ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κυβέρνηση και ΕΕ φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί

Με τη νέα ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «κοινό σύστημα ασύλου» και τις αποφάσεις της ΕΕ, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει και υλοποιεί, επικυρώνεται ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων σε άθλιες συνθήκες και προωθούνται περαιτέρω οι φυλακίσεις, οι απελάσεις, η «φαστ τρακ» απόρριψη των αιτήσεων ασύλου, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω:

«Η ΕΕ, μαζί με τους συμμάχους και τους ανταγωνιστές της, όπως αιματοκυλά τη Συρία, ανάλογα μεταχειρίζεται και τους πρόσφυγες, θύματα των βομβαρδισμών της.

"Πρόληψη της δευτερογενούς μετακίνησης" βαφτίζετε στις αποφάσεις σας τον εγκλωβισμό στις άθλιες συνθήκες της Ειδομένης και του Πειραιά. ΕΕ και ελληνική κυβέρνηση, με τις επικίνδυνες αποφάσεις σας, φέρετε ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την εμπλοκή ΜΚΟ που εσείς "χρυσώνετε".

Στη γλώσσα σας ως "ενεργή μεταναστευτική πολιτική" εννοείτε τη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου που ενισχύονται, τις φυλακίσεις, τις απελάσεις προσφύγων και μεταναστών. Με τη "φαστ τρακ" απόρριψη της πλειοψηφίας των αιτήσεων ασύλου, αποδέχεστε ελάχιστους, όσους έχουν τις προδιαγραφές που ζητούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για τα κέρδη τους.

Οι λαοί με την πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και με την αλληλεγγύη τους να επιβάλουν τερματισμό των άθλιων συνθηκών παραμονής των προσφύγων και την άμεση μεταφορά τους στις χώρες τελικού προορισμού τους».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Διεκδίκηση και αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Σκαραμαγκά

Επίσκεψη του δημάρχου Μιχάλη Σελέκου στο κέντρο φιλοξενίας

Από την επίσκεψη του Μ. Σελέκου στον καταυλισμό
Από την επίσκεψη του Μ. Σελέκου στον καταυλισμό
Στο κέντρο φιλοξενίας που διαμορφώνεται στο Σκαραμαγκά και που ήδη φιλοξενεί εκατοντάδες πρόσφυγες βρέθηκε χτες ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, απ' όπου ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του δήλωσε: «Διαπιστώνουμε ότι παρά την εγκατάσταση των προσφύγων, απαιτούνται να γίνουν ακόμα πολλά για να ολοκληρωθεί ο χώρος φιλοξενίας και να διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες για τη διαμονή των προσφύγων. Η δημοτική αρχή οργανώνει ήδη με παρεμβάσεις τις τη στήριξη των χιλιάδων ξεριζωμένων που εγκαθίστανται στο Δήμο μας. Με μαζικούς φορείς και τους κατοίκους της πόλης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αμβλύνουμε τις δυσκολίες που συναντούν στο χώρο. Την ερχόμενη Κυριακή προγραμματίζουμε εκδήλωση για τα παιδιά και την επόμενη βδομάδα θα διοργανώσουμε εκδήλωση υποδοχής των προσφύγων. Παράλληλα, θα λειτουργήσουμε στέκι του Δήμου μέσα στο χώρο φιλοξενίας, που θα συντονίζει τη δράση μας στον καταυλισμό».

Τις ελλείψεις υγειονομικών στο χώρο επισήμανε η δημοτική αρχή κατά την επίσκεψή της στο Σκαραμαγκά, αφού μόνο ένας γιατρός δεν επαρκεί για την πληθώρα των περιστατικών που χρήζουν περίθαλψης. Για το συγκεκριμένο θέμα επικοινώνησε ο Χρ. Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, με το υπουργείο Υγείας, απαιτώντας άμεσα την πλήρη κάλυψη σε ιατρικό προσωπικό και ειδικά σε παιδίατρους, αφού πολλά από τα κρούσματα ασθενειών αφορούν παιδιά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα με θέμα τη φιλοξενία των προσφύγων στο Σκαραμαγκά. Πρόσκληση συμμετοχής στη συνεδρίαση έχουν ήδη λάβει σωματεία εργαζομένων, Σύλλογοι Γονέων, μαθητικά συμβούλια, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι κ.ά., για να δώσουν το «παρών» εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή από χτες, με ανακοίνωσή της, καλεί τον χαϊδαριώτικο λαό να υποδεχτεί με αγάπη και αλληλεγγύη τους κατατρεγμένους πρόσφυγες από τους πολέμους των ιμπεριαλιστών και να δείξει την ταξική του αλληλεγγύη με όλους τους τρόπους. Να καταδικάσει και να απομονώσει κάθε φασιστική, ρατσιστική, ξενοφοβική αντίληψη. Καλεί, επίσης, τους πρόσφυγες να οργανωθούν και να διεκδικήσουν συλλογικά τα δικαιώματά τους, ξεπερνώντας τις επιμέρους διαφορές τους. Οπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, «η ίδια αιτία που τους υποχρέωσε (σ.σ. τους πρόσφυγες) να φύγουν μακριά από τις πατρίδες τους, είναι αυτή που κάνει και τη δική μας ζωή όλο και χειρότερη. Είναι το κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι που ξεζουμίζουν τους λαούς όπου Γης. Είναι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ που κάνουν σωρεία, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για να διαφυλάξουν και να αυξάνονται τα κέρδη των καπιταλιστών...».

Στην ανακοίνωση συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω διεκδικήσεις της δημοτικής αρχής από την κυβέρνηση:

  • Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτούς να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
  • Αμεσα μέτρα με κρατική ευθύνη, για τη δημιουργία ανθρώπινων όρων και χώρων προσωρινής φιλοξενίας των χιλιάδων προσφύγων, αξιοποιώντας όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες, που θα λειτουργούν μόνο με ευθύνη του κράτους και όχι των διαφόρων ΜΚΟ και άλλων ανεξέλεγκτων δήθεν «αλληλέγγυων».
  • Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
  • Εξω το ΝΑΤΟ, ο Frontex και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.
Ξεχασμένοι και στοιβαγμένοι στο Ελληνικό

Απάνθρωπες είναι οι συνθήκες διαβίωσης των περίπου 1.500 από τους σχεδόν 4.330 πρόσφυγες που διαμένουν στους χώρους του Ελληνικού, δηλαδή στο πρώην αεροδρόμιο και στα γήπεδα μπέιζμπολ και χόκεϊ. Οι 1.500 έχουν βρει κατάλυμα στην αίθουσα αφίξεων του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου, σε χώρους δηλαδή που ήταν κλειστοί για περίπου 15 χρόνια και που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες των προσφύγων.

Συγκεκριμένα, αυτή η αίθουσα, με μεγάλα παράθυρα τα οποία όμως δεν ανοίγουν, μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί και «φούρνος» καθώς η θερμοκρασία, ακόμα και τώρα, ξεπερνά τους 35 βαθμούς. Οι δύο - τρεις τουαλέτες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των προσφύγων ενώ οι υδροφόρες των δήμων πηγαίνουν νερό στον Αγ. Κοσμά ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για μπάνιο. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες προσφύγων και μεταναστών που ζουν εκεί για καθαριότητα, ο όγκος των απορριμμάτων είναι υπερβολικός για τα απορριμματοφόρα των δήμων, τα οποία δεν πηγαίνουν συχνά λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση, με επιστολή της η «Ελληνικό ΑΕ» (η εταιρεία δηλαδή που έχει τη διαχείριση του χώρου και προωθεί την ιδιωτικοποίηση) ζητά να εκκενωθεί ο χώρος. Πάντως, το επιχειρηματικό ενδιαφέρον όσων ομίλων εμπλέκονται στην ιδιωτικοποίηση και εμπορική αξιοποίηση του χώρου, φαίνεται πως είναι και η βασική αιτία για υπερβολές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως ότι οι πρόσφυγες στήνουν σκηνές στον παραλιακό δρόμο ή ότι «τα παιδιά παίζουν στην παραλιακή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ