ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κυβέρνηση να διεκδικήσει επίσημα τις γερμανικές οφειλές

Συνάντηση με το Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χθεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τη χθεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Με αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις μελών της αντιπροσωπείας του Εθνικού Συμβουλίου, το (σημερινό) ποσό των γερμανικών οφειλών υπολογίζεται στα 162 δισ. ευρώ (108,5 δισ. ευρώ είναι το ποσό που επιδίκασε στην Ελλάδα η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων και 53,5 δισ. ευρώ το ποσό του κατοχικού δανείου) χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι ατομικές αποζημιώσεις και χωρίς να υπολογίζεται ο ανατοκισμός.

Μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την ευκαιρία της πολύ χρήσιμης συνάντησης που είχαμε με την Εθνική Επιτροπή που διεκδικεί τις αποζημιώσεις και την επιστροφή του κατοχικού δανείου θέλουμε να υπογραμμίσουμε: Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη συγκυρία, έχει υποχρέωση να φτάσει στο επίπεδο της επίσημης διεκδίκησης της επιστροφής των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου τώρα. Και αυτό ανεξαρτήτως των χειρισμών που θέλει να κάνει, το πότε θα τις απαιτήσει, σήμερα ή μετά από 1 - 2 χρόνια. Διότι μέχρι τώρα, με εξαίρεση μια περίοδο, το 1995, δεν υπάρχει ανανέωση της διεκδίκησης αυτής.

Θεωρούμε, επίσης, ότι θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο όλοι οι πρόεδροι των κομμάτων, και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να συναντήσουν την επιτροπή, πολύ περισσότερο που δεν έχει γίνει ακόμα κάποια συνάντηση. Εχουν πολλά πράγματα να μάθουν και πάνω απ' όλα μπορούν και με τη δική τους συμβολή να θεμελιώσουν ένα εντελώς δίκαιο αίτημα, το οποίο, κατά τη γνώμη μας, ασυγχώρητα έχει περάσει σε δεύτερη και σε τρίτη μοίρα. Κατά κάποιον τρόπο έχει υποβαθμίσει ένα δίκαιο αίτημα της Ελλάδας, όταν μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια άλλες χώρες έχουν ικανοποιηθεί, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, για τις συνέπειες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στους λαούς και στις ίδιες τις χώρες».

Είναι κρίσιμος ο χρόνος

Ο Ευάγγελος Μαχαίρας, ΓΓ του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, τόνισε:

«Ευχαριστούμε την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που μας δέχτηκε και σήμερα, γιατί μας έχει δεχτεί κι άλλες φορές, για να συζητήσουμε το θέμα της επιστροφής των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, οι οποίες είναι: Πρώτα πρώτα οι αποζημιώσεις που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων το '46, 10 και 7 δισ. δολάρια αξίας 1938. Είναι το περίφημο κατοχικό δάνειο, το οποίο είναι μια ιδιορρυθμία που δε συνέβη με καμία άλλη κατεχόμενη χώρα - μόνο από εμάς πήραν δάνειο οι Γερμανοί. Επιπλέον, είναι οι αρχαιότητες που πήραν από τα μουσεία μας και από αρχαιολογικούς χώρους. Και βέβαια τα όσα οφείλουν στα θύματα της κατοχής, από τις αγριότητες, από τα εγκλήματα των κατοχικών στρατευμάτων.

Το περίεργο είναι ότι επί 16 χρόνια - από το 1996, δηλαδή, που έληξε η αναστολή που δόθηκε στη Γερμανία για την πληρωμή των πολεμικών χρεών, μέχρι σήμερα - επιδιώκουμε συνάντηση με τα κυβερνητικά κόμματα, δηλαδή τον εκάστοτε πρόεδρο της κυβερνήσεως, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δε μας έχουν δεχτεί για να συζητήσουμε το θέμα το οποίο παίρνει μια επικίνδυνη στροφή τώρα τελευταία. Οι Γερμανοί συνεχώς ομιλούν περί παραγραφής - βέβαια δεν υπάρχει παραγραφή διότι μέχρι το 1996 υπήρχε αναστολή. Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί να παρατείνεται αυτή η κατάσταση, δεδομένου ότι όχι μόνον όλες οι άλλες κατεχόμενες χώρες έχουν ικανοποιηθεί πλήρως και με διάφορους τρόπους - π.χ. η Γιουγκοσλαβία, πήρε ένα δάνειο 100 εκ. δολαρίων εξοφλητέο μετά από 100 χρόνια χωρίς τόκο - αλλά υπάρχουν και οι άλλες δυο κατέχουσες χώρες, η Ιταλία και η Βουλγαρία, μας έχουν καταβάλει όσα μας επιδικάσθηκαν από τη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων. Η Γερμανία αυτοεξαιρείται και αυτή η αυτοεξαίρεση είναι τελείως ακατανόητη.

Τώρα είναι ο κρίσιμος χρόνος που πρέπει αυτό το θέμα να τεθεί και να τελειώσει. Ευχαριστούμε το ΚΚΕ που μας συμπαραστέκεται, αλλά πρέπει το ίδιο να κάνουν όλα τα ελληνικά κόμματα και προπάντων η ελληνική κυβέρνηση».


Αλλη είναι η «βίζα» που τους νοιάζει...

Από το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της περασμένης Παρασκευής, το «Βήμα» παραπονιέται προς την αμερικανική πρεσβεία ότι καμιά επί της ουσίας αλλαγή δεν επήλθε στη διαδικασία έκδοσης της βίζας για τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ, με τη μόνη διαφορά ότι η σχετική αίτηση γινόταν πρώτα στα προξενεία και τώρα συμπληρώνεται ηλεκτρονικά. Σε κάθε περίπτωση, λέει το «Βήμα», η νέα διαδικασία καμιά σχέση δεν έχει με την κατάργηση της βίζας που ανακοινώθηκε την Τρίτη 9 Μάρτη, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου - Ομπάμα στις Βρυξέλλες. Η εφημερίδα, μάλιστα, εμφανίζεται να δυσανασχετεί και με τα διαβατήρια νέου τύπου, τα οποία, όπως λέει, εκδίδονται «κατά τις προδιαγραφές που απαίτησαν οι Αμερικανοί». Στην κατακλείδα, προσπαθεί να νουθετήσει τις αμερικανικές διπλωματικές αρχές στη χώρα μας, συνιστώντας τους «να εφαρμόζουν μεν τις οδηγίες των ανωτέρων τους, αλλά να μην προκαλούν τους πολίτες της χώρας που τους φιλοξενεί με προδήλως ψευδείς ανακοινώσεις».

Είναι δεδομένο ότι το έντονο διάβημα του «Βήματος» προς τις αμερικανικές αρχές άλλες σκοπιμότητες υπηρετεί και όχι την παραπέρα απλοποίηση της διαδικασίας που είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει όποιος θέλει να ταξιδέψει προς τις ΗΠΑ. Το λέμε αυτό επειδή η εφημερίδα επιλέγει να αναδείξει πρωτοσέλιδα ένα θέμα το οποίο έχει διευκρινιστεί στην τελευταία του λεπτομέρεια από την πρώτη ώρα των ανακοινώσεων περί κατάργησης της βίζας και αντικατάστασής της από άλλους, σκληρότερους χαφιέδικους μηχανισμούς, όπως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ και είχε γράψει ο «Ρ». Στις 10 Μάρτη, μια μέρα μετά τη συνάντηση Παπανδρέου - Ομπάμα, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ενημέρωνε έγγραφα τον Τύπο για τις διαδικασίες που αντικαθιστούν την έκδοση της βίζας. Η ανακοίνωση της πρεσβείας περιείχε αυτά ακριβώς για τα οποία το «Βήμα» εμφανίζεται σήμερα να διαμαρτύρεται. Τότε, βέβαια, υπηρετώντας τις δεδομένες προπαγανδιστικές ανάγκες της κυβέρνησης, η εφημερίδα έβγαινε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Βίζα από Ομπάμα», θριαμβολογώντας για τις «επιτυχίες» του Γ. Παπανδρέου στη συνάντηση της Ουάσιγκτον.

Ακόμα όμως και αν το «Βήμα» δε διάβασε την ανακοίνωση της πρεσβείας, είναι σίγουρο ότι δε διαφεύγουν της προσοχής του οι αποφάσεις της συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα (27-28/6/2009), όπου καταλήχθηκε το «Μνημόνιο κατανόησης Ελλάδας - ΗΠΑ» για την κατάργηση της βίζας. Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο ψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή στις 2 του Σεπτέμβρη 2009. Περιέχει όλους τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική πλευρά για να καταργηθεί η βίζα. Εκεί προβλέπεται και ο όρος που τώρα δείχνει να ενοχλεί το «Βήμα», να εκδίδονται δηλαδή τα ελληνικά διαβατήρια από την αστυνομία και να περιέχουν τσιπάκι, στο οποίο θα ενσωματώνονται στο μέλλον διάφορα προσωπικά και βιομετρικά δεδομένα. Τότε βέβαια η εφημερίδα ουδόλως ενοχλήθηκε από την καταπάτηση κάθε έννοιας προσωπικού δεδομένου, την οποία ενέκριναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο όνομα του να καταργηθεί η βίζα.

Οι ίδιοι που σήμερα εμφανίζονται να δυσανασχετούν, τότε δεν είχαν γράψει ούτε λέξη γι' αυτή και τις άλλες αντιδραστικές προβλέψεις του μνημονίου όπως: Η ανταλλαγή πληροφοριών (βλέπε φακέλωμα) για τους επιβάτες, μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας των δυο χωρών. Η συλλογή βιογραφικών και όποιων άλλων στοιχείων επιθυμεί κάθε φορά η αμερικανική πλευρά για όποιον επιθυμεί να ταξιδέψει. Η συνεργασία της Ελλάδας με «αρμόδιες» αμερικανικές αρχές προκειμένου να «διασφαλίζονται» «τα πρότυπα ασφαλείας των αερολιμένων και οι διαδικασίες ασφαλείας των αερομεταφορέων». Δηλαδή, εκτός από τους επιβάτες, στην κρησάρα των Αμερικανών μπαίνουν και υποδομές της χώρας. Η ενδεχόμενη παρουσία ένοπλων Αμερικάνων αστυνομικών στις πτήσεις προς τις ΗΠΑ.

Τα παραπάνω γράφτηκαν και ξαναγράφτηκαν στον «Ριζοσπάστη», ήταν από την πρώτη στιγμή γνωστά, αλλά το «Βήμα» φαίνεται να τα ανακάλυψε τώρα. Και καλώς μεν τα γράφει, αλλά είναι ένα ερώτημα γιατί ξαφνικά προσπαθεί να δείξει ότι ξεσπαθώνει ενάντια στις ΗΠΑ. Το απασχολεί πράγματι από δημοκρατική ευαισθησία η βίζα; Εχει σχέση με τους κλιμακούμενους ανταγωνισμούς και τα παιχνίδια των καπιταλιστικών κρατών, τη θέση και τα οφέλη που προσπαθεί να εξασφαλίσει η Ελλάδα για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, τα συμφέροντα της οποίας υπηρετεί και το «Βήμα»; Πάντως οι εργαζόμενοι και ο λαός και στο φόντο αυτών των ανταγωνισμών να κρίνουν το τι λέει και τι γράφει ο καθένας, για να κρίνουν ποιος είναι με τα πραγματικά τους συμφέροντα.


Περ. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ