ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τη «φωνή» της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που στερούνται την - ζωτικού χαρακτήρα - πρόσβαση σε δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας από ένα αποκλειστικά δημόσιο και καθολικό σύστημα, μετέφεραν χτες στην αίθουσα του Κοινοβουλίου με τις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Επερώτησης που κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Στην Επερώτηση με τίτλο «Για την επιδείνωση της κατάστασης στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας από το δημόσιο σύστημα», το ΚΚΕ έκανε μια συνοπτική, αλλά ολοκληρωμένη στα βασικά της σημεία καταγραφή της βάρβαρης κατάστασης που αντιμετωπίζουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα και στον τομέα της Υγείας. Εδειξαν τον πραγματικό ένοχο, που δεν είναι άλλος από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τη στρατηγική της ΕΕ που απαρέγκλιτα και διαχρονικά υπηρέτησαν και υπηρετούν τα δυο κόμματα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι βουλευτές και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που παρενέβη στη συζήτηση, ανέλυσαν την πρόταση διεξόδου του Κόμματος, για υπηρεσίες Υγείας προσαρμοσμένες στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, χωρίς καμιά δραστηριοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επιχείρησε να παρουσιάσει το «μαύρο» ως «άσπρο», μιλώντας για ενίσχυση του ΕΣΥ και «σύγκρουση» με τις πολυεθνικές του φαρμάκου. Προσπάθησε να παρουσιάσει την κυβέρνηση ως «καλό διαχειριστή» των πόρων για το ΕΣΥ, «προσπερνώντας» το γεγονός της συνεχούς μείωσης των κονδυλίων αυτών. Στο ίδιο πνεύμα υπεράσπισης της κυρίαρχης στρατηγικής κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων, με κοινό παρονομαστή την υπεράσπιση ή την αθώωση της ιδιωτικής δράσης στον τομέα Υγείας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σφίγγει τη θηλιά στις δημόσιες δομές

Προαναγγελία νέων ανατροπών οι αναφορές στο «νοικοκύρεμα» δήθεν των οικονομικών των νοσοκομείων

Tην κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Υγείας συνολικά, υπερασπίστηκε η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, αξιοποιώντας το ξοφλημένο επιχείρημα ότι η ύπαρξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας οφείλεται στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του «κοινωνικού κράτους», που όπως είπε, οικοδόμησαν στη δεκαετία του '80.

Η υπουργός είπε ότι το ΕΣΥ έχει προβλήματα και ελλείψεις και προσπαθώντας να αθωώσει την κυβερνητική στρατηγική είπε ότι χρειάζεται να υπάρξει ένας «ουσιαστικός διάλογος για τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικό».

Λέγοντας ακόμα ότι η σημερινή κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και τη διαχείριση των πόρων (ώστε) κάθε ευρώ να πιάνει τόπο», προανήγγειλε έμμεσα τις προαποφασισμένες δραστικές περικοπές σε παροχές από τα δημόσια νοσοκομεία, αφού αυτόν το στόχο εξυπηρετεί η συζήτηση περί «νοικοκυρέματος» των οικονομικών της Υγείας.

Κατά την Μ. Ξενογιαννακοπούλου, οι κυβερνήσεις της ΝΔ άφησαν το ΕΣΥ με τεράστια χρέη, με αδυναμία προγραμματισμού των προμηθειών των νοσοκομείων και με υποστελέχωση. Ρίχνοντας τα βάρη στη ΝΔ, είπε ότι αυτή εγκατέλειψε πλήρως τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι η μόνη στην ΕΕ που έχει περισσότερες ιδιωτικές από ό,τι δημόσιες δαπάνες.

Με διαλυμένες τις εργασιακές σχέσεις

Η υπουργός ισχυρίστηκε ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα τηρηθεί απαρέγκλιτα, η κυβέρνηση θα στηρίξει τον τομέα της Υγείας, ο οποίος είναι ο μόνος χώρος που θα συνεχίσει τις προσλήψεις προσωπικού.

Συγκεκριμένα, είπε ότι σε στάδιο προκήρυξης βρίσκονται 786 θέσεις γιατρών σε κενές οργανικές θέσεις, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα προκηρυχθούν 1.000 νέες θέσεις γιατρών πέραν των οργανικών, ενώ εκκρεμεί η έγκριση για την πρόσληψη 250 ειδικευόμενων γιατρών και 84 γιατρών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σχετικά με τους νοσηλευτές, είπε ότι προκήρυξη θέσεων είχε να γίνει από το 2007 και μόλις τώρα γίνεται νέα προκήρυξη που βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την κάλυψη 3.000 θέσεων.

Αυτό που δεν είπε η υπουργός είναι ότι οι προσλήψεις που ανακοινώνει η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων και πως το εργασιακό καθεστώς αυτών που θα κληθούν στο εξής να δουλέψουν στην Υγεία καμιά σχέση δεν έχει με το καθεστώς της πλήρους και σταθερής δουλειάς, που θα υπονομευτεί ακόμα περισσότερο με το πέρασμα αυτών και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών στους δήμους.

Αναφερόμενη στο πρόβλημα των εφημεριών, η υπουργός είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση ομαλοποίησε το σύστημα, ενώ προανήγγειλε νέο διάλογο για το πώς θα πρέπει να είναι ένα σύστημα εφημεριών.

Σε τροχιά υπεράσπισης των ιδιωτών

Σχετικά με το φάρμακο, είπε ότι πάρθηκαν μέτρα όπως η επαναφορά της λίστας φαρμάκων και υλοποιείται η επανακοστολόγηση της τιμής 6.500 φαρμάκων με μέση μείωση 23%. Η υπουργός ανέφερε ότι οι ιδιωτικές κλινικές εάν δεν ιδρύσουν φαρμακεία με όρους και προδιαγραφές που θα τεθούν από το κράτος, τότε τα ασφαλιστικά ταμεία θα διακόπτουν τη σύμβαση με τις συγκεκριμένες κλινικές.

Οσον αφορά τα περιφερειακά νοσοκομεία είπε ότι αυτά θα στηριχθούν μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ αναφερόμενη στο ΕΚΑΒ είπε ότι γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Κ. Μαρκόπουλος δήλωσε τη διαφωνία του με όσα αναφέρει το ΚΚΕ περί εμπορευματοποίησης της Υγείας και είπε ότι παρά τα όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη οι ιδιωτικός τομέας της Υγείας διογκώθηκε την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

Η Ο. Παπανδρέου του ΛΑ.Ο.Σ. είπε ότι το ΕΣΥ έχει γεράσει και γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας, αλλά έσπευσε να πει ότι το κόμμα της δε διαφωνεί με τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία, που αποτελεί μορφή ιδιωτικοποίησης. Για απαξίωση του ΕΣΥ έκανε λόγο ο Β. Μουλόπουλος του ΣΥΝ, λέγοντας ότι αυτό παραδίδεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αλλά απέφυγε να ζητήσει την κατάργηση κάθε δραστηριοποίησης των ιδιωτών στο χώρο της Υγείας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Δημόσιο δωρεάν και καθολικό σύστημα χωρίς ιδιώτες

Απάντηση στις θέσεις της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων έδωσε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Απαντώντας στην υπουργό αλλά και στους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης ξεκαθάρισε ότι το Κόμμα διαφωνεί με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ που ενώ διακηρύσσει ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό εν τούτοις δε ζητάει την κατάργηση της δράσης του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα της Υγείας, αλλά ζητάει απλώς να τεθούν κάποιοι κανόνες.

Και στην Υγεία, συνέχισε ο βουλευτής, το σημερινό σύστημα θέλει να κινούνται όλα στη λογική της αγοράς και του κέρδους και η μόνη λύση για τα προβλήματα είναι η λειτουργία ενός ενιαίου, δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας με κεντρικό σχεδιασμό χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών. Ο παραγόμενος πλούτος, είπε, είναι ικανός να καλύψει τη λειτουργία ενός συστήματος που θα καλύπτει όλους δωρεάν και χωρίς όρους όπως έδειξε η εμπειρία του σοσιαλισμού.

Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι στη Σοσιαλιστική Κούβα του ιμπεριαλιστικού αποκλεισμού το υγειονομικό σύστημα καλύπτει δωρεάν όλη τη χώρα ενώ, παράδειγμα, στην ορεινή Κιργιζία το 1915 υπήρχαν ελάχιστοι γιατροί οι οποίοι ξεπέρασαν τις 8.000 επί Σοβιετικής Ενωσης.

Η πολιτική της κάθε κυβέρνησης, είπε ο Θ. Παφίλης, κρίνεται όχι από τις διακηρύξεις αλλά από την πράξη η οποία στον τομέα της Υγείας είναι βάρβαρη. Είναι βαρβαρότητα, είπε, οι ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να δολοφονούν ουσιαστικά τους αρρώστους που δε βρίσκουν κρεβάτι και είναι έγκλημα να πεθαίνουν ασθενείς γιατί δεν υπάρχουν οδηγοί στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, συνέχισε, ότι το ΠΑΣΟΚ βλέπει την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό, το γεγονός είναι ότι τα ιδιωτικά μεγαθήρια στον τομέα της Υγείας γιγαντώθηκαν επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ οι οποίες βλέπουν ως «κόστος» τα κονδύλια της Υγείας και για αυτό θέλουν να τα περικόψουν. Για την ίδρυση του ΕΣΥ, είπε, πάλεψε ο λαός αλλά στη συνέχεια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το υπονόμευσαν θέτοντας ζητήματα ανταποδοτικής λειτουργίας των νοσοκομείων και τοποθετώντας σε αυτά μάναντζερ κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Ο χώρος της Υγείας, τόνισε, θεωρείται από την ΕΕ ως προνομιακός χώρος για να επενδύσει το κεφάλαιο και σε όλα τα κράτη - μέλη περικόπτονται οι κοινωνικές δαπάνες και οι παροχές. Καταλήγοντας είπε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ανατροπή του σημερινού βάρβαρου συστήματος που αντιμετωπίζει με χυδαίο τρόπο την Υγεία ως εμπόρευμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ