ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
«Κουρνιαχτός» αποπροσανατολισμού, ούτε λέξη για την ... ταμπακιέρα

Eurokinissi

Επιβεβαιώνοντας ότι βασική επιδίωξη είναι η πρόκληση «κουρνιαχτού» για τον αποπροσανατολισμό του λαού την ώρα που του «ράβουν κοστούμι» νέων αντιλαϊκών μέτρων και η υποδαύλιση του δικομματικού καβγά, ώστε να τροφοδοτείται η δικομματική εναλλαγή, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, χτες βράδυ, στη Βουλή αναλώθηκε σε ένα άσφαιρο κατηγορητήριο σε βάρος της ΝΔ, με αφορμή τη στάση της στη συμφωνία της Μάλτας και για το «πάρτι» στο χώρο της Υγείας, αποφεύγοντας όπως ο «διάβολος το λιβάνι» την ουσία του ζητήματος που βρίσκεται στην κοινή τους πολιτική εμπορευματοποίησής της.

Με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, ο Αλ. Τσίπρας διέγνωσε «βέρτιγκο» στην αντιπολίτευση και τον Κ. Μητσοτάκη και αμηχανία, επειδή όπως είπε «πόνταρε στην καταστροφή», αλλά δεν του βγήκε και επιμένει να ζητά εκλογές, αλλά αυτές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας.

Απολογούμενος ενώπιον του κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στην κατηγορία περί «ανικανότητας», κομπάζοντας ότι κατάφερε μια συμφωνία με την οποία μειώνεται η φορολόγηση στις επιχειρήσεις και δρομολογείται έξοδος απ' την κρίση με τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε τη χώρα χρεοκοπημένη και κατάφερε να πετύχει «πρωτοφανή δημοσιονομικά αποτελέσματα, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανοιχτό ορίζοντα για συνολική υπέρβαση της κρίσης και έξοδο απ' το πρόγραμμα». Ακόμα, αράδιασε τις κυβερνητικές επιδόσεις στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, στην επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, γενικότερα στους τομείς όπου η κυβέρνηση αξιολογείται απ' την αστική τάξη για την αποτελεσματική προώθηση των συμφερόντων της. Δεν παρέλειψε να κομπάσει ότι επί των ημερών της κυβέρνησής του η Ελλάδα «έγινε παίκτης ξανά στη Μεσόγειο και στο γεωπολιτικό χώρο», εκεί δηλαδή όπου το εγχώριο κεφάλαιο επιδιώκει να αναβαθμίσει τη θέση του, εμπλέκοντας το λαό όλο και πιο βαθιά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τη μοιρασιά της λείας.

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά το λαό, ο Αλ. Τσίπρας αρκέστηκε να αναφερθεί σε μέτρα για τη διαχείριση της «ακραίας» φτώχειας που αναμένεται να μεγαλώσει στο έδαφος των σημερινών και χτεσινών αντιλαϊκών μέτρων.

Γι' αυτό καθαυτό το ζήτημα της συζήτησης, ο πρωθυπουργός αναλώθηκε στη βολική σκανδαλολογία με αιχμή το «Ερρίκος Ντυνάν», το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη «Novartis» κ.ά., κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις το «πάρτι στη δημόσια υγεία», διερωτώμενος πώς «στήθηκαν μαγαζιά» στο χώρο της δημόσιας υγείας, σαν να μην είναι η επιχειρηματική δράση στο χώρο το θερμοκήπιο των φαινομένων διαφθοράς, ενώ δεν παρέλειψε και τις βαλίτσες της «Ζήμενς», προεξοφλώντας καταλογισμό πολιτικών και ενδεχομένως ποινικών ευθυνών.

Κραδαίνοντας τη ρομφαία της κάθαρσης και επιβεβαιώνοντας την επίσης επιδιωκόμενη αθώωση του καπιταλιστικού συστήματος για την κρίση και τα δεινά που βιώνει ο λαός, υποστήριξε ότι είναι «υποχρέωση να ρίξουμε φως σε όσα αποτελούν βασικές αιτίες χρεοκοπίας της χώρας», αποδίδοντας την καπιταλιστική κρίση στη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει τη δημόσια υγεία, παρά κι ενάντια στην πραγματικότητα που τον διαψεύδει με τον πλέον ηχηρό τρόπο, με τις δραματικές περικοπές δαπανών, την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ολοένα και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση.


ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
«Κορόνες» περί διαφθοράς και «όρκοι πίστης» στην καπιταλιστική κερδοφορία

Eurokinissi

Η αντιπαράθεση και η κριτική από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, σε συνδυασμό με τους διαγκωνισμούς για το μείγμα διαχείρισης που συμφέρει το κεφάλαιο, «ντυμένα» με φιλολαϊκό μανδύα για τη χειραγώγηση του λαού, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των τοποθετήσεων των αρχηγών των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Βέβαια, διεκδίκησαν ο καθένας για τον εαυτό του τον τίτλο του «αδιάφθορου», ενώ, θέλοντας με τη σειρά τους να συμβάλουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «ξεπλύνει» το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, έβαλαν κάτω από το χαλί το γεγονός ότι η διαφθορά και στο χώρο της Υγείας υπάρχει γιατί στον καπιταλισμό αυτό το κοινωνικό αγαθό είναι εμπόρευμα, με το οποίο θησαυρίζουν οι επιχειρηματίες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μετά τα γνωστά για τις «οδυνηρές» συνέπειες από την καθυστέρηση στην υπόθεση της «αξιολόγησης», την οποία χαρακτήρισε «Βατερλό για την κυβέρνηση», στη συνέχεια, έδειξε πώς θα κινηθεί προπαγανδιστικά από εδώ και πέρα η ΝΔ, προκειμένου αφενός να εγκλωβίσει λαϊκές συνειδήσεις και αφετέρου να δείξει ποιο κόμμα είναι ο γνήσιος πολιτικός εκπρόσωπος του κεφαλαίου. Ετσι, εμφάνισε τη ΝΔ ως την «ελπίδα, ότι η χώρα μπορεί να βγει από το τέλμα της λιτότητας και της ύφεσης». Συνεχίζοντας να διεκδικεί τα εύσημα του κεφαλαίου, πρόσθεσε πως η ...αλλαγή που θα φέρει η ΝΔ είναι «για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», δηλαδή των αντιλαϊκών μέτρων που η ΝΔ θεωρεί αναγκαία «για να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία», «για να εγγυηθούμε την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα»...

Είπε για την κυβέρνηση ότι «αυτή την αποστολή των μεταρρυθμίσεων» που χρειάζονται για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, δεν μπορεί να την φέρει σε πέρας γιατί «δεν τις πιστεύει» και δεν έχει «πια το απαραίτητο πολιτικό κεφάλαιο». Ενώ επιδιώκοντας να δείξει ότι η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να συνεχίζουν απρόσκοπτα την κερδοφορία τους τσακίζοντας το λαό, πρόσθεσε πως «κανείς δεν συζητάει στα σοβαρά με μια κυβέρνηση που παραπαίει. Ολοι ξέρουν ότι δεν έχετε τίποτα άλλο να δώσετε. Είστε μια κυβέρνηση σε αποδρομή». Συνόδευσε αυτή την αναφορά με τη δέσμευση προς το κεφάλαιο για «επαναφορά της χώρας σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης» και καλύτερη διαπραγμάτευση «για τα εθνικά συμφέροντα», δηλαδή της αστικής τάξης.

Οσο για την Εξεταστική Επιτροπή, σημείωσε ότι «επιχειρείτε να κρύψετε το φιάσκο της δικιάς σας αποτυχίας στην αρένα της σκανδαλολογίας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχετε γίνει οι καλύτεροι υπηρέτες των συμφερόντων στο χώρο της Υγείας».

Στο ίδιο μοτίβο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα

Στο ίδιο πάνω - κάτω μοτίβο κινήθηκε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) Φ. Γεννηματά. Απέδωσε την πρόταση της κυβέρνησης σε αντιπερισπασμό λέγοντας πως «για κάθε μνημόνιο η κυβέρνηση έχει Εξεταστική, για κάθε σκληρό μέτρο έχει αντίμετρο τη σκανδαλολογία», όταν βέβαια από κοινού ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που περιέχει. Προσπαθώντας να «ξεπλύνει» την αντιλαϊκή πολιτική του κόμματός της, δήλωσε ...υπερήφανη «για το έργο στην Υγεία από το 1984» και σε όλες τις κυβερνητικές θητείες του ΠΑΣΟΚ και απέδωσε τα προβλήματα στην Υγεία στην «κατασπατάληση πόρων από τη ΝΔ», με την οποία «συνειδητά οδήγησε τους πολίτες στις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα». Ζήτησε η έρευνα να φτάσει έως το 2017, καταθέτοντας μάλιστα και σχετική πρόταση η οποία δεν τέθηκε σε ψηφοφορία επειδή δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο (60 σύνολο) αριθμό των βουλευτών που απαιτούνται.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, παρουσίασε ως ...τομές και τολμηρές αλλαγές στην Υγεία που θα βάλουν τέλος στην «κατασπατάληση» και τη διαφθορά «την αξιολόγηση του προσωπικού στα νοσοκομεία με βάση τα ισχύοντα διεθνώς πρωτόκολλα αξιολόγησης», τον έλεγχο στις παραγγελίες φαρμάκων και τη στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, «τα έβαλε» πάλι με τους «δημόσιους υπαλλήλους», ενώ ο αρχηγός της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Ν. Μιχαλολιάκος, αυτό που βρήκε να πει ήταν ότι το... «Νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν" δεν έπρεπε να πουληθεί σε αυτήν την τιμή. Το σκάνδαλο είναι δεδομένο», επιβεβαιώνοντας ότι το ναζιστικό μόρφωμα στηρίζει την επιχειρηματική λειτουργία στην Υγεία, αρκεί αυτή να έχει το κατάλληλο... τίμημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ