ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΝΤ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συγχρονισμένη επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης

Νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, εν μέσω εντεινόμενων «αβεβαιοτήτων»...

Associated Press

Νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, εν μέσω εντεινόμενων «αβεβαιοτήτων»...
Στην τέταρτη κατά σειρά υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία προχώρησε το ΔΝΤ. Με βάση και τις νεότερες προβλέψεις, η περαιτέρω επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα εκδηλώνεται συγχρονισμένα στα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, εν μέσω γενικότερων κινδύνων και «αβεβαιοτήτων».

«Σε περίπτωση που μια σημαντική υστέρηση στην ανάπτυξη απειλήσει να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, μια συλλογική αντίδραση μακροοικονομικής πολιτικής θα χρειαστεί. Οι φορείς χάραξης πολιτικής στις μεγαλύτερες οικονομίες θα πρέπει να προσδιορίσουν προληπτικά επιπλέον ενέργειες πολιτικής που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα εάν υπάρξουν ενδείξεις ότι τα παγκόσμια ρίσκα είναι έτοιμα να υλοποιηθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, οι εκτιμώμενοι ρυθμοί του ΑΕΠ, για το 2016 και το 2017 αντίστοιχα, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Παγκόσμια οικονομία: 3,2% (από 3,4% στην εκτίμηση του Γενάρη) και 3,5% (από 3,6%)
  • ΗΠΑ: 2,4% (από 2,6%) και 2,5% (από 2,6%)
  • Ευρωζώνη: 1,5% (από 1,7%) και 1,6% (από 1,7%)
  • Ιαπωνία: 0,5% (από 1%) και -0,1% (από 0,3%)
  • Κίνα: 6,5% (από 6,3%) και 6,2% (από 6%)
  • Ρωσία: Πτώση 1,8% (από -1%) και ανάκαμψη 0,8% (από 1%)
  • Βραζιλία: Πτώση 3,8% (από -3,5%) και απόλυτη στασιμότητα για το 2017 (αμετάβλητο)
  • Ινδία: Καταγράφεται η μεγαλύτερη ενίσχυση ανάμεσα στις ταξινομούμενες οικονομίες, με ποσοστό 7,5% τόσο για το 2016 όσο και για το 2017.
Ρίσκα και «αβεβαιότητες»

Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ ένα από τα βασικά ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία. «Το προγραμματισμένο για τον Ιούνιο δημοψήφισμα έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα για τους επενδυτές», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Μ. Ομπσφελντ, σύμφωνα με τον οποίο «ένα Brexit θα προκαλούσε μεγάλο πλήγμα σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, ανατρέποντας τις καθιερωμένες εμπορικές σχέσεις». Ο ίδιος, παρουσιάζοντας την έκθεση, τόνισε πως ο «κίνδυνος» του «Brexit» είναι «υπαρκτός».

Ταυτόχρονα, διαπιστώνονται εντονότεροι κίνδυνοι για τα παρακάτω:

-- Εντονότερη επιβράδυνση στην Κίνα, σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις, που θα μπορούσε να οδηγήσει «σε πιο γενικευμένη επιβράδυνση την παγκόσμια οικονομία».

-- Γεωπολιτικοί κίνδυνοι, Προσφυγικό και τρομοκρατία.

-- Παρατεταμένη περίοδος χαμηλών τιμών στο πετρέλαιο, που θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση τις προοπτικές για τα κράτη - εξαγωγείς. Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη πτώση των τιμών ενδέχεται να τονώσει τη ζήτηση από κράτη - εισαγωγείς.

Το προτεινόμενο «μείγμα» αντιλαϊκής πολιτικής

Σε αυτό το φόντο, το προτεινόμενο από το ΔΝΤ μείγμα αντιλαϊκής πολιτικής εστιάζει στους παρακάτω άξονες:

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Οπως τονίζεται, οι μεταρρυθμίσεις στις αναπτυγμένες οικονομίες στις αγορές εργασίας και προϊόντων μπορούν να προσδώσουν «ισχυρή ώθηση ανάπτυξης», μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Δημοσιονομική πολιτική: Προτείνεται η μείωση «αναποτελεσματικών φόρων», συμπεριλαμβανομένων αυτών που επιβάλλονται στην εργασία (δηλαδή, των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών), σε συνδυασμό με την αύξηση των κρατικών δαπανών για «έρευνα και ανάπτυξη».

Νομισματική πολιτική: Σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες, η «διευκολυντική νομισματική πολιτική» παραμένει ουσιαστική για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Για τις αναδυόμενες οικονομίες, συνιστάται μεγαλύτερη ευελιξία στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, «όπου αυτό είναι εφικτό».


ΑΙΓΑΙΟ
Νέες τουρκικές υπερπτήσεις

Συνεχίστηκαν και χτες οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο - αυτή τη φορά με επίκεντρο τις Οινούσσες - στο πλαίσιο των αμφισβητήσεων των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, εντός φυσικά ΝΑΤΟικού πλαισίου και πάντα... υπό το βλέμμα της ΝΑΤΟικής αρμάδας που έχει αναπτυχθεί στο αρχιπέλαγος.

Συγκεκριμένα, χτες, μετά τις προχτεσινές υπερπτήσεις πάνω από Οινούσσες και Λέσβο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ: «Ενα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών "F-16" εισήλθε στις 08.01 στο FIR Αθηνών μεταξύ ν. Λέσβου και ν. Χίου και στις 08.02 πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 17.000 πόδια. Ο ανωτέρω σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 08.03 μεταξύ ν. Λέσβου και ν. Χίου».

Ακολούθησε νέα υπέρπτηση, καθώς σύμφωνα με επόμενη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ: «Ενα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος "F-16" εισήλθε στις 09.07 στο FIR Αθηνών μεταξύ ν. Λέσβου και ν. Χίου και πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 22.000 πόδια. Εξήλθε του FIR Αθηνών στις 09.08. Ακολούθως, εισήλθε εκ νέου στις 09.10, στο FIR Αθηνών και πραγματοποιώντας υπέρπτηση άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 22.000 πόδια, εξήλθε στις 09.11 μεταξύ ν. Λέσβου και ν. Χίου». Και στις δύο περιπτώσεις, όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα συγκεντρωτικά χτεσινά στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, 3 σχηματισμοί, συνολικά 11 τουρκικά αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε 11 παραβάσεις και 12 παραβιάσεις στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μια εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά.

Σημειωτέον, το σύμπλεγμα των Οινουσσών βρίσκεται ανατολικά της Χίου, πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές. Κατά καιρούς, έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολεμικά σχέδια για τουρκική απόβαση στις Οινούσσες (με το σκεπτικό ότι «ελέγχουν από το βορρά το δίαυλο του Τσεσμέ»), τους Φούρνους Ικαρίας και τη Λέρο ή σχέδια για απόβαση και κατάληψη Οινουσσών και Χίου.


Εκδηλώσεις για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης

-- Η ΚΟΒ Μελισσίων - Πεντέλης του ΚΚΕ και το Παράρτημα Μελισσίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν σήμερα, Τετάρτη, εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων (πλατεία Αγίου Γεωργίου).

-- Η ΚΟ Δάφνης - Υμηττού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, οι ΟΒ Δάφνης - Υμηττού της ΚΝΕ και τα Παραρτήματα Υμηττού και Δάφνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση για το «Κάστρο του Υμηττού» την Κυριακή 17/4, στις 11 π.μ. στο δημαρχείο του Υμηττού. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει σύντομη δραματοποιημένη αναφορά στα γεγονότα, ενώ η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον Κώστα Θυμιανό, Γραμματέα της ΤΕ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών στο χώρο του Κάστρου του Υμηττού.

-- Οι ΚΟ Ζωγράφου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ζωγράφου πραγματοποιούν την Κυριακή 17/4 εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πέντε ήρωες κομμουνιστές που απαγχονίστηκαν από τους ταγματασφαλίτες συνεργάτες των ναζί στις 5/4/1944. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο μνημείο Ηρώων στη Λεωφόρο Παπάγου, όπου θα πραγματοποιηθεί και κατάθεση στεφάνου. Στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στην πλατεία Πέντε Ηρώων, Παπαδιαμαντοπούλου και Ξενίας (Αλεξ).

-- Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 7 στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου που δολοφονήθηκαν από τους συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών τον Απρίλη του 1943, διοργανώνει η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, την Κυριακή 17/4, στις 11.30 π.μ., στη Ζαρκαδόπετρα. Θα μιλήσει ο Κώστας Χατζηδαμιανός, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Λεωφορεία για τη Ζαρκαδόπετρα θα αναχωρήσουν στις 10 π.μ. από την πλατεία της Κοζάνης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ