ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Διεκδικούν σχολείο που θα μορφώνει πραγματικά

Δυναμική η διαδήλωση εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών και φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας

Μαχητικό «παρών» στο κέντρο της Αθήνας έδωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και φοιτητές, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το Λύκειο και ταυτόχρονα προβάλλοντας τα αιτήματα για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει μαθητές, εκπαιδευτικούς και λαϊκές οικογένειες.

«Δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Το νέο Λύκειό σας είναι ταξικό, δωρεάν Παιδεία για όλο το λαό», «Τσίπρα - Γαβρόγλου ακούστε το καλά, το νομοσχέδιό σας θα μείνει στα χαρτιά» ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στα μπλοκ των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι την Παρασκευή πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι στήριξαν την κινητοποίηση με στάσεις εργασίας, των γονιών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΑΣΓΜΕ, των μαθητών που με ζωντάνια διαδήλωσαν για μια ακόμα φορά για το σχολείο των αναγκών τους, των φοιτητών που έδωσαν το «παρών» στην κινητοποίηση. Από κοινού, κάτω από δυνατή βροχή που έπεφτε από το πρωί, πορεύτηκαν στο κέντρο της Αθήνας από τα Προπύλαια προς το Σύνταγμα.

Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρέθηκε το σχέδιο νόμου «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας στις αρχές της περασμένης βδομάδας.

Μέσα από τις διατάξεις του, οικοδομείται ένα φτωχότερο Λύκειο, με τη Γενική Παιδεία να σταματά στη Β' τάξη, την Γ' Λυκείου να μετατρέπεται σε ένα έτος στενά προπαρασκευαστικό για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με το πρόγραμμά της να περιορίζεται κυρίως στα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχουν επιλέξει. Προστίθενται νέες εξεταστικές δοκιμασίες ακόμα και για την απόκτηση του απολυτηρίου, ενώ κατά τ' άλλα παραμένει ο ανταγωνισμός για μια θέση στα πανεπιστήμια, διατηρώντας και την παραπαιδεία, την οποία υποτίθεται πως θέλει να καταπολεμήσει. Με το ίδιο νομοσχέδιο προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με νέες αλλαγές στον χάρτη των ΑΕΙ, με «πυξίδα» τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ρυθμίσεις για αναγνώριση των τίτλων των κολεγίων κ.ά.

Κοινό αίτημα η απόσυρση του νομοσχεδίου

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές αντιτάσσουν στα παραπάνω τα αιτήματα για ένα σχολείο σύγχρονο, που δεν θα εξοντώνει μαθητές και εκπαιδευτικούς και θα παρέχει ολόπλευρη μόρφωση, κάτι που επανέλαβαν στους χαιρετισμούς κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στα Προπύλαια εκπρόσωποι γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών.

Εκ μέρους της ΑΣΓΜΕ τονίστηκε πως «το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την υπάρχουσα θλιβερή κατάσταση στα Λύκεια της χώρας, αλλά αντίθετα την υποβαθμίζει ακόμα πιο πολύ, ενώ εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση». Από την πλευρά εκπροσώπων πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών τονίστηκε ότι οι αντιδραστικές αλλαγές στο Λύκειο αφορούν τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους γονείς, ότι τσακίζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και ότι το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει. Υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη συνέχισης του αγώνα ενάντια στο σχέδιο, το οποίο δεν χωρά φτιασίδωμα: «Δεν είναι ούτε για εμάς, ούτε για τα παιδιά μας, ούτε για τους γονείς τους», τονίστηκε από τους εκπαιδευτικούς.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε επίσης εκπρόσωπος των μαθητών, που αναφέρθηκε στους αγώνες τους οποίους έχουν αναπτύξει από την αρχή της χρονιάς, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης το στηρίζουν μόνο οι μεγαλοφροντιστηριάρχες. Ακόμα, εκπρόσωπος του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών κάλεσε τους συλλόγους να απαντήσουν στον νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα των φοιτητών με πανελλαδικό συντονισμό και κοινό αγώνα με τους μαθητές.

  • Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ενάντια στο νομοσχέδιο, ανάλογη συγκέντρωση με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και φοιτητών έγινε και στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου, απ' όπου ξεκίνησε πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στη Λάρισα, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Την οργάνωσαν η Ενωση Γονέων Λάρισας και η ΕΛΜΕ Λάρισας, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.
Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ το Σάββατο στην Αττική

«Κάψε τα σενάρια και γράψε το δικό σου. Με δυνατό ΚΚΕ κάνε τη διαφορά!» είναι το κάλεσμα που απευθύνει η ΚΝΕ στους μαθητές μπροστά στα φετινά Μαθητικά Φεστιβάλ, που θα απλωθούν σε γειτονιές της Αττικής και σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 13 Απρίλη, Μαθητικά Φεστιβάλ γίνονται στο Περιστέρι, στην πλατεία Δημαρχείου, όπου θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αλλά και στο Θησείο, όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Βιτάλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των Φεστιβάλ αυτών έχει ως εξής:

Στο Περιστέρι, η έναρξη των εκδηλώσεων είναι στις 7 μ.μ. και η ομιλία του Ν. Αμπατιέλου στις 7.30 μ.μ. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν καλλιτεχνικό δρώμενο από μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου, παράσταση «Καθαρή Εξόδιος» με τον Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη - «Τσολιάς εν δε Τσόλια μπαντ», συναυλία με τους Altera Vita, πρόγραμμα hip - hop με τους Frank, Σφάλμα και Rhyme Riot, εκθέσεις βιβλίου, αντιπολεμικού σκίτσου, χώρο του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ - παράρτημα Περιστερίου), χώρο του περιοδικού «Το κόκκινο αερόστατο» για τα μικρότερα παιδιά κ.ά.

Στο Θησείο, το Φεστιβάλ θα γίνει στον σταθμό του ΗΣΑΠ από τις 6 μ.μ. και θα περιλαμβάνει εκτός από την ομιλία: Επίδειξη από ομάδες χορού, συναυλίες με μαθητικά συγκροτήματα, stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο, μεγάλη συναυλία με τον Μύρωνα Στρατή, ενώ στο χώρο θα λειτουργήσει και escape room ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Και στη Χαλκίδα

Επίσης, στη Χαλκίδα, το Σάββατο 13 Απρίλη γίνεται Μαθητικό Φεστιβάλ, από τις 5 μ.μ., στο 2ο ΕΠΑΛ, με πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει: Θεατρικό σκετς με τίτλο «Η ΕΕ μέσα από τα σχολικά βιβλία» από μαθητές του ΓΕΛ Βασιλικού. Προβολή βίντεο που έφτιαξαν μαθητές των σχολείων των Ψαχνών. Διαδραστικό πείραμα για τον ηλεκτρισμό, με θέμα «Από τον Θαλή στη... ΔΕΗ». Συζήτηση με θέμα «Η μόρφωση και η ζωή μας στο στόχαστρο κυβερνήσεων και ΕΕ. Ποια η πρόταση της ΚΝΕ;». Συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα.

Στο χώρο του Φεστιβάλ, οι μαθητές θα μπορούν να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια και escape room με θέμα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Τον ιδιαίτερο χώρο της θα έχει η ομάδα του «Κόκκινου αερόστατου», των μικρότερων φίλων της ΚΝΕ, με δραστηριότητες και παιχνίδια. Τέλος, στο Φεστιβάλ θα γίνουν ο τελικός και η βράβευση της νικήτριας ομάδας του τουρνουά μπάσκετ που έγινε την Κυριακή 7 Απρίλη στη Νέα Αρτάκη.

Παρουσίαση του «Βιβλίου των γονιών»

Το Σάββατο 13 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο κτίριο των Παιδαγωγικών Τμημάτων Αθήνας, θα γίνει παρουσίαση του «Βιβλίου των γονιών», του τελευταίου μεγάλου έργου του παιδαγωγού Αντόν Σεμιόνοβιτς Μακάρενκο.

Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά στα Ελληνικά από τον Ομιλο Εκπαιδευτικού Προβληματισμού, το μη κερδοσκοπικό σωματείο που κυκλοφορεί και το περιοδικό «Θέματα Παιδείας», και διατίθεται από τη «Σύγχρονη Εποχή» και τους ανταποκριτές του περιοδικού σε όλη την Ελλάδα. Για το «Βιβλίο των γονιών» θα μιλήσουν ο Χρήστος Τουρτούρας, επίκουρος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, και η Ρίτα Νικολαΐδου, διευθύντρια του περιοδικού «Θέματα Παιδείας» και επιμελήτρια της έκδοσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ