ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εμπρακτη αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στην «Καρυπίδης»

Παραδόθηκε βοήθεια που συγκεντρώθηκε μέσα από πολύμορφες δράσεις και από τη διακίνηση του κουπονιού ενίσχυσης του πολύμηνου αγώνα

Από τη χτεσινή εκδήλωση και την παράδοση της βοήθειας
Από τη χτεσινή εκδήλωση και την παράδοση της βοήθειας
Η έμπρακτη αλληλεγγύη του εργαζόμενου λαού της Θεσσαλονίκης στους απλήρωτους εργαζόμενους της επιχείρησης «Καρυπίδης» και τον πολύμηνο αγώνα που διεξάγουν, εκφράστηκε μέσα από την εκδήλωση που διοργάνωσε χτες το Πανελλαδικό Σωματείο των εργαζομένων της επιχείρησης, στο Εργατικό Κέντρο, ενόψει του Πάσχα.

Στην εκδήλωση διανεμήθηκε η βοήθεια - κρέας (αρνί), τρόφιμα μακράς διάρκειας, νωπά λαχανικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης - που συγκεντρώθηκε μέσα από πολύμορφες δράσεις που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα Σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, Σύλλογοι της ΟΓΕ και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ, αλλά και με τα χρήματα που μαζεύτηκαν από τα κουπόνια ενίσχυσης που κυκλοφόρησαν το ΠΑΜΕ μαζί με το Πανελλαδικό Σωματείο της επιχείρησης και διακινήθηκαν σε πόλεις όλης της χώρας.

Μέσα από τη δουλειά που προηγήθηκε, αναδείχθηκε η ανάγκη να δυναμώσει η ταξική αλληλεγγύη, για να στηριχθεί ο αγώνας των απλήρωτων εργαζομένων, για να αντιμετωπίσουν τις αφόρητα πιεστικές συνθήκες που ζουν και να συνεχίσουν ακόμη πιο αποφασιστικά την πάλη τους. Αυτή η προσπάθεια που αγκαλιάστηκε από το λαό, ανέδειξε αυτό που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είπαν εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους, ότι δηλαδή «είναι πολύτιμη η βοήθεια από τους εργαζόμενους που από το υστέρημά τους μας ενισχύουν. Νιώθουμε ότι είναι δίπλα μας, αναγνωρίζουν το δίκιο μας και αυτό μας δίνει δύναμη».

Δεν παραδιδόμαστε, συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας


Στην εκδήλωση μίλησε η Νόπη Μουστακίδου, πρόεδρος του Πανελλαδικού επιχειρησιακού Σωματείου. Αναφέρθηκε στον πολύμηνο αγώνα που διεξάγουν οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία εδώ και 15 μήνες, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας με πλήρη δικαιώματα και μέτρα προστασίας των οικογενειών τους. Αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης, που επιτρέπει να συνεχίζεται το παιχνίδι που στήθηκε σε βάρος των εργαζομένων από την εργοδοσία αλυσίδων σούπερ μάρκετ που παίρνουν τα πρώην καταστήματα της «Καρυπίδης» και τα λειτουργούν χωρίς να προσλαμβάνουν τους εργαζόμενους, καταστρατηγώντας τη σχετική νομοθεσία που προβλέπει τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους σε περίπτωση μεταβίβασης της επιχείρησης.

Μίλησε για τις δεκάδες κινητοποιήσεις σε υπουργεία, ΣΕΠΕ, ΔΕΚΟ, ΟΑΕΔ, σημείωσε ότι με τον αγώνα τους κατάφεραν να πάρουν έκτακτο επίδομα από τον ΟΑΕΔ, να επανασυνδεθεί κομμένο ρεύμα και νερό σε οικογένειες. Και τόνισε: «Αν δεν υπήρχε η σθεναρή στάση του Σωματείου, θα είμαστε άνεργοι εδώ και μήνες. Ο αγώνας μας έδειξε και δείχνει το εξής: Από τη μία είμαστε εμείς και το δίκιο μας, μαζί με τους συναδέλφους από τα άλλα ταξικά σωματεία, το ΠΑΜΕ, και από την άλλη η εργοδοσία, το κράτος και τα τσιράκια τους, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, που όλοι μαζί έχουν στοιχηθεί στο πλευρό της "Καρυπίδης" και των άλλων εργοδοτών.

Η ψυχολογική πίεση που δεχθήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, η καθυστέρηση των δεδουλευμένων, η ανασφάλεια αλλά και η άσχημη καθημερινή κατάσταση δεν πρέπει να διαμορφώσουν κλίμα απογοήτευσης και παράδοσης άνευ όρων. Εχουμε αποδείξει πως όταν είμαστε ενωμένοι και μαχητικοί, μπορούμε να κερδίσουμε. Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά με κινητοποιήσεις, συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου την Κυριακή 23 Απρίλη, στις 6 μ.μ. στο ΕΚΘ και στην απεργία της Πρωτομαγιάς στις 10 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Χίλιες τετρακόσιες οικογένειες έχουμε φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης, αλλά δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα της "δίκαιης" ανάπτυξής τους. Απαιτούμε εξασφάλιση των θέσεων εργασίας με τα δικαιώματά μας σε οποιονδήποτε εργοδότη (ΜΑRΚΕΤ ΙΝ, ΜΑΣΟΥΤΗΣ, DISCOUNT, ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ κ.ά.) λειτουργήσει (όλα, ή μέρος αυτών, ή μεμονωμένα) τα καταστήματα. Απαιτούμε την καταβολή των δεδουλευμένων μας, τη διαγραφή των οφειλών μας στις ΔΕΚΟ, τράπεζες, εφορία».

Στη συνέχεια, πήραν το λόγο ο Λεωνίδας Στολτίδης από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, η Γαρυφαλιά Καλαμαρά, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων σωματείων. Επανέλαβαν τη στήριξη στον αγώνα τους, που, όπως είπαν, αποτελεί παράδειγμα, και τόνισαν την ανάγκη συνολικά ο αγώνας των εργαζομένων να αποκτήσει τέτοια χαρακτηριστικά, να βάζει εμπόδια στην εργοδοσία, στο κεφάλαιο και την εξουσία του, να βάζει στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων με την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης.


ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Κινητοποιήσεις για δεδουλευμένα και το δικαίωμα στη δουλειά

Καταγγελίες για τις συνθήκες δουλειάς στα εργολαβικά συνεργεία των νοσοκομείων, αλλά και στις συμβάσεις έργου

Την απόλυση εργολαβικής εργαζόμενης στην καθαριότητα του Γηροκομείου Ηγουμενίτσας, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, μεθόδευσε η εργοδοσία. Χάρη στην άμεση αντίδραση του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που οργάνωσαν κινητοποιήσεις το μεσημέρι της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας, η απόλυση ανακλήθηκε.

Το ίδιο σκηνικό είχε στηθεί και πριν από 15 περίπου μέρες. Η συγκεκριμένη εργαζόμενη είναι εκλεγμένη στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, γεγονός που καθιστά συνδικαλιστική δίωξη την προσπάθεια της εργοδοσίας να την απολύσει, για να τρομοκρατήσει και να «παραδειγματίσει» όποιον οργανώνεται, αγωνίζεται και διεκδικεί.

Οσον αφορά στις συνθήκες δουλειάς, οι ίδιες οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Γηροκομείου καταγγέλλουν: «Η εταιρεία που δουλεύουμε δεν φτάνει που μας προσέλαβε για ένα κομμάτι ψωμί, με 3 ευρώ την ώρα, αρνείται να μας καταβάλλει την προσαύξηση που σύμφωνα με το νόμο δικαιούμαστε για τις Κυριακές και τις αργίες. Καθυστερεί την πληρωμή των δεδουλευμένων μας και το κάνει μετά από συνεχόμενες δικές μας ενοχλήσεις. Δεν μας έχει δώσει κανένα αντίγραφο απ' τις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει, οι οποίες ήταν ασυμπλήρωτες όταν τις υπογράψαμε. Δεν έχουμε λάβει αποδείξεις πληρωμών για τους μήνες που μας πλήρωσαν. Δεν έχουν δώσει χρήματα για ούτε μία μέρα άδειας και για υπερωρίες εργαζομένων».

Στο Νοσοκομείο Λευκάδας

Στην ανεργία πετιούνται δύο τραπεζοκόμοι στο Νοσοκομείο Λευκάδας, οι οποίες εργάζονταν επί πέντε χρόνια στο εργολαβικό συνεργείο σίτισης ασθενών για 300 ευρώ. «Αφού η διοίκηση του νοσοκομείου τούς καθησύχαζε ότι "θα συνεχίσουν να δουλεύουν και μετά τους εργολάβους", απολύθηκαν το περασμένο Σάββατο με το πρόσχημα ότι έχει καθυστερήσει η προώθηση των ατομικών συμβάσεων στα νοσοκομεία», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας.

Παράσταση διαμαρτυρίας με αίτημα να επαναπροσληφθούν οι δύο εργαζόμενες, να μπει τέρμα στο άθλιο καθεστώς των εργολάβων και των ατομικών συμβάσεων με ημερομηνία λήξης και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά έκανε, προχτές, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας - Βόνιτσας. Σήμερα, καλεί στην κινητοποίηση που έχει αποφασίσει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, στις 9.30 π.μ., στο χώρο του νοσοκομείου.

Χτες, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο χώρο του νοσοκομείου με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Ο διοικητής του νοσοκομείου απέφυγε να συναντήσει τους εργαζόμενους και να απαντήσει στο δίκαιο αίτημά τους. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης, ο οποίος στη συνέχεια πραγματοποίησε περιοδεία στο χώρο του νοσοκομείου και συνομίλησε με εργαζόμενους και ασθενείς.

«Τα πανηγύρια της κυβέρνησης για τις ατομικές συμβάσεις ως μέτρο που υποτίθεται θα "έσωζε" τους εργαζόμενους από τα νύχια των εργολάβων, αποδείχτηκε πολύ γρήγορα ότι είναι όχημα για την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς», τονίζει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Μας αφορά όλους, γιατί η απόλυση των εργαζομένων στη σίτιση είναι κομμάτι ενός καθεστώτος στα νοσοκομεία που ολοένα και γενικεύεται. Αυτό της ανασφάλειας και της τρομοκρατίας. Αφορά όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, αυτούς στην καθαριότητα που βιώνουν την ίδια κατάσταση, τους νοσηλευτές που ανάμεσα στα άλλα επωμίζονται καινούρια βάρη κ.λπ.».

Στην Κέρκυρα

Με στάσεις εργασίας διεκδικούν τα δεδουλευμένα και το δικαίωμά τους στη δουλειά οι εργολαβικές εργαζόμενες στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας (ΓΝΚ). Χτες, έγιναν στάσεις εργασίας τόσο στην πρωινή όσο και στην απογευματινή βάρδια. Στις εργαζόμενες οφείλονται δεδουλευμένα από νυχτερινά, υπερωρίες, δουλειά τις Κυριακές και τις αργίες, τα οποία συστηματικά δεν καταβάλλει η εταιρεία.

Η Σωματειακή Επιτροπή του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων με τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις, μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Πρόσληψη από το ΓΝΚ και απορρόφηση όλων των εργαζομένων με σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα - σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους. Να καταβάλει η εταιρεία - εργολάβος το σύνολο των δεδουλευμένων. Να φύγουν οι εργολαβικές εταιρείες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία. Παράλληλα, στηλιτεύει τις διαγραφές εργαζομένων στις οποίες έχει προχωρήσει η πλειοψηφία στο Σωματείο Καθαριστριών και Καθαριστών στο ΓΝΚ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ