ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
Σελ. /40
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Είμαστε με τη λαϊκή διεκδίκηση και όχι με τα παζάρια σας

Τη «διαφορά» στις τοποθετήσεις έκανε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναδεικνύοντας τόσο την κοινή πλεύση των άλλων συνδυασμών όσο και το κριτήριο με το οποίο πρέπει να πάνε στην κάλπη οι εργαζόμενοι.

Αναφερόμενος π.χ. στο «θεσμικό πλαίσιο» της Τοπικής Διοίκησης, χαρακτήρισε υποκριτικό το να μιλούν για το ζήτημα των «αρμοδιοτήτων» οι εκπρόσωποι τριών κομμάτων που υπέγραψαν τρία μνημόνια και άλλα τόσα μνημόνια ειδικά για την Τοπική Διοίκηση. Δηλαδή, τους νόμους που, εκτός από το ότι περιγράφουν λεπτομερώς τις αρμοδιότητες δήμων και Περιφερειών, προσανατολίζουν την Τοπική Διοίκηση να γίνει ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων, εκχωρώντας την ικανοποίηση βασικών κοινωνικών αναγκών σε αυτά τα συμφέροντα. Φέρνοντας πλήθος από παραδείγματα, ανέδειξε ότι οι αρμοδιότητες «μπερδεύονται» μόνο όταν είναι να γίνουν έργα για τις λαϊκές ανάγκες, σε αντίθεση με τις «φαστ τρακ» διαδικασίες για έργα που συμφέρουν το κεφάλαιο, όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου.

Στο κεφάλαιο «απορρίμματα» σημείωσε ότι στην Αττική μπαίνει από την περιφερειακή αρχή σε εφαρμογή ένα μελετημένο σχέδιο αδιεξόδου, για να επιβληθεί με ωμό εκβιασμό ο σχεδιασμός που ο λαός ακύρωσε με τις κινητοποιήσεις και την ψήφο το 2014, με τις ΣΔΙΤ και τους μεγαλοεργολάβους, με τη χωματερή της Φυλής να επεκτείνεται και να δημιουργείται καινούρια στο Γραμματικό. «Η λογική του κέρδους δεν χωράει σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που αφορά την υγεία του λαού», κι αυτό πρέπει να αποτελεί κριτήριο ψήφου αλλά και δράσης, ανέφερε και πρόσθεσε ότι με τη λογική πως τα πράγματα δεν μπορούν να ανατραπούν, ο λαός εδώ και 54 χρόνια στη Δυτική Αθήνα ζει με τη χωματερή στα σπίτια του.

Την αντίθεσή του στη λογική της Περιφέρειας Αττικής που λειτουργεί σαν «ανώνυμη επιχείρηση, γραφείο διασύνδεσης επιχειρηματικών συμφερόντων ή "αναπτυξιακή τράπεζα"», που μοιράζει τεράστια πακέτα σε επιχειρηματικούς ομίλους, εξέφρασε ο Γ. Πρωτούλης, τοποθετούμενος στην ενότητα για την «ανάπτυξη». Οπως είπε, αυτό που πρέπει να κάνει η Περιφέρεια είναι να ασχολείται με τα σοβαρά προβλήματα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων και όχι με το ποιος επιχειρηματίας θα πάρει πόσα εκατομμύρια. Σημείωσε ότι το βασικό ερώτημα για το λαό, που είναι το «ανάπτυξη για ποιον», αναδεικνύοντας ότι ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης είχε τα τραγικά αποτελέσματα για το λαό της Αττικής, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την «πολιτική προστασία» στάθηκε στις πολιτικές ευθύνες κυβέρνησης και Περιφέρειας για τις φονικές καταστροφές. Τόνισε ότι, από τη μία, παραμονές της πλημμύρας στη Μάνδρα, διαβεβαίωναν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και φαινόμενα που συμβαίνουν κάθε εκατό χρόνια. Και, από την άλλη, πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, διαβεβαίωναν ότι είμαστε σε άριστη κατάσταση, ότι δεν κινδυνεύουμε. Στον αντίποδα, μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση» κινητοποίησε το λαό για να διεκδικήσει τέτοια έργα, που θα έχουν στο επίκεντρο την πρόληψη.

Τέλος, σχετικά με τις «συνεργασίες», τόνισε ότι οι ζωντανές και μεγάλες συμμαχίες διαμορφώνονται στο δρόμο του αγώνα, μέσα από την ενεργή συμμετοχή του λαού, τη διεκδίκηση. Εφερε ως παράδειγμα τη μεγάλη πορεία ενάντια στην ανεργία Πάτρα - Αθήνα, που ήταν πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πάτρας. Σημείωσε ότι με αυτήν τη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, που ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα, τις ελλείψεις υποδομών, τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης για τους ανέργους, διαμορφώθηκαν μεγάλες «πλειοψηφίες» μέσα στο λαό, με εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, νεολαία. Τέτοιες «μεγάλες πλειοψηφίες ονειρευόμαστε, γι' αυτές τις μεγάλες συμμαχίες δρούμε από σήμερα», είπε, για να προσθέσει: «Εμείς δεν είμαστε σε παζάρια για καρέκλες, αλλά άνθρωποι της αγωνιστικής διεκδίκησης, αταλάντευτοι διαδηλωτές και υποστηρικτές των δικαιωμάτων του λαού μας».


ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Ούτε στα debate δεν κρύβεται η βαθιά στρατηγική τους συμφωνία

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από την Περιφέρεια Αττικής, που δείχνουν την ταύτισή τους στις κεντρικές κατευθύνσεις

Λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης ως φοροεισπρακτικού μηχανισμού, διεύρυνση της ανταποδοτικότητας, προώθηση της επιχειρηματικότητας σε όλα τα επίπεδα, εμπορευματοποίηση υπηρεσιών που φορτώνουν νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια, και κυρίως: Υποταγή σε ένα πλαίσιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ώστε να διευκολύνεται η κερδοφορία του. Τα παραπάνω ήταν μερικά από όσα χαρακτήρισαν τις παρεμβάσεις των υποψήφιων περιφερειαρχών Αττικής, που στηρίζονται από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, στο debate που διοργάνωσε ο «Ιανός» την Παρασκευή 5/4.

Ρένα Δούρου (νυν περιφερειάρχης και υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Πατούλης (νυν δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και υποψήφιος της ΝΔ) και Γιάννης Σγουρός (στηρίζεται από ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ), υποτίθεται ότι ...διασταύρωσαν τα ξίφη τους «on camera», πέρα όμως από διάφορες λεκτικές κορόνες, με όσα είπαν, απέδειξαν τη βαθιά τους συμφωνία στο σημερινό πλαίσιο, που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών σχεδιασμών.

«Μητροπολιτική» συμφωνία

Τη «μητροπολιτικότητα» επικαλέστηκε η Ρ. Δούρου για να υπηρετηθεί η «επιχειρηματικότητα», όπως είπε. Στην άλλη όψη της «μητροπολιτικότητας», δηλαδή στην «αποκέντρωση», εστίασε ο Γ. Πατούλης, «στα βήματα της Ευρώπης», για να διευκολύνουμε το «επιχειρείν» και την ανάπτυξη... «Το κεντρικό κράτος να αποκεντρώσει αρμοδιότητες», συμπλήρωσε ο Γ. Σγουρός, και μάλιστα με «οικονομική αυτοτέλεια», την οποία ο καθένας φαντάζεται πώς θα την αποκτήσει, ειδικά αν αναλογιστεί ότι παρόμοια πρόταση έχει ήδη κάνει ο εκλεκτός της ΝΔ, για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Οι παραπάνω απαντήσεις, χαρακτηριστικές της συμφωνίας των υποψηφίων γύρω από το πώς αντιλαμβάνονται την Τοπική Διοίκηση, δόθηκαν στην πρώτη ενότητα της «αναμέτρησης» με θέμα τις «αρμοδιότητες» της Περιφέρειας. Δηλαδή μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων σε τοπικό επίπεδο, που για το λαό σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση του ενιαίου χαρακτήρα υπηρεσιών, όπως π.χ. Παιδεία, Υγεία κ.λπ., ιδιωτικοποιήσεις και περισσότερα βάρη.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις υποψήφιοι των αστικών κομμάτων το μόνο που «βλέπουν» στον «Κλεισθένη» (μεταρρύθμιση ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Διοίκηση) είναι η ρύθμισή του για εκλογές με βάση την απλή αναλογική. Κι έτσι, είτε τον αντιμετωπίζουν σαν μια «βαθιά δημοκρατική τομή», όπως κάνει η Ρ. Δούρου, είτε τον ξορκίζουν γιατί δήθεν δεν θα διασφαλίζονται άνετες πλειοψηφίες στα συμβούλια. Κοινή προσπάθεια κι εδώ από όλους τους να κρύψουν τις βαθιά αντιδραστικές ρυθμίσεις του «Κλεισθένη», σε συνέχεια των αντίστοιχων μεταρρυθμίσεων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ («Καποδίστρια», «Καλλικράτη»). Καμιά αναφορά στους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, που αντιμετωπίζουν τους δήμους και τις Περιφέρειες σαν επιχειρήσεις, κουβέντα για την «αποκεντρωμένη διοίκηση» και τους κόφτες που επιβάλλει όταν μια δημοτική αρχή επιχειρεί να ανακουφίσει από τέλη λαϊκές οικογένειες κ.ο.κ.

Τα σκουπίδια είναι «χρυσός» για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Με κοινή γραμμή ότι τα σκουπίδια είναι «χρυσωρυχείο» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, επομένως πρέπει ακόμα περισσότερο να προσαρμοστεί σε αυτή την κατεύθυνση και η διαχείρισή τους, τοποθετήθηκαν οι υποψήφιοι των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στη σχετική ενότητα.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε αυτή την ενότητα αποθεώθηκε από όλους η ΕΕ, κρύβοντας ότι οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» είναι αυτές που θωρακίζουν την ιδιωτικοποίηση, χαρατσώνουν το λαό, ενώ δεν λείπουν και παραδείγματα που το σκουπιδαριό πνίγει κατά τ' άλλα «ανεπτυγμένες μεγαλουπόλεις».

Για «λύσεις προσαρμοσμένες στα ευρωπαϊκά ιδεώδη» δεσμεύτηκε ο Γ. Πατούλης, ενώ τα εύσημα από την ΕΕ επικαλέστηκε η Ρ. Δούρου ως τεκμήριο ορθότητας για την πολιτική της. Να «ομονοήσουμε σε ό,τι έχει κάνει η Ευρώπη», ανταπάντησε ο πρώτος χαρακτηριστικά. Βεβαίως, δεν έλειψαν και τα ψέματα, με την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι «σταματήσαμε έναν σχεδιασμό εργολάβων», όταν ακόμα και η διαδικασία της ανακύκλωσης (οι γνωστοί μπλε κάδοι), δηλαδή το πιο νευραλγικό σημείο της διαχείρισης, ελέγχεται από επιχειρηματίες, και μάλιστα με ρήτρες για το υλικό που συλλέγουν, με αποτέλεσμα πριν από λίγους μήνες να μπλοκάρουν την αποκομιδή επειδή δεν έβγαζαν το προσδοκώμενο κέρδος.

Οσο για την εμπορευματοποίηση; Προφανώς θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, όποιος κι αν εκλεγεί από τους τρεις: Τις ΣΔΙΤ υπερασπίστηκε με θέρμη ο Γ. Σγουρός, γιατί «το Δημόσιο έχει ανάγκη τον ιδιωτικό τομέα», όπως είπε, ενώ κάλεσμα σε όποιον «οικονομικό παράγοντα μπορεί να προσφέρει» απηύθυνε ο Γ. Πατούλης, γιατί ...«η Ελλάδα θέλει επενδύσεις». Ενώ, το παράπονο του τελευταίου απέναντι στην Ρ. Δούρου δεν ήταν δα επί της ουσίας: «Πάτε αργά», της είπε χαρακτηριστικά, αφού δεν διαφωνεί στον προσανατολισμό της διαχείρισης που εφαρμόζει.

Προσκυνώντας την καπιταλιστική ανάπτυξη

Διαφήμιση των «μεγάλων συμβολαίων» που έφερε μέσω της «καινοτομίας» έκανε η Ρ. Δούρου, μαζί με τη διαφήμιση της επένδυσης των 300 εκατ. ευρώ μέσω του φορέα επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, τους μεγαλοξενοδόχους κ.ο.κ. Από την άλλη, πάντα στη λογική «κόστους - οφέλους», και μετά από τόσες τραγωδίες που έζησε η Αττική τα τελευταία χρόνια, η περιφερειάρχης το μόνο που βρήκε να επικαλεστεί, ήταν η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, την «Αττική Ριβιέρα» - όπως αρέσκεται να την αποκαλεί η Ρ. Δούρου. Δηλαδή ένα εμβληματικό έργο βιτρίνας για το κεφάλαιο, προώθησης του «τουριστικού προϊόντος».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και για άλλα έργα υποδομής (που «θα γίνουν»), η Ρ. Δούρου τα υποσχέθηκε ως «προϋποθέσεις» για να έρθουν «σοβαροί επενδυτές» (π.χ. υδροδότηση της Αίγινας και αποχετευτικό δίκτυο στην Ανατολική Αττική).

Ο δε υποψήφιος της ΝΔ δήλωσε «διψασμένος» για ανάπτυξη, κατηγορώντας τη σημερινή περιφερειακή αρχή για «έργα χωρίς στρατηγική», «χωρίς συνεργασία με φορείς», στρέφοντας την αντιπαράθεση στα βολικά σχήματα περί «έργων που δόθηκαν σε κομματικούς φίλους» του ΣΥΡΙΖΑ... «Να ενισχύσουμε τις επενδύσεις», χρειάζεται «εξωστρέφεια», για να «φέρει με καθαρούς όρους χρήματα επενδύσεων», είπε μεταξύ άλλων ο Γ. Πατούλης, για να έρθει η σειρά του Γ. Σγουρού να ρίξει κι άλλες ιδέες, επικαλούμενος τα «χρηματοδοτικά εργαλεία» που φέρνουν ζεστό παραδάκι στο κεφάλαιο: ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, πακέτο Γιούνκερ κ.ο.κ.

Βολική αναπαραγωγή της συζήτησης για τις «αρμοδιότητες»

Οση θέρμη και καμάρι έδειξε η περιφερειάρχης για το προαναφερθέν έργο της ...«Αττικής Ριβιέρας», τόσο προς τους αριθμούς στράφηκε η συζήτηση, για το πόσα αντιπλημμυρικά έργα και πότε ξεκίνησαν ή δεν ξεκίνησαν, πόσα εκατομμύρια διατέθηκαν και πού πήγαν...

Τι έφταιξε για τις τεράστιες και φονικές καταστροφές στην Αττική; Η «ανικανότητα» και η «συναρμοδιότητα», σύμφωνα με τον Γ. Σγουρό, το αν είναι «παρών» ή «απών» ο περιφερειάρχης. «Οι περιφερειάρχες να αναλάβουν τον συντονισμό των Σωμάτων Ασφαλείας», πρότεινε η Ρ. Δούρου, ξανά στο πνεύμα της «μητροπολιτικότητας», αφού «το κράτος ασθενεί», επομένως η Περιφέρεια «πρέπει να ελέγχει το κράτος», όπως συμπλήρωσε ο Γ. Πατούλης.

Κουβέντα δεν ακούστηκε για το γεγονός ότι το κράτος είναι «επιλεκτικά ασθενές», αφού όλες οι λεγόμενες «παθογένειες», η «γραφειοκρατία» και η «ανικανότητα», τυχαίνει να εμφανίζονται εκεί που πρέπει να προστατευτούν λαϊκά νοικοκυριά. Και όχι εκεί που θα χρηματοδοτηθούν και θα υλοποιηθούν έργα αναγκαία για επιχειρηματικούς ομίλους. Κανείς τους δεν εντόπισε σαν πρόβλημα το γεγονός ότι τέτοια έργα, αναγκαία για να μην πνίγεται και να μην καίγεται ο λαός, δεν είναι «επιλέξιμα» από τα επενδυτικά προγράμματα, αφού δεν λειτουργούν ανταποδοτικά για τους ομίλους.

«Θα τα βρούμε... προγραμματικά»

«Δεν φοβόμαστε τις συνεργασίες, αρκεί να υπάρχουν προγραμματικές αρχές και θέσεις», ανέφερε η Ρ. Δούρου στην τελευταία ενότητα, που είχε θέμα τις «συνεργασίες». Είναι μάλιστα τέτοιο το «χάσμα» που χωρίζει τους υποψηφίους των αστικών κομμάτων μεταξύ τους, που ο Γ. Σγουρός είπε ότι πριν από ένα χρόνο πρότεινε να συνεργαστεί ο συνδυασμός του με αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί «αν δεν ομονοήσουμε, πώς θα διοικηθεί η Αττική;». Ενημέρωσε μάλιστα ότι μετά τις εκλογές, αν είναι πρώτος, θα κάνει αυτό που είπε και η Ρ. Δούρου: «Θα καλέσουμε τις παρατάξεις για προγραμματικές συμφωνίες...». «Το αύριο θα έχει σύνθεση, "προγραμματικές" δημόσιες. Εάν καταθέσουν όλοι τις προγραμματικές για την ανάπτυξη της Αττικής, εδώ είμαι να συνεργαστώ με όποιον θέλει», συμπλήρωσε ο Γ. Πατούλης από την πλευρά του, βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα της επιβεβαίωσης ότι υπάρχει το πεδίο για να συνεργαστούν...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ