ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πρωτοβουλίες μπροστά στην Πρωτομαγιά και προετοιμασία απεργιακής απάντησης

Με σύνθημα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά» ο γιορτασμός της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς

«Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά». Με αυτό το σύνθημα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σχεδιάζουν τις πρωτοβουλίες τους για την Εργατική Πρωτομαγιά, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Παράλληλα με τις πολύμορφες πρωτοβουλίες που οργανώνουν Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε αυτό το πλαίσιο, δίνουν βάρος στην προετοιμασία για γενική απεργιακή απάντηση όποτε και αν φέρει η κυβέρνηση τα νέα αντιλαϊκά μέτρα στη Βουλή.

Στην Αθήνα, η Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, ενώ στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Παράλληλα, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ έχει καλέσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να κάνουν τη βδομάδα 24-30 Απρίλη βδομάδα δράσης,«με πλατιά συζήτηση στους τόπους δουλειάς, με εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες για το χαρακτήρα και τις αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τις εξελίξεις στην περιοχή μας, όπως συνδέονται με την κατάσταση των εργαζομένων και τα προβλήματά τους σήμερα».

Απεργιακή απόφαση στη Ζάκυνθο

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας, με ανοιχτή ημερομηνία, για όποια μέρα η κυβέρνηση φέρει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα στη Βουλή.

Παράλληλα, αποφάσισε να οργανώσει τριήμερο δράσης για την Πρωτομαγιά, στο οποίο καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους φορείς, τη νεολαία του νησιού: Το Σαββάτο 29/4, στις 11.30 π.μ., θα προβάλλει αντιπολεμική ταινία στο «Cine Foskolos». Την Κυριακή 30/4, στις 11 π.μ., οργανώνει ποδηλατοδρομία, ενώ το τριήμερο θα κορυφωθεί με την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο παλιό Εργατικό Κέντρο, στο πλαίσιο της οποίας θα δοθεί και συναυλία.

Συνδικάτα στις Κατασκευές: Εκδήλωση για τη στάση των εργατών στον πόλεμο

Εκδήλωση με θέμα τη στάση των εργατών στον πόλεμο διοργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου των Κατασκευών, την Πέμπτη 27/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν αποφασίσει για την Πρωτομαγιά.

Στην κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία αναφέρουν: «Σε περίπτωση πολέμου, ενώ δουλεύουμε μαζί στο γιαπί εργάτες από διάφορες χώρες, θα μας βάλουν τα αφεντικά να σκοτωθούμε μεταξύ μας, πάλι για να κονομάνε αυτοί. Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Οι εργάτες, ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή, θρησκεία, έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανάγκες και τον ίδιο εχθρό, αυτόν που μας κλέβει τον ιδρώτα μας σε περίοδο "ειρήνης" και αυτόν που θέλει το αίμα μας σε περίοδο "πολέμου". Οι εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας μας, αλλά και κάθε χώρας, δεν έχουν κανένα συμφέρον να πολεμήσουν για λογαριασμό όσων τους ξεζουμίζουν, δηλαδή για τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλέμπορους. (...) Παλεύουμε ενάντια στον πόλεμο, αλλά και ενάντια στο εκμεταλλευτικό αυτό σύστημα. Μόνο αυτός ο αγώνας μπορεί να μας λυτρώσει από τα βάσανα που τραβάμε καθημερινά και από τους πολέμους συνολικά και θα μας δώσει τη δυνατότητα ικανοποίησης των αναγκών μας».

Εκδήλωση αφιερωμένη στους εργάτες των παράνομων τυπογραφείων

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορία των εργατών Τύπου και Χάρτου, που την περίοδο 1940 - 1949 εργάστηκαν στην έκδοση των παράνομων αντιστασιακών εντύπων. Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 25/4, στις 18.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία των Λιθογράφων (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος). Θα περιλαμβάνει προβολή βίντεο, ομιλία, ενώ στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας. Επίσης, στους συμμετέχοντες θα μοιραστεί μπροσούρα αφιερωμένη στους εργάτες που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα, με υλικό του παράνομου Τύπου της περιόδου 1940 - 1949.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται μέχρι την Πρωτομαγιά η έκθεση βιβλίου της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, τις καθημερινές (9.00 - 15.00 και 18.00 - 20.00) στα γραφεία της Ενωσης (Αριστοτέλους 11-15).

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην απληρωσιά και τις απολύσεις

Αντιμέτωποι με την απληρωσιά και τις απολύσεις, συμβασιούχοι - παρατασιούχοι εργαζόμενοι σε δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τον αγώνα μαζί με το κλαδικό Σωματείο, για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, καθώς έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα σε κυβέρνηση - δημάρχους και παρέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οργανώνουν την πάλη για το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Δήμου Ευόσμου - Κορδελιού πραγματοποίησαν χτες στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη, καθώς χτες εκδικάστηκε το αίτημα έκδοσης διαταγής για την πληρωμή τους, που κατέθεσαν με ασφαλιστικά μέτρα. Τη στάση εργασίας κήρυξε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης.

Ο δήμος έχει απλήρωτους τους 45 συμβασιούχους που απασχολεί από 3 έως και 5 μήνες. Ο ειρηνοδίκης έδωσε διαταγή πληρωμής 1.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο, έναντι των δεδουλευμένων που τους οφείλονται. Ο δήμος πρέπει να εκτελέσει την απόφαση τις αμέσως επόμενες μέρες, ενώ η κύρια αγωγή θα συζητηθεί στις αρχές Μάη.

Νωρίτερα, το δικαστήριο εξέδωσε διαταγή πληρωμής 1.000 ευρώ και για μια συμβασιούχο εργαζόμενη του δήμου Χαλκηδόνας.

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα δικαιώθηκαν οι περίπου 700 συμβασιούχοι του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι με προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου πληρώθηκαν 1.000 ευρώ έναντι ο καθένας, μέχρι να συζητηθεί η κύρια αγωγή τους στις 28 Απρίλη.

Απολύσεις στο δήμο Νεάπολης - Συκεών

Στην ανεργία αποφάσισε να πετάξει τους συμβασιούχους η διοίκηση του δήμου Νεάπολης - Συκεών, αν και αρχικά ο δήμαρχος είχε υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις για την παράταση των συμβάσεών τους έως το τέλος του 2017.

Στις 19/3 απέλυσε δύο συμβασιούχους ηλεκτρολόγους και σήμερα στέλνει στην ανεργία άλλους 3 συμβασιούχους, καθώς αρνείται να εφαρμόσει το νόμο για παράταση των συμβάσεων. Το ίδιο μέλλον περιμένει και τους υπόλοιπους περίπου 35 συμβασιούχους που απασχολούνται στην υπηρεσία καθαριότητας όταν συμπληρωθεί το 24μηνο απασχόλησής τους.

Την ίδια ώρα που απολύει εργαζόμενους, δρομολογεί διαδικασίες νέων προσλήψεων για 4 οκταμηνίτες ηλεκτρολόγους ΙΔΟΧ - ΔΕ ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Απλήρωτοι και στο δήμο Δίου - Ολύμπου

Απλήρωτοι και υπό την απειλή της απόλυσης παραμένουν για τέταρτο μήνα οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα του δήμου Δίου - Ολύμπου, οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά, κάτω από συνθήκες δύσκολες και επικίνδυνες, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Την ίδια ώρα, βαφτίζοντας έκτακτες και εποχιακές τις μόνιμες, κρίσιμες και βασικές υπηρεσίες καθαριότητας, η δημοτική αρχή με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (27/3) προχωρά στην ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δίου - Ολύμπου απαιτεί: Καμία απόλυση συμβασιούχου, να καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα, να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και να γίνουν - με κρατική χρηματοδότηση - όλες οι απαιτούμενες νέες προσλήψεις. Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου.

Με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αποκλειστικά δημόσια διαχείριση απορριμμάτων, που να εξασφαλίζει φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες για τους δημότες και πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους, χωρίς εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποιήσεις, ΣΔΙΤ κ.λπ.

Ο

«VODAFONE»: Σε δίωρη στάση εργασίας προχώρησαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι στη «Vodafone», αντιδρώντας στο κύμα απολύσεων που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία. Οπως καταγγέλλει η «Ταξική Ενότητα» στο ΠΑΣΕ «Vodafone», με τις συνεχιζόμενες απολύσεις, αλλά και τις αλλαγές των συμβάσεων, η εργοδοσία προσπαθεί να «ξεμπερδέψει» με τους παλιούς εργαζόμενους και να τους αντικαταστήσει με νέους, «με ελαστικές μορφές απασχόλησης, μισθούς πείνας», να εξασφαλίσει ότι θα έχει εργαζόμενους «φιμωμένους και φοβισμένους». Επιπλέον, η «Ταξική Ενότητα» καταγγέλλει τις συνδικαλιστικές διώξεις που επιχειρεί να εξαπολύσει η «Vodafone». Συγκεκριμένα, μια μέρα μετά την πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στην επιχείρηση (4/4), η εργοδοσία έκανε αναφορά για «ανάρμοστη συμπεριφορά» σε εργαζόμενη που είναι αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του ΠΑΣΕ και εκλεγμένη στο ΔΣ του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχα, στην Αθήνα κάλεσε με εξώδικο σε «υπηρεσιακό συμβούλιο» μέλη του ΔΣ του ΠΑΣΕ για «αντισυμβατική» συμπεριφορά.

«ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ»: Σε απεργία έχουν προχωρήσει από την περασμένη Παρασκευή οι εργαζόμενοι στην τεχνική εταιρεία «Δομοτεχνική» που απασχολούνται στις εργασίες που έχει αναλάβει η εταιρεία για τη ΔΕΗ, καθώς είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Οκτώβρη. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται και ομαλοποίηση των πληρωμών από εδώ και στο εξής.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Εκδήλωση για την Πρωτομαγιά

Την Τετάρτη 26/4, στις 7 μ.μ., στον δημοτικό κινηματογράφο «ΑΣΤΕΡΑΣ» (Ασκληπιού 4, Νέα Ιωνία), η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας καλεί σε εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στο χώρο θα πραγματοποιείται συλλογή σχολικών ειδών για τα προσφυγόπουλα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ