ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2017
Σελ. /24

Ψηφίστηκε χτες αργά το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία και στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης, από την Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, που προβλέπει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας την περίοδο από το 1997 έως το 2014.

«Πιάνοντας την πάσα» από την κυβέρνηση, για την όξυνση της βολικής αντιπαράθεσης στο εύκολο πεδίο της διαφθοράς, πρόταση για Εξεταστική κατέθεσε και η ΝΔ, με τη διαφορά ότι η διερεύνηση αφορούσε την περίοδο από το 1996 έως σήμερα.

Από τους 279 βουλευτές, υπέρ της κυβερνητικής πρότασης ψήφισαν 187 βουλευτές, ενώ υπέρ της πρότασης της ΝΔ 107. Κατά της πρώτης πρότασης ψήφισαν 71 και της δεύτερης 151. «Παρών» ψήφισαν 21 βουλευτές (του ΠΑΣΟΚ και της Ενωσης Κεντρώων).

Το ΚΚΕ απορρίπτοντας τα δικομματικά «παιχνίδια» υπερψήφισε και τις δύο προτάσεις, ως συμπληρωματικές, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συμφωνεί με το πολιτικό σκεπτικό, ούτε της κυβέρνησης, ούτε της ΝΔ.

Ακολουθεί η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη χτεσινή συζήτηση.


ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Οσο υπάρχει το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους, θα υπάρχει διαφθορά, θα συνεχίζουν τα τεράστια προβλήματα για τη λαϊκή Υγεία

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, χτες στη Βουλή

Eurokinissi

Ολα όσα ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες και σήμερα για τη συμφωνία με το κουαρτέτο, προκαλούν στην κυριολεξία τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Ενός λαού που έχει γονατίσει εδώ και 8 χρόνια - κοντεύουμε να μπούμε στον ένατο - από την κρίση, τα μέτρα, τα μνημόνιά σας και τώρα έρχεται αντιμέτωπος με ένα αβάσταχτο πακέτο, με μείωση του αφορολόγητου, με περικοπές στις συντάξεις, με επέκταση ιδιωτικοποιήσεων, που ουσιαστικά αφορούν ένα νέο πρόγραμμα, ανεξάρτητα αν θα ονομαστεί πάλι μνημόνιο ή κάπως αλλιώς.

Το παραμύθι των «αντίμετρων» δεν πείθει κανέναν. Ούτε τον ελληνικό λαό, ούτε καν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που - για τους δικούς τους λόγους - λένε ότι δεν αντισταθμίζονται οι νέες τεράστιες απώλειες.

Ακόμη κι αν δεχτούμε πως μέτρα και «αντίμετρα» έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα - που δεν ισχύει φυσικά - αυτό αφορά κυρίως τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, είτε με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών ομίλων, είτε με την επιδότηση του μισθολογικού τους κόστους, δηλαδή με κρατικό χρήμα που θα δίνεται σε κάποιους από αυτούς τους ομίλους για να προσλαμβάνουν φτηνούς αναλώσιμους εργαζόμενους, τους οποίους μάλιστα θα μπορούν να απολύουν μετά από 6 μήνες.

Οσον αφορά τα λαϊκά στρώματα, τα λεγόμενα «αντίμετρα» το πολύ - πολύ να οδηγήσουν σε μια νέα αφαίμαξη μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, προκειμένου να δοθούν κάποια ψίχουλα στην ακραία φτώχεια, που θα αυξηθεί εξαιτίας της πολιτικής ακριβώς αυτής. Γιατί η μείωση του αφορολόγητου, η περικοπή των συντάξεων θα πλήξει και τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Την ίδια στιγμή, ενώ τα αντιλαϊκά μέτρα αυτά είναι δεδομένα, τα όποια «αντίμετρα» θα εφαρμόζονται μόνο στο βαθμό που επιτευχθούν δημοσιονομικά αποτελέσματα πάνω από το στόχο του 3,5%.

Και αυτά που λέτε ότι θα νομοθετηθούν μαζί, είναι τα επικοινωνιακά τρικ, οι γνωστές κουτοπονηριές, για να κρύψετε αυτή την πραγματικότητα. Οτι, δηλαδή, προϋπόθεση εφαρμογής τους - αν εφαρμοστούν - είναι η συνέχιση, η κλιμάκωση της επίθεσης.

Εχετε γίνει πιο ευρωλάγνοι κι από τους πιο ευρωλάγνους

Θέλετε να πούμε για τα Εργασιακά, που τα εμφανίζετε και σαν επιτυχία αυτής εδώ της διαπραγμάτευσης;

Η ουσία είναι ότι κουβέντα δεν λέτε για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, που το είχατε μάλιστα και σημαία σας.

Κουβέντα για την κατάργηση της απαράδεκτης διάκρισης σε βάρος νέων εργαζομένων.

Κουβέντα για την κατάργηση όλου αυτού του νομοθετικού πλαισίου που έπληξε τη δυνατότητα των εργαζομένων να διεκδικούν κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και έχουμε φτάσει στη γενίκευση των επιχειρησιακών, των ατομικών συμβάσεων.

Κουβέντα, για παράδειγμα, για την επαναφορά της υποχρεωτικότητας των συμβάσεων, που θα δεσμεύει την εργοδοσία για την εφαρμογή τους.

Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι ότι κάνετε όλη αυτή την προσπάθεια εξωραϊσμού στην πραγματικότητα της ΕΕ, που έκανε και κάνει αυτή εδώ η κυβέρνηση, με αφορμή κυρίως τα Εργασιακά.

Και τι δεν ακούσαμε αυτές τις μέρες.

Οτι ο εργασιακός μεσαίωνας, τον οποίο η κυβέρνηση εφαρμόζει κι ενισχύει πάνω από 2 χρόνια τώρα, είναι - λέει - απαιτήσεις κάποιων κύκλων που θέλουν να υπονομεύσουν το «κεκτημένο» της ΕΕ!

Οτι το πρόβλημα είναι κάποιοι ακραίοι μόνο, που εμφανίστηκαν ξαφνικά από το πουθενά και θέλουν να μολύνουν την «άσπιλη κι αμόλυντη» ΕΕ. Ελεος κύριοι!

Η ΕΕ είναι ακριβώς αυτή που, εδώ και 30 και πάνω χρόνια, ξηλώνει βήμα το βήμα κάθε εργασιακό δικαίωμα, με ιδιαίτερη βέβαια ένταση τα τελευταία 7 χρόνια της κρίσης, των μνημονίων.

Ο,τι διαφυλάχθηκε σε κατακτήσεις διαφυλάχθηκε χάρη στη σύγκρουση με αυτές τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Αυτά τα μέτρα δεν εφαρμόζονται, άλλωστε, σε όλες τις χώρες κράτη - μέλη της;

Τα ίδια μέτρα για τα Εργασιακά δεν ψήφισε πέρυσι, με το νόμο «Ελ Κομρί», η γαλλική κυβέρνηση, του Νότιου συμμάχου σας, του κυρίου Ολάντ;

Ενας νόμος που έβγαλε στο δρόμο για πολλές βδομάδες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στη Γαλλία.

Εχετε γίνει πιο ευρωλάγνοι κι από τους πιο ευρωλάγνους.

Δεν έχετε καμιά αναστολή στη στήριξη των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Βεβαίως, θα πει κάποιος, εδώ φτάσατε στο σημείο να προσφέρετε κάλυψη στην επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, στην ΕΕ θα κολλήσετε;

Μετά την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μετά τη στήριξη όλων των επιθετικών ΝΑΤΟικών αποφάσεων, μετά τις συμφωνίες υπουργών στις ΗΠΑ για επέκταση των στρατιωτικών τους βάσεων στην Ελλάδα, όπως τη Σούδα, φτάσατε στο σημείο, με την υπογραφή σας στην Κοινή Ανακοίνωση της Συνόδου των Χωρών του Νότου, να δώσετε πλήρη κάλυψη και να χαρακτηρίσετε μάλιστα «κατανοητή» την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, που ρίχνει επιπλέον λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών, με επικίνδυνες, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς της περιοχής.

Χτες, μάλιστα, ο υπουργός σας και συνεταίρος σας στην κυβέρνηση, από τους ΑΝΕΛ, καμάρωνε από το Κόσσοβο για αυτήν την πολιτική, για τη γεωστρατηγική, λέει, αναβάθμιση της Ελλάδας! Αλήθεια, τι αμυντικές ανάγκες της χώρας υπηρετεί η παρουσία ελληνικού στρατού στο Κόσσοβο κι αλλού, που κι εσείς καταδικάζατε όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση; Και την ίδια στιγμή, κομπάζετε ότι θα επεκτείνετε για μία 5ετία τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη βάση της Σούδας.

Αποδείξατε, για μια ακόμη φορά, ότι δεν έχετε κανένα φραγμό, καμιά αναστολή, προκειμένου να στηρίξετε τους επικίνδυνους σχεδιασμούς, προς όφελος όχι φυσικά της ειρήνης και του λαού μας, που πρέπει να διεκδικήσει εδώ και τώρα την απεμπλοκή της Ελλάδας από οποιουσδήποτε πολέμους, επιθετικές ενέργειες, το κλείσιμο των ΝΑΤΟικών βάσεων, της Σούδας ειδικά, την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που υπάρχουν από τις αποστολές εκτός συνόρων, από το πλιάτσικο του κεφαλαίου που γίνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Να γιατί λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει πολύτιμες, ανεκτίμητες υπηρεσίες στο σύστημα. Γιατί με την παραπλάνηση και με το «καρότο», με την ταμπέλα της δήθεν προόδου - όσο κι αν αυτό άρχισε να ξεφτίζει πλέον γιατί ο λαός σάς πήρε χαμπάρι - πετύχατε να περάσετε όμως σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα και πάνω απ' όλα να περάσετε αντιλήψεις, ιδέες βαθιά αντιδραστικές μέσα στον κόσμο, σε αυτό τον κόσμο που σας ακολουθούσε, αντιλήψεις κατάφωρα εχθρικές για το λαό μας.

Και εδώ βρίσκεται βέβαια και η δύσκολη θέση της ΝΔ. Γιατί πρέπει να αντιπολιτευτεί μια κυβέρνηση που αποδείχτηκε σε αυτά τα ζητήματα πιο ικανή. Δηλαδή, να περνάει πολιτικές για τις οποίες η ΝΔ θεωρεί ότι έχει το «know how». Και όχι μόνο αυτό, αλλά να βλέπει και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει επιπλέον και τα εύσημα από τους ευρωενωσιακούς συμμάχους, από ευρωατλαντικούς εταίρους, από τον ΣΕΒ στην Ελλάδα, για τις επιδόσεις της σε αυτό το αντιλαϊκό έργο. Και προσπαθεί, βέβαια, να υπερακοντίσει καταφεύγοντας ακόμα και σε γραφικότητες, όπως αυτή σήμερα του κύριου Γεωργιάδη.

Με «νόμιμο» τρόπο η αφαίρεση ακόμα και αυτών των ελάχιστων, ανεπαρκών λαϊκών δικαιωμάτων στην Υγεία

Οσον αφορά την Εξεταστική για την Υγεία, το χρονικό διάστημα της έρευνας και κυρίως η θεματολογία της «προσφέρεται» για μια βολική, θα λέγαμε, αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού συσκοτίζονται όλα τα παραπάνω, αλλά και η αιτία της άθλιας κατάστασης του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σχέση με τις αυξημένες, τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποιεί - με επιταχυνόμενους ρυθμούς - και στον τομέα της Υγείας μια πολιτική, συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και ανεξάρτητα με τις επιμέρους διαφοροποιήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, είχαν και έχουν ως προπαγανδιστικό περιτύλιγμα των αντιλαϊκών μέτρων δήθεν το «νοικοκύρεμα», δήθεν τον «εξορθολογισμό των δαπανών», δήθεν το χτύπημα της «σπατάλης»!

Με αυτήν την προπαγάνδα προωθούνται όλα τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και με νόμιμο τρόπο γίνεται η τεράστια κλοπή, με την αφαίρεση ακόμα και αυτών των ελάχιστων, ανεπαρκών λαϊκών δικαιωμάτων στην Υγεία.

Με νόμιμο, εντός εισαγωγικών, τρόπο οι ασθενείς πληρώνουν περισσότερα από πριν και το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν και παρέχουν λιγότερα.

Με νόμιμο τρόπο κλείνουν δημόσια νοσοκομεία, ψυχιατρεία, κλινικές, εργαστήρια, μονάδες του ΠΕΔΥ.

Με νόμιμο τρόπο μειώνεται το μόνιμο προσωπικό στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Με νόμιμο τρόπο αυξάνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων στην Υγεία (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών) και μέσω της απαράδεκτης σχέσης εργασίας ορισμένου χρόνου και με ακόμα πιο μειωμένα δικαιώματα από τους επικουρικούς, με «μπλοκάκι», «κοινωνική εργασία» και πάει λέγοντας, διότι δεν στοιχίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού πληρώνονται από τα έσοδα των μονάδων Υγείας.

Ολα αυτά, όμως, κάθε άλλο παρά νόμιμα τα θεωρούμε εμείς, το ίδιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Αυτά όλα κι αν είναι καραμπινάτες παρανομίες που κάνετε κατά συρροή σημερινοί και χτεσινοί κυβερνώντες.

Η κυβέρνηση «ακρωτηριάζει» και τις ελάχιστες παροχές Υγείας, που αντιμετωπίζονται ως «κόστος»

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αξιοποιείται κατά κόρον και από τη σημερινή κυβέρνηση για να τροφοδοτεί τις δημόσιες μονάδες Υγείας με «πάμφθηνο» προσωπικό, με χαμηλότερες αμοιβές ακόμα και από το επικουρικό προσωπικό, με προσωρινή σχέση εργασίας, χωρίς άδειες, χωρίς επιδόματα αδείας, Χριστουγέννων, Πάσχα.

Πρόσφατο «ανδραγάθημα» της κυβέρνησης είναι και η νομοθέτηση που προβλέπει ότι οι Περιφέρειες και οι δήμοι, ξεχωριστά ή από κοινού, οι ενώσεις τους, οι επιχειρήσεις ΟΤΑ, μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τα Νοσοκομεία, τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας, τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους, προκειμένου να χρηματοδοτούν από τους προϋπολογισμούς τους τη μελέτη, την εκτέλεση των έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης των δημόσιων δομών Υγείας, τις προμήθειες (εκτός των φαρμάκων).

Μεταφέρει την ευθύνη της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη, λειτουργία, προμήθειες υγειονομικού υλικού και μηχανημάτων και υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Τοπική Διοίκηση Α' και Β' βαθμού.

Επεκτείνει και βαθαίνει προηγούμενα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση, όπως τη χρηματοδότηση από τους δήμους και τις Περιφέρειες της πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, την παροχή επιδομάτων ως «κίνητρα» για την κάλυψη σοβαρών ελλείψεων σε γιατρούς κ.ά.

Ανοίγει παραπέρα το δρόμο της επιπλέον επιβάρυνσης του λαού μας με δημοτικά τέλη και φορολογία, προκειμένου να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα, με το επιχείρημα ότι είναι σε όφελος της Υγείας του λαού και με δεδομένη την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και της άσχημης οικονομικής κατάστασης των δήμων και των Περιφερειών, λόγω πάλι της υποχρηματοδότησής τους από το κράτος.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση νομοθέτησε, βάζοντας τη σφραγίδα, όχι απλά μιας υποβαθμισμένης και ανεπαρκούς δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) όπως είναι σήμερα, αλλά και την τυπική διάλυσή της.

Με την καθιέρωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), επεκτείνετε επάξια το σχέδιο, το οποίο ξεκίνησε από προηγούμενες κυβερνήσεις, για την αναδιάρθρωση της ΠΦΥ, με υποδομές και προσωπικό που δεν θα επιβαρύνουν το κράτος και με παροχές του ελάχιστου «στοιχειώδους πακέτου» στους ασθενείς, που επίσης θα «κοστίζουν» ελάχιστα σε κράτος και ασφαλιστικά ταμεία.

Τα μεγαλεπήβολα σχέδια για την ΠΦΥ, που με καταιγιστικό τρόπο προπαγανδίζατε όλο το προηγούμενο διάστημα, αποδεικνύονται μια τεράστια φούσκα.

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς;

Οτι για 10.000 έως 12.000 πληθυσμό προβλέπετε κατ' ελάχιστο έναν γιατρό (ή έναν παθολόγο ή έναν γενικό γιατρό ή έναν παιδίατρο), έναν νοσηλευτή ή έναν Επισκέπτη Υγείας ή έναν διοικητικό;

Δηλαδή, ένας γιατρός, ένας νοσηλευτής με έναν διοικητικό θα δουλεύουν και θα παρέχουν υπηρεσίες προαγωγής, πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας! Αλλά και σε κάθε βάρδια να υπάρχει αυτός ο αριθμός, αντιμετωπίζονται έτσι οι ανάγκες;

Κι όταν αρρωσταίνουν ή παίρνουν άδειες αυτοί οι εργαζόμενοι, τι θα γίνεται; Ποιον κοροϊδεύετε;

Είναι ζήτημα αν αυτές οι ομάδες θα μπορούν έστω να συνταγογραφούν, ενώ η μέτρηση ακόμα και της πίεσης θα θεωρείται πολυτέλεια.

Αυτό είναι ακρωτηριασμός της έννοιας και της αποστολής της ΠΦΥ, που εσείς την ονομάζετε τομή. Είναι ακρωτηριασμός των ελάχιστων παροχών που είχαν οι λαϊκές οικογένειες. Γιατί με τη σύνθεση αυτών των ομάδων και τον αριθμό των υγειονομικών που θα την αποτελούν, μόνο ως αστείο ακούγεται αυτό που ισχυρίζεστε ότι θα παρέχει ολοκληρωμένες και ποιοτικές μάλιστα υπηρεσίες, «σε όλο τον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες», δικά σας λόγια σε εισαγωγικά.

Λέτε ότι αυτές οι ομάδες θα συμπληρώνουν τις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες της ΠΦΥ, δηλαδή τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία.

Αυτό θα ίσχυε αν αυτές οι δημόσιες μονάδες ήταν στελεχωμένες με όλο το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμένες και με μηχανήματα και με εργαστήρια, που να λειτουργούν βέβαια. Από αυτά, όμως, σχεδόν τίποτα δεν ισχύει.

Στην ουσία, δεν συμπληρώνετε το δημόσιο σύστημα ΠΦΥ, αλλά και αυτό το ελαχιστότατο που υπάρχει, το κάνετε ακόμα χειρότερο.

Και αυτό το προσωπικό που θα στελεχώσει τις Τοπικές Μονάδες, θα είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, δηλαδή προσωπικό με μειωμένα δικαιώματα και αποδοχές, το οποίο θα εναλλάσσεται μεταξύ φτηνής, εντατικοποιημένης εργασίας και ανεργίας, το οποίο, εκτός των άλλων βέβαια, θα απαξιώνεται κιόλα ως εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Ούτε καμία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται. Το αντίθετο, αναφέρεται ως ανδραγάθημα ότι το σχέδιο θα υλοποιηθεί από την προσωρινή χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, που σημαίνει ότι στρώνεται το έδαφος, αυτές οι μονάδες το επόμενο διάστημα να περάσουν στην πλήρη ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης και της επιβολής τοπικής φορολογίας, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Στην πράξη οι ασθενείς υποχρεώνονται να πληρώνουν «για να έχουν»

Με νόμιμο τρόπο, επίσης, οι δημόσιες μονάδες Υγείας ενισχύουν τη λειτουργία τους ως επιχειρήσεις με την «ταμπέλα» του Δημοσίου, ενισχύεται η ανταποδοτικότητα στην παροχή των υπηρεσιών τους.

Με νόμιμο τρόπο εφαρμόζονται τα «πλαφόν» και οι περικοπές στις ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις, στα φάρμακα, στο υγειονομικό υλικό κ.λπ., προς τους ασθενείς.

Με νόμιμο τρόπο δόθηκε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία σε ανασφάλιστους, αλλά χωρίς το κράτος να βάλει ούτε 1 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για να έχουν αυτό το «δικαίωμα» οι ανασφάλιστοι, θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά τις συμμετοχές όπως και οι ασφαλισμένοι, ενώ η ευθύνη της κρατικής χρηματοδότησης μεταφέρθηκε στον υποχρηματοδοτούμενο πάλι από το κράτος ΕΟΠΥΥ και στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Πρόκειται για τα γνωστά ΣΥΡΙΖΑίικα - ευρωενωσιακά κόλπα, να κερνάτε με ξένα «κόλλυβα».

Από τη μία, με την πολιτική τους δημιουργούν πάμφτωχους, εξαθλιωμένους και από την άλλη βάζουν, βάζετε δηλαδή, τους «λιγότερο» φτωχούς να πληρώσουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ενα από τα μέτρα ως προς αυτό είναι και η αύξηση των εισφορών στις κύριες συντάξεις στο 6% και η επιβολή του ίδιου ποσοστού στις επικουρικές συντάξεις.

Ακόμα όμως και αυτά που υποτίθεται ότι δικαιούνται οι ασθενείς, στην πράξη υποχρεώνονται να πληρώνουν «για να έχουν», αφού σε πολλές περιπτώσεις - π.χ. τα νησιά, περιοχές εκτός μεγάλων αστικών κέντρων - είτε δεν υπάρχουν υποδομές, είτε λείπει ιατρικός εξοπλισμός (μηχανήματα), είτε λείπουν ακόμα και βασικές ειδικότητες, όπως είναι καρδιολόγοι, παιδίατροι και άλλοι.

Στο έδαφος του ανταγωνισμού, της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο και τα σκάνδαλα

Ολες οι κυβερνήσεις προφασίζονται ότι παίρνουν μέτρα αντιμετώπισης της διαφθοράς κ.λπ. Υπάρχει πλούσιο νομοθετικό οπλοστάσιο.

Οταν όμως και ο τομέας της Υγείας αναπτύσσεται στη βάση του «κόστους - οφέλους».

Οταν οι δημόσιες μονάδες Υγείας, για να έχουν όλα όσα χρειάζονται για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς, εξαρτώνται από τους επιχειρηματικούς ομίλους (σε μηχανήματα, σε φάρμακα, σε αντιδραστήρια, σε ιατρικά εργαλεία, σε υγειονομικό υλικό, σε ηλεκτρική ενέργεια, σε πετρέλαιο, σε νερό), το κυνήγι του κέρδους αποτελεί το θερμοκήπιο αναπαραγωγής των φαινομένων διαφθοράς, χρηματισμού και όλα όσα ακολουθούν.

Αυτό καμιά Εξεταστική δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει, όπως δεν το αντιμετώπισε και καμιά μέχρι τώρα νομοθεσία. Π.χ. η υπόθεση «NOVARTIS» ούτε η πρώτη είναι, ούτε η τελευταία θα είναι.

Είναι μια από τις περιπτώσεις, όσες κατά καιρούς βγαίνουν στην επιφάνεια βέβαια, ως αποτέλεσμα του πολέμου ανάμεσα σε φαρμακοβιομηχανίες για τη διεκδίκηση μεγαλύτερης πίτας στην αγορά.

Και τώρα που υπάρχει «κλειστός προϋπολογισμός» στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, πιθανόν να δούμε πολλά ακόμα, αφού η «προίκα» διεκδικείται από πολλούς «γαμπρούς» της φαρμακοβιομηχανίας.

Το δεδομένο είναι ότι σε αυτές τις συνθήκες της ανάπτυξης, όποιος «γαμπρός» και να επικρατήσει, τη «νύφη» πάλι θα την πληρώσει, όπως και πριν, ο λαός, οι ασθενείς των λαϊκών στρωμάτων.

Αν δεν φύγει από τη μέση το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους, θα συνεχίζει να υπάρχει και η διαφθορά (παράνομη και πολύ περισσότερο η «νόμιμη»), θα συνεχίσει να υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα για τη λαϊκή Υγεία, θα συνεχίσουν να γίνονται και να συζητάμε, Εξεταστικές Επιτροπές.

Την ίδια στιγμή που υπάρχει τεράστια πρόοδος στην επιστήμη, στην τεχνολογία, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού για το λαό, τα πράγματα πηγαίνουν σχετικά ή και απόλυτα προς τα πίσω.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» μετατράπηκε από «κοινωφελές ίδρυμα» σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Το νοσοκομείο αυτό, που ήταν ιδιοκτησίας της μεγαλύτερης ΜΚΟ στην Ελλάδα, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, από την αρχή λειτουργούσε στο πλαίσιο της «μεικτής οικονομίας» σαν κανονική επιχείρηση.

Οι ασθενείς πλήρωναν κανονικά, είτε άμεσα είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο έλεγχος για ατασθαλίες και παρανομίες - ήδη είναι προφυλακισμένος ο πρώην πρόεδρος του «Ντυνάν» - δεν λέει κανένας να μη γίνει, ούτε ισχυριζόμαστε κάτι τέτοιο.

Ομως αυτό από μόνο του δεν μπορεί να απαντήσει στο κύριο, δηλαδή ότι η όλη εξέλιξη και αυτού του νοσοκομείου έγινε στο έδαφος του ανταγωνισμού, της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας.

Είχε όλα τα στοιχεία με τα οποία λειτουργεί αυτή εδώ η καπιταλιστική οικονομία, μεταξύ των οποίων είναι και η «απαξίωση» του συγκεκριμένου νοσοκομείου, προκειμένου να αποτελέσει μόνο φτηνή λεία για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου.

Οταν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις εκθείαζαν το πρότυπο της «μεικτής οικονομίας» στο παράδειγμα του «Ερρίκος Ντυνάν», που έπρεπε να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κρατικά νοσοκομεία, όπως έλεγαν, ήμασταν το μοναδικό κόμμα που τονίζαμε ότι η επιχειρηματική δράση και με αυτήν τη μορφή τίποτα καλό δεν προοιώνιζε, ούτε για τους ασθενείς ούτε και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Και σε αυτόν τον τομέα φαίνεται η φιλολαϊκή πρόταση ανατροπής του ΚΚΕ

Η μοναδική λύση από τη σκοπιά της υπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων είναι το νοσοκομείο αυτό να περάσει στην πλήρη ιδιοκτησία, χρηματοδότηση και λειτουργία του από το κράτος.

Και στον τομέα της Υγείας φαίνεται, λοιπόν, η φιλολαϊκή, κοινωνική, πολιτική, οικονομική, συνολική πρόταση ανατροπής του ΚΚΕ.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εντάσσονται και οι σημερινές προτάσεις, πιστεύουμε, για άμεση ανακούφιση, για αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με εξασφάλιση υποδομών, ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων, με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Το ΚΚΕ συμφωνεί να γίνει διερεύνηση του ζητήματος. Δεν βλέπουμε, επίσης, το λόγο γιατί να μην επεκταθεί μέχρι σήμερα, μέχρι αυτή την ώρα που μιλάμε, ή να μη συμπεριλάβει και ένα χρόνο πριν ή και περισσότερο αν χρειάζεται. Ετσι θα ξεκαθαριστεί και ότι δεν έχετε κάτι να κρύψετε, ούτε κάποιον να καλύψετε, από σημερινούς ή πρώην υπουργούς κ.λπ. Τόσο απλά και ξεκάθαρα είναι τα πράγματα. Και στα πολιτικά παιχνίδια που παίζετε όλοι σας, εμείς βεβαίως δεν συμμετέχουμε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ