή (Αυτοδύναμη), Χωροταξία, Φυτική Παραγωγή (Αυτοδύναμη)
 • Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ψυχολογία, Βιολογικό, Επιστήμης Υπολογιστών (Αυτοδύναμη)
 • Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ): Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Αυτοδύναμη)
 • Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Αυτοδύναμη)
 • Χαροκόπειο: Πληροφορική
 • Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: ΣΕΠ (Αυτοδύναμη), ΣΕΤΠ (Αυτοδύναμη)
 • ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας: ΣΕΥΠ, ΣΤΕΦ (Αυτοδύναμη)
 • ΤΕΙ Κρήτης: ΣΤΕΦ, Μουσικής Τεχνολογίας (Αυτοδύναμη)
 • ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας: Διοίκηση Εφοδιασμού (Αυτοδύναμη)
 • ΤΕΙ Θεσσαλίας: ΣΕΥΠ (Αυτοδύναμη), ΣΤΕΦ (Αυτοδύναμη), ΤΕΙ Καρδίτσας (Αυτοδύναμη)

Επίσης, σε εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, η «Πανσπουδαστική» αναδείχθηκε πρώτη δύναμη σε 8 συλλόγους Οικοτρόφων Φοιτητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, συγκεκριμένα:

 • Νέων Εστιών Πολυτεχνείου Αθήνας
 • Εστιών Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
 • Πολυτεχνείου Ξάνθης
 • ΤΕΙ Λάρισας
 • ΤΕΙ Χαλκίδας
 • Πανεπιστημίου Χανίων
 • Πανεπιστημίου Ρεθύμνου
 • Πανεπιστημίου Πατρών
Αν με κάποιον αθροίζονται οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι με τη ΝΔ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή την ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές

Με αφορμή την ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τις φοιτητικές εκλογές, που λέει μεταξύ άλλων ότι «η πλειοψηφία των φοιτητών ενίσχυσε τις δυνάμεις της Αριστεράς», το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σχολιάζει:

«Διαβάσαμε την ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τις φοιτητικές εκλογές. Δεχόμαστε τα συγχαρητήρια για την άνοδο της "Πανσπουδαστικής ΚΣ" σε ψήφους και ποσοστά. Τους δίνουμε και εμείς συγχαρητήρια καθώς αν με κάποιον αθροίζεται το 1,36% που πήρε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ - bloco - αυτή είναι η παράταξη της ΝΔ. Οπότε μπορούν και στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίσουν την "πρωτιά" στις φοιτητικές εκλογές».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org